του Δρος. Δημήτρη Ρομποτή*

Το γεγονός ότι βρέθηκαν εν ριπή οφθαλμού τα 40 τόσα εκατομμύρια που έλειπαν για την αποπεράτωση του Ελληνορθοδόξου EPCOT Center/Ναού του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι, αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας – για όσους την είχαν – ότι η όλη ιστορία έγινε για να εξαναγκαστή σε παραίτηση ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος! Επιπλέον, ο λογιστικός έλεγχος που διενεργήθη από κορυφαία αμερικανική εταιρεία του είδους απέδειξε ότι δεν έγινε “mismanagement” των οικονομικών, άρα όλα τα μπινελίκια και τα fake news που ενέσκυψαν με μορφή χιονοστιβάδας τα τελεταία τρία χρόνια ήταν, όπως σας είχα πει εν ευθέτω χρόνω, φούμαρα! Σκοπός ήταν να πληγή το κύρος του τότε αρχιεπισκόπου, να υπονομευτή η θέση του, κλονίζοντας συθέμελα και την εδώ εκκλησία, προκειμένου να φύγη το ταχύτερο. Βέβαια, τα ρήγματα που δημιουργήθηκαν τότε δεν έκλεισαν με την παραίτηση Δημητρίου, αλλά διευρύνθηκαν σε σημείο διαρρήξεως και τα βρήκε μπροστά του ο νέος αρχιεπίσκοπος ο οποίος καλείται να πληρώση τις συνέπειες όσο κι’αν δεν ήταν δική του η ευθύνη. Επιπλέον, ο λογιστικός έλεγχος δεν αφορά σε ατασθαλίες και μίζες, απλά λέει πού πήγε τί. Το αν υπήρξε υπερτίμηση πραγμάτων ή υπηρεσιών δεν φαίνεται και οι υποψίες παραμένουν. Αφήστε το πραγματικό σκάνδαλο με το κόστος ανοικοδόμησης που άρχισε στην Κλίμακα Κελσίου και έφτασε στην Κλίμακα Φαρενάιτ! Θα κοστίση ανά τετραγωνικό πόδι περισσότερο από το ρετιρέ του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου… Αν δεν ήταν ο κωρονοϊός να φύγη κάπως η προσοχή του κόσμου από αυτή την ιστορία ενδεχομένως τα πράγματα να είχαν φτάση σε επικίνδυνα άκρα. Και δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να συμβή όταν ο κίνδυνος της ασθένειας θα έχη με το καλό περάσει. Στο σημείο αυτό, το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν όσοι κακολόγησαν ή υπονόμευσαν τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο είναι να του ζητήσουν ανοιχτά συγγνώμη και να αναγνωρίσουν το λάθος τους. Οσοι έκαναν λάθος, διότι κάποιοι, ιδιαίτερα από τα “μήδια”, το έκαναν εις γνώσιν τους, ανέντιμα και με κακή πρόθεση!

Επιστρέφοντας στη συγκέντρωση των χρημάτων για τον Αγιο Νικόλαο, θεωρώ ότι υπάρχει αφετηριακό πρόβλημα. Αντί να ξεζουμίσουν την ομογένεια τη στιγμή που υπάρχουν άλλες, πιο επείγουσες ανάγκες, θα μπορούσαν να είχαν απευθυνθεί για χρηματοδότηση στους άμεσα υπευθύνους της καταστροφής του ναού, τους Σαουδάραβες! Ναί, όπως ακούτε, οι περισσότεροι τρομοκράτες ήταν από τη Σαουδική Αραβία άρα σε μια άκρως συμβολική κίνηση, ο Οίκος των Σαούντ που κολυμπάει στο δολάριο, θα έπρεπε να είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος της ανακατασκευής του ναού! Θα ήταν δίκαιο και θα έστελνε το μήνυμα ότι οι τρομοκράτες δεν κάνουν θρησκευτικό πόλεμο εκ μέρους του Ισλάμ και ότι είναι δυνατή και θεμιτή η συνύπαρξη των θρησκειών, όπως πρώτος ο Προφήτης Μωάμεθ έκανε πράξη προσφέροντας στους Ορθοδόξους Χριστιανούς ειδικά προνόμια με σχετικό “φιρμάνι” που βρίσκεται στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Θα ήταν επίσης εξόχως συμβολικό να παρευρεθούν στα εγκαίνια και ηγετικές μορφές του ισλάμ προκειμένου να δώσουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό. Ισως να τσοντάριζε μερικά ψιλά γιατί αυτουνού δεν του περισσεύουν, και ο Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο οποίος εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους κερχελέδες της Μέσης Ανατολής που το παίζουν βασιλιάδες και εμίρηδες, είναι Χασεμίτης, δηλαδή απευθείας απόγονος του Μωάμεθ, έχει δηλαδή όπως λέμε στον Χριστιανισμό Αποστολική Διαδοχή! Είμαστε όμως “μάγκες”, “καραμπουζουκλήδες” και παίρνουμε τον λογαριασμό ακόμη και για τα σπασμένα των άλλων! Ας προσέχαμε …

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση – οι υπόλοιποι είναι για τα μπάζα – χειρίστηκαν με εξαιρετική υπευθυνότητα τόσο την κρίση των συνόρων όσο και του κορωνοϊού μέχρι στιγμής. Ο κοινός κίνδυνος έβγαλε τον καλύτερο εαυτό τους και θα πρέπη να το αναγνωρίσουμε, τη στιγμή που άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας, των ΗΠΑ, ακόμη ψάχνονται! Ας ελπίσωμε ότι θα υπάρξη ανάλογη συνέχεια γιατί οι κίνδυνοι θα παραμείνουν ακόμη και με την παρέλευση της παρούσης κρίσεως. Μόνη παρατήρηση που θα ήθελα να κάνω, πάντα με αίσθημα ευθύνης, είναι ότι στις δύσκολες αυτές στιγμές δεν βοηθάει να έχη η κυβέρνηση εκπρόσωπο κάποιον που το επίθετό του θυμίζει …πούτσα! Ο συμπαθής, κατά τα άλλα, κ. Στυλιανός Πέτσας θα έπρεπε με την “αντρίλα” που εμπεριέχουν το όνομα και το επίθετό του να επροσωπή το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ή των Εξωτερικών! Και …στύλος και …πούτσας! Τα χρειαζόμαστε και τα δύο στα κατεξοχήν “επιθετικά” υπουργεία μας. Πούτσας γκράθιας!

(Εάν δεν επιθυμήτε να λαμβάνετε το …πόνημά μου, παρακαλώ ενημερώστε με και θα σας αφαιρέσω από τη λίστα.)

*Ο Δρ. Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι δε τελειόφοιτος Διδακτορικού, αλλά δεν έχει λάβει πτυχίο για οικονομικούς λόγους, από τη Μεγάλη του Γένους …Χολή!

ΥΓ: 1) Λυσσάξατε με τον Παπαδημούλη! Αριστερός είναι ο άνθρωπος, όχι μαλάκας!

2) Το Πάσχα αντί για λαμπάδες και σοκολατένια αυγά βλέπω να δίνουμε χαρτί υγείας και αντισηπτικά!

3) “Νυχτερίδες κι’ αράχνες” του Καζαντζίδη, νούμερο 1 τραγούδι στην … Κίνα!

4) Μήπως μαζί με τις λειτουργίες να απαγορευτούν και τα δελτία “ειδήσεων”;;;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here