Δεν ξέρει κανείς από που να αρχίσει με τα τεράστια ερωτηματικά που αφήνουν οι δύο πρώτες συνεντεύξεις του Ελπιδοφόρου όσο και από άλλες πράξεις του τελευταία:

  • Δημιουργείται τεράστιο θεολογικό ζήτημα με τις διακηρύξεις του περί «Πρώτου Μεταξύ Ισων», με τις οποίες ο Ελπιδοφόρος προσπαθεί να στηρίξει τον Βαρθολομαίο στο Ουκρανικό και, κρυφίως, να προετοιμάσει την μελλοντική του πορεία προς τον πατριαρχικό θρόνο. Η εισαγωγή του Παπισμού στην Ορθοδοξία δεν θα περάσει έτσι εύκολα, μόνο και μόνο επειδή το διεκήρυξε ένας μετριότατος θεολόγος, αλλά φιλόδοξος και επιδέξιος πολιτικάντης, που συνέβη να διοριστεί Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.
  • Ακόμα πιο επώδυνη ίσως αποδειχθεί η δήλωσή του ότι «το θέμα του Αγ.Νικολάου στο Ground Zero θα έχει επιλυθεί πριν την ενθρόνισή του» και ότι θα διενεργήσει «λογιστικό έλεγχο» (audit) με την άνοδό του στο «θρόνο». Ατελείωτα τα ερωτήματα: Στην Αρχιεπισκοπή έχει ήδη γίνει τέτοιος έλεγχος πρόσφατα – θα ξαναγίνει; Θα γίνει έλεγχος στο ταμείο Ανοικοδόμησης Αγ.Νικολάου; Εάν ναι, έχει συμφωνήσει να παραδώσει τα στοιχεία ο φάδερ Αλεξ; Πότε θα επιστρέψει ο κ.Βαρθολομαίος τα $10 εκατ. που σύμφωνα με την ανάλυση του ελληνοαμερικανού πρώην διπλωμάτη James Jatras (βλέπε επόμενο σχόλιο) έλαβε ως μέρος της αμοιβής του για την ουκρανική αυτοκεφαλία; Ο λογιστικός έλεγχος θα περιλαμβάνει και τη μίζα (fundraising commission) του φάδερ Αλεξ, που φημολογείται ότι είναι 15%;
  • Από τα παραπάνω προκύπτει ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να κάνει με τη θέση του φάδερ Αλεξ ως «κρυφού αρχιεπισκόπου». Επειδή η σχέση Βαρθολομαίου-Ελπιδοφόρου είναι στενότατη σχέση πατρωνείας αλλά και για πολλούς άλλους λόγους (μεταξύ των οποίων ότι απαγορεύεται η είσοδός του στην Τουρκία) ο φάδερ Αλεξ δεν είναι πλέον χρήσιμος.  Το αντίθετο, η παραμονή του είναι απαράδεκτη τόσο για τον Ελπιδοφόρο όσο και για την Εκκλησία της Αμερικής γενικότερα. Θα αποχωρήσει πλήρως (με συνταξιοδότηση στα Χάμπτονς) ή θα επιλέξει να κινεί τα νήματα από τα παρασκήνια, κατά τον προσφιλή του «πρακτορικό» τρόπο; Το δεύτερο είναι το πιθανότερο εάν υπολογίσει κανείς τη ασίγαστη δίψα του για εξουσία… Και τι θα γίνει με τα «ταμεία» που ελέγχει και έχουν συγκεντρώσει $150 εκατ. κατά ορισμένες εκτιμήσεις; Είναι δυνατόν η Αρχιεπισκοπή να έχει πτωχεύσει και τα ταμεία αυτά να είναι γεμάτα;
  • Το τελευταίο και σπουδαιότερο έχει να κάνει με τις θέσεις του Ελπιδοφόρου για τα εθνικά θέματα όπου σε δύο συνεντεύξεις δεν βρήκε μια λέξη να πεί για την επιθετικότητα της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα από το Αιγαίο έως την Κύπρο. Βέβαια τον νοιάζει «προσωπικά» το άνοιγμα της Χάλκης… Αλλά μη τυχόν κανείς του μιλήσει για αναγνώριση της Γενοκτονίας… Ούτε για σκοπιανό, Θράκη, ΑΟΖ, κλπ… Αλλά ούτε και για ισλαμιστική τρομοκρατία επειδή για τον «οικουμενιστή» Ελπιδοφόρο ισχύει το ότι «είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου Θεού» και το «σφάξε με αγά μου να αγιάσω…»
  • 2 Ιουνίου 2019

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here