Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 5 Φεβρουαρίου 2020.

Την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε η Εστία (28.1.2020) μία συνάντηση του πρωθυπουργού με πρέσβεις, αλλά και πολυμελή αντιπροσωπεία του ΕΛΙΑΜΕΠ για να αντιμετωπιστεί η κρίση με την Τουρκία. Το ΕΛΙΑΜΕΠ ανδρώθηκε επί Σημίτη και έγινε το κατευθυντήριο κέντρο εξωτερικής πολιτικής. Υπερασπίστηκε με λύσσα το Σχέδιο Ανάν προπαγανδίζοντάς το στην Κύπρο. Στο περιοδικό Επίκαιρα στις 23.12.2010, ο τότε Διευθυντής του Θ. Ντόκος παραδέχθηκε ότι το ίδρυμα έχει δεχθεί χρηματοδοτήσεις από το ίδρυμα Σόρος!

Το ΕΛΙΑΜΕΠ ανέκαθεν υϊοθετούσε άκρα υποχωρητική στάση στο Σκοπιανό. Ο Αλέξης Ηρακλείδης, φερ’ ειπείν, χρησιμοποιούσε από παλιά τον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας» (Τα Νέα 2.8.2007). Για τον εν λόγω καθηγητή υπάρχει και ένα περιστατικό που διηγήθηκε κάποτε σε δημόσια ομιλία του ο αείμνηστος Νεοκλής Σαρρής, το οποίο μάλιστα εξιστορούσε ο ίδιος ο κ. Ηρακλείδης στους συναδέλφους του με υπερηφάνεια. Επέστρεψε ο γιος του από την παρέλαση σε μία εθνική γιορτή και μόλις τον είδε να κρατάει μία ελληνική σημαία, την άρπαξε, την έριξε κάτω και άρχισε να την πατάει με ορμή για να σκιστεί.

Την ίδια ώρα, η κα. Μπακογιάννη σε ρόλο «λαγού» λέει στον Χρ. Παπαχρήστου (Τα Νέα) ότι σε περίπτωση προσφυγής στη Χάγη «θα χάσουμε την ΑΟΖ του Καστελλορίζου, αλλά θα παλέψουμε για την Ρόδο ή τη Λέρο»! Περισσότερο αυτοκαταστροφική φράση δεν υπάρχει. Για ποιο πράγμα μας προετοιμάζουν; και τι είδους συμβουλές περιμένει ο πρωθυπουργός; Πάντως, η προχθεσινή φράση του κ. Μητσοτάκη ότι «Μετατρέψαμε μία μικρή οθωμανική επαρχία σε ένα κράτος πρότυπο της βαλκανικής» προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στους ακροατές. Κάτι δεν πάει καλά.

Ανησυχητικές είναι όμως και ορισμένες ανακρίβειες που διατυπώθηκαν δημοσίως. Στις 31.1.2020, ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ δήλωσε στο CNN Greece επί λέξη ότι «εκτιμούμε ότι για την είσοδο του [Τουρκικού σκάφους Ορούτς Ρέις] στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες»! Την επομένη, το ΓΕΕΘΑ είπε για το ίδιο σκάφος ότι «εχθες έπλεε στα εθνικά χωρικά μας ύδατα και σήμερα εξήλθε του ελληνικού FIR». Τα έχουν μπλέξει κάπως διότι το FIR αφορά στον εναέριο χώρο.

Το πιο οδυνηρό όμως των ημερών είναι ότι αναπαράγεται από δημόσια πρόσωπα όλη η φαρέτρα της τουρκικής επιχειρηματολογίας. Έτσι, καλλιεργείται ηττοπάθεια στον ελληνικό λαό. Οφείλουμε λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε ότι η Τουρκία έχει σε όλα άδικο:

1ον, Πράγματι, το σημείο αιχμής της διαμάχης είναι η περιοχή του Καστελλορίζου. Κατά τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία έχει καταστεί μέρος του Διεθνούς Δικαίου, ως Εθιμικό Δίκαιο, όλα τα νησιά που δύνανται να συντηρήσουν κατοικία ή οικονομική ζωή δικαιούνται υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Προφανώς το σύμπλεγμα των 14 νησιών του Καστελλορίζου ανήκει σ’ αυτά χωρίς ουδεμία αμφιβολία.

2ον, το Αιγαίο δεν θα γίνει κλειστή ελληνική θάλασσα σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μόλια, διότι υπάρχει ο όρος της αβλαβούς διέλευσης. Μάλιστα, σχεδόν το σύνολο των ξένων πλοίων διέρχεται σήμερα μεταξύ των ελληνικών ακτών και των 6 μιλίων, δηλαδή εντός των χωρικών υδάτων. Ελάχιστοι έως κανείς δεν διέρχεται από το διάστημα μεταξύ 6 και 12 μιλίων. Εύκολη η επαλήθευση από την τεχνολογία.

3ον, το casus belli του 1994 είναι προφανής παραβίαση του άρθρου 2(4) του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που απαγορεύει την χρήση βίας αλλά και την απειλή χρήσης βίας.

4ον, δεν υφίστανται γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Όλα είναι ξεκάθαρα βάσει των Συνθηκών (Λωζάνης και Παρισίου 1947).

Ήρθε η ώρα να θεσπίσουμε ΑΟΖ. Χωρίς φόβο και πάθος.

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας
Συγκριτικοί χάρτες του Αιγαίου με 6 και 12 μίλια χωρικά ύδατα
Η ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο στις 27.1.2020 στις 19.00 ώρα Ελλάδος

==

Παραπομπές.

  • Εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ μιλώντας στο CNN Greece: (Παρασκευή 31.1.2020): «Το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από το Καστελλόριζο. Παρακολουθούμε κάθε του κίνηση. Εκτιμούμε ότι για την είσοδό του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες. Θα δούμε τις επόμενες ώρες πώς θα κινηθεί και θα προχωρήσουμε στις ανάλογες ενέργειες. Δεν ανησυχούμε, είμαστε σε ετοιμότητα»
  • Σάββατο 1.1.2020. Ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.: «Το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», που χθες έπλεε στα εθνικά χωρικά μας ύδατα, εξήλθε του ελληνικού FIR, τις πρωινές ώρες του Σαββάτου με πορεία σταθερά ανατολική, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ»
  • Ν. Μπακογιάννη στον Χ. Παπαχρήστου: «μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της ΑΟΖ του Καστελόριζου, αλλά θα μπορέσει να κατοχυρώσει δικαιώματα άλλων νησιών, όπως της Ρόδου και της Λέρου, και για αυτό το λόγο θα πρέπει να οδηγηθεί η ελληνοτουρκική διαμάχη στο διεθνές δικαστήριο.»
  • Κ. Μητσοτάκης (δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου): «Δοκιμαστήκαμε μέσα από σκληρές αποτυχίες. Προοδεύσαμε και μέσα από τον πόλεμο και κυρίως μέσα από την ειρήνη. Μετατρέψαμε μία μικρή οθωμανική επαρχία σε ένα κράτος πρότυπο της βαλκανικής»
  • Απόσπασμα από τηn Εστία, 28.1.2010: «Συνάντηση ή όποία περιείχε εκπλήξεις, αποκαλύψεις καί απειλές. Στήν σύσκεψη πού συνεκάλεσε ό κ. Μησοτάκης υπό τόν συντονισμό τοϋ ύφυπουργοΰ Άκη Σκέρτσου, μετείχαν ό υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ό υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ό διευθυντής τοΰ γραφείου του Γρηγόρης Δημητριάδης, ό αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας καί πρώην πρόεδρος τοΰ ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος, ό νέος γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, οί πρώην πρέσβεις Γιώργος Κακλίκης καί Παύλος Αποστολίδης, Γιώργος Ζέππος, Βασίλης Κασκαρέλης καί οί καθηγητές δραστήρια μέλη του ΕΛΙΑΜΕΠ, Χρήστος Ροζάκης, Ιωάννης Γρηγοριάδης, Άλέξης Ήρακλείδης, Λουκάς Τσούκαλης (πρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΑΜΕΠ). Παναγιώτης Τσάκωνας, Δημήτρης Καιρίδης κ.α.»

 

Πηγή άρθρου – Αντίβαρο, http://www.antibaro.gr/article/25912

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here