Του Δημήτρη Ρομποτή

Προχτές, Παρασκευή, κατέβηκα μετά από πολύ καιρό βράδυ στην Αστόρια, όχι τόσο επειδή νοστάλγησα τα …αξιοθέατρά της, αλλά για να παρακολουθήσω μια πραγματική θεατρική παράσταση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής (μέχρι να το πουλήσουν κι’αυτό). Επρόκειτο για την κωμωδία “Ενας επιθεωρητής στο Κακοσάλεσι”, μια διασκευή του αριστουργήματος “Ο Επιθεωρητής” του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ το οποίο είχα δει πριν πολλά χρόνια στο Θέατρο της Δευτέρας με πρωταγωνιστή τον αμίμητο και αείμνηστο Βασίλη Τσιβιλίκα, τότε που ακόμη μπορούσες να δης κάτι στην ΕΡΤ, κλαψ! Η παράσταση στην Αστόρια είναι προσαρμοσμένη εις τα ελλαδικά “θέσμια” της δεκαετίας του ’80, τότε που η ρεμούλα και η διαφθορά άρχισαν να καθεστoποιούνται εν Ελλάδι. Αποκορύφωμα της θρυλικής αυτής δεκαετίας ήταν το Σκάνδαλο Κοσκωτά, αν ενθυμήσθε, και ο τετραπλός δίσκος του Χάρυ Κλυν γύρω από το ίδιο θέμα. Αλλά ας γυρίσουμε στο έργο που μας ενδιαφέρει εν προκειμένω. “Ο Επιθεωρητής στο Κακοσάλεσι”, μια ακόμη επιτυχημένη παραγωγή της θεατρικής ομάδος “Eclipses Group Theater NY” προβάλει γλαφυρά και τη μεινονεξία της επαρχίας έναντι της πρωτευούσης, μια μειονεξία που οδήγησε στον αφηνιασμό της πρώτης εις βάρος ουσιαστικά της δεύτερης για αυτό και στη σύγχρονη Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε πραγματική αστική τάξη, αλλά …υπεραστική τάξη όπως τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Σκηνοθετικώς η παράσταση φέρει την υπογραφή του Δημητρίου Μπονάρου ο οποίος έχει κάνει τη διασκευή και υποδύεται τον επιθεωρητή με πολύ ευχάριστα αποτελέσματα. Ολοι οι ηθοποιοί, από τους πλέον πεπειραμένους έως τους νεωτέρους στέκονται πολύ καλά και η ροή του έργου δεν αφήνει κενά ή περιθώρια βαρεμάρας, κρατάει την προσοχή του θεατή από την αρχή μέχρι το τέλος. Τα κοστούμια και τα σκηνικά είναι της ελλογιμοτάτης και χαριεστάτης ηθοποιού και σκηνοθέτιδος Ιωάννας Κατσαρού, η οποία μοιράζεται και την ευθύνη της παραγωγής μετά της Κατερίνας Αλεξάκη.

Για όσους δεν γνωρίζουν το πρωτότυπο έργο, η υπόθεση αφορά στην κατά λάθος επίσκεψη και παραμονή σε μια κωμόπολη της ελλαδικής επαρχίας (έχει δήμαρχο, άρα δεν είναι κωλοχώρι όπως αναφέρεται στην παράσταση. …Κωλόπολη είναι) ενός απένταρου χαρτοπαίχτη από την Αθήνα. Χάρη στο κουτσομπολιό που ουδέποτε έπαψε να οργιάζη στους ελλαδικούς μικρόκοσμους, ο δήμαρχος, ο δικαστής, η δασκάλα και φυσικά ο γιατρός και πρόεδρος του τοπικού νοσοκομείου, νομίζουν ότι πρόκειται για κυβερνητικό επίτροπο και επειδή έχουν τη φωλιά τους χεσμένη λόγω ρεμούλας και δωροδοκιών, τους καταλαμβάνει τρόμος βαθύς! Αμέσως πραγματοποιούν σύσκεψη κι’αποφασίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: να λαδώσουν τον επιθεωρητή ώστε στην υποτιθέμενη έκθεσή του προς τας αρχάς να μην τους κάψη! Εν συνεχεία, σε κατ’ιδίαν συναντήσεις που έχουν με τον “επιθεωρητή” όχι μόνο σπεύδουν με προθυμία να τον “δανείσουν” κατόπιν αιτήματός του μιας και έχει καταλάβει με τί κουμάσια έχει να κάνη, αλλά βγάζει και στη φόρα ο ένας τα άπλυτα του άλλου!

Πώς καταλήγει το έργο δεν θα σας πω, απομένουν τέσσερις παραστάσεις ακόμη: σήμερα Κυριακή και την ερχομένη Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή οπότε έχετε την ευκαιρία να το δήτε μόνοι σας! Ο καιρός προβλέπεται κρύος, αλλά καλός άρα δεν έχετε δικαιολογία και το θέατρο της Αρχιεπισκοπής (στην Αστόρια, όχι γενικά) είναι ιδιαίτερα ζεστό. Και μη μου πήτε ότι είστε μακρυά, εμένα μου πήρε μία ώρα να πάω και μιάμιση να γυρίσω! Αξιζε όμως τον κόπο διότι η παράσταση, η πλοκή και το καστ προσφέρουν μια εμπειρία από αυτές που σπάνια πλέον έχουμε στο “(νυχτερινό) κέντρο του Ελληνισμού” της Νέας Υόρκης. Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να ενθαρρύνονται και να στηρίζονται έργοις. Το λιγότερο που οφείλουμε να κάνουμε, ιδιαίτερα όσοι λέμε ότι ενδιαφερόμαστε για τα κοινά και τα πολιτιστικά, είναι να πάμε έως εκεί και να δούμε την παράσταση. It doesn’t take much, λίγη καλή θέληση και διάθεση να βγούμε από το σπίτι. Να είστε σίγουροι ότι θα το εκτιμήση δεόντως και ο/η σύζυγός σας που θα του/της αδειάσετε τη γωνιά για λίγες ώρες. Αν δεν υπήρχαν κι’αυτά, ξέρετε πόσα σπίτια θα είχαν κλείσει;

Για κρατήσεις θέσεων (το συνιστώ, το θέατρο δεν είναι Madison Square Garden) και άλλες πληροφορίες, τηλεφωνήστε στο 718 581-6285. Σηκώστε το ακουστικό και καλέστε τον αριθμό τώρα αμέσως, διότι σας βλέπω και δεν ξεχνώ εύκολα, παλιοκουφάλες!

(Εάν δεν επιθυμήτε να λαμβάνετε το …πόνημά μου, παρακαλώ ενημερώστε με και θα σας αφαιρέσω από τη λίστα.)

*Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here