Με όπλα την Διασπορά, την Ναυτιλία, την Ορθοδοξία και πάνω από όλα τον Κοσμοπολιτισμό ο Ελληνισμός έχει μόνο φίλους σε κάθε γωνιά της Οικουμένης και ήταν, είναι και θα είναι για αυτό ανίκητος!

Του Νίκου Σταματάκη*     

Στην 198η επέτειο της Επανάστασης του Γένους καμία δοξολογία δεν είναι καταλληλότερη από την αναφορά στον Ελληνισμό της Διασποράς και στην «Ελλάδα Χωρίς Σύνορα», την Ελλάδα του Οικουμενικού Ελληνισμού.  Επραξε άριστα ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ.Παυλόπουλος, που εστίασε το επετειακό μήνυμά του στη Διασπορά σημειώνοντας την τεράστια προσφορά της στο Ελληνικό Εθνος, ειδικά στα χρόνια της Οθωμανικής σκλαβιάς αλλά και στην Επανάσταση και αργότερα έως σήμερα.  Από τον Ρήγα Φεραίο στον Καποδίστρια, από τον Αδαμάντιο Κοραή στον Ανδρέα Κάλβο, και από τους μεγάλους Εθνικούς Ευεργέτες του 19ου και 20ού αιώνα στα σημερινά Ιδρύματα (Ωνάση, Λάτση, Νιάρχου κλπ) και στους αμέτρητους διακεκριμένους ομογενείς και εφοπλιστές ανά την Υφήλιο, στρατιές Ελλήνων της Διασποράς αφιέρωσαν το νου και την ψυχή τους, αλλά και τις περιουσίες τους, για την ανάταση του Εθνους.

Στη Διασπορά και πάλι σήμερα χτυπά η καρδιά του Ελληνισμού, την ίδια ώρα που η Ελλάδα από τη μια πλευρά ζεί την βαθύτερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της και από την άλλη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες. Τόσο στην κρίση όσο και στις ευκαιρίες η σχέση με τη Διασπορά δεν είναι καινούριος δρόμος για τον Ελληνισμό.  Μπορεί η φυγή να εμφανίζεται ως γέννημα της ανάγκης, αλλά εκφράζει την πιο αρχέγονη χορδή της εθνικής μας ταυτότητας, τον κοσμοπολιτισμό.  Οι δύο έννοιες, «κοσμοπολιτισμός» και «διασπορά», είναι πανάρχαιη ελληνική δημιουργία και χρησιμοποιούνται αμετάφραστες σε όλες τις γλώσσες του κόσμου! Η δική μας τάση είναι ξεχωριστή από άλλες «Διασπορές», και ειδικά την Αρμενική και την Εβραϊκή, επειδή ακριβώς είναι βασισμένη στον κοσμοπολιτισμό μας, την σημαντικότερη παρακαταθήκη των αρχαίων προγόνων μας. Έναν κοσμοπολιτισμό που έθετε πάντοτε πάνω από όλα τον ανθρωπισμό και την ειρηνική συνύπαρξη και ποτέ δεν ζήτησε την επιβολή στους άλλους με την βία ή με το χρήμα. Αποτελεί αυτός ο κοσμοπολιτισμός μας τον καλύτερο πρέσβη της Ελλάδας στις πέντε ηπείρους: Ο Ελληνισμός δεν έχει εχθρούς αλλά μόνο φίλους ακόμα και στα πιο απόμακρα σημεία της Οικουμένης. Οσοι από μας είχαν την τύχη να ταξιδέψουν σε μέρη απόμερα, σε νησιά εξωτικά, έχουν ασφαλώς νοιώσει πολλές φορές το θερμό καλωσόρισμα από λαούς άγνωστους και ξένους στο άκουσμα της λέξης: «Ελληνας!»  Ακόμα και στα βάθη της Ανατολίας, εκεί που βρίσκεται ο «εξ ανατολών» εχθρός μας, ακόμα και εκεί αναπνέουν στρατιές κρυπτοχριστιανών και υπάρχουν χωριά που μιλούν την πιο πανάρχαια διάλεκτο της ελληνικής γλώσσας.  Ακόμα και εκεί η λέξη «Ελληνας» φέρνει ανταπόκριση ειρηνική και χαμογελαστή…

Στις κοινότητες της Διασποράς χτυπά δυνατά η καρδιά του Ελληνισμού.  Χτυπούσε από και πριν την Επανάσταση του 1821 στην Βιέννη και την Τεργέστη, την Μασσαλία, την Βενετία, την Οδησσό και τη Μόσχα… Εκεί στη Μόσχα από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών  του Τσάρου πήρε την απόφαση ο Καποδίστριας να θυσιάσει τα πάντα για την Ελευθερία του Γένους των Ελλήνων.  Και τι δεν θυσίασε!  Ολη του την ζωή, την μόρφωση και την εξυπνάδα, του ανθρώπου που στην εποχή του είχε μεγαλύτερη επιρροή από όλους σε όλη την Ευρώπη! Θυσίασε ακόμα και την προσωπική του περιουσία που δόθηκε προς όφελος της Επανάστασης, θυσίασε και την αγάπη του προς μια γυναίκα, θυσίασε στο τέλος και την ίδια του τη ζωή! Και στην πορεία αυτή μπόρεσε να αφήσει παρακαταθήκη ειρήνης και δημοκρατίας στην ανθρωπότητα με την δημιουργία του πιο δημοκρατικού πολιτεύματος στον κόσμο στην Ελβετία! Αυτός είναι ο έλληνας της Διασποράς, τον οποίο προσωποποιεί ο Καποδίστριας: από τη μια ανοιχτός στις ανησυχίες και τις ελπίδες ολάκερης της ανθρωπότητας και από την άλλη δοσμένος στην αγάπη της Ελλάδας. Εξαιτίας της ύπαρξης ακόμα μιας πανάρχαιας έννοιας που χρησιμοποιείται αμετάφραστη σε όλες τις γλώσσες του κόσμου: «Νοσταλγία»…  Οσοι δεν έχουν ζήσει τα γοερά δάκρυα συγκίνησης σε αεροσκάφη της «Ολυμπιακής» που επιστρέφοντας στην Αθήνα έπαιζαν γνωστές ελληνικές μελωδίες στα μεγάφωνα, δεν θα καταλάβουν ποτέ τι ακριβώς σημαίνει «νοσταλγία»

Τέτοια είναι και η Ελληνική Διασπορά σήμερα… Λαμπρό παράδειγμα η Ομογένεια της Αμερικής όπου σήμερα έχουμε πάνω από 3000 έλληνες καθηγητές (γεννημένους στην Ελλάδα – ξέχωρα από τους ελληνοαμερικανούς!) σε αμερικανικά πανεπιστήμια… Στις επιστήμες, τις τέχνες, την πολιτική και πάνω από όλα στις επιχειρήσεις η ελληνική φυλή διαπρέπει όταν βρεθεί σε περιβάλλον υγιούς συναγωνισμού. Οι πρόγονοί μας πρώτοι έκαναν πράξη την ιδέα του υγιούς συναγωνισμού και της αριστείας και τον εφάρμοσαν στον αθλητισμό, τις τέχνες και σε κάθε τομέα της ζωής. Είναι στα γονίδιά μας η πανάρχαιη φωνή που μας καλεί:  «Αιέν Αριστεύειν!» Οι ισοπεδωτικές πολιτικές αυτών που κακή μοίρα έφερε να κυβερνούν την Ελλάδα σήμερα δεν είναι απλά αναποτελεσματικές έως καταστροφικές, αλλά κυρίως βαθιά ανθελληνικές, τελείως αντίθετες με την ταυτότητα και τον χαρακτήρα του έθνους!

Αλλά στην ελληνική περίπτωση η εξάπλωση της Διασποράς ανά την υφήλιο συνδυάστηκε στους αιώνες με τις μυθικές επιδόσεις των Ελλήνων στη ναυτιλία. Από πολύ πρόσφατα στοιχεία φαίνεται ότι ο παγκόσμιος ελληνόκτητος στόλος ξεπέρασε τα 5,500 πλοία και σημείωσε το τελευταίο χρόνο πάνω από 6% άνοδο στη χωρητικότητα! Πάνω από όλα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας πρωτοπορίας στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), διαθέτοντας ήδη πάνω από 300 πλοία!

Και επειδή μιλάμε για φυσικό αέριο ας αναφερθούμε  και στις μεγάλες ευκαιρίες της Ελλάδας στις μέρες μας.  Ασφαλώς έχουν να κάνουν με τις κοσμογονικές αλλαγές στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της ισλαμιστικής στροφής της Τουρκίας και της ανακάλυψης τεράστιων κοιτασμάτων υδρογοναναθράκων.  Και οι δύο αυτοί παράγοντες – αλλά και η παρουσία της ΕΧΧΟΝ MOBIL στην περιοχή – έσπρωξαν τελικά τον υπ.Εξ. των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, να φύγει από την εξέδρα των θεατών και να λάβει τελικά ενεργό μέρος στις συνομιλίες των μερών που εμπλέκονται στην μεγάλη υπόθεση εξόρυξης των υδρογονανθράκων. Δεν πρόκειται απλά για την ανάγκη ενίσχυσης του πρωθυπουργού Νετανιάχου στις προσεχείς εκλογές: Η επίσημη παρουσία της Αμερικής στην τριμερή, που έγινε τώρα τετραμερής, σηματοδοτεί την είσοδο σε ένα νέο στάδιο συνεργασίας, όπου η Τουρκία δεν είναι παρούσα.

Τόσο λόγω της ναυτικής παράδοσης όσο και λόγω της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και λόγω της ισχυρής ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στενότερες παρά ποτέ.  Για χρόνια γράφαμε ότι ο Ελληνισμός έχει καταστεί το εξωτερικό σύνορο της Δύσης και τώρα το βλέπουμε να γίνεται πραγματικότητα.  Τα ωφελήματα από αυτό θα είναι τεράστια εάν γίνουν οι σωστοί χειρισμοί.  Μία από τις βασικότερες προϋποθέσεις είναι να διατηρήσει η Ελλάδα τον εξισορροπιστικό ρόλο που πάντοτε είχε μεταξύ Ανατολής και Δύσης.  Με μοχλό την Ορθοδοξία ο Ελληνισμός πρέπει πάντοτε να έχει στενές σχέσεις με την Ορθόδοξη Ανατολή και ειδικά με τη Ρωσία.  Και είναι σε θέση να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, αντί να εμπλέκεται σε αδιέξοδους ανταγωνισμούς των δύο, που υπαγορεύονται από κρύφια συμφέροντα σκοτεινών κύκλων.  Εμείς είμαστε πάντοτε άγγελοι ειρήνης. Τι δουλειά έχουμε να εξυπηρετούμε τα «αρπακτικά» της παγκοσμιοποίησης που με κέντρο τη Γουόλ Στριτ δεν θα διστάσουν ακόμα και να φέρουν πυρηνικό όλεθρο για τα συμφέροντά τους;

Αλλά από την άλλη πλευρά είμαστε ως Ελληνες πάντοτε έτοιμοι να πολεμήσουμε για το ύψιστο αγαθό μας, την Ελευθερία αλλά και για τα πανανθρώπινα ιδανικά.  Ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε όταν οι Ελληνες βρεθούν ενωμένοι στη μάχη! Ετσι αντιμετωπίζουμε με ειρωνεία και θυμηδία τις τουρκικές εξαγγελίες για «Γαλάζια Πατρίδα»… Ας προσέξουν οι γείτονες να μην βουλιάξουν μόλις τα γενοκτόνα ποδάρια τους ξεπεζέψουν από τα άλογα πατήσουν τη θάλασσα! Η δική μας Γαλάζια Πατρίδα είναι εδώ και πάνω από 3,000 χρόνια ολόκληρη η Οικουμένη!

Νέα Υόρκη, 23 Μαρτίου 2019

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here