Του Χαράλαμπου Βασιλειάδη

Φίλε μου Ρετζέπ Ταγίπ, μπας και….

… η πονηριά είναι η ευφυία του ανόητου;

… η κυνικότητα είναι ο σεβασμός του ανήθικου;

… η υποκρισία είναι η ειλικρίνεια του απατεώνα;

Μαυροθαλασσίτη μου…

Φίλε μου, Ρετζέπ Ταγίπ, κατάγεσαι από την Ριζούντα, από τα νότια παραλία της Μαύρης Θάλασσας, από τον, κατ´ εμάς, Εύξεινο Πόντο, την ιδιαίτερη ιστορική πατρίδα πολλών εξ ημών. Κατάγεσαι από εδάφη όπου άκμασε ο Ελληνισμός για περίπου 3.000 χρόνια και η Ορθοδοξία για 2.000 χρόνια … ώσπου, κάποια εγκληματικά λάθη διχόνοιας από την μια μεριά και συγκερασμός συμπτώσεων αλλά και εγκλημάτων από την δίκη σου μεριά … μας οδήγησαν στην υπογραφή μιας ελεεινής Συνθήκης και στην προβλεπόμενη ανταλλαγή πληθυσμών, δηλαδή τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων από τις πατρογονικές τους εστίες. Αυτά για την ιστορική πραγματικότητα.

Ήταν δύσκολοι οι καιροί τότε…

Το αν/να έχεις ελληνικό γονίδιο στους βιολογικούς σου ιστούς δεν έχει πλέον καμία σημασία. Τούρκος είσαι και μάλιστα φανατικός (ή πιο κομψά … πιστός) μουσουλμάνος, νεο-οθωμανός … εν γένει Σουλτάνος, και εν δυνάμει Χαλίφης … για να μιλήσουμε και λίγο αριστοτελικά (… μάλλον ψιλά γράμματα για … ορδές). Για εμένα όμως έχει κάποια σημασία η βιολογική σου ταυτότητα. Θα μπορούσε κάποιος προπάππους μου να είχε αλλαξοπιστήσει (όπως πιθανόν έκανε ο δικός σου) και να βρίσκομαι εγώ στη θέση σου ή και το αντίθετο. Ήταν δύσκολοι οι καιροί τότε…

Μπας και…

Έχεις ανεπτυγμένη οξυδέρκεια, και τόλμη αλλά και απύθμενο πείσμα. Αυτά είναι κάποια ίχνη ελληνικότητας. Ωστόσο οι αξίες σου είναι πολύ φτηνές, τα ιδανικά σου ρετάλια. Σφετεριστής, εισβολέας, πολεμοχαρής, με νταλκά στο (ανατολίτικο βέβαια) αλισβερίσι (του δούναι τίποτα και … λαβείν τα πάντα). Είσαι επιρρεπής και στο πολιτικό νταβατζιλίκι αλλά και μαέστρος στα στρατιωτικά φληναφήματα. Μπαγασάκος δηλαδή … γιατί, συν τοις άλλους, είσαι και πονηρούλης. Αν μελετούσες λίγο την (αρχαία ειδικά) ελληνική γραμματεία θα γνώριζες βέβαια ότι … η πονηριά είναι η ευφυΐα των ανόητων. Είσαι ανόητος ή καλύτερα μπουνταλάς φίλε μου; Όχι βέβαια. Άρα προς τι όλες αυτές οι κατά συρροή “εξυπνάδες”.

Κυνικότητα … σεβασμού

Αποδεικνύεις ότι είσαι και κυνικός. Σκυλίσιος κατά λέξη, ξετσίπωτα ξεδιάντροπος στην ουσία. Θέλεις να αυτό-αναδειχθείς σε φωνή της συνειδήσεως … δημοσιοποιώντας, καταγγέλλοντας, κατηγορώντας, καταδικάζοντας. Η αλήθεια είναι ότι η (πολιτισμένη) Δύση έχει κάνει τα εγκλήματα της. Έχει εξαφανίσει γηγενείς πληθυσμούς, έχει προκαλέσει παγκόσμιες συρράξεις, έχει επιβάλλει απάνθρωπα συστήματα, έχει εγκληματήσει κατά λαών … έχει φερθεί απάνθρωπα. Αυτό μπορεί να αποτελεί άλλοθι για εσένα; Όχι βέβαια, γιατί παρόλα τα λάθη της, η Δύση, έχει αναδείξει αξίες, έχει υπηρετήσει αρχές, έχει προβάλει ιδανικά, έχει κάνει την αυτοκριτική της. Ακόμη και την αυτοκάθαρση της. Πέρασε από τον σκοταδισμό του Μεσαίωνα στην Αναγέννηση του πνεύματος. Σίγουρα δεν έκανε η Δύση όσα έπρεπε και όταν έπρεπε. Ενώ εσείς; Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάτε.

Υποκρισία … ειλικρίνειας

Είσαι και υποκριτής. Αλήθεια, είσαι ευαίσθητος για τους πρόσφυγες; Από πότε; Πριν 100 χρόνια σπρώχνατε τους “συνωστισμένους” στη θάλασσα και ακόμη το καυχιέστε. Βλέπεις … γράφω “συνωστισμένους” … για να είμαι πολιτικά ορθός σύμφωνα με τις επιταγές μιας ηγεμονίας με εκφραστές της κάποιους “στοχαστές” που ανοίγουν “κερκόπορτες” για να … παίρνουν τα μυαλά τους αέρα. Ναι, γειά σου, καλά κατάλαβες … “δικοί” μας είναι αυτοί. Αγνοείς ότι οι πριν 100 χρόνια, “συνωστισμένοι” ήταν στο κάτω-κάτω πολίτες (ουσιαστικά … ραγιάδες) της δικής σας αυτοκρατορίας, της Οθωμανικής. Ενώ οι Σύριοι σήμερα είναι εχθροί σας. Την πατρίδα τους πολεμάτε. Εσείς τους σπρώξατε στην προσφυγιά. Τι είδους ευαισθησία αλά καρτ είναι αυτή; Υποκριτική βέβαια, τόσο αξιόπιστη όσο και … η ειλικρίνεια ενός απατεώνα.

Από τον Τουργκούτ … στον Εκρέμ

Έχεις φάει πολλά σκαμπίλια πρόσφατα … λιβυκά, ρωσικά και συριακά αλλά και εσωτερικά, από τον άλλο φίλο μου, και αυτός από τον Πόντο -από τα Πλάτανα του Πόντου- τον Εκρέμ, ναι γεια σου τον δήμαρχο, … ξέρεις εσύ. Πόνεσαν τα σκαμπίλια και ακούστηκαν. Αλλά αντί να συνετιστείς θέλησες να κάνεις την “υπέρβαση” σου … επιχειρώντας λαϊκή εισβολή δυστυχισμένων ή κατατρεγμένων ανθρώπων (στην πλειοψηφία) μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Εμπνεύστηκες το πονηρούτσικο σχέδιο σου – τις κατευθυνόμενες και υποβοηθούμενες εισροές παράνομων μεταναστών- από ένα προκάτοχο σου, ένα άλλο φίλο μου, τον Τουργκούτ από τη Μελιτηνή της Καππαδοκίας … εκείνος. Σαν πολλοί φυτρώσατε σε ελληνικά χωράφια. Σύμπτωση;

Η ανθρωπιά … της απανθρωπιάς

Πολύ φτηνό τερτίπι και επικίνδυνο το νέο σου εγχείρημα … αδερφέ. Μα κυρίως απάνθρωπο. Πολύ παίζετε με τις ανθρώπινες ζωές εκεί στην Τουρκία, με την ανθρώπινη υπόσταση, με την αξιοπρέπεια του ατόμου. Όλοι οι γείτονες σας εκατομμύρια θύματα γενοκτονιών μετρούν και τελειωμό δεν έχουν. Σου μένει άλλη μια γωνία, κάπου στα βορειοανατολικά, για να επιτυχείς νέο άθλο … να φας και εκεί τα μούτρα σου.

Τουρκίζειν … ξεδιάντροπα

Αλλά χαμπάρι δεν παίρνεις. Παρεμπιπτόντως, “πλουτίζω” το κείμενο μου με τουρκογενείς λέξεις για να καταλαβαινόμαστε. Αν εμπνεόμουνα από το λεξιλόγιο των “συμπατριωτών” σου, από τον Όμηρο, τον Ηροδότο, τον Θαλή τον Μιλήσιο, τον Διογένη τον Σινωπέα και τον Ηράκλειτο … μέχρι τον Σεφέρη (λίγη τσίπα δεν έχετε … ω ρε ξεδιάντροποι; Τούρκοι ήταν όλοι αυτοί;) … θα μιλούσα μόνος μου. Γιατί εσείς από αυτά δεν γρικάτε λέξη. Μόνο να σφετερίζεστε ξέρετε … πατρίδες, προσωπικότητες, έργα, μνημεία… Είστε πειρατές. Κλέφτες που ζητούν μερτικό από τον ιδιοκτήτη. Πολύ φορτώνετε το ποινικό σας μητρώο … αυτό που εσείς αποκαλείτε … ιστορία του τουρκικού έθνους.

Ευχαριστώντας σε…

Λέω να τελειώνω κάπου εδώ εκφράζοντας σου ένα μεγάλο, ειλικρινές και πηγαίο “ευχαριστώ”. Ναι, καλά διάβασες. Ξέρεις οι Έλληνες έχουν (και εάν δεν έχουν … ανακαλύπτουν) λόγους για να είναι διχασμένοι. Σκοτωνόμαστε μεταξύ μας από ανέκαθεν. Αλλά όποτε εμφανίζεται βάρβαρος στον ορίζοντα … σμίγουμε και γινόμαστε μια γροθιά … περίπου. Η δεκαετής κοινωνικο-οικονομική (και όχι μόνο) κρίση μας κλόνισε, μας γονάτισε … και μας φανάτισε. Μάς χάλασε. Χάσαμε την αυτοπεποίθηση μας αλλά και την εμπιστοσύνη μας ο ένας προς τον άλλο … και όλοι μαζί προς τους πολιτικούς μας.

Ευγνωμονώντας σε…

Και ήρθες εσύ με μια επιχειρούμενη λαϊκή εισβολή, αλά Τουργκούτ, να μας κάνεις μια γροθιά. Να σβήσουμε όσα μας χωρίζουν, όσα μας χάλασαν και να προτάξουμε την ασφάλεια της πατρίδας μας, να φυλάξουμε τα σύνορα μας, να προτάξουμε το “εμείς” … και έτσι να ξεφύγουμε, να σηκωθούμε, να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, να πορευθούμε με νέα δυναμική, πιο αποφασιστικά … έστω και για λίγο, γιατί -κακά τα ψέματα- το χτικιό της διχόνοιας δεν ξεριζώνεται από τα σωθικά μας. Παρόλα αυτά, τέτοιο καλό ούτε από τον ουρανό δεν το περιμέναμε. Για αυτό σου λέω, φίλε μου, Ρετζέπ Ταγίπ … “σε ευχαριστώ”. Σου είμαι ευγνώμων … αλλά κόψε τις ανοησίες. Θα φας το κεφάλι σου και το χειρότερο … εκατομμύρια γείτονες σου αλλά και συμπατριώτες σου υποφέρουν … θανάσιμα … εξαιτίας σου και του εξαιτίας του πολιτικο-στρατιωτικού σας κατεστημένου. Σκέψου το! Φιλικά σου μιλάω…

Γκριζάροντας τον ήλιο…

Περιττό να σου πω ότι το “φίλε μου” θα ήθελα πολύ να το εννοούσα. Αλλά βλέπεις μας χωρίζουν πολλά. Μας χωρίζουν εκατομμύρια αθώα θύματα γενοκτονιών -ειδεχθεστάτων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας- για τα οποία δεν βρήκατε το θάρρος να εκφράσετε ένα ειλικρινές και έμπρακτο συγγνώμη. Μας χωρίζουν πογκρόμ, η Πόλη, η εισβολή και κατοχή της Κύπρου, οι καταπιέσεις και εξοντώσεις κατά των ομογενών μας, το παραγκωνισμένο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, η ασέβεια προς τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, οι σφραγισμένες αλλά και βεβηλωμένες σχολές, μονές και εκκλησίες μας, και αλλά πολλά. Μας χωρίζουν κάποιες γκρίζες ζώνες. Γκριζάρεται ποτέ ο ήλιος; Γιατί η Ελλάς είναι ήλιος, είναι φως πολιτισμού και προσφοράς που καμία σκιά δεν την γκριζάρει. Κατανοητό; Μας χωρίζουν και οι κρυπτοχριστιανοί αλλά και όλοι οι καταπιεσμένοι της χώρας σου. Τι είδους γιαλαντζί Δημοκρατία έχετε; Δώστε επιτέλους όλα τα θεμελιώδη ατομικά, πολιτικά, θρησκευτικά δικαιώματα στους πολίτες σας. Επιτέλους! Μας χωρίζουν και κάποια άλλα γεω-πολιτικο-στρατιωτικο-οικονομικά ζητήματα, με βασικό αυτό του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας. Απλά είναι τα πράγματα φίλε μου. Αποδεχθείτε και σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο και όλα αυτά λύνονται.

Μυαλό έχεις…

Φίλε μου, το Σινικό Τείχος έστρεψε τις επιδρομές σας προς την γειτονιά μας, το Ματζικέρτ και κάποιοι άθλιοι στην Πόλη σας φύτεψαν στον κήπο μας, η Κερκόπορτα μαζί με κάποιους άλλους άθλιους στην Πόλη και πολλούς περισσότερους στην Δύση μας “καταδίκασαν” σε σκλαβιά αιώνων, το ’21 μας κατέστησε γείτονες πλέον … μα οι διαχρονικές επεκτατικές και εγκληματικές πρακτικές σας μας θέλουν εχθρούς. Δυστυχώς! Εμείς ειρήνη θέλουμε, ασφάλεια και ευημερία όλων των λαών. Να σβήσουν θέλουμε όλες οι προσφυγογενείς εστίες. Αντίθετα εσύ δεν σηκώνεις μύγα στο σπαθί σου. Αλήθεια το σπαθί … τι το χρειάζεσαι; Υποκινείς, σφετερίζεσαι, απειλείς, διεκδικείς, εισβάλεις, παρανομείς… Δεν νομίζει ότι πρέπει να βάλετε ένα τέλος σε όλα αυτά; Ξέρω καλά ότι χάνω τα λόγια μου. Εξάλλου ποιος είμαι εγώ να νουθετεί ένα Σουλτάνο; Κανείς. Αλλά έστω και για μια στιγμή αν συλλογιστείς κάτι από αυτά που σου γράφω, θα νιώσω ικανοποιημένος. Και το σημαντικότερο; Μάντεψε το. Μυαλό έχεις … φίλε μου.

Haralambos V. Vasiliadis | Ph.D., P.E, DEE, D.WRE, CIH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here