Του Στέλιου Τάτση

Πολλά λέγονται και ακούγονται για τον επόμενο Πρόεδρο.  Ενα από τα τρανταχτά ονόματα είναι του Κώστα του Καραμανλή. Ένα όνομα που όμως προβληματίζει τον πρωθυπουργό ποικιλοτρόπως. Ο Κώστας Καραμανλής σίγουρα δεν είναι ευνοούμενος του Πάιατ και των ΗΠΑ που η πολιτική της είναι σαν τον κακό σκύλο που αν τον κτυπήσης και πονέσει δεν το ξεχνά ποτέ και κάποια μέρα θα σου το ανταποδώσει με δάγκωμα. Το άλλο “μειονέκτημα” του είναι ότι έχει μεγάλο εκτόπισμα, το οποίο θα επισκιάζει τον πρωθυπουργό και θα του προκαλεί κόμπλεξ.

Μπορεί να μην είναι χαρισματικός ηγέτης ο Καραμανλής σαν τον Θείο του, έχει αποδειχθεί
όμως πως όταν αποφασίζει να μιλήσει, τον ακούνε όλοι με πολύ προσοχή. Δυό Αρχιεπίσκοποι δεν χωρούν στο ίδιο Ράσο είχε πεί κάποτε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός στον Αρχιμανδρίτη Ιερόθεο Κουρτέση, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την ηπιότητα του τότε Αρχιεπισκόπου Ιεζεκιήλ δημιούργησε προυποθέσεις που τόν έκαναν να δρά σαν Αρχιεπίσκοπος. Όταν έφυγε ο Ιεζεκιήλ, αντικατεστάθη από τον δυναμικό Στυλιανό, ο οποίος ήταν ο πλέον μορφωμένος Θεολογικά και εγκυκλοπαιδικά, Ιεράρχης στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Για πολλά χρόνια ήταν από πλευράς της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο υπεύθυνος του διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών. Ήταν δε ο μόνος τον οποίον δεν τολμούσε ο Πατριάρχης να αγγίξει.

Είχα την καλή τύχη να τον γνωρίσω από κοντά και να συνομιλήσω μαζί του. Όταν ανέλαβε την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας πήγε ο Κουρτέσης και του είπε: “Μπορώ να σας βοηθήσω σε οτιδήποτε χρειαστείτε” και ο Στυλιανός που γνώριζε τα του Κουρτέση του είπε αυτό το ιστορικό, πως στο ίδιο ρασο δεν χωρούν δυο Αρχιεπίσκοποι και κοίταξε να προσαρμοσθείς κατά το δοκούν διαφορετικά θα σε ξεκάνω και τελικά αυτό έγινε τον ξέκανε, έχασε τα πάντα και τελικά απεβίωσε. Η ιστορία του Κουρτέση περίπου μοιάζει με του Καρλούτσου, που όμως ακόμη δεν βρέθηκε κάποιος να κάνει αυτό που έκανε ο Στυλιανός. Οι κακές- καλές γλώσσες λένε πως όπου νάναι η ώρα πλησιάζει, ίδωμεν.

Εκανα όλη αυτήν την αναφορά για να στοιχειοθετήσω το εκτόπισμα του Καραμανλή και
πέτυχα μ’ένα σμπάρο …δύο τριγόνια. Από την άλλη την πλευρά όμως ο Καραμανλής θα
είναι αρεστός από το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης, εσωτερικής και εξωτερικής,
πράγμα που τον απαλλάσσει από πολλούς προβληματισμούς , εκτός εκείνων των ΗΠΑ και
του εκτοπίσματος. Η γνώμη μου λοιπόν είναι πως θα τον αποφύγει, βρίσκοντας την λύση σε γένους θηλικού, υποψήφιο Πρόεδρο και θα το δικαιολογήσει σαν καινοτομία, για να μην υπάρξει εσωτερικό αντάρτικο.

Δεν αποκλείω δε το θηλυκό αυτό πρόσωπο να είναι η φορτωμένη με πολλά “ καλούδια……” ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ”, η οποία μάλλον θα είναι αποδεκτή σχεδόν από όλους και
κυρίως από την Νέα Τάξη Πραγμάτων την οποίαν απέδειξε πως υπηρετεί, όταν ήταν
Υπουργός Παιδείας.  Εύχομαι ο καινούργιος χρόνος που έρχεται και η εορτή των Φώτων που ακολουθεί, να φωτίσουν τον πρωθυπουργό και όλους όσους υπηρετούν την Πατρίδα να εκλέξουν τον κατάλληλο , εν Ειρήνη και ΟμΟνοία, που θα υπερασπιστεί , τα συμφέροντα
και τα δίκαια της ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ.

captatsis@gmail.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here