Του Δημήτρη Ρομποτή*

Αδελφές και αδελφοί συνέλληνες, με αφορμή την αυριανή Ημέρα των Ευχαριστιών θα ήθελα να απευθυνθώ στην αγάπη σας προκειμένου να μοιραστώ μαζί σας τις δικές μου ευχαριστίες. Αν και κατά κανόνα αποφεύγω τις δημόσιες αναφορές σε οικεία μου πρόσωπα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη μητέρα μου, Κούλα η οποία έφερε στον κόσμο μια τόσο μεγάλη προσωπικότητα, όπως η δική μου! Της αξίζουνε παράσημα κι’όταν μια μέρα θα γίνω πρόεδρος της Δημοκρατίας ή υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τους Αποδήμους – εσχατιά, αλλά καλύτερα από τίποτα – θα της απονείμω του Φοίνικος μετά Ξιφών για να εξασκήται κιόλας. Διότι, εδώ που τα λέμε δεν είναι μικρό πράμα να γεννήσης τέτοιο …μέγεθος, τραυματίζεσαι σωματικώς τε και ψυχικώς for life! Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν γιορτάζουν (ακόμη) Ημέρα Ευχαριστιών – έχουν όμως …Βλάκ Φράιντέι – οπότε οι ευχαριστίες μου πάνε περίπατο. Πάλι καλά που τη συνεχάρηκα πριν έναν μήνα, την ημέρα της Γιορτής μου! Κι’αφού ξεμπερδέψαμε με τα του οίκου μου, ας περάσουμε στο ευρύτερο πεδίο που έχει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας πρώτα και κύρια τους εχθρούς μου! Ναι, όπως διαβάζετε, αυτούς τους κακόμοιρους οι οποίοι ως τον Σίσυφο αδυνατούν να δουν το μάταιον των προσπαθειών τους και στην τύφλα τους δεν βλέπουν ούτε πόσο μικροί γίνονται – απέναντί μου, εννοείται, αν και ποτέ δεν περιαυτολογώ, η μετριοφροσύνη πάντα με χαρακτήριζε! Τους ευχαριστώ λοιπόν, διότι χωρίς αυτούς δεν θα ήμουν αυτός που είμαι! Μπορεί να ήμουν χειρότερος ή καλύτερος, δεν γνωρίζω, σίγουρα πάντως δεν θα είχα γίνει η επιφανής προσωπικότης, πανδήμως ανεγνωρισμένη, η αγγίζουσα την τελειότητα, οφείλω να ομολογήσω! Οσο δικό μου έργο είμαι, άλλο τόσο είμαι και δικό τους (είστε συνένοχοι, κουφάλες!) και τους ευγνωμονώ – χωρίς να τους εκτιμώ ωστόσο, μην μπερδέψουμε την ευγνωμοσύνη με την εκτίμηση διότι έχουν τόση σχέση μεταξύ τους όση ο Ροσίνι με την …κυρά Φροσύνη!

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους αληθινούς φίλους μου διότι είναι αυτοί που με κρατάνε συνδεδεμένο με την πραγματικότητα και δεν έχω λαλήσει τελείως. Η προσφορά τους είναι ανεκτίμητης αξίας για αυτό και δεν θα μπορέσω ποτέ να τους την ξεπληρώσω! Κι’ούτε το προσπαθώ, καθώς η ελληνοχριστιανική μας παιδεία δεν είναι του ξεπληρώματος αλλά του πολλαπλασιασμού του καλού που σου έκαναν κάποιοι προς τους άλλους! Ετσι φτιάχνονται κοινωνίες κι’όχι κυκλώματα. Να είστε σίγουροι φίλοι, αδελφοί, συναγωνιστές ότι ένα καλό που μου δίνετε εγώ προσπαθώ να το επιστρέφω πολλαπλασίως στο ευρύ κοινό – με όχι τα θεαματικότερα αποτελέσματα είναι η αλήθεια, προσπαθώ πάντως και δεν το βάζω κάτω! Ευχαριστίες πάνε και στους δήθεν φίλους, αυτούς που σου πλέκουν το εγκώμιο όταν είσαι παρών και σε ξεχέζουν με τα χειρότερα πίσω από την πλάτη σου. Το εκτιμώ κι’αυτό όμως, διότι εδώ που τα λέμε όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο το χειρότερο είναι να σε αγνοούν, κανείς δεν έπαθε πραγματική ζημιά από το χέσιμο των άλλων. Να είστε καλά, παιδιά, χαίρομαι που ασχολείστε μαζί μου και να ξέρετε ότι και εγώ σας έχω χεσμένους!

Να περάσουμε τώρα στις σημαίνουσες προσωπικότητες. Θερμές ευχαριστίες στον Αρχιεπίσκοπο, πρώην Αμερικής, Δημήτριο που τράβηξε την ποιμαντορία του πλέον των 90 ετών και ταλαιπώρησε τα μάλα τους διώκτες του που είχαν φάει τα σίδερα να τους αδειάση τη γωνιά μια ώρα αρχύτερα. Ο αγώνας του αποτελεί πηγή εμπνεύσεως, διότι ακόμη κι’αν έχασε στο τέλος, κέρδισε τις εντυπώσεις όπως ακριβώς έγινε και με την πολιορκία του Μεσολογγίου που τιμούμε έως την σήμερον. Να ευχαριστήσω επίσης τον κ. Τζέρυ (το όνομά του στα αγγλικά είναι Jerome) Δημητρίου, πρώην εκτελεστικό διευθυντή της Αρχιεπισκοπής, ο οποίος προσήχθη τη Δευτέρα με την κατηγορία απάτης και κλοπής, επιπλέον των 300.000 δολαρίων που ελάμβανε ετησίως σε μισθό! Ασχετα αν είναι ένοχος ή αθώος των κατηγοριών, το γεγονός ότι κατάφερνε και πληρωνόταν τόσα χρήματα ως κανονικό μισθό τον καταξιώνει στο Ομογενειακόν Πάνθεον διότι αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πόσο μαλάκες είμαστε όλοι εμείς που δίνουμε τον οβολόν μας για την Εκκλησία, κυρίως δε οι μεγάλοι δωρητές κι’αυτοί οι καλοπροαίρετοι, ακάματοι εργάτες των ενοριών που ιδρωκοπούν ψήνοντας σουβλάκια και πουλώντας λαχεία στα κοινοτικά φεστιβάλ για να μπορούν κάποιοι να τα παίρνουν χοντρά! Εύγε, Τζέρυ, καλά έκανες και μας πήδαγες τόσα χρόνια, τα θέλει ο κώλος μας!

Διότι, γιατί να το κρύψωμε άλλωστε, το σκάνδαλο δεν είναι αν έφαγε περισσότερα χρήματα, αλλά ότι ελάμβανε μισθό “σούπερ εγκζέκιουτιβ, σούπερ εταιρείας”, τη στιγμή που η Αρχιεπισκοπή είναι ένας θρησκευτικός οργανισμός και τα έσοδά της προέρχονται από δωρεές, από το υστέρημα ή το πλεόνασμα πιστών τε και απίστων! Και να πω ότι έκανε “φαντρέιζερ”, έφερνε χρήμα στην Αρχιεπισκοπή και έπαιρνε his cut, κομμάτια να γίνη! Αυτός όμως ήταν ένας γραφειοκράτης με κύρια αρμοδιότητα, όπως φαίνεται, να τα κονομάη. Adding insult to injury, όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι ελλαδοπρεπέστατα αρχίσανε τις απολύσεις από τα χαμηλά, από υπαλλήλους των οποίων όλοι μισθοί δεν έφταναν του Tζέρυ Δημητρίου!

Για να σας δώσω και λίγο background, ο κύριος αυτός είχε απολυθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα, αλλά επανήλθε επί Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, προφανώς επειδή εθεωρήθη εκδιωχθείς εκ του προηγουμένου καθεστώτος. Κακώς κάκιστα! Δυστυχώς, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ενώ είχε απειράριθμες ικανότητες, τα διοικητικά δεν ήταν το δυνατό του χαρτί και έτσι μπόρεσαν επί θητείας του να θεριέψουν διάφορα ζιζάνια. Αλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του πρώην Διευθυντού “Παιδείας”, του εξ ενδόξου Καρδαμά Ηλείας ορμωμένου, κκκκκ. Ιωάννη Ευθυμιόπουλου (και της συζύγου του Σούλας, συμπληρώνω). Τώρα ο Ελπιδοφόρος διόρισε τον Τάσσο τον Κουλαρμάνη ίνα εκπληρωθή το ρηθέν ότι για κάθε κακό υπάρχει και χειρότερο …Μέγα λάθος του Δημητρίου που δεν έκανε γενικό διευθυντή κάποιον σαν τον Ευάγγελο της Νέας Ιερσέης ο οποίος δεν μασάει – δηλαδή μασάει και παραμασάει όταν πρόκειται για φαγητό, καθότι αδελφός κοιλιόδουλος, αλλά όχι στα διοικητικά! Μόνο αυτός θα μπορούσε να είχε κρατήσει τα γκέμια διότι εκεί που δεν περνάει η πειθώ πίπτει ράβδος ή μάλλον κατακέφαλος! Κι’αν είναι να φας κατακέφαλο από τον Ευάγγελο, καλύτερα να σε μαστιγώσουν με κνούτο σαν τον Μιχαήλ Στρογκώφ!

Να υπενθυμίσω στο σημείο αυτό, ότι με την κατηγορία της απάτης είχε προσαχθεί προ μηνών και ο Οικονομικός Διευθυντής της Αρχιεπισκοπής Τζωρτζ Παπαδάκος! Στον χώρο των κινουμένων σχεδίων είχαμε τους Tom & Jerry, στην …ωμογένεια του θεάτρου σκιών έχουμε τους George & Jerry! Με τις υγείες μας! Τους αξίζουμε και μας αξίζουν, την ευγνωμοσύνη μας και στους δύο, διότι επαναλαμβάνω, κατέδειξαν πόσο μαλάκες είμαστε!

Σίγουρα έχω ξεχάσει ή παραλείψει κάποιους από τις ευχαριστίες με αφορμή την Ημέρα των Ευχαριστιών. Δεν μπορώ όμως να ικανοποιώ τους πάντες πάντα. Ωστόσο, μη μου στενοχωριέστε, θα έρθη και η σειρά σας …

Happy Thanksgiving!

(Εάν δεν επιθυμήτε να λαμβάνετε το …πόνημά μου, παρακαλώ ενημερώστε με και θα σας αφαιρέσω από τη λίστα.)

*Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here