ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: ESTIA.GR

Του Νίκου Σταματάκη

Από τη στιγμή που ορκίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός άρχισε μια νέα διολίσθηση προς τον εξευτελισμό της εθνικής μας ταυτότητας και κάθε εθνικού συμβόλου, αντίθετα με όσα περιμέναμε ευλόγως με την ανάληψη της εξουσίας από ένα δεξιό ή έστω κεντροδεξιό κόμμα.  Στην πρώτη του κιόλας ομιλία του ανατριχιάσαμε όταν αναφέρθηκε σε “πολυ-πολιτισμό” (το γνωστό μας από εδώ multiculturalism).  Aκολούθησαν οι οικτρές υποχωρήσεις στο σκοπιανό και η πλαδαρή έως αδιάφορη στάση στα υπόλοιπα εθνικά θέματα που εξυπηρετεί σαφώς τα τουρκικά σχέδια και τις αμερικανικές επιλογές, αλλά είναι πολύ αμφίβολο κατά πόσο εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα…. Ο Θεός, τα λάθη του Ερντογάν  – αλλά και οι ένοπολοι νησιώτες – βοήθησαν να αποφευχθεί εθνική τραγωδία στο προσφυγικό…. Τελευταίο παράδειγμα, χθες με καθυστέρηση πολλών μηνών κατατέθηκε στον ΟΗΕ μια πολύ χλιαρή ελληνική διακοίνωση για το ζήτημα της χάραξης ΑΟΖ μεταξύ της Τουρκίας και της επίσημης κυβέρνησης της Λιβύης στην Τρίπολη… Ενώ ακόμα αδυνατούν οι ανίκανοι πολιτικοί ηγέτες της Αθήνας να καταθέσουν συντεταγμένες για ΑΟΖ και να κηρύξουν την αιγιαλίτιδα ζώνη των 12 μιλίων…

Ενα από τα μεγάλα λάθη του Κυριάκου (θα έλεγα χωρίς δισταγμό ότι πρόκειται για άθλια υποχώρηση) αποτελεί η εκλογή της ιδιαίτερα ύποπτης για τον εθνομηδενισμό κας. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας…  Δεν πέρασε πολύς καιρός και η κυρία αυτή έχει προβληματίσει με την συμπεριφορά της.  Η φωτογραφία του θέματος μας και αρκετές πληροφορίες πάρθηκαν από την εγκυρότατη “Εστία” της Αθήνας την οποία και ευχαριστούμε για την συνεχή καθαρή ενημέρωση που προσφέρει στα ελληνικά εθνικά θέματα.  Η φωτογραφία ελήφθη κατά την πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Προεδρία της Δημοκρατίας αμέσως μετά την ορκωμοσία του τον Ιούλιο του 2019. Πίσω από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο διακρίνεται η επίσημη Σημαία της Προεδρίας με τον θυρεό και τον Σταυρό. Η δεύτερη φωτογραφία είναι από τη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας. Ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης συνηντήθη με την νέα Πρόεδρο κ. Σακελαροπούλου στην Ηρώδου Αττικού μετά την εκλογή της. Η Σημαία εξηφανίσθη. Φύσηξε και την πήρε ο …αέρας! Μαζί και τον Σταυρό . Ο οποίος εξηφανίσθη και από το σήμα του εορτασμού του 2021…. Τυχαία όλα τούτα; Δε νομίζουμε!!

 

Μετά την Προεδρική Φρουρά τώρα τους φταίει ο Καποδίστριας

Προσκόμματα στην ταινία του Γιάννη Σμαραγδή – Aρνούνται να μεταβούν στην Μητρόπολη που ωρκίσθη ο Κυβερνήτης

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ δέχεται πολλαπλά πυρά. Πυρά στοχευμένα στην καρδιά του. Στον πυρήνα της υπάρξεώς του. Σε αυτά που τον έχουν κρατήσει ζωντανό τους τελευταίους αιώνες. Στις παραδόσεις και την ιστορία του. Πρώτα έχουμε τις ανοίκειες επιθέσεις κατά της Προεδρικής Φρουράς. Σε κάποιους δεν αρέσει η φουστανέλλα. Η φουστανέλλα που είναι το εμβληματικό σύμβολό του 1821. Η φουστανέλλα την οποία φορούσαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας όταν έτρεχαν να απελευθερώσουν την Θεσσαλονίκη. Όταν έφθαναν στα υψίπεδα της Τζουμαγιάς που έχει ποτισθεί από το αίμα αγνοουμένων ακόμη Ελλήνων ηρώων.

Και ακολούθησε η αχαρακτήριστη ανάρτησις για τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος. Τον Ιωάννη Καποδίστρια. Προερχομένη μάλιστα από μέλος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”. Από αυτούς από τους οποίους περιμέναμε να αναδείξουν τον νόημα της εθνικής Παλιγγενεσίας. Της εθνικής επαναστάσεως που έφερε την διεθνή προσωπικότητα που ελέγετο Ιωάννης Καποδίστριας ως πρώτο Κυβερνήτη του νεοσυστάτου Κράτους. Τον Καποδίστρια που ήταν ο φιλελεύθερος αντίπαλος του απολυταρχικού Μέττερνιχ στις διεθνείς διασκέψεις της εποχής.

Ευρέθη λοιπόν κάποιος Αριστείδης Χατζής, καθηγητής μάλιστα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος τον χαρακτηρίζει «δικτάτορα». Υποστηρίζει μάλιστα ότι για αυτό τον εδολοφόνησαν οι «δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι Έλληνες». Μάλλον δεν έχει διαβάσει Ιστορία ο κύριος αυτός. Διότι οι «δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι Έλληνες» αυθορμήτως αντέδρασαν κατά των δολοφόνων του Κυβερνήτου. Η προσέγγισις του κ. Χατζή αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της λεγομένης «παρατηρησιακής επιλογής». Της επιλεκτικής δηλαδή παραθέσεως των γεγονότων που συμφωνούν με την ιδεοληψία του γράφοντος ο οποίος αγνοεί όλα τα υπόλοιπα. Αν υπήρχε τέτοιο μάθημα στα πανεπιστήμια, ο κ. Χατζής θα ήταν ο πιο ενδεδειγμένος για να το διδάξει.

Δεν αξίζει να επεκταθούμε στους έωλους συλλογισμούς του, θα θέσουμε μόνον το ερώτημα αν μπορεί κανείς να διανοηθεί πόσο διαφορετική θα ήταν η μοίρα της Ελλάδος, αν ο Καποδίστριας δεν είχε δολοφονηθεί το 1831…

Κάποιοι όμως πρέπει να μας εξηγήσουν πώς επελέγη ο εν λόγω κύριος -και άλλοι αναλόγων αντιλήψεων- να στελεχώσουν την Επιτροπή 2021. Και γιατί εξακολουθούν να είναι μέλη της μετά την αποκάλυψη των αντιλήψεων τους. Αφού δεν συμμερίζονται το νόημα της Επαναστάσεως του ’21, το γεγονός ότι οι Έλληνες σήκωσαν το όπλα «για του Χριστού την πίστη την Αγία και για της Πατρίδος την Ελευθερία» πώς περιμένουμε να το αναδείξουν;

Αλλά δεν τελειώνουν εδώ τα προβλήματα με αυτήν την Επιτροπή 2021. Η ιδεοληψία κάποιων μελών της αναφορικώς προς τον Ιωάννη Καποδίστρια, τους οδηγεί να αγνοούν όλα όσα σχετίζονται με αυτόν και την εγκατάστασή του. Την άφιξή του στην Αίγινα, την ορκωμοσία του στην Μητρόπολη του νησιού, το στασίδι του που μέχρι σήμερα επιδεικνύεται και όλα όσα δημιούργησε ή έθεσε υπό την αιγίδα του ο Κυβερνήτης, δηλαδή το πρώτο βουλευτήριο της ελευθέρας Ελλάδος, το αλληλοδιδακτικό σχολείο του Εϋνάρδου, το ορφανοτροφείο που αργότερα μετετράπη σε φυλακές, το νομισματοκοπείο όπου εκόπη το πρώτο νόμισμα της ελευθέρας Ελλάδος, η γνωστή «χελώνα».

Όλα αυτά φαίνεται η Επιτροπή 2021, ηθελημένα τα αγνοεί. Διότι έτσι εξηγείται το γεγονός πως όταν επεσκέφθη τα γραφεία της ο δήμαρχος Αιγίνης Γιάννης Ζορμπάς, απέφυγαν να τον δεχθούν, σε κορυφαίο τουλάχιστον επίπεδο. Υπέθεταν εκ των προτέρων πως αυτά που θα τους έλεγε δεν συνάδουν προς την «παρατηρησιακή επιλογή» τους;

Αλλά ούτε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής φαίνεται πως ταιριάζει προς τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να μας παρουσιάσουν το 1821. Η προσπάθειά του να κάνει ταινία για τον πρώτο Κυβερνήτη της ελευθέρας Ελλάδος ουδεμίας βοηθείας τυγχάνει. Δεν αρέσει σε κάποιους ότι τον έχει χαρακτηρίσει ως «τον μεγαλύτερο Έλληνα πολιτικό». Μάλιστα έχει πει ο Γιάννης Σμαραγδής για την ταινία του: «Ο Καποδίστριας είναι ένα ανώτερο πρόσωπο πολιτικό θα δούμε και άγνωστες πτυχές της ζωής του πολιτικού αυτού προσώπου, ήταν εξέχουσα προσωπικότητα για την χώρα και θανατώθηκε. Είμαστε τυχεροί που γεννήθηκε αυτός ο άνθρωπός στην Ελλάδα , είχε σπουδάσει γιατρός είχε προσφέρει με δράσεις του την γνώση που είχε στην ιατρική κι ένας μαθητής του φαίνεται να ήταν από αυτούς που τον σκότωσαν».

Να μην ξεχνάμε πως ο Καποδίστριας διέπρεψε ως υπουργός Εξωτερικών της Ρωσσίας, συνέβαλε στην ανεξαρτησία της Ελβετίας, αλλά και στην διάσωση της Γαλλίας μετά την ήττα του Ναπολέοντος.

Είναι απορίας άξιον αν κάποιοι εμμένουν στο γεγονός ότι ξεκίνησε από την Ρωσσία και αντιτάχθηκε στον τευτονικό δεσποτισμό που τότε εκπροσωπούσε ο Μέττερνιχ.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν συμμερίζονται τις απόψεις αυτές όλα τα μέλη της Επιτροπής 2021. Υπάρχουν μεταξύ αυτών αξιόλογοι και καταξιωμένοι Έλληνες. Από αυτούς λοιπόν περιμένουμε να επαναφέρουν τα πράγματα στην ορθή οδό.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here