ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ: Με λύπη ανείπωτη έμαθα σήμερα για την αποδημία του πατρός Γεωργίου Μεταλληνού, ενός ανθρώπου που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της χριστιανικής αγάπης του στην ελληνική κοινωνία και που ταυτόχρονα αναδείχθηκε σε μεγάλο αγωνιστή για τους εθνικούς στόχους του Ελληνισμού.  Ο π.Μεταλληνός τα τελευταία χρόνια με τίμησε με τη φιλία του και με ενίσχυσε με τις πάντοτε σοφές συμβουλές του. Καλή αντάμωση μεγάλε Ελληνα και φίλτατε γέροντα!

Αγαπητοί φίλοι πράγματι αξίζει να ακούσετε έστω και τμήμα της θαυμαστής ομιλίας του με θέμα “Ελληνισμός και Ορθοδοξία στη Σύγχρονη Εποχή” που παραθέτουμε στο τέλος του κειμένου.

ΠΗΓΗ: ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE  www.ekklisiaonline.gr

Εκοιμήθη σήμερα Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου ο τελευταίος μεγάλος Ρωμηός και Δάσκαλος του Γένους πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός.

Π. Γεώργιος Μεταλληνός : Ο μακαριστός π. Γεώργιος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940 και περάτωσε εκεί την εγκύκλιο παιδεία του (1958). Σπούδασε κλασσική φιλολογία (1964-1967) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου έλαβε τα πτυχία θεολογίας και Φιλολογίας.

Μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, (1963-1965), διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας και το 1969 μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στην τότε Δυτική Γερμανία (Βόννη και Κολωνία), όπου έμεινε μέχρι το 1975. Ενδιάμεσα έκανε σπουδές και έρευνες αρχειακές στην Αγγλία. Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του κλήρου στη Γερμανία και έγινε διδάκτωρ Θεολογίας (Αθήνα) και Φιλοσοφίας – Ιστορίας (Κολωνία).

Από το 1984 καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών διδάσκοντας ‘Ιστορία του Πνευματικού Βίου κατά την μεταβυζαντινή περίοδο’, ‘Ιστορία και Θεολογία της Λατρείας’ και ‘Βυζαντινή Ιστορία’. Διετέλεσε Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής από 1/9/2004 έως 31/8/2007, οπότε και αφυπηρέτησε, διατελών ως Ομότιμος Καθηγητής.

Την ποιμαντική του δραστηριότητα ανέπτυξε επί σειρά ετών στον πανεπιστημιακό Ναό του Αγίου Αντίπα στο χώρο της Οδοντιατρικής Σχολής, ενώ συμμετείχε είτε ως πρόεδρος ή μέλος ακαδημαϊκών και οργανωτικών επιτροπών ή ως εισηγητής σε πλήθος συνεδρίων στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ο μακαριστός πατήρ Γεώργιος διακρίθηκε για το ήθος του, την αγάπη του για την Θεολογία και την Ιστορία, για την μαχητικότητα του στον αγώνα υπέρ των ιερών και των οσίων του γένους μας. Υπήρξε εκλεκτός λευίτης και διάκονος στον Αμπελώνα του Κυρίου, αλλά και αγωνιστής πατριώτης που αγωνιζόταν ως τέλους για τα δίκαια του Ελληνισμού.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here