ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15 Μαϊου:  Παραθέτουμε αυτούσιο το δημοσίευμα της “Εστίας” στο τέλος της ανάρτησής μας.

Του Νίκου Σταματάκη

Αποπληξία πάθαμε όσοι διαβάσαμε πρωί-πρωί το πρωτοσέλιδο της έγκυρης “Εστίας” με τον τίτλο να φωνάζει: “Η Βουλγαρία αμφισβητεί τη συμφωνία των Πρεσπών” και τον υπέρτιτλο να εξηγεί ότι η κυβέρνηση του κ.Μπορίσοφ απειλεί τα Σκόπια με βέτο στην ένταξή τους στην Ε.Ε. εάν δεν σταματήσουν να αναφέρονται σε “μακεδονική” γλώσσα και ταυτότητα!! Η αντίδραση της Βουλγαρίας αφορά την νοτιοδυτική της επαρχία, την λεγόμενη “Μακεδονία του Πιρίν”, για την οποία δικαίως φοβούνται ότι τα Σκόπια θα δείξουν στο μέλλον επεκτατικές διαθέσεις.

Το κύριο άρθρο της “Εστίας”, το οποίο θα αναδημοσιεύσουμε αυτολεξεί αύριο, μιλά για την τεράστια διαμάχη στο εσωτερικό των Σκοπίων που έχει ενταθεί χάρη στις αντιδράσεις της Βουλγαρίας και οδηγεί τα Σκόπια στον κατήφορο…

Φαντασθείτε εάν οι Βούλγαροι είχαν να υπερασπισθούν το ίδιο το όνομα της Μακεδονίας και την ελληνική της ταυτότητα, όπως και την κληρονομιά του Φιλίππου, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Αριστοτέλη και του Δημόκριτου, ανάμεσα σε πολλά άλλα…  Ενώ η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας αποτελείται από ξενόδουλους και μειοδότες… Σηκώνονται το πρωί και προτού μιλήσουν για την πατρίδα τους πρέπει να πάρουν γραμμή από τον Αμερικανό ή τον Γερμανό πρέσβη… Πότε θα σηκωθεί ο ελληνικός λαός να τους εκτελέσει σε ένα Νέο Γουδί;  Πότε η Ομογένεια σε όλο τον κόσμο θα τινάξει από πάνω της τα λαμόγια “τύπου Διαματάρη” και “τύπου Καρλούτσου” και θα βαδίσει στον δρόμο μια νέας Ελληνικής Αναγέννησης;

Πολιτική θύελλα στα Σκόπια εναντίον του Ζάεφ

ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ αδιέξοδο οδηγούνται τα Σκόπια καθώς οι ηγέτες των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων Ζόραν Ζάεφ και Κρίστιαν Μιτσκόφσκι αδυνατούν να συμφωνήσουν σε μια ημερομηνία για την διεξαγωγή των εκλογών που έχουν αναβληθεί λόγω του κορωνοϊού. Στην τελευταία όμως συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο Στέβο Πενταρόφσκι, το χάσμα διευρύνθηκε, καθώς ο Μιτσκόφσκι επετέθη εναντίον του Ζάεφ, κατηγορώντας τον ότι απέφυγε να θέσει το ζήτημα που έχει εγείρει η Βουλγαρία, η οποία απειλεί να θέσει βέτο στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων, θέτοντας όρους που αμφισβητούν την «μακεδονική» γλώσσα και την «μακεδονική» ταυτότητα, κατά τρόπο μάλιστα που καταρρίπτουν τις παραδοχές της Συμφωνίας των Πρεσπών για τα ζητήματα αυτά.

Να θυμίζουμε ότι οι όροι τους οποίους έθεσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Μπόϋκο Μπορίσωφ στα Σκόπια περιλαμβάνουν μεν την απόλυτη τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών και της συμφωνίας Φιλίας και Καλής Γειτονίας Σκοπίων – Βουλγαρίας, αλλά ζητούν να παύσει να αποκαλείται η γλώσσα «μακεδονική». Η Σόφια τονίζει ότι το γλωσσικό ιδίωμα που ομιλείται στα Σκόπια αποτελεί διάλεκτο της βουλγαρικής γλώσσης και ζητεί από την γειτονικής της χώρα να χρησιμοποιεί το όρο «επίσημη γλώσσα της Βορείου Μακεδονίας».

Και ενώ τα περί γλώσσης και ταυτότητος, συνιστούν αμφισβήτηση αυτών που συνεφώνησε ο Ζάεφ με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις Πρέσπες, οι Βούλγαροι ζητούν και άλλα, τα οποία άπτονται διμερών θεμάτων τους. Ζητούν συγκεκριμένα να σταματήσει κάθε αναφορά σε ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητος στο έδαφος της Βουλγαρίας και να επαναλάβει τις εργασίες της η κοινή επιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα. Η επιτροπή αυτή, που έχει συσταθεί στο πλαίσιο της Συνθήκης Φιλίας και Καλής Γειτονίας Σκοπίων-Βουλγαρίας, περιήλθε σε τέλμα πριν καν προχωρήσει στην συζήτηση ουσιαστικών θεμάτων και απέτυχε να συμφωνήσει στην εθνική καταγωγή του κομμιτατζή Γκότσε Ντέλτσεφ. Οι Σκοπιανοί επιμένουν να τον θεωρούν δικό τους, ενώ η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχαρίεβα δεν χάνει ευκαιρία να φωνάζει ότι ο ίδιος ο Ντέλτσεφ δήλωνε ότι είναι Βούλγαρος.

Η ίδια η Ζαχαρίεβα έχει χαρακτηρίσει την γλώσσα των Σκοπίων «δυτική βουλγαρική διάλεκτο με σερβικά στοιχεία». Μάλιστα είχε προχωρήσει, λέγοντας ότι πρόκειται ουσιαστικώς για μία κατασκευασμένη γλώσσα: «Άρχισε να γράφεται πριν 45 χρόνια και είναι βασισμένη στην δυτική βουλγαρική διάλεκτο. Άλλαξαν μόνο κάποια γραμματικά στοιχεία και πρόσθεσαν λέξεις από την σερβική γλώσσα» δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημειωτέον ότι η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών (BAS) και το Ινστιτούτο Βουλγαρικής Γλώσσης, έχει ανακοινώσει: «Πιστεύουμε ότι η θέση των Σκοπίων είναι ψευδής, απαράδεκτη και επιζήμια για τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Η θέση της BAS παραμένει αμετάβλητη -η επίσημη γλώσσα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι μια γραπτή περιφερειακή μορφή της βουλγαρικής γλώσσης».

Την ίδια ώρα ο Βούλγαρος αναπληρωτής Πρωθυπουργός και υπουργός Αμύνης Κρασιμίρ Καρακατσάνωφ, επί κεφαλής του συγκυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος BΜΡΟ, απέδωσε εύσημα στον πρώην υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Ντένκο Μαλέβσκι, που πρόσφατα παρεδέχθη ότι στο παρελθόν Βούλγαροι και Σκοπιανοί ήταν «ένα». Δηλαδή ίδια εθνική καταγωγή.

Όμως γενικώτερα τα Σκόπια απορρίπτουν τους όρους της Βουλγαρίας με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Δημητρώφ να δηλώνει πως η χώρα του δεν θα δεχθεί την εισαγωγή «αντιευρωπαϊκών διμερών όρων» που θέτουν την εθνική της ταυτότητα στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο Ζόραν Ζάεφ επιμένει: «Είμαστε Μακεδόνες που μιλούν μακεδονικά» αν και αναγνωρίζει ότι «είμαστε μια πολυεθνική χώρα».

Η σταθερότης με την οποία η βουλγαρική κυβέρνησις επιμένει στις εθνικές θέσεις αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς των Σκοπίων δημιουργούν εύλογα ερωτήματα, όσον αφορά στην ευκολία με την οποία η Κυβέρνησις του ΣΥΡΙΖΑ είχε υποχωρήσει αποδεχομένη τους ισχυρισμούς αυτούς τους οποίους περιέλαβε στην Συμφωνία των Πρεσπών. Τα ερωτήματα παραμένουν, καθώς και η σημερινή ελληνική Κυβέρνησις δεν έχει εγείρει φωνή αμφισβητήσεως της ψευδεπίγραφης αυτής συμφωνίας. Ούτε για τα ζητήματα τα οποία θεωρούν οι Βούλγαροι απαράδεκτα…

 

May 14, 2020, n.stamatakis@aol.com   www.helleniscope.com

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ – ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΤΟΜΟΙ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΟΙ

2 COMMENTS

  1. Ο Προδοτης Τσιπρας και Κοτζιας ξεπουλησαν λογω Σορος ,οπως τους κατηγορησε ο Πανος Καμμενος,γλωσσα δηθεν Μακεδονικη και Εθνικοτητα στο αλβανοσερβοβουλγαροελληνικο κρατιδιο των Σκοπειων ,οπως το διακηρυξαν οι κομμουνιστες στις Πρεσπες το καλοκαιρι του 1949 πριν απο ηττα τους . Δυστυχως ο Μητσοτακης αρνηθηκε να ακυρωσει την συμφωνια που βλαπτει την Ελλαδα αναγκαζοντας την να αναπτυξει στα Σκοπεια τα δικτυα οδων , ηλεκτρισμου, φυσικου αεριου, ΑΟΖ παροχη νανοτεχνολογιας και με δικαιωμα λογοκρισιας των ελληνικων σχολικων βιβλιων , ασματων και εκδηλωσεων απο τα Σκοπεια .Οι Βουλγαροι διδασκουν τωρα στους Ελλαδιτες πως να υπερασπιζονται τα συμφεροντα της χωρας τους!

  2. Προκειται για πραπληροφόρηση. Η Βουλγαρία είχε αναγνωρίσει την Βόρεια Μακεδονία ως Μακεδονία. Εδώ βάζουμε τέλεια.
    Χάρη στην συμφωνία των Πρεσπών και την θέση της στην Ε.Ε. πλέον την αναφέρει ως Βόρεια Μακεδονία. Εδώ βάζουμε τέλεια.
    Το μόνο πρόβλημα της Βουλγαρίας αφορά την μετά τους αρχαίους Μακεδόνες (που στη συμφωνία των Πρεσπών αναγνωριδαν ότι ανήκουν στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, συνεπώς οι αναφορες του άρθρου σε Αριστοτέλη κλπ είναι άσχετες διότι οι Πρέσπες τις έχουν εξασφαλίσει ως ελληνικές) δηλαδη όσα η Ελλαδα αναγνώρισε ως δική τους πολιτιστική κληρονομιά, δηλαδή την γλώσσα τους, την μετά την άφιξη των Σλάβων δική τους ιστορία κλπ, τα λοιπά όμως ως διμερής συμφωνία δεν δεσμεύουν την Βουλγαρία, που τα θεωρεί Βουλγαρική διάλεκτο και ιστορία κι εμάς δεν μας πέφτει λόγος. Τέλεια.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here