ΣΧΟΛΙΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (Νίκος Σταματάκης): Σοβαρότατη εξέλιξη για όσους παρακολουθούμε στενά τα εθνικά θέματα και ειδικά το ζήτημα της ΑΟΖ σημειώθηκε πρόσφατα με την αποκαθήλωση της διευθύντριας της νομικής υπηρεσίας του Υπ.Εξωτερικών κ.Μάνιας Τελαλιάν. Η κυρία αυτή, υποκινούμενη προφανώς από ύποπτους κύκλους, εμπόδιζε για χρόνια την κατάθεση συντεταγμένων για την ελληνική ΑΟΖ στον ΟΗΕ. Αραγε θα ανοίξει τώρα επιτέλους ο δρόμος για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ; Υπάρχει ταυτόχρονα έντονη φημολογία ότι η Ουάσιγκτον προχώρησε σε πρακτικά μέτρα ενίσχυσης της Ελλάδας και μάλιστα με την παροχή τεχνικού υλικού ενίσχυσης των ελληνικών συνόρων στον Εβρο, την ίδια στιγμή που η Βουλγαρία αποφάσισε να ανοίξει το φράγμα βορείως των ελληνικών συνόρων για να γεμίσει ο Εβρος με νερό και να είναι δύσκολη η διάσχισή του… Η υπόθεση θυμίζει την περίφημη ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος όταν ρωτήθηκε (πριν το 1974) πότε θα πέσει η Χούντα απάντησε: “Η Χούντα θα πέσει όταν ανάψει ένα φωτάκι στην Ουάσιγκτον που θα λέει να πέσει η Χούντα”… Εχει άραγε τώρα, μετά την αποχώρηση της Τελαλιάν, ανάψει το φωτάκι αυτό για την ελληνική ΑΟΖ;
H κ.Τελαλιάν απολύθηκε όταν αρνήθηκε να συντάξει έκθεση που να υποστηρίζει τα ελληνικά νομικά επιχειρήματα για το κλείσιμο των συνόρων λέγοντάς στον κ.Δένδια ότι “το κλείσιμο των συνόρων είναι παράνομο”… Διαβάστε το ρεπορτάζ του εγκυρότατου αναλυτή Σταύρου Λυγερού παρακάτω….
Του Σταύρου Λυγερού από το slpress.gr
Αποκαθηλώθηκε πριν λίγες ημέρες η διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών Μάνια Τελαλιάν μετά από μία θυελλώδη συνάντηση με τον υπουργό Νίκο Δένδια. Ας σημειωθεί ότι η Μάνια Τελαλιάν δεν ήταν μόνο “βασίλισσα” της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά και “σιδηρά κυρία” του υπουργείου. Εκτός του ότι εκ της θέσεώς της ήταν ανώτατη σύμβουλος του εκάστοτε υπουργού Εξωτερικών, συμμετείχε με κυρίαρχο ρόλο και σε συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό, καθώς και σε κρίσιμες για τα εθνικά συμφέροντα διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μάνια Τελαλιάν ήταν ο βασικός υπηρεσιακός παράγοντας που εμπόδιζε όλο το προηγούμενο διάστημα την κατάθεση στον ΟΗΕ συντεταγμένων για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Κι αυτό, παρότι η Τουρκία είχε καταθέσει συντεταγμένες. Δεν άλλαξε στάση, όμως, ούτε όταν το περασμένο φθινόπωρο το καθεστώς Ερντογάν υπέγραψε με την κυβέρνηση Σαράτζ τη γνωστή συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με βάση την οποία και οι δύο πλευρές σφετερίζονται την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης και των άλλων νησιών.
Το επιχείρημα της Μάνιας Τελαλιάν, το οποίο είχαν υιοθετήσει αρκετοί υψηλόβαθμοι διπλωμάτες είναι ότι η κατάθεση συντεταγμένων συνιστά μονομερή οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ. Ως εκ τούτου είναι πράξη αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο και η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει κάτι τέτοιο. Κυρίως λόγω φοβικού συνδρόμου, είχαμε φθάσει στο σημείο η ελληνική εξωτερική πολιτική να υποκαθίσταται από νομικισμούς.