Σύμφωνα με στοιχεία της επίσημης ιστοσελίδας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Γραφείου Τύπου της Επισκοπής Τσέρνοβιτς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, την Τρίτη 5 Μαΐου 2020 στο χωριό Ζαντουμπρόφκα (περιφέρεια Τσέρνοβιτς) επιχειρήθηκε απόπειρα κατάληψης της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, η οποία έγινε με αφορμή την κοίμηση του προϊσταμένου της εκκλησίας πρωθιερέα Λεωνίδα Ντελικάντι.

Στην απόπειρα κατάληψης συμμετείχαν περίπου 40 κουκουλοφόροι υποστηρικτές της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας οπλισμένοι με μεταλλικές ράβδους, ρόπαλα, μαχαίρια και φιάλες δακρυγόνου.

Οι καταληψίες αφούδιέρρηξαν τις εξωτερικές πύλες του Ναού, ξυλοκόπησαν μέχρι λιποθυμίας τρεις ενορίτες, μέλη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που βρίσκονταν στην αυλή.

Επίσης, οι προσπάθειες να παραβιάσουν τις πόρτες της εκκλησίας και να εισβάλουν στον Ναό απέβησαν άκαρπες.

Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή όταν οι υποστηρικτές της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, αρνήθηκαν να συνεργαστούν με το κλιμάκιο της Αστυνομίας που έφτασε στο σημείο της κατάληψης.

Λίγη ώρα μετά στον Ιερό Ναό έφτασε πλήθος πιστών και μελών της Εκκλησίας της Ουκρανάις του Πατριαρχείου Μόσχας, κάτι που ανάγκασε τους καταληψίες να τραπούν σε φυγή.

Σύμφωνα με την Επισκοή, την εν λόγω κατάληψη διηύθυνε κληρικός της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ιερέας Ναζάριος Γκαγκαλιούκ, ο οποίος φρόντισε προσωπικά να κλείσει τον δρόμο προς το χωριό και παρεμπόδισε το ασθενοφόρο να πλησιάσει στα τραυματισμένα μέλη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο εν λόγω κληρικός είναι για τις εχθρικές δηλώσεις κατά του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος κατά καιρούς εκτόξευσε πολυάριθμες απειλές κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας του αποβιώσαντος προϊσταμένου της εν λόγω εκκλησίας και των ενοριτών.

Να αναφερθεί ότι οι  ενορίτες που έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού προσέφυγαν σε ιατρική βοήθεια, ενώ ένας εξ’ αυτών μετά από μαχαιριά που δέχτηκε στο πρόσωπο, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο Πρωτοσύγκελος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Μπορίσπολ κ. Αντώνιος, απευθύνθηκε στις αρχές της Ουκρανίας, απαιτώντας να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ενοριτών και η περιφρούρηση της Εκκλησίας, καθώς και να παραστούν στη δικαιοσύνη οι οργανωτές της βίαιης κατάληψης.

Επίσης ο Μητροπολίτης Τσέρνοβιτς και Βουκοβίνας κ. Μελέτιος, απηύθυνε στον Ουκρανό Πρόεδρο κ. Ζελένσκι παρόμοια έκκληση.

xilodarmos oukrania

xilodarmos oukrania

xilodarmos oukrania

xilodarmos oukrania

1 COMMENT

  1. Δυστυχώς, αυτά είναι τα αποτελέσματα των άστοχων ενεργειών του Βαρθολομαιου. Ο ” πατριάρχης ” του οποίου κάθε κίνηση αποσκοπεί στην αποδυνάμωση της Ορθοδοξίας, την προσάρτηση αυτής στο άρμα των παπικων, την διαστρέβλωση των πατερικων θέσεων, την επικράτηση της παγκοσμιοποίησης δυστυχώς παραμένει στο πηδάλιο του πάλαι ποτέ διαλαμψαντος Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως . Θλιβερό που οι πατριάρχες και αρχηγοί εκκλησιών ολοκλήρου της Ορθοδοξίας, ανέχονται την παρουσία τέτοιου ανθρώπου που έχει καταπατήσει κάθε εκκλησιαστικό κανόνα και έχοντας διαβρώσει με τις οικουμενιστικες του αντιλήψεις ολόκληρο το οικοδόμημα της ορθόδοξου εκκλησίας. Είναι τραγικό, οι διορισθέντες από αυτόν μητροπολίτες Αμερικής να ζητούν με παρακλήσεις (κεκλεισμένων των θυρών) το έλεος του Θεού, συμπροσευχηνομενοι πολλάκις με τους υβριστας της Παναγίας, και τους δήμιους του Ελληνισμού. Πόση υποκρισία πια! Πως είναι δυνατόν να εισακούονται όταν όλοι τους έχουν πλήρως διαβρωθεί από την παναιρεση του οικουμενισμου. Η πανδημία γίνεται επίσης αφορμή να βγαίνουν στην επιφάνεια, οι καινούργιες θέσεις της εκκλησίας που προωθούν όπως παραδείγματος χάριν, η προώθηση των γυναικών στο ψαλτήρι με περιβολή ράσου. Η περικοπή του όρθρου και το σπουδαιότερο η συρρίκνωση της ελληνικής γλώσσας στο αξίωμα τους, “μα, δεν καταλαβαίνουν”. Εύχομαι ο πανάγαθος Θεός να τους φωτίσει, να καταλάβουν την πλάνη τους και να ζητήσουν το έλεος του.
    Σας ευχαριστώ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here