ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (Νίκος Σταματάκης): Χθες αποκαλύφθηκαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τα “Πόθεν Εσχες” των πολιτικών προσώπων.  Είναι γνωστό ότι τα “Ποθεν Εσχες” στην Ελλάδα (αλλά και διεθνώς) συνήθως εκφράζουν μόνο μερικώς την πραγματικότητα και δεν πρέπει να τα παίρνουμε τοις μετρητοίς.  Μεταβιβάσεις σημαντικών περιουσιακών στοιχείων σε παιδιά και άλλα στενά μέλη της οικογένειας, εξωχώριες εταιρίες επίσης σε άλλα ονόματα, αλλά και κοσμήματα, έργα τέχνης, πολύτιμα αντικείμενα και μετρητά, αλλοιώνουν την πραγματικότητα. Αλλά έστω και έτσι δίνεται μια εικόνα της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών.

Από ομογενειακής πλευράς έχει αξία η δημοσίευση του “πόθεν έσχες” του πρώην υφυπουργού Διαματάρη το οποίο μπορείτε να δείτε σε pdf εδώ ( ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΔΙΑΜΑΤΑΡΗ).  Υπενθυμίζουμε ότι τον Α.Διαματάρη “παραίτησε” εν πτήσει προς την Αυστραλία ο Κυριάκος μετά την αποκάλυψη σειράς σκανδάλων… Παρακάτω παραθέτουμε το πλήρες κείμενο από το Documentonews.gr σχετικά με το “πόθεν έσχες” Διαματάρη με μία σημαντική διευκρίνηση: Οι αποκαλύψεις τόσο για το ανύπαρκτο πτυχίο του όσο και για τις συγκρούσεις συμφερόντων που οδήγησαν στον πολιτικό του θάνατο ανήκουν στον Γιώργο Λυκομήτρο της παλαιότερης ομογενειακής ιστοσελίδας “ΚΑΛΑΜΙ”.  Οι έλληνες συνάδελφοι του documentonews.gr θα έπρεπε να πιστώσουν τις αποκαλύψεις στην πραγματική τους πηγή…. 

Οσον αφορά την ουσία, δηλαδή το πραγματικό “από που τα βρήκες” τα έχουμε πει και ξαναπεί – τα συμπεράσματα έχουν βγεί και έχουν εντυπωθεί στην Ομογένεια. Οποιος θέλει να φρεσκάρει τη μνήμη του μπορεί να επισκεφθεί το ιστολόγιο “Μαστραντώνης” όπου υπάρχει συνολική παράθεση των σχετικών δημοσιευμάτων…  Προσωπικό μου συμπέρασμα: “Πόθεν Εσχες” εύκολα γράφει ο καθένας νομίζοντας ότι “καθαρίζεται” – η ντροπή όμως έχει τελείως χαθεί…

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ DOCUMENTONEWS.GR

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πόθεν έσχες του τέως υφυπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη που παραιτήθηκε λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του εξαιτίας των αποκαλύψεων του Documento.

Στο πόθεν έσχες του εκλεκτού του Κυριάκου Μητσοτάκη και οικογενειακού φίλου, ξεχωρίζουν τα ακίνητα σε Αθήνα, Λήμνο και Κρήτη, οι καταθέσεις χιλιάδων ευρώ και δολαρίων αλλά και το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων. Εντύπωση προκαλεί και το ότι δεν δηλώνεται μια εκ των δυο εταιρειών στις οποίες εμφανιζόταν να παραμένει παράνομα και αντισυνταγματικά (ασυμβίβαστο) CEO κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το πόθεν έσχες 2019 (χρήσης 2018) ο τότε εκδότης του Εθνικού Κήρυκα δηλώνει συνολικά έσοδα (μαζί με τη σύζυγό του) σχεδόν 5.000 ευρώ. Απ΄αυτά 3.600 ευρώ είναι έσοδα από ακίνητα του ίδιου, ενώ 1.200 ευρώ έσοδα από ακίνητα της συζύγου του.

Οι συνολικές καταθέσεις του ζεύγους Διαματάρη σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού (Νέα Υόρκη) ανέρχονται περίπου στα 42.000 δολάρια.

Άξιο αναφοράς είναι και το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων του τέως υφυπουργού Εξωτερικών. Ο Διαματάρης διαθέτει μετοχές στους New York Times αξίας 8.760 δολαρίων, στην εταιρεία REGENERON PHARMS INC αξίας 21.754 δολάρια, στη SOLARIS ARA FUND LP CL B αξίας 48.560 δολάρια ενώ σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αξίας 110.243 δολαρίων στην VANGUARD ULTRAS/T BND ADM. Ερωτηματικά προκαλεί η μη ακριβής καταγραφή της ποσότητας των μετοχών και των μεριδίων καθώς και της αξίας κτήσης και της πηγής προέλευσης των χρημάτων.

Ο… αγρότης Διαματάρης και η μονοκατοικία

Σε εκατοντάδες ανέρχονται τα στρέμματα (βοσκοτόπια, καλλιέργειες) που έχει στην κατοχή του το ζεύγος Διαματάρη σε Αθήνα, Λήμνο και Κρήτη.

Ενδεικτικά, στα Χανιά κατέχει μεταξύ άλλων 232 στρέμματα και 364 στρεμμάτων χερσαίων μη καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ανάμεσα σε πολλά άλλα στρέμματα καλλιεργήσιμων εδαφών. Στη Λήμνο κατέχει μεταξύ άλλων 98,5 στρέμματα.

Τα περισσότερα ακίνητα έχουν αγοραστεί από τον Διαματάρη. Δεν αναφέρεται όμως στα περισσότερα εξ αυτών η πηγή προέλευσης των χρημάτων. Σε ορισμένα αναφέρεται ως πηγή εισοδήματα προηγούμενων ετών τα οποία ανερχόνταν σε 38.025 ευρώ και 319.765,41 ευρώ.

Από πλευράς ακινήτων ξεχωρίζουν η διώροφη μονοκατοικία στα Χανιά σε οικόπεδο 2 στρεμμάτων και περισσότερων από 370m2 και τα διαμερίσματα στην Αθήνα 150m2 και 211m2.

Οι εταιρείες

Ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε κύριος μέτοχος της NATIONAL HERALD INC, εταιρεία που εκδίδει τον Εθνικό Κήρυκα και μια από τις δυο, όπως αποκάλυψε το Documento, στις οποίες παρέμενε αντισυνταγματικά, καταπατώντας το ασυμβίβαστο, διευθύνων σύμβουλος.

Η σύζυγός του εμφανίζεται κύρια μέτοχος στην εξωχώρια εταιρεία VARENIC TRANSORTATION LLC και στην ελληνική “ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΥΡΗΞ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ”.

Δεν καταγράφεται καθόλου η εταιρεία Diamataris Properties Ltd. με την οποία, όπως αποκάλυψε το documentonews.gr ο Διαματάρης έκανε τις μπίζνες με τα ακίνητα στις ΗΠΑ. Σε αυτήν παρέμενε CEO. Υπέγραφε για να πάρει δάνεια και γενικότερα ήταν το νούμερο ένα όνομα. Άλλωστε η εταιρεία έφερε και το όνομά του.

Χαρακτηρίζεται περίεργο να μην κατείχε μετοχές ή κάποιο μερίδιο στην εταιρεία την εποχή που κατατίθεται το πόθεν έσχες του 2019 (χρήσης 2018). Αν ισχύει το τελευταίο, τότε μιλάμε για ανακριβής δήλωση πόθεν έσχες. Άλλη μια δηλαδή παρανομία από τον στενό οικογενειακό φίλο της οικογένειας Μητσοτάκη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here