Γράφοντας για τις «περιπέτειες» του Σχολείου του Αγ.Δημητρίου Αστόριας, δεν είχα τίποτε άλλο στο μυαλό μου παρά να βοηθήσω να γίνει το σχολείο της κοινότητας (που επανειλλημένα αποκάλεσα «Σημαία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αμερική»), καλύτερο, να γίνει επιτέλους ένα πρότυπο σχολείο… Αυτή την κουβέντα είχα τις προάλλες με τον διευθυντή του σχολείου, τον Αναστάση Κουλαρμάνη, που έδειχνε να κατανοεί απολύτως τι διακυβεύεται με την υπόθεση του σχολείου, αλλά και να είναι έτοιμος να μπεί μπροστά στην πορεία ανάτασης του σχολείου. Ανταλλάξαμε μάλιστα αρκετές ιδέες τόσο για την άνοδο του επιπέδου των σπουδών όσο και για την προσέλκυση νέων μαθητών…
Ενα ζήτημα που σχολίασα και παλαιότερα αφορά την συνεργασία με γειτονικές ελληνικές κοινότητες. Θαυμάσαμε πρόσφατα τις τελετές αποφοίτησης τόσο στον Αγ.Δημήτριο Αστόριας όσο και στον Αγ.Νικόλαο Φλάσινγκ. Αλλά γιατί η κοινότητα του Φλάσινγκ που δεν έχει λύκειο, δεν συνεργάζεται με τον Αγ.Δημήτριο στον τομέα αυτό; Τι τους «ξυνίζει»; Από ότι μου εξήγησε ο κ.Κουλαρμάνης, τα παιδιά του Αγ.Δημητρίου εισέρχονται σε άριστα πανεπιστήμια και έχουν μεγάλη ακαδημαϊκή πρόοδο να επιδείξουν. Δεν μιλάμε βέβαια για τους άριστους που έγιναν δεκτοί στο Bronx School of Science, αλλά για την πλειοψηφία των μαθητών που θα μπορούσαν να συνεχίσουν να φοιτούν σε ελληνικό σχολείο. Γιατί αυτός ο άρρωστος «ανταγωνισμός» μεταξύ δύο γειτονικών ελληνικών κοινοτήτων; Πότε θα πάψουμε να τρωγόμαστε μεταξύ μας; Τα ίδια είδαμε και με τα φεστιβάλ των δύο κοινοτήτων – φέτος ο Αγ.Νικόλαος όρισε το δικό του για πρώτη φορά το ίδιο Σαββατοκύριακο του Μαίου με αυτό του Αγ. Δημητρίου. Θα μου πείτε είναι δουλειά της Αρχιεπισκοπής να συντονίζει… Αλλά γιατί θα πρέπει να περιμένουμε από τους – συνήθως ανάξιους ή αδιάφορους – υπαλλήλους της Αρχιεπισκοπής να μας κάνουν τους «διαιτητές»;
Κουβεντιάσαμε και άλλες ιδέες με τον κ.Κουλαρμάνη, για θέματα που εκείνος κατέχει, και αφορούν κυρίως τα εκπαιδευτικά προγράμματα… Και το επίπεδο διδασκαλίας… Εκείνο που προέχει τη στιγμή αυτή είναι, παράλληλα με την εσωτερική αναδιοργάνωση (κανονισμοί, λειτουργία επιτροπών, προϋπολογισμός, κλπ) να γίνει μια διαφημιστική εκστρατεία προς γειτονικές ελληνικές και άλλες ορθόδοξες κοινότητες. Στην περιοχή μας υπάρχουν ορθόδοξοι με καταγωγή τη Σερβία, Αλβανία, Ρουμανία, Ρωσία και πολλές άλλες χώρες, ακόμα και την Ινδία. Εάν το σχολείο προσελκύσει 50-100 νέους μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου θα μιλάμε με άλλα δεδομένα – και εννοώ φυσικά και τα μισθολογικά των διδασκόντων (που όμως πάντοτε θα πρέπει να είναι συνάρτηση των προσόντων). Ολοι μπορούμε να βοηθήσουμε, ο καθένας με τον τρόπο του…
16 Ιουνίου 2019