Ακόμα και όσοι γνωρίζαμε την αχαλίνωτη αλαζονεία του Νίκου Ανδριώτη μείναμε έκπληκτοι με το θράσος του να παρουσιαστεί ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Παυλόπουλου ως «ιδρυτής» του Σχολείου Αγ.Δημητρίου Αστόριας…  Πρωτοφανής κλοπή της αληθινής ιστορίας προς προσωπικό όφελος του ψυχικά άρρωστου Ανδριώτη! Με την άμεση συνδρομή του άλλου ψευτο-ηγέτη της ομογένειας και πρώην εκδότη του Ε.Κ. Α.Διαματάρη…

ΑΛΛΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ;  ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ…

Πριν το 1973: Είχαν γίνει προτάσεις προς το διοικητικό συμβούλιο της κοινότητας Αγ.Δημητρίου Αστόριας για την Ιδρυση Λυκείου (μέχρι τότε το σχολείο λειτουργούσε ως την 8η τάξη) αλλά η κοινότητα δεν το αποφάσισε επειδή το θεωρούσε οικονομικά ή/και τεχνικά πολύ δύσκολο. Η τελευταία προσπάθεια ήταν με τον Περικλή Λαζούνη, δραστήριο κοινωνικά επιχειρηματία, που δεν δέχθηκε το κοινοτικό συμβούλιο.

1973: Πρόσληψη του κ.Δημοσθένη Τριανταφύλλου ως διευθυντή του Σχολείου. To 1973 η κοινότητα προσλαμβάνει ως διευθυντή του σχολείου τον κ.Δημοσθένη Τρανταφύλλου ο οποίος τον Απρίλιο του 1973 είχε κάνει τα εγκαίνια του πρώτου ιδιωτικού ελληνικού Λυκείου σε χώρο του ιδιωτικού αμερικάνικου λυκείου, The Henley College Prep, στην περιοχή Jamaica Estates. Ο κ.Τρανταφύλλου ήταν  καθηγητής στο Henley College Prep. Το όνομα του ελληνικού Λυκείου εκεί ήταν μάλιστα Δημοσθένειος Ακαδημία. Η Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου, αντιλαμβανόμενη τις ικανότητες και το σθένος αλλά και το όραμα του κ.Τριανταφύλλου, τον προσέγγισε διερευνητικά για την θέση του διευθυντή με σκοπό να ιδρύσει το Λύκειο στην Κοινότητα και όχι στο Henley College Prep. Ο κ. Τριανταφύλλου επισκέφθηκε το μόνο σχολικό κτίριο που είχε τότε η Κοινότητα δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου όπως επίσης και την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην οποία δεν υπήρχε τότε ούτε ένα σχολικό κτίριο. Πρόεδρος της Κοινότητας ήταν ο κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής ο κ. Νικόλαος Τσιάμης, μηχανολόγος. Ο κ. Τριανταφύλλου εξήγησε στην Επιτροπή ότι θα μπορούσε να κάνει το Λύκειο αν χρησιμοποιείτο και η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης μαζί με το Σχολικό κτίριο του Αγίου Δημητρίου και γινόταν ταυτόχρονα νέα διαμόρφωση του χώρου. Ανέπτυξε πενταετές πρόγραμμα για την ίδρυση και ολοκλήρωση του Λυκείου διαμορφώνοντας τον χώρο στην Άγία Αικατερίνη και μεταφέρνοντας εκεί τις δύο μικρότερες ταξεις (που είχαν 6 τμήματα ) και χρησιμοποιώντας τις κενές τώρα αίθουσες στο παλιό κτίριο στον Άγιο Δημήτριο για τη στέγαση των τάξεων του Λυκείου. Η Επιτροπή εντυπωσιάστηκε από  την ανάλυση και προγραμματισμό του  κ.Τριανταφύλλου και τον προσέλαβε αμέσως. Τα Μέλη της Επιτροπής ήταν ο κ. Ν. Παπαδόπουλος, ο κ. Ν.Τσιάμης, ο κ. Θεόδωρος Μύλλερ, ο κ. Θεοδώρου και ο ιερατικός Προιστάμενος πατήρ Ι.Πούλος ο οποίος ήταν θερμότατος υποστηρικτής της ίδρυσης Λυκείου.

1973-1975: Προετοιμασίες.  Οταν ο κ.Τριανταφύλλου ανέλαβε το σχολείο το 1973 υπήρχαν μόνο 570 μαθητές σε οκτώ τάξεις (όσοι περίπου υπάρχουν και σήμερα σε δώδεκα τάξεις – εκεί το κατάντησαν οι συμφεροντολόγοι και ανίκανοι που το διοικούν).  Για να γίνει το Λύκειο έπρεπε να διαμορφωθεί ο χώρος ώστε να εκπληρώνει τις νομικές προϋποθέσεις της ιδιωτικής εκπαιδευτικής νομοθεσίας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης στην οποία είχε βασιστεί και η ίδρυση του Λυκείου «Δημοσθένειος Ακαδημία» στο κτίριο του Henley College Prep.

Στον Άγιο Δημήτριο δεν υπήρχαν οι ακόλουθες προϋποθέσεις που απαιτούσε η πολιτεία: Εργαστήριο Βιολογίας,  εργαστήριο Χημείας και Φυσικής, Bιβλιοθήκη με 5,000 τόμους – τα οποία και δημιούργησε ο κ.Τριανταφύλλου με την συνδρομή όλων. Δεν υπήρχαν επίσης επιλογές για ξένες γλώσσες και προστέθηκαν τα γαλλικά. Δεν υπήρχε αθλητικό προγραμμα με διάφορα αθλήματα και φτιάχτηκε ποδοσφαιρική ομάδα και ομάδα στίβου.  Δεν υπήρχαν τέλος αίθουσες για τις τάξεις του Λυκείου και έπρεπε να χτιστεί νέο κτίριο. Πώς έγινε αυτό; Αγοράστηκαν τα δύο σπίτια δίπλα στην Αγία Αικατερίνη και κτίστηκαν τα δύο νέα κτίρια που είναι εκεί τώρα. Μεταφέρθηκαν εκεί οι μικρότερες τάξεις και έτσι ελευθερώθηκαν 8 αίθουσες στο παλιό κτίριο στον Άγιο Δημήτριο όπου στεγάστηκαν οι 4 τάξεις του Λυκείου και η Βιβλιοθήκη μαζί με τα επιστημονικά εργαστήρια.

 

1975: Εισέρχεται η πρώτη 9η Τάξη και δημιουργείται το School Building FundΤην ιστορική χρονιά 1975, αφού είχε επί δύο χρόνια γίνει η σοβαρή προετοιμασία που περιγράψαμε παραπάνω, πολλοί γονείς, εκτιμώντας την πρόοδο του σχολείου, έγραψαν τα παιδιά τους στην 9η τάξη, που έμμελλε τα επόμενα 3 χρόνια να γίνει 10η, 11η και 12η.  Αλωστε το σχολείο διέθετε πλέον όλα τα απαιτούμενα και ιδιαίτερα είχε άριστο εκπαιδευτικό προσωπικό κυρίως από συνταξιούχους άριστους αμερικανούς καθηγητές που είχε έγκαιρα φροντίσει να προσλάβει ο κ.Τριανταφύλλου.

 

Σχεδόν ταυτόχρονα (1976), με πρόταση του κ.Τριανταφύλλου προς το διοικητικό συμβούλιο της κοινότητας δημιουργήθηκε το ταμείο για την ανέγερση του νέου κτιρίου (School Building Fund) υπό τριμελή επιτροπή γονέων που επιλέχθηκαν από τον κ.Τριανταφύλλου για την ακεραιότητα του χαρακτήρα τους.  Στο ταμείο αυτό, στο οποίο κάθε μία από 700 οικογένειες που είχαν παιδιά στο σχολείο έδινε $100 το χρόνο, συγκεντρώνονταν πάνω από $70,000 το χρόνο.  Μέ βάση το ταμείο αυτό (που νομίζω ότι υπάρχει και σήμερα αλλά κανείς δεν έχει δώσει λογαριασμό) δόθηκε δάνειο από την Atlantic Bank to 1978 για την ανέγερση του νέου κτιρίου. Το δάνειο έδωσε το υποκατάστημα της Atlantic Bank στην Αστόρια και πάλι με ενέργειες του κ.Τριανταφύλλου.  Επειδή εκείνη την εποχή διευθυντής του υποκαταστήματος ήταν ο κ.Ντένης Συντήλας που υπέγραψε και το δάνειο, σύζυγος της (τότε και ακόμα σήμερα) καθηγήτριας του σχολείου Ρίτας Συντήλα. Το δάνειο υποθήκης του νέου κτιρίου ξεπληρώθηκε από αυτό το Ταμείο.

1979: Η πολιτεία Ν.Υόρκης αναγνωρίζει το Σχολείο και γίνεται η πρώτη αποφοίτηση.  Ετσι την άνοιξη του 1979, όταν η πρώτη 12η τάξη επρόκειτο να αποφοιτήσει σε λίγες εβδομάδες, έφτασε για έλεγχο η σχετική επιτροπή του Υπ.Παιδείας της πολιτείας της Ν.Υόρκης για να επιθεωρήσει το Σχολείο.  Η επιτροπή αυτή προέβη σε εξονυχιστικό έλεγχο του Σχολείου και των εγκαταστάσεων του, του διευθυντή, των σχολικών προγραμμάτων, των μαθητών και γενικά όλων των δεδομένων του σχολείου.  Βρήκε τα πάντα άψογα και έτσι έδωσε την άδεια για την αποφοίτηση της πρώτης φουρνιάς μαθητών λίγες εβδομάδες αργότερα, τον Ιούνιο του 1979!… Εκλεισαν φέτος 40 ολόκληρα χρόνια από τότε και η λαμπρή αυτή επέτειος ούτε κάν γιορτάστηκε!

1979-1982: Το κτίσιμο του νέου κτιρίου του σχολείου.  Οι γονείς είχαν ξετρελαθεί με την πρόοδο και άρχισαν να γράφουν τα παιδιά τους μαζικά στο σχολείο με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών κάθε χρόνο! Από 570 το 1973 έφτασαν στα 1,418 το 1982!  Ηταν φανερό ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις δεν επαρκούσαν.  Αλλά η έγκαιρη πρόβλεψη του κ.Τριανταφύλλου να δημιουργήσει το Ταμείο του Σχολείου και η προσωπική του παρέμβαση προς την Atlantic Bank για την σύναψη δανείου επέτρεψε να θεμελιωθεί το νέο κτίριο του Λυκείου το 1979, παρουσία τότε του Αρχ.Ιακώβου.  Κάποιοι μάλιστα πρότειναν να ονομαστεί το νέο κτίριο προς τιμήν του Αρχ.Ιακώβου, αλλά επειδή ο κ.Ιάκωβος είχε δώσει μόνο $25,000 για το School Building Fund και επειδή ήταν γνωστές οι αρνητικές του θέσεις για την ελληνόγλωσση παιδεία, η ιδέα αυτή απορρίφθηκε.

Πολλοί ομογενείς έδωσαν ποσά σημαντικά για το κτίριο του Σχολείου και υπάρχει μάλιστα και «Κατάλογος Δωρητών».  ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΔΩΡΗΤΩΝ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΙΩΤΗ,  ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν ένας απλός εστιάτορας και ούτε Γυμνάσιο είχε τελειώσει, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι ομογενείς της εποχής. Ο Νίκος Ανδριώτης συνέβαλλε με πολύ προσωπικό χρόνο και κόπο στην διαφήμιση της προσπάθειας για την ανέγερση του κτιρίου στα μέσα επικοινωνίας της εποχής – ΑΛΛΑ ΩΣ ΕΚΕΙ.  Με την ηγεσία του κ.Τριανταφύλλου και την συνδρομή όλων το νέο ΚΤΙΡΙΟ εγκαινιάστηκε το 1982.  Τονίζουμε τη λέξη «κτίριο», επειδή είναι φανερό ότι ο απαίδευτος Νίκος Ανδριώτης μπερδεύει την έννοια «κτίριο» με την έννοια «σχολείο».  Δηλαδή μπερδεύει τα «τούβλα» με την «μόρφωση» – και εκείνος φυσικά δικαίως κατατάσσεται στην κατηγορία «τούβλο»!.

 

Το μοιραίο 1982.   Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι ο Νίκος Ανδριώτης χρήματα δεν είχε, μόρφωση δεν είχε, είχε όμως περίσσια αλαζονεία, περίσσια μωροφιλοδοξία και μεγαλύτερη ακόμα ζηλοφθονία.  Ετσι, όταν το 1982 ήρθε η ώρα της ανανέωσης του συμβολαίου αυτού του εξαίρετου ανθρώπου που διηύθυνε το σχολείο, του Δημοσθένη Τριανταφύλλου, έκανε εισήγηση στην κοινότητα να το απορρίψει «επειδή ο κ.Τριανταφύλλου δεν διέθετε κάποιo πιστοποιητικό (certificate) από την πολιτεία της Ν.Υόρκης» – το οποίο όμως η πολιτεία απαιτούσε μόνο για δημόσια σχολεία και όχι για ιδιωτικά. Ας σημειωθεί ότι ούτε τότε αλλά ούτε και σήμερα δεν απαιτείται αυτό το πιστοποητικό για το διορισμό δασκάλων και διευθυντών σε ιδιωτικά σχολεία.  Ο Νίκος Ανδριώτης το γνώριζε ότι δεν απαιτείται, αλλά, ραδιούργος όπως είναι, το απέκρυψε από το συμβούλιο και τον κόσμο.  Να σημειωθεί εδώ ότι ο κ.Τριανταφύλλου διέθετε τότε μεταπτυχιακό δίπλωμα (Masters) στη Φιλοσοφία, συμμετοχή σε έρευνα στη Χημεία στο πανεπιστήμιο Columbia και διέθετε επίσης μεγάλη εκπαιδευτική πείρα.

Αλλά ο Νίκος Ανδριώτης χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να πετύχει το στόχο του – και το επανέλαβε πολλές φορές μέχρι σήμερα, το επιχειρεί άλλωστε με ραδιουργίες ακόμα και στις μέρες μας.  Απέκρυψε την αλήθεια, έδειξε αχαριστία (αφού πριν λίγα χρόνια παρακαλούσε γοερά τον τότε πανίσχυρο και πολύ αγαπητό κ.Τριανταφύλλου να τον βοηθήσει να εκλεγεί πρόεδρος της κοινότητας) και όπως και σήμερα προσπάθησε με κάθε τρόπο να εξαγοράσει την υποστήριξη της Εκκλησίας.  Τότε λοιπόν με την βοήθεια του (τότε επισκόπου Τρωάδος και τώρα Ατλάντας) Αλεξίου, έδιωξε τον άξιο ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας π.Ιωάννη Πούλο που του στεκόταν εμπόδιο.  Και κατόπιν έδιωξε και τον κ.Τριανταφύλου, επειδή σε σύγκριση μαζί του φαινόταν ο πραγματικός του εαυτός – ένα αληθινά αμόρφωτο «τούβλο»…  Ο αλαζόνας «μικρός Ναπολέων» Ανδριώτης δεν άντεχε την σύγκριση με κανένα και έκανε τα πάντα για να μην υπάρχει σύγκριση!… Ετσι το Σχολείο και η Κοινότητα έφγτασε και πάλι σήμερα από 1418 μαθητές και πάλι στο σημείο που ξεκίνησε, δηλαδή στους 600!!  Αξίζουν πράγματι πολλά βραβεία στο αληθινό «τούβλο» που ακούει στο όνομα Νίκος Ανδριώτης…Που για 4 δεκαετίες ταλαιπωρεί το σχολείο και την Ομογένεια…

Ο κόσμος τότε αντέδρασε… Υπάρχει εξιστόρηση ότι μέχρι και απειλές για χρήση περιστρόφου ακούστηκαν σε συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου!!  Εγιναν μάλιστα δύο διαδηλώσεις από εκατοντάδες γονείς μαθητών έξω από τον Αγ.Δημήτριο που απαιτούσαν την παραμονή του κ.Τριανταφύλλου!!  Αλλά ο Νίκος Ανδριώτης ανένδοτος! Πόνταρε πάντοτε στο γεγονός ότι σοβαροί άνθρωποι δεν κάθονται να χάνουν τον καιρό τους με τέτοιους χαρακτήρες… Οι γονείς έγραψαν τα παιδιά τους αλλού και ο κ.Τριανταφύλλου εκόσμησε τα αμερικανικά σχολεία όπου προσελήφθη και δίδαξε με πολλούς επαίνους μέχρι το τέλος.  Ο κομπλεξικός Νίκος Ανδριώτης προώθησε στο σχολείο και την κοινότητα ανθυπομετριότητες μόνο και μόνο για να φαίνεται σπουδαίος ο ίδιος.  Αλλωστε την ίδια συμπεριφορά που έδειξε στον κ.Τριανταφύλλου έδειξε και σε πολλούς άλλους ομογενείς στην κοινότητα Αστόριας… Οταν ένας-ένας αρχίσουν να διηγούνται τα παθήματά τους από τον «μικρό Ναπολέοντα» δεν θα ξέρει που να κρυφθεί…  Και έτσι κατάντησε το σχολείο και η κοινότητα στα σημερινά της χάλια… Στην όλη του προσπάθεια βρήκε βοήθεια από τον άλλο «ψευτο-ηγέτη» της Ομογένειας, τον διευθυντή του Εθνικού Κήρυκα Α.Διαματάρη, ο οποίος δικαίως έδωσε εγκαίρως στον εαυτό του το παρατσούκλι «τσομπάνης από τη Λήμνο»…. Επειδή από άποψη χαρακτήρα έχει το ίδιο επίπεδο και παρόμοια κόμπλεξ «επαρχιωτισμού» με τον Ανδριώτη…. Κακόμοιρη ομογένεια, ποιά τούβλα άφησες να παρουσιάζονται ως ηγέτες…

 

Νίκος Σταματάκης, 2 Σεπτεμβρίου 2019 n.stamatakis@aol.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here