Του Δημήτρη Ρομποτή*

Σημείο των καιρών να δικαιολογούμε την απάτη χωρίς αιδώ και με πρόσχημα το …εθνικό συμφέρον! Και τί δεν ακούσαμε μετά την …ωμολογία του Αντώνη Διαματάρη, υφυπουργού Εξωτερικών και τέως(;) εκδότη του Εθνικού Κήρυκα, ότι δεν έχει ΜΒΑ από το Κολούμπια όπως για δεκαετίες διατεινόταν και προσφάτως, 20ή Ιουλίου, επανέλαβε η εφημερίδα του αναφέροντάς το φαρδιά πλατιά στο βιογραφικό του. Πήραν σβάρνα τα “σόσιαλ μήντια” οι υποτακτικοί του και οι αφελείς υποστηρικτές του λέγοντας λίγο ή πολύ ότι δεν χάλασε ο κόσμος, ο άνθρωπος έχει εξαιρετικές ικανότητες, είναι μεταξύ των “αρίστων και μπράιτεστ”, η κυβέρνηση έχει μπροστά της τιτάνιο έργο και δεν αποτελεί αυτό το “ψεμματάκι” σοβαρό λόγο να κλονιστή. Θυμίζει αυτή η “λογική” τον αλήστου μνήμης Ανδρέα Παπανδρέου όταν αναφερόμενος στην μπάζα ενός υπουργού του είχε πει το αμίμητον ότι είχε δικαίωμα να κάνη ένα δωράκι στον εαυτό του, αλλά όχι και 50 εκατομμύρια! Και ο Αντώνης ένα ψεμματάκι είπε (για καμμιά σαρανταριά χρόνια, τόσα που και ο ίδιος το πίστεψε), δεν σκότωσε κανέναν άνθρωπο! Αποδίδουν μάλιστα ζήλεια και μίσος σε όσους τον κατηγορούν λες κι’αυτό έχει σημασία. Και τα δύο είναι ανθρώπινα συναισθήματα και ο ίδιος ο Αντώνης τόσα χρόνια από την εφημερίδα του τα εξέφρασε κατά κόρον! Μόνο τον λυσσαλέο πόλεμο εναντίον του Αρχιεπισκόπου Δημητριού να θυμηθή κανείς τα τελευταία πέντε χρόνια αρκεί για να πάρη μια ιδέα. Η ουσία ωστόσο δεν είναι το πιθανόν μίσος και ζήλεια αυτών που τον ξεβράκωσαν αλλά ο λόγος του ξεβρακώματος: και ο λόγος είναι ένας και σαφής, ο τιμητής των πάντων μέσω του Εθνικού Κήρυκος, μέλος της κυβερνήσεως “των αρίστων και των εξυπνότερων”, είπε ψέμματα όσον αφορά στον σημαντικότερο τίτλο σπουδών του βιογραφικού του. Αυτό σε απλά ελληνικά λέγεται απάτη, τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο! Μια καθαρίστρια πλαστογράφησε τίτλο σπουδών στην Αθήνα και τράβηξε των παθών της τον τάραχο. Και εδώ μιλάμε για υφυπουργό και κολλητό του πρωθυπουργού! Εσύ Αντώνη, ως άνθρωπος του Τύπου ήξερες και ξέρεις ότι είσαι “fair game”, λογικό να σε ξεσκονίσουν τώρα που έγινες κυβερνητικός. Το αντίθετο θα ήταν πρόβλημα!

Και στη βιαστική και καθόλα απρόσεκτη απάντησή του φρόντισε να αφήση περισσότερες αμφιβολίες αντί να ξεκαθαρίση τις ήδη υπάρχουσες. Είπε ότι απλά παρακολούθησε μαθήματα στο Κολούμπια, αλλά λόγω οικονομικών δυσχερειών – για να τον λυπηθούμε κιόλας, λες και εμείς οι άλλοι ήρθαμε εδώ με εκατομμύρια – δεν μπόρεσε να πάρη πτυχίο. Και επειδή έχω την καλή διάθεση να σε πιστέψω, ρε Αντώνη, ακόμα κι’αν μας εξαπάτησες για χρόνια, πόσα μαθήματα πήρες, πόσα σεμέστερ φοίτησες, ή δεν φοίτησες καθόλου, απλά έκανες “enroll” ; Αυτή την εξήγηση μας την οφείλεις, σε εμάς τους ομογενείς, αλλά και στον πρωθυπουργό και φίλο σου – για αυτό πήρες τη θέση, όχι για τις ικανότητές σου – που σε επέλεξε και τώρα μένει εκτεθειμένος καθώς φαίνεται ότι ο θησαυρός είναι άνθραξ! Το τί θα κάνη μαζί σου είναι δικό του θέμα και αυτός θα πληρώση τις συνέπειες έτσι ή αλλιώς. Οφείλεις όμως να βγης καθαρά και να πης ποιά ακριβώς είναι η σχέση του με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Η εγγραφή από μόνη της δεν συνιστά φοίτηση! Είναι σαν να στείλω ένα γράμμα σε μια γκόμενα και να λέω ότι βγαίνω μαζί της. Αυτά είναι φτηνά και μικροπρεπή, άλλα περιμένουμε από σένα ακόμα και τώρα που αποδείχτηκες λειψός (όχι ότι δεν το ξέραμε, δηλαδή).

Ασε πάλι εκείνη την επίκληση για την προσφορά σου στην ομογένεια! Ποιά προσφορά Αντώνη, μπορείς σε παρακαλώ να γίνης πιο σαφής; Είσαι επαγγελματίας, έχεις εμπορικά συμφέροντα με την ομογένεια, έχεις πληρωθεί εκατομμύρια δολάρια τόσα χρόνια για αυτό που κάνεις, ακόμη βγάζεις χρήμα μέσω της εφημερίδας και με γειά σου με χαρά σου, αυτό δεν είναι ντροπή. Μην μπερδεύης όμως την προσφορά με τη δουλειά σου για την οποία πληρώνεσαι αδρά! Προσφορά κάνουν αυτοί που εργάζονται αφιλοκερδώς σε κοινότητες, συλλόγους, οργανισμούς, δίνουν χρόνο και χρήμα από το υστέρημά τους και τα ακούνε από πάνω, από την εφημερίδα σου πρώτα και κύρια! Προσφορά κάνουν οι δάσκαλοι στα ελληνικά σχολεία με μισθούς πείνας και συνθήκες Σοβιετικής Ενώσεως για να πληρώνονται “κατοστάρες” οι Κουλαρμάνηδες και οι Δημητρίου αυτού του κόσμου. Προσφορά κάνουν οι εργάτες στις διάφορες κοινότητες, οργανώνοντας εκδηλώσεις στις οποίες πληρώνουν κι’από πάνω, για να παίρνουν “κατοστάρες” οι ιερείς και μάλιστα οι άγαμοι. Και για να παίρνης εσύ διαφημίσεις στον Εθνικό Κήρυκα! Προσφορά κάνουν οι λίγοι εναπομείναντες δημοσιογράφοι που πρέπει να έχουν δύο και τρεις δουλειές για να βγάλουν πέρα, καθώς τους πληρώνεις 10-15 σεντ τη λέξη. Μην παίζης με τον πόνο μας, Αντώνη, επικαλούμενος την “προσφορά” σου. Εμείς είμαστε επαγγελματίες και μεταξύ κατεργαραίων λίγη ειλικρίνεια δεν βλάπτει. Αλλά αν θέλης να συζητήσουμε και για αυτό, εσύ πότε, πού και πόσα πρόσφερες; Ενα ΜΟΝΟ παράδειγμα, συγκεκριμένο να αναφέρης για να μάθουμε και εμείς οι άσχετοι!

Την αόριστη προσφορά” σου, Αντώνη μου, την επικαλέστηκες για να βγης από πάνω. Οπως έγραψα και προχτές όμως, η επίκληση του δήθεν πρότερου εντίμου βίου μόνο την ενοχή σου επιβεβαιώνει. Και είσαι ένοχος, Αντώνη, το παραδέχτηκες μόνος σου. Αν έβγαινες να πης ένα συγγνώμη, τότε πραγματικά θα μπορούσαμε να σε αντιμετωπίσουμε αλλιώς. Ουδείς …άσφαλτος και θέλει “γκατς” να παραδέχεσαι ότι έσφαλες και να ζητάς την κατανόησή μας. Η υπεροψία σου όμως και το καλάμι, όχι αυτό που σε ξεβράκωσε, αλλά αυτό που έχεις καβαλήσει δεν σ’αφήνει ούτε μια φορά να φανής άνθρωπος. Κρίμα. Πιστεύεις ακδράδαντα ότι σε μισούμε και σε ζηλεύουμε, αλλά, εγώ προσωπικά, μόνο οίκτο αισθάνομαι για σένα. Και λυπάμαι πάρα πολύ, όσο κι’αν δεν το πιστεύεις, διότι δουλέψαμε μαζί, έφαγα ψωμί στον Κήρυκα, αλλά έδωσα την ψυχή μου και εσύ ο ίδιος το είχες αναγνωρίσει. Είναι αργά ίσως να αλλάξης σελίδα, αλλά ειλικρινά στο εύχομαι. Για το δικό σου το καλό, πρώτα και κύρια, και εσύ ο ίδιος θα λυτρωθής από την απάτη στην οποία ζεις. Καλή λευτεριά, με κάθε ειλικρίνεια και ναι, με εκτίμηση, όσο κι’αν δεν το πιστεύης …

(Εάν δεν επιθυμήτε να λαμβάνετε το …πόνημά μου, παρακαλώ ενημερώστε με και θα σας αφαιρέσω από τη λίστα.)

*Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here