ΠΗΓΗ: KALAMI.US, η πρώτη έκδοση του κειμένου αυτού δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα liberal.gr

Του Γιώργου Λυκομήτρου

Πρώτος σταθμός, η δυτ. Φλόριδα. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης θα αφιχθεί, μετά το μεσημέρι Κυριακής 5 Ιανουρίου ’20, στην βάση McDill (νότια Τάμπα), όπου είναι το κέντρο επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων ΗΠΑ. Θα συνοδεύεται από την σύζυγό του Μαρέβα, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, σωματοφύλακες και δύο συνεργάτες. Θα διανυκτερεύσει στο Ιnnisbrook Golf Resort, στο Ρalm Harbor, στα σύνορα με το Τάρπον Σπρινγκς.

Στο Resort αυτό θα γίνει και το καθιερωμένο δείπνο, βράδυ παραμονή Θεοφανίων, 5 Iανουαρίου, που διοργανώνει η ΑΗΕΡΑ. Ο πρωθυπουργός θα ομιλήσει (στα αγγλικά) σε 450 μέλη της Οργάνωσης από όλη την χώρα, που θα είναι στο δείπνο.

Την επομένη, Δευτέρα 6 Ιανουαρίου, o πρωθυπουργός, θα παραστεί στην Λειτουργία των Φώτων και αμέσως μετά στην 114η τελετή ρήψης του σταυρού στον κολπίσκο spring, που ευρίσκεται ένα τετράγωνο μακριά από τον καθεδρικό του αγ. Νικολάου. Γιά την ανάσυρση του σταυρού θα ”βουτήξουν” 40 νεαροί. Την τελετή, αναμένεται να παρακολουθήσουν -η ημέρα θα είναι υπέροχη με ήλιο- κοντά 10.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους Αμερικανοί. Η τελετή μεταδίδεται κάθε χρόνο ”ζωντανά’ από το τηλεοπτικό τοπικό κανάλι 9. Πιθανή θεωρείται και η παρουσία των δύο γερουσιαστών Φλόριδας, Ρούμπιο και Σκοτ, στην τελετή Επιφανίων. Τον κ. Μητσοτάκη, είχε προσκαλέσει από τον Σεπτέμβριο, ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Μετά την τελετή, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει γιά την Ουάσιγκτον, στην οποίαν θα ευρίσκονται ήδη, τρεις υπουργοί του. Την Τρίτη 7 Ιανουαρίου, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Είναι η πρώτη φορά που ‘Ελληνας πρωθυπουργός θα παραστεί σε τελετή Επιφανίων στο ”ελληνικό χωριό” Τάρπον Σπρινγκς Φλόριδας. ‘Εναν αιώνα πριν (1922), είχε παραστεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος (όχι ως πρωθυπουργός). Μάλιστα ο Βενιζέλος, είχε συναντηθεί και με τον 29ο πρόεδρο των ΗΠΑ Warren G. Harding, σε πλοίο, στα ανοιχτά του Τάρπον Σπρινγκς.

Είναι η πρώτη επίσκεψη ‘Ελληνα πρωθυπουργού στην Πολιτεία (State) Φλόριδα, όπου άρχισε η ιστορία του Ελληνισμού στην Αμερική, με την άφιξη πριν 252 χρόνια των πρώτων 400 Ελλήνων μεταναστών επί ”τουρκοκρατίας” στην Ελλάδα (26 Ιουνίου 1768, στον άγιο Αυγουστίνο της βορειοανατολικής Φλόριδας).

Τα τοπικά αμερικάνικα ΜΜΕ δείχνουν ενδιαφέρον γιά τη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη και την παρουσία του στην μεγαλύτερη τελετή Επιφανίων εκτός Ελλάδας, μία παράδοση που συνεχίζεται για 114 χρόνια. Δυστυχώς, δεν έχουν ανταπόκριση από τις διπλωματικές αποστολές της Ελλάδας, όταν ζητούν πληροφορίες γιά την πρωθυπουργική επίσκεψη. Ενδεικτικό και το δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας Tampa Bay, που γράφει ότι ζήτησε πληροφορίες από το γεν. Προξενείο στην Τάμπα και αυτό παράπεμψε στην Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, η οποία αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες. Και όλα αυτά δύο ημέρες πριν την άφιξη του πρωθυπουργού. Ούτε ένα δελτίο τύπου γιά τα αμερικάνικα ΜΜΕ. Και μία ιστορική επίσκεψη ‘Ελληνα πρωθυπουργού, γιά πρώτη φορά στην Φλόριδα και σε τελετή Επιφανίων, κινδυνεύει να περάσει απαρατήρητη εξαιτίας του ”πατροπαράδοτου” νεο-ελληνικού ”ωχαδελφισμού”, που έχει τους δικούς του ”κανόνες” λειτουργίας.

Τηλεφωνήματα, τρείς ημέρες πριν την άφιξη του πρωθυπουργού, από το ”Κ”, σε 4 τηλεοπτικούς σταθμούς που καλύπτουν όλη την κεντροδυτική Φλόριδα (CBS, FOX, ABC, NBC), πιστοποίησαν ότι ούτε καν γνωρίζουν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα επισκεφθεί την περιοχή.

Oμογένεια και Μητσοτάκης
‘Ασχετα πολιτικών-κομματικών ”πιστεύω” και προτιμήσεων, οι απόδημοι ‘Ελληνες έχουμε μία αρχή (με εξαίρεση τους ελάχιστους φανατικά ”κομματικούς”). Να σεβόμαστε τις δημοκρατικές επιλογές του λαού στην Ελλάδα, σε ότι αφορά την επιλογή κυβερνήσεών του.

Σίγουρα οι σχέσεις Ελλάδας με τον απόδημο Ελληνισμό είναι χάλια. Εξαιτίας άφρονων πολιτικών των ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες αδυνατούν να μάθουν από τα τραγικά λάθη τους και να διορθώσουν την ημιμάθειά τους σε ότι αφορά την Ομογένεια. Ειδικά η ταύτισή τους με την φιλοχρήματη και καταστρεπτική Αρχιεπισκοπή Αμερικής, έχει ως αποτέλεσμα, η Ομογένεια ΗΠΑ, να μην έχει σε εκτίμηση τις ελληνικές κυβερνήσεις, επειδή τις θεωρεί συνυπεύθυνες στην διάλυση και ”ληστεία” της Ομογένειας.

Μετά την πρωθυπουργική προσωπική τραγωδία της επιλογής Διαματάρη γιά την θέση υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για Απόδημους και την ”ψήφο στους Απόδημους”, που αποκλείει -από τις εκλογές- ποσοστό 80% Ελλήνων που ζουν εκτός συνόρων, ο Kυρ. Μητσοτάκης οφείλει να κάνει άμεσα διορθωτικές κινήσεις. Η νεοελληνική κυβερνητική πολιτική-κομματική πρακτική ”ξεχνάμε και πάμε γιά άλλα”, δεν έχει πέραση στην Ομογένεια ΗΠΑ.

Οφείλει να συνειδητοποιήσει, o πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, ότι Ομογένεια ΗΠΑ δεν είναι οι ”αμόρφωτοι πιατάδες” δεκαετιών ’50, ’60 και ’70, ούτε ο κάθε Διαματάρης, ούτε η διαπλεκόμενη και αποτυχημένη Αρχιεπισκοπή. Οφείλει να αντιμετωπίσει την Ομογένεια με ειλικρίνεια και παραδοχή σφαλμάτων. Οφείλει να μην λέει ”μεγάλα λόγια” νομίζοντας ότι απευθύνεται σε άσχετους-ηλίθιους. Οφείλει να μην υποτιμά βάναυσα, αυτός και η κυβέρνησή του, την νοημοσύνη της Ομογένειας.

Δεν πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επαναλάβει τα τραγικά σφάλματα της επίσκεψής του, τέλη Σεπτεμβρίου ’19 στην Νέα Υόρκη, με τις ”στημένες συγκεντρώσεις-παραστάσεις ημέτερων χειροκροτητών”, με ”τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα”, γιά να ”φαίνεται αρεστός” στους άσχετους με Ομογένεια ψηφοφόρους-οπαδούς του στην Ελλάδα, αδιαφορώντας αν οι Ομογενείς, στην μεγάλη πλειοψηφία τους, τον θεώρησαν ”γραφικό”. Επίσης, οφείλουν και τα άσχετα με Ομογένεια ΗΠΑ, ΜΜΕ Ελλάδας, να μην γράφουν και λένε ανοησίες, αναφερόμενα στην Ομογένεια, γιά να είναι αρεστά σε (κάθε) κυβέρνηση και σε συμφέροντα.

Ο πρωθυπουργός έχει μία δεύτερη και τελευταία ευκαιρία, να διορθώσει λάθη με τις επιλογές προσώπων που πρόσβαλαν και υποτίμησαν την Ομογένεια, στην δεύτερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, αρχές Ιανουαρίου 2020.

Ευχόμαστε επιτυχίες στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας τις ΗΠΑ και του θυμίζουμε τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου (με μιά μικρή αλλαγή, σε ότι μας αφορά ως Ομογένεια): “Τούτη η Ομογένεια, Κυριάκο μου, δεν παίρνει από λόγια. Ακούει, σωπαίνει και ότι της λες, τα δένει κομπολόγια”.

Ως επίλογος
Προσπάθειες δύο ομογενειακών Οργανώσεων επί κυβέρνησης Αλ. Τσίπρα, να συνεορταστεί (26 Ιουνίου 2018, στον άγιο Αυγουστίνο) η ιστορική επέτειος των 250 χρόνων από την άφιξη των πρώτων Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική, με την παρουσία πρόεδρου (ή αντιπρόεδρου) των ΗΠΑ και πρόεδρου Δημοκρατίας ή πρωθυπουργού Ελλάδας, δεν είχαν αποτέλεσμα, εξαιτίας ολικής αδιαφορίας από το ”Μαξίμου” και από το υπουργείο Εξωτερικών, αν και -προσωπικά- ο τότε πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί και έδειξε ενδιαφέρον.

Τότε, υπήρξε αρχικά ενδιαφέρον από τον Λευκό Οίκο. Στην ελληνική κυβέρνηση ούτε κατάλαβαν ότι με τον συνεορτασμό, θα υπήρχε τεράστια και ανεπανάληπτη προβολή της Ελλάδας, στις ΗΠΑ. Ακόμα και (προφορικό και γραπτό) αίτημα γιά πρωθυπουργικό μήνυμα γιά τα 250 χρόνια, αγνοήθηκε, εξαιτίας της αδιαφορίας και αρνητικής παρέμβασης δύο ασοβάρευτων-ανίκανων συνεργατών, του τότε πρωθυπουργού: Του δυπλωματικού του σύμβουλου και του επί της επικοινωνίας.

Τα προαναφερόμενα γεγονότα πιστοποιούν την εντυπωσιακή άγνοια και ζημιογόνα αδιαφορία ελληνικών κυβερνήσεων γιά την ιστορία του απόδημου Ελληνισμού και ειδικά αυτού στις ΗΠΑ.

* Ο Γιώργος Λυκομήτρος είναι εκδότης του kalami.us.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here