του Δρος. Δημήτρη Ρομποτή*

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το σημερινό σημείωμα περιέχει τοποθέτηση προϊόντος το οποίο λόγω ευαισθησίας είναι ακατάλληλο για …τενεκέδες!

Τας τελευταίας εβδομάδας υποφέρω από ένα παρατεταμένο κόψιμο και ως αποτέλεσμα οι δυνάμεις μου είναι πεσμένες, ευρίσκομαι εις τα όρια της εξαντλήσεως! Εχω σουρώσει, είμαι κατακίτρινος σαν κέρινο ομοίωμα της Μαντάμ …Τρουσώ, τα γένια μου έχουν ασπρίσει, τα μαλιά στις πάντες έχουν μακρύνει, θυμίζω τον Γιάννη τον Μαρκόπουλο με καλύτερα όμως, δόντια! Αυτό κι’αν είναι ντροπή και όνειδος! Δεν πρόκειται δε για το καθιερωμένο πασχαλινό κόψιμο δι’ημάς τους …νυστεύσαντας, διότι άρχισε μεσούσης της Μεγάλης Εβδομάδος με τις διαδικτυακές Ακολουθίες στο Νέτφλιξ. Ο θεράπων κτηνίατρός μου που τυγχάνει να είναι και συγγενικό πρόσωπο, άρα όχι εμπιστοσύνης, με παρακολουθεί τηλεφωνικώς αλλά χωρίς σοβαρά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Ενόψει του αδιεξόδου, συνέστησε να κάνω εξέταση κοπράνων, αλλά εγώ χέστηκα – κυριολεκτικώς τε και μεταφορικώς εν προκειμένω – που θα πάω σε νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο εν μέσω πανδημίας! “Δεν χρειάζεται να πας πουθενά”, μου λέει, “θα δώσω εγώ την εντολή στο κέντρο αναλύσεων – δεν λέω το όνομα για να μην θεωρηθή διαφήμιση – και θα σου στείλουν μια ειδική συσκευασία, θα τη γεμίσης και εν συνεχεία θα περάσουν να την πάρουν”. Τότε αλλάζει το πράμα, συμφώνησα και βάλθηκα να περιμένω να μου φέρουν το ειδικό μπωλ. Πράγματι, με την πάροδο τριών ημερών βρήκα έξω από την πόρτα μου τη συσκευασία. Περιείχε μερικά φιαλίδια τα οποία με την πρώτη συγκομιδή γέμισα, χρησιμοποιώντας κουταλάκι μιας χρήσεως για τον φόβο του κορωνοϊού. Επρόκειτο για ταπεινωτική εμπειρία, πάλι καλά όμως που ήταν δικά μου, δεν είχα κι’άλλη επιλογή αφού απέλυσα τους υπηρέτες γιατί δεν μπορούσα να τους πληρώνω άλλο. Τηλεφώνησα στην εταιρία και τους είπα ότι αποστολή εξετελέσθη και τα άφησα έξω από την πόρτα, στην ίδια χάρτινη σακούλα που μου έστειλαν. Μετά όμως με έπιασε το philotimo και σκέφτηκα ότι θά’ναι ντροπή να πή ο ντελιβεράς ότι πήγε σε ένα ελληνικό σπίτι και τον φίλεψαν …σκατά, ή τουλάχιστον μόνον αυτά, και έτσι γέμισα ένα κουτάκι κουραμπιέδες και το έβαλα στην ίδια σακούλα με …τα δείγματα. Μη μας περάσουν οι βάρβαροι για απολίτιστους!

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της νηστείας τράβηξα των παθών μου τον τάραχο για λίγο …αυγοτάραχο! Μου φέρανε ένα “μπαστούνι” Μεσολογγίου, αυτά που πουλάνε στα αφορολόγητα του αεροδρομίου και το έφαγα σιγά σιγά με ωραία κράκερς …χολικής αλέσεως και γνήσια γαλλική σαμπάνια με αποτέλεσμα η πίεσή μου να χτυπήση 200! Αφήστε που και η χοληστερίνη ανέβηκε στα ύψη με τους νηστίσιμους αστακούς, τις γαρίδες και το χταπόδι! Είπαμε, η νηστεία απαιτεί θυσίες και ποιός είμαι εγώ να τη βγάλω καθαρή; (Στα νιάτα μας αγοράζαμε από τα ρωσικά στο Μπρούκλυν χαβιάρι με το κιλό. Το ψωμί της ξενιτιάς είναι πικρό, ιδιαίτερα το sourdough…)

Εν τω μεταξύ, στις δύσκολες στιγμές τις οποίες διέρχεται η ανθρωπότης, μας δίδεται η ευκαιρία εκτός από τα υλικά να δούμε λίγο και τα πνευματικά. Εγώ τό’χω ρίξει στην εξομολόγηση! Γιατί να το κρύψωμε άλλωσε, εξομολογούμαι συχνά, ίσως πιο συχνά από ό,τι πρέπει, αλλά όλοι μας έχουμε τις αδυναμίες μας! Ακόμη χειρότερα, αν και Ελληνορθόδοξος αγνωστικιστής (δεν υπάρχει Ορθόδοξος μη αγωστικιστής εάν λάβουμε υπόψη την αποφατική παράδοση), οι εξομολογήσεις μου γίνονται ενώπιον Ρωμαιοκαθολικού καρδιναλίου, συνοδεία τε κουβερτούρας Παυλίδη! Πριν με κατηγορήσετε ότι έχω προδώσει τα (γρ)όσια και τα ιερά μας, επιτρέψτε μου να εξηγηθώ: πρόκειται για τον Καρδινάλιο Μεντόθα (Cardenal Mendoza), τον πολυμήχανο και όχι ιδιαίτερα καλόν αυτόν άνθρωπο, χάρη στη διαμεσολάβηση του οποίου ο Χιώτης ναύαρχος Χριστόφορος Κολόμβος έγινε δεκτός σε ακρόαση από τους Καθολικούς Βασιλείς Φερδινάνδο και Ισαβέλα οι οποίοι του έδωσαν την άδεια να προγραμματίση το ταξίδι του για τις Ινδίες μέσω του Ατλαντικού που οδήγησε στην ανακάλυψη των Αμερικών. Βέβαια, ως σωστοί βασιλείς του έδωσαν μόνο την ευλογία τους, ήταν Ισπανοεβραίοι τραπεζίτες που πείστηκαν για τα πιθανά οφέλη του εγχειρήματος και του έδωσαν τα χρήματα για να ναυπηγήση τις τρεις καραβέλες του. Εν συνεχεία οι βασιλείς έδειξαν την ευγνωμοσύνη τους διώχνοντας τους περισσότερους Εβραίους από την Ισπανία προς όφελος των Οθωμανών και της Θεσσαλονίκης!

Στο θέμα μας όμως: προς τιμήν του πολυμήχανου καρδιναλίου η Ποτοποιία των Αδελφών Σάντσεθ-Ρομάτε, ιδρυθείσα εν έτι 1781 (ευτυχώς γιόρτασαν τα 200 χρόνια τους το 1981, πριν μπη η Γιάννα στα πράγματα) στην πόλη Χερέθ της νοτιοδυτικής Ισπανίας, έδωσε το όνομά του σε ένα από τα καλύτερα μπράντυ του κόσμου, κατά την ταπεινή μου γνώμη, το Cardenal Mendoza, η ανακάλυψη του οποίου, πάλι κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι πολύ σημαντικότερη κι’από την ανακάλυψη της Αμερικής! Διότι μπορεί εδώ να ζω και να δημιουργώ προς όφελος της ανθρωπότητος – η μετριοφροσύνη πάντα με χαρακτήριζε – αλλά το εν λόγω μπράντυ αφορά στις πνευματικές μου ανάγκες, έχει σωτηριολογικό χαρακτήρα όπως θα έλεγε και ο Γιανναράς. Διότι χωρίς τον άρτον ημών τον επιούσιον μπορώ να επιβιώσω – άλλωστε, αποφεύγω τη γλουτένη – το σώμα μου σώζεται και με άλλου είδους διατροφή, χωρίς καρδινάλιο όμως η ψυχή μου πάει περίπατο και δεν νοείται κάποιος σώος-ολόκληρος χωρίς να είναι ψυχή τε και σώματι!

Και το κόψιμο συνεχίζεται απτόητο …

Στη μαυρίλα που περνάμε και παρά τις δυσκολίες που είναι πλέον και οικονομικές, καταφέραμε και βγάλαμε ένα πολύ “γεμάτο” τεύχος τον Απρίλιο. Ευχαριστούμε τους πολλούς φίλους διαφημιστές που εν μέσω τέτοιας αβεβαιότητος δεν δίστασαν να μας στηρίξουν. Με δυσκολία δε, βρήκαμε τυπογραφείο. Εκεί όπου τυπώνουμε συνήθως, με 40 εργαζόμενους, έχει κλείσει μέχρι νεωτέρας! Ετσι, όπως στο ξεκίνημά μας πριν 15 χρόνια, βρήκαμε άλλο, μικρότερο και καταφέραμε να βγούμε.

Μπορείτε να δήτε την έντυπη έκδοση εδώ: https://issuu.com/neographix/docs/neo-april?fbclid=IwAR3BXZ1-GaTaJ9y2T7P4XTOleB_eNsuldwUUvJ54CWSSFvAsm_g2HEIiiPk

Και τη διαδικτυακή, εδώ: http://www.neomagazine.com/

Καλή σας …ακρόαση!

*Ο Δρ. Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι δε τελειόφοιτος Διδακτορικού, αλλά δεν έχει λάβει πτυχίο για οικονομικούς λόγους, από τη Μεγάλη του Γένους …Χολή!

ΥΓ: 1) Στα 92 του ο Ζισκάρ ντ’Εσταίν κατηγορείται ότι έβαλε χέρι σε Γερμανίδα δημοσιογράφο! Τί να πει κι’ο δόλιος ο Μπάιντεν που είναι … πιτσιρικάς μπροστά του!

2) Για δες καιρό που διάλεξε
ο κορώνας να βαρέση
τώρα που ανθίζουν τα κορμιά
και τραγουδούν Λεμπέση!

3) Χάρη στο social distancing το ΚΚΕ γέμισε την Πλατεία Συντάγματος!

4) Λόγω της επιτυχίας των τουρκικών σειρών μήπως και οι ελληνικές να παίζουν στα τουρκικά; Θα είναι και πιο “ορίτζιναλ”…

5) Ο κορωνοϊός είναι σαν τον φάκελο της Αστυνομίας παλιά. Μπορεί να τον έχεις και να μην το ξέρεις!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here