ΠΗΓΗ: NEWPOST.GR
Γενική απεργία με μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις για την αποσυμφόρηση και την ανάκληση της δημιουργίας νέων δομών πραγματοποιήθηκαν σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Οι κεντρικές συγκεντρώσεις, οργανωμένες από την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ξεκίνησαν στις 12 το μεσημέρι, στη Μυτιλήνη στον χώρο της Προκυμαίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης, στη Χίο στην πλατεία Πλαστήρα και στη Σάμο στην πλατεία Πυθαγόρα.
Με αποφάσεις των ΟΤΑ, σωματείων και άλλων φορέων που συμμετέχουν απορρίπτεται το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία νέων δομών στα νησιά, ζητείται ο άμεσος απεγκλωβισμός των αιτούντων άσυλο, ο έλεγχος των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά, η φύλαξη των συνόρων και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των δομών υγείας και ασφάλειας. Βασικό σύνθημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία με άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς «θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας».
«Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας, πίσω. Τι είναι αυτό που μας ενοχλεί; Μας ενοχλεί ότι τα νησιά μας έχουν γίνει τόπος συγκέντρωσης ανθρώπων από 80 χώρες. Περίπου 50.000 σε όλα τα νησιά. Μας ενοχλεί ότι αυτή κατάσταση είναι μια συνεννόηση σιωπής όλης της Ευρώπη και της κυβερνήσεως. Όλοι τους χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής, εδώ είμαστε να τα σπάσουμε» είπε ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης.
Ο κ. Μουτζούρης στην ομιλία του αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο του ΟΗΕ από το 2000 για την ανάγκη μεταφοράς 250 εκατομμυρίων νέων κατοίκων στην Ευρώπη. «Σχέδιο υποκατάστασης πληθυσμού» είπε ο κ. Μουτζούρης ότι υπάρχει αναφερόμενος και στον επιχειρηματία Σόρος και τον ρόλο του, καθώς και «στην αιχμαλωσία της Ελλάδας από τη συμφωνία Δουβλίνο 2». «Τον τάφο μας» όπως χαρακτήρισε τη συμφωνία. «Θέλουν να μας επιβάλλουν άλλο τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία» σημείωσε.
Ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε στον ρόλο των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και στην ανάγκη ελέγχου των.
Τέλος, ζήτησε ην πραγματοποίηση ενεργειών αποτροπής στα σύνορα. «Θέλουμε αποτροπή. Η πατρίς κινδυνεύει. Δεν μ’ ενδιαφέρει τι λένε οι συνθήκες» είπε χαρακτηριστικά.
«Άμεσο κλείσιμο του αίσχους της Μόριας» ζήτησε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης. «Είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε τη μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας, να διεκδικήσουμε τον έλεγχο των ΜΚΟ, αλλά και να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, όχι άλλη δομή, κλείσιμο όλων των δομών» είπε.
Επίσης, τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Δ. Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος. «Σήμερα, πέντε χρόνια μετά από το ξέσπασμα της κρίσης, έχουμε φτάσει στο και πέντε. Δεν υπάρχει το δεν ήξερα. Δεν υπάρχει το δεν το περίμενα. Δεν υπάρχει το “θα” σε αυτά που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει! Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει εγκλωβισμένη στην κρίση.
Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να διασύρεται διεθνώς, για να κοιμούνται κάποιοι ήσυχοι στην Αθήνα, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εδώ και λίγους μήνες μας λένε απροκάλυπτα ότι επί της ουσίας τα νησιά σφραγίζονται. Σφραγίζονται και μέσα σ’ αυτά θέλουν να εγκλωβίσουν την ίδια την κρίση, μαζί με εμάς και τους χιλιάδες μετανάστες» είπε ο κ. Βέρρος.
«Κλειστό ελεγχόμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μακράν κατοικημένων περιοχών, είναι το πλαίσιο που θέτει η Μόρια και τα γύρω χωριά» ζήτησε, τέλος, στον δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος της Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης, ζητώντας ταυτόχρονα «κλείσιμο της υπάρχουσας δομής της Μόριας».
Ακολούθησε πορεία στην κλειστή, λόγω της απεργίας των εργαζομένων, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης θυροκόλλησε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.
Χίος: Συγκέντρωση, με σύνθημα «όχι άλλες φυλακές ψυχών στα νησιά μας»
Με σύνθημα «όχι άλλες φυλακές ψυχών στα νησιά μας», πραγματοποιήθηκε διαδήλωση σήμερα στη Χίο, με αίτημα τη δημιουργία μιας μικρής δομής, μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών και την άμεση μετακίνησή τους στην ενδοχώρα.
«Το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι ένα μεγάλο βάρος που σηκώνουν τα νησιά μας, εδώ και χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνά τις αρμοδιότητες και τη δύναμη των τοπικών μας κοινωνιών. Είναι ένα πρόβλημα εθνικό και πανευρωπαϊκό», είπε, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης.
Ακολούθησαν ομιλίες του αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνου και εκπροσώπων φορέων, αλλά και της συζύγου του περιφερειάρχη, Δήμητρας Μουτζούρη.
Μηταράκης: Δικαιολογημένες οι αντιδράσεις
Την αγανάκτηση των κατοίκων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγαλύτερο «βάρος» του προσφυγικού ζητήματος, δικαιολόγησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Όπως υπογράμμισε σε γραπτή δήλωσή του, «σήμερα οι νησιώτες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος και είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο».
Ο υπουργός επανέλαβε ότι βασικός στόχος του υπουργείου είναι η μείωση των ροών και αυτή θα επιτευχθεί «μέσα από την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα».
«Επιταχύνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», τόνισε ο κ. Μηταράκης, «και τη μεταφορά στην ενδοχώρα όσων λαμβάνουν άσυλο ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες».
Ο υπουργός υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει «ενότητα, υψηλή αίσθηση ευθύνης και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να αντιμετωπίσουμε ορθολογικά το μεταναστευτικό πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών θα προσπαθήσουν «να καταλήξουμε σε βέλτιστες λύσεις πάντοτε με γνώμονα την ευημερία των συντοπιτών μας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αυριανή συνάντηση θα ακολουθήσουν και επισκέψεις του υπουργού στην Κω, τη Λέρο και τη Χίο.
Κορυφώνονται την Πέμπτη οι κινητοποιήσεις
Με κοινή απόφαση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και των δημάρχων των «πληγέντων» νησιών, όπως η Λέσβος, η Σάμος και η Χίος, αποφασίστηκαν διήμερες κινητοποιήσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν την Πέμπτη.
Στην Αθήνα μεταβαίνουν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και όλοι οι δήμαρχοι των νησιών αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συγκεντρώσεων για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα και τις επιπτώσεις του στους νησιώτες. Αύριο έχει προγραμματισθεί η επίδοση του ψηφίσματος των συγκεντρώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια στη Βουλή και στο υπουργείο Μετανάστευσης. Ας σημειωθεί ότι η σημερινή κινητοποίηση συνεχίζεται και αύριο με κλείσιμο των δήμων αλλά και απεργία που έχουν κηρύξει πολλοί συνδικαλιστικοί φορείς όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης του οποίου τα μέλη θα απέχουν από τα καθήκοντα τους.
Ωστόσο σήμερα, οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει με την… «παράλυση» των τοπικών αγορών των νησιών και γενικότερα της καθημερινότητας, καθώς θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα με απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων.
“Νεκρή” πόλη η Μυτιλήνη
«Βούλιαξε» η Λέσβος από τους διαδηλωτές
Από νωρίς το πρωί, οι κάτοικοι της Μυτιλήνης ξεκίνησαν να μαζεύονται στο δημοτικό θέατρο και στη 1 πραγματοποίησαν πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, μετά το πέρας των ομιλιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της Μόριας, έδωσαν δυναμικό «παρών», ενώ σηκώθηκαν και πανό κατά τα οποία οι διαδηλωτές ζήτησαν να μην γίνει νέα δομή στην περιοχή Άντισσα.
Μεγαλειώδης κινητοποίηση και στη Χίο
Χιλιάδες κόσμου έδωσαν δυναμικά το παρόν στη μεγαλειώδη κινητοποίηση στην πλατεία Βουνακίου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε με παρατεταμένο χειροκρότημα στο Χαλκειός που 3 χρόνια τώρα σηκώνει το βάρος του μεταναστευτικού και συνεχίζεται με ομιλίες φορέων.
Χιλιάδες κόσμου στον δρόμο στη Σάμο – Κραυγή βοήθειας από τον δήμαρχο Στάντζο
Δυναμικό “παρών” στις κινητοποιήσεις έδωσε και η Σάμο, με τον Γιώργο Στάντζο, δήμαρχο της ανατολικής πλευράς να προειδοποιεί ότι οι διαδηλώσεις θα έχουν συνέχεια αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την πολιτεία.
«Τα νησιά έχουν ενοποιηθεί στο πολιτικό πλαίσιο διεκδίκησης. Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα. Οι πολιτικές δυνάμεις κατάφεραν και ενοποιήθηκαν σε ένα εθνικό κορυφαίο θεσμικό θέμα, περιμένουμε να δούμε λοιπόν την ενοποίηση και στα υπόλοιπα μεγάλα εθνικά θέματα, όπως είναι το μεταναστευτικό/προσφυγικό και άμεση στήριξης ουσίας, προς τη γραμμή άμυνας και ασφάλειας της χώρας που είναι οι κοινωνίες μας.
Η περιοχή όλη είναι ιδιαίτερα ασταθής. Πρέπει να μην συνεχίσει να υπάρχει αυτό το οποίο υπάρχει στα νησιά μας, που θα είναι ένα πρόσφορο έδαφος για μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση», τόνισε μεταξύ άλλων στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Λίδα Μπόλα.
Για τα αιτήματα που έχουν οι νησιώτες: «Είναι ο απεγκλωβισμός των μεταναστών/προσφύγων προς την υπόλοιπη Ευρώπη και αν δεν είναι δυνατόν, στην ηπειρωτική Ελλάδα. Όχι για να μεταφέρουμε αλλού το θέμα, αλλά διότι πλέον 50.000 στα νησιά αυτά δημιουργούν προβλήματα».
Αν θα έχουν συνέχεια οι κινητοποιήσεις: «Πρέπει να υπάρχει συνέχεια. Θέλω να ευχηθώ το θέμα να παρέλθει, να επουλωθεί κι αν είναι δυνατόν να ξεχαστεί σε βάθος χρόνου. Το ξέρουμε ότι έχει βάθος χρόνου το θέμα, ζητάμε απλά τα αυτονόητα. Να ισχύσουν τα χρονοδιαγράμματα αποσυμφόρησης των νησιών μας. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αν δεν υπάρξει αντίδραση από την κυβέρνηση θα συνεχίσουμε με όλους τους νόμιμους τρόπους. Ειρηνικές διαδηλώσεις, οι οποίες θα μεταφερθούν στην Αθήνα και είναι και όλα τα νομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να υπερασπιστούμε τον τόπο μας και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων μας. Ο αγώνας μας δεν είναι ενάντια στους μετανάστες/πρόσφυγες, ούτε ενάντια σε καμία εθνική κυβέρνηση. Είναι ενάντια στο πρόβλημα».
Για τις αντιδράσεις των δημάρχων στην ενδοχώρα: «Όλοι πρέπει να πράξουμε το εθνικό μας καθήκον, όπως το πράττουμε εμείς τα τελευταία 5 χρόνια, διατηρώντας και σηκώνοντας ένα σταυρό όλου του έθνους, στις πλάτες μόνο μερικών νησιωτών. Η αλληλεγγύη και η πραγμάτωση της εθνικής συνείδησης πρέπει να εκφράζεται με έργα και πράξεις. Βοήθεια από όλους, δεν αντέχουμε άλλο».
Για τις νέες δομές: «Δομές στα νησιά, ωσότου συνεχίζεται και υπάρχει το θέμα, πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά και το μέγεθος. Εκεί είναι το θέμα. Εμείς μιλάμε για βραχυχρόνια παραμονή και μικρής δυναμικότητας. Εκεί είναι η διαφορά. Σε εμάς κατασκευάζεται μια δομή δυναμικότητας 1.200 ατόμων, τουλάχιστον να μην πάμε παραπάνω».
Με πληροφορίες και υλικό από politischios.gr, tonisi.gr, alithia.gr