«…Γαμώ το Κοινοβούλιο και το Σύνταγμά σας. Η Αμερι­κή είναι ελέφαντας. Η Ελλάδα είναι ψύλλος. Η Κύπρος είναι ψύλλος. Αν αυτοί οι δύο ψύλλοι συνεχίσουν να ενοχλούν τον ελέφαντα, ίσως ο ελέφαντας να τους χτυπήσει με την προβοσκί­δα του, να τους χτυπήσει για τα καλά…»

Του Νίκου Σταματάκη

Αυτά και άλλα ωραία είχε πει ο τότε πρόεδρος Λίντον Τζόνσον προς τον έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρο Μάτσα το 1965 με αφορμή την άρνηση της κυβέρνησης Παπανδρέου και του Μακαρίου να δεχτούν το σχέδιο Ατσεσον που κατά τη γνώμη τους θα οδηγούσε στην διχοτόμηση της Κύπρου (ο πλήρης διάλογος, όπως αναφέρεται στο βιβλίου των Μ.Ιγνατίου και Μ.Ευριβιάδη «CIA – ο απόρρητος φάκελλος του Ανδρέα», παρατίθεται στο τέλος του κειμένου).

Γιατί ξαφνικά θυμήθηκα το παραπάνω περιστατικό;  Το θυμήθηκα με αφορμή την απόφαση των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων να αρχίσουν διαδικασία «καταγγελίας» (impeachment) του προέδρου Τραμπ με βάση την τηλεφωνική συζήτηση του προέδρου τον ΗΠΑ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας.  Οι Δημοκρατικοί έπαθαν πριν λίγες μέρες μεγάλο κάζο όταν ο πρόεδρος Τραμπ τους ξάφνιασε δημοσιεύοντας την στιχομυθία – ας την διαβάσουν όσοι νοιάζονται για την αλήθεια.  Εκεί αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει καμία «συναλλαγή» και καμία πραγματοποίηση της «απειλής» (το περίφημο “quid pro quo” που ακούμε τελευταία): Ο πρόεδρος Τραμπ όχι μόνο δεν έπραξε τίποτα εναντίον της Ουκρανίας, όχι μόνο δεν απείλησε, αλλά ενίσχυσε την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα, πριν και μετά την συνομιλία του με τον κ.Ζελένσκι, που έγινε στο τέλος Ιουλίου. Αλλά ακόμα και εάν απειλούσε δεν θα υπήρχε νομική βάση για την «καταγγελία» (impeachment) του προέδρου, επειδή το Σύνταγμα είναι πολύ απαιτητικό για τη διαδικασία αυτή και απαιτεί “high crimes and misdemeanors” και όχι απλά προφορικές απειλές χωρίς αντίκρυσμα.

Αφού λοιπόν με την δημοσίευση της συνομιλίας του με τον πρόεδρο Ζελένσκι ο πρόεδρος Τραμπ εξέθεσε τους δημοκρατικούς, εκείνοι το γύρισαν στην προσπάθεια του προέδρου να υπονομεύσει τον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν.  Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, υπάρχουν στοιχεία ακόμα και από το 2016 ότι η προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον χρησιμοποίησε την Ουκρανία για να συγκεντρώσει ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του κ.Τραμπ.  Το τελευταίο αυτό εξηγεί την μανία αλλά και την βιασύνη των δημοκρατικών: επίκειται έρευνα του αμερικανικού Υπ.Δικαιοσύνης για το θέμα η οποία θα έχει βαρύτατες νομικές συνέπειες για όσους δημιούργησαν τη σκευωρία “Russia-gate” εναντίον του προέδρου…

Ενώ στην περίπτωση του Λίντον Τζόνσον και της κυβέρνησης Παπανδρέου, είναι πλέον ιστορικά διαπιστωμένο ότι υπήρξε τρομερή συνέπεια, η επιβολή της δικτατορίας.  Δεν έχει σημασία εάν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προετοίμαζαν την «δικτατορία των Στρατηγών» και τους βγήκε η «δικτατορία των Συνταγματαρχών».   Είχαν διασυνδέσεις και με τις δύο και ανέπτυξαν άριστες σχέσεις με την ελληνική δικτατορία ανεξάρτητα με την κατάλυση του πολιτεύματος.

Θα παρακαλέσω τους ιστορικά ευαίσθητους (αλλά πολιτικά μυωπικούς) αναλυτές να μην μου αντιτείνουν ότι «ο Τραμπ στον διάλογο με τον ουκρανό πρόεδρο ήθελε να εξυπηρετήσει προσωπικά (πολιτικά) συμφέροντα, ενώ ο Τζόνσον εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας του».  Εάν είναι έτσι γιατί δεν ξεσηκώθηκε το κατεστημένο κατά του Τζο Μπάιντεν και του γιού του εφόσον ο ίδιος ο Μπάιντεν παραδέχτηκε δημόσια τον εκβιασμό του προς την Ουκρανία έτσι ώστε να μην ασκηθεί δίωξη προς τον γιό του, Χάντερ Μπάιντεν, ο οποίος είχε λάβει χαριστικά θέση στην ουκρανική εταιρία ενέργειας Burisma που τον πλήρωνε $80,000 το μήνα! Εκείνοι αποδεδειγμένα εξυπηρέτησαν προσωπικά (οικονομικά) συμφέροντα και όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στην Κίνα και αλλού.  Δυστυχώς ορισμένοι δήθεν «αντικειμενικοί» παρατηρητές χάνουν την λαλιά τους όταν τα αποδεικτικά στοιχεία κραυγάζουν για εγκλήματα που διέπραξαν οι Μπάιντεν, πατέρας και γιός…

Δεν είμαι επαγγελματίας ιστορικός, αν και αγαπώ την μελέτη της ιστορίας. Είμαι όμως βέβαιος ότι εάν επρόκειτο να τιμωρηθούν με “impeachment” οι πρόεδροι των ΗΠΑ που στα τελευταία 100 χρόνια χρησιμοποίησαν γλώσσα ανάλογη με αυτή του προέδρου Τραμπ, τότε λίγοι πρόεδροι θα είχαν μείνει ατιμώρητοι – πιθανότατα κανένας.

Θα το πάω ένα ακόμα βήμα παραπέρα, θυμίζοντας σε όσους έχουν «βολική» μνήμη και κατηγορούν τον πρόεδρο Τραμπ ότι δεν δέχεται την συμβουλή των δήθεν «ειδικών» του στρατιωτικού και διπλωματικού κατεστημένου ότι υπήρξαν άλλοι πρόεδροι που το έπραξαν πρώτοι και η ιστορία τους επαίνεσε.  Ηταν ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ που δημιούργησε τον περίφημο όρο «βιομηχανικό-στρατιωτικό σύμπλεγμα» (industrial-military complex) για να περιγράψει την αφόρητη παρουσία του κατεστημένου στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Και ήταν ο πρόεδρος Κένεντι που αντιστάθηκε στο «βαθύ κράτος» που τον παραινούσε να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκταστάσεις των σοβιετικών στην Κούβα.  Οπως σημειώνει σε ένα εξαίρετο άρθρο του ο Jeff Greenfield, εάν ο Κένεντι ακολουθούσε τη συμβουλή τους τότε θα είχαμε πυρηνικό ολοκαύτωμα!!

Ναι, σαφώς ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει πείρα στην εξωτερική πολιτική όπως δεν έχει πείρα και στην πολιτική γενικά.  Αλλά για αυτόν ακριβώς τον λόγο τον εξέλεξε ο αμερικανικός λαός, επειδή ΔΕΝ έχει πείρα!  Για να προσπαθήσει με την κοινή λογική ενός επιχειρηματία να καθαρίσει τον βούρκο που δημιούργησαν στην πρωτεύουσα εκείνοι που υποτίθεται ότι έχουν πείρα.  Ακριβώς για τον λόγο αυτό είναι καταδικασμένες να αποτύχουν οι προσπάθειες των αντιπάλων του, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία του αμερικανικού λαού – σε αντίθεση με τους παροικούντες την πρωτεύουσα – δεν έχει κανένα προσωπικό συμφέρον να υπερασπίσει.  Να θυμίσω εδώ ότι στην διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης (2009-2011) η μόνη περιοχή της Αμερικής όπου αυξάνονταν (και μάλιστα καλπάζοντας!) οι τιμές των ακινήτων ήταν αυτή γύρω από την Washington, DC;  Το φαινόμενο αυτό εξηγεί και τις αποδοκιμασίες κατά του Τραμπ στον τελικό World Series του μπέιζμπολ στην αμερικανική πρωτεύουσα: Ποιοί νομίζετε ότι ήταν οι θεατές στον τελικό αυτό, όταν η αξία του κάθε εισιτηρίου ανέρχεται σε χιλιάδες δολάρια; Σωστά το μαντέψατε: Επρόκειτο για όλους τους ευνοημένους από την «απλοχεριά» των κρατικών ταμείων, τους πολιτικάντηδες, τους υψηλόμισθους κυβερνητικούς υπαλλήλους και τους λομπίστες όλων των λογιών…

 

ΕΔΩ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΖΟΝΣΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΑΛ.ΜΑΤΣΑ:

«Τότε ακούστε με καλά, κύριε πρέσβη. Γαμώ το Κοινοβούλιο και το Σύνταγμα σας. Η Αμερι­κή είναι ελέφαντας. Η Ελλάδα είναι ψύλλος. Η Κύπρος είναι ψύλλος. Αν αυτοί οι δύο ψύλλοι συνεχίσουν να ενοχλούν τον ελέφαντα, ίσως ο ελέφαντας να τους χτυπήσει με την προβοσκί­δα του, να τους χτυπήσει για τα καλά».

–Μάτσας: «Θα μεταφέρω τις απόψεις σας στον πρωθυπουργό. Όμως σας είπα ήδη ποια θα εί­ναι η απάντηση του πρωθυπουργού: η Ελλάδα είναι δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να εναντιωθεί στη βούληση του Κοινοβουλίου».

-Τζόνσον: «Επιτρέψτε μου να σας πω ποια θα είναι η απάντησή μου αν ο πρωθυπουργός σας μου α­παντήσει αυτά που μου είπατε», τόνισε ο Τζόν­σον. «Ποιος νομίζει ότι είναι, σε τελική ανάλυ­ση; Δεν χρειάζομαι έναν δεύτερο Ντε Γκολ. Δί­νουμε πάρα πολλά δολάρια στους Έλληνες, κύ­ριε πρέσβη. Αν ο πρωθυπουργός σας αρχίσει να μου κάνει κήρυγμα για τη δημοκρατία, το Κοι­νοβούλιο και το Σύνταγμα, ίσως αυτός, το Κοι­νοβούλιο του και το Σύνταγμά του να μη διαρ­κέσουν για πολύ».

 

Νίκος Σταματάκης, 1 Νοεμβρίου 2019, n.stamatakis@aol.com  –

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παρόντος με ενεργό λινκ μετά τις πρώτες 3 παραγράφους.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here