ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το κείμενο αυτό είναι μετάφραση του αγγλικού κειμένου που δημοσιεύθηκε στις 8 Μαίου και διαβάστηκε με έντονο ενδιαφέρον από όλη την κοινότητα της Αστόριας και την Ομογένεια. Στο μεταξύ οι διεφθαρμένοι – και υπογραμμίζω διεφθαρμένοι (και τους καλώ εάν αισθάνονται ότι τους προσέβαλα την τιμή και την υπόληψη να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον μου) – ηγέτες του σχολείου και της κοινότητας εξακολουθούν να κοροϊδεύουν γονείς και μαθητές. Σε άλλους γονείς δίνουν έκπτωση 10%, σε άλλους 20% και σε άλλους 30%… Με ποιούς κανόνες; Με ότι κατεβάσει η κεφάλα του “νονού” Ανδριώτη και ότι θελήσει το τσιράκι του “νονού”, ο Παπαμιχαήλ (και οι δυό τους άσχετοι με κάθε έννοια εκπαίδευσης – και όμως αυτοί οι άσχετοι επιμένουν να διοικούν το σχολείο)… Οι γονείς στο δημοτικό σχολείο της Αγ.Αικατερίνης είναι “έξω φρενών”… Με μόνο 1-2 εξαιρέσεις από λίγους φιλότιμους δασκάλους, τα παιδιά τους δεν κάνουν μάθημα… Και έχουν να αντιμετωπίσουν την πλήρη αναισθησία της διευθύντριας κας. Σιδέρη και την ακόμα μεγαλύτερη αναισθησία της κόρης της που ανεβάζει κάποια βίντεο στο προσωπικό της λογαριασμό του Facebook και κάποις εικόνες από το σαλόνι της και το θεωρεί αυτό διδασκαλία… Αλλά ποιός θα ελέγξει την κα.Σιδέρη όταν ο σύζυγός της είναι πρόεδρος της κοινότητας; Και ποιός θα ελέγξει την κόρη της όταν η μάνα της είναι διευθύντρια του σχολείου; Στο μεταξύ το Σχολείο έλαβε και κάποια σημαντική ενίσχυση από την κυβέρνηση (με το πρόγραμμα PPP) και εφησύχασαν ακόμα περισσότερο. Να τους υπενθυμίσω αυτό που λένε όλοι; Οτι δηλαδή εάν μια οργάνωση/εταιρεία/σχολείο ήταν σε κακή κατάσταση πριν το κορονωϊό θα είναι σε πολύ χειρότερη μετά – ανεξάρτητα του πόσα χρήματα έχει λάβει από την κυβέρνηση; Η μήπως έχουν σκοπό να πάρουν το $1 εκατ. που έλαβαν από το PPP και να το “μασήσουν” όπως συνηθίζουν; Το ποσό αυτό πρέπει κατά 75% να δοθεί σε μισθούς του προσωπικού και το υπόλοιπο σε δάνεια υποθήκης, λογαριασμούς κοινής ωφελείας κλπ. Για καλό και για κακό όμως οι Αρχές έχουν ειδοποιηθεί για την πιθανότητα υφαρπαγής του PPP από τα γνωστά λαμόγια… Ελεος απατεώνες, λυπηθείτε το Σχολείο και την κοινότητα και παραιτηθείτε…
Του Νίκου Σταματάκη
Είναι σε περιόδους κρίσεων που μια καλή ηγεσία αναδεικνύεται – και πρέπει να αναφέρω μόνο το παράδειγμα του πρώην δήμαρχου της Νέας Υόρκης Rudy Giuliani, ο οποίος κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αναγνωρίστηκε τόσο για την καλή προετοιμασία της πόλης όσο και για ενεργώντας ως πραγματικός ηγέτης κατά τη διάρκεια της κρίσης … Σε μεγάλα ιδρύματα και μικρά, είναι μια κρίση που αναδεικνύει το καλύτερο και το χειρότερο πρόσωπο της ηγεσίας. Η τρέχουσα πανδημία αποκάλυψε πόσο κακά προετοιμασμένη ήταν η ηγεσία της Σχολής του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας και πόσο παράλυτη αποδείχτηκε στο χειρισμό της κρίσης. Η σχολική διοίκηση βασίστηκε στον νεποτισμό και ήταν σίγουρο ότι θα αποτύχει…
Το σχολείο έκλεισε από τα μέσα Μαρτίου 2020, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας της Νέας Υόρκης. Σε αντίθεση με άλλα δημόσια ή κοινοτικά σχολεία, όπου η διδασκαλία μετά από μια αρχική προσαρμογή συνεχίστηκε ανεμπόδιστα, πολλοί γονείς του Σχολείου έχουν αναφέρει σε καταγγελίες τους ότι:
- Η διοίκηση δεν έχει δώσει στους καθηγητές τα απαραίτητα εργαλεία, δηλαδή φορητούς υπολογιστές, tablet κ.λπ., ώστε να μπορούν να κάνουν μάθημα από απόσταση.
- Ανεπαρκής συντονισμός μεταξύ εκπαιδευτικών / διευθυντών, δηλαδή εξετάσεις δίνονται ταυτόχρονα με τους μαθητές να παρακολουθούν διαλέξεις σε άλλα θέματα.
- Οι εκπαιδευτικοί αποφασίζουν επί τόπου, για να πραγματοποιήσουν μια ζωντανή τάξη βίντεο χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση στους μαθητές.
- Ανεπαρκή σχέδια μαθημάτων και οδηγίες ·
- Οι πόροι του βιβλίου χρησιμοποιούνται αντί της ζωντανής παρέμαβασης των εκπαιδευτικών μέσω ζωντανών ή προ-ηχογραφημένων μαθημάτων.
- Μερικοί από τους εκπαιδευτικούς είναι αγενείς όταν απαντούν σε παράπονα ή ανησυχίες γονέων.
Το Σχολείο και οι δάσκαλοί του δεν ήταν τεχνολογικά εξοπλισμένοι για να ξεκινήσουν. Ο πρώην διευθυντής, κ. Κουλαρμάνης, άφησε πίσω του ένα σχολείο που ήταν απροετοίμαστο με την τεχνολογία. Ένα ολοκαίνουργιο εργαστήριο υπολογιστών με νέα iMacs δεν κάνει το Σχολείο τεχνολογικά προηγμένο χωρίς την κατάλληλη οργάνωση, καθώς οι υπολογιστές χρειάζονται ανθρώπους για να λειτουργήσουν. Όλοι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι “πιστοποιημένοι στο Google Educator” και να γνωρίζουν ορισμένα διαδικτυακά εργαλεία. Οι γονείς σχολιάζουν ότι εάν το Σχολείο είχε εκπαιδεύσει τους δασκάλους τους, αυτό θα έκανε την ομαλότερη αυτή μετάβαση μάθησης πολύ πιο ομαλή.
Οι γονείς προσπαθούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους, αλλά δεν είναι «εκπαιδευτικοί» και πιστεύουν ότι η διοίκηση του σχολείου τα έχει απογοητεύσει. Μερικοί από τους καθηγητές δίνουν απλώς εργασίες με μικρή ή καθόλου καθοδήγηση. Οι γονείς αισθάνονται ότι έχουν γίνει «δάσκαλοι» και δίνουν απλά οδηγίες στα παιδιά τους αντί να τους βοηθούν. Φυσικά διαμαρτύρονται ότι εάν τα παιδιά τους πρόκειται να προσποιούνται ότι πηγαίνουν σχολείο στο σπίτι, γιατί να πληρώσουν τα δίδακτρα; Οι μαθητές δεν μπορούν να διδάξουν τον εαυτό τους και ούτε πρέπει. Στο τέλος οι γονείς ανησυχούν ότι τα παιδιά τους θα μείνουν πίσω και δεν θα είναι ακαδημαϊκά έτοιμα για το σχολικό έτος 2020/2021. Επίσης, το Σχολείο απέτυχε να συνειδητοποιήσει ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους γονείς εργάζονται επί του παρόντος εξ αποστάσεως και δεν μπορούν να κάνουν τη διδασκαλία ταυτόχρονα με την καθημερινή τους εργασία.
Ωστόσο, το Σχολείο ζητά δίδακτρα όταν οι μαθητές δεν απολαμβάνουν τίποτα από αυτά για τα οποία έχουν πληρώσει οι γονείς τους. Η ηγεσία στο σχολείο κυριολεκτικά απέτυχε. Το Σχολείο προσέφερε στους καθηγητές τους καθοδήγηση και βοήθεια (κυρίως από τους καθηγητές υπολογιστών) έτσι ώστε να έχουν τα εργαλεία για να παρέχουν εξ αποστάσεως διδασκαλία; Έχει δώσει το Σχολείο οδηγίες συγκρίσιμες με το επίπεδο που προσφέρουν τα γειτονικά Ελληνικά Ορθόδοξα Σχολεία στην εξ αποστάσεως μάθηση, ή καλύτερα ακόμα, συνεργάζονται μαζί τους για την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων για τους μαθητές του; Οι Έλληνες λένε ότι «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Εεπιδή δεν έχουμε εκπαιδευτικούς στο Σχολικό Συμβούλιο, βλέπουμε τώρα ανίδεους, τελείως άσχετους με την εκεπαίδευση να αποτυχαίνουν.
Όπως έχουμε εξηγήσει, η ανίκανη ηγεσία ξεκίνησε με τη μακροχρόνια συμμετοχή του “νονού” Νίκου Ανδριώτη σε σχολικές υποθέσεις και ειδικότερα όταν «υπηρέτησε» ως πρόεδρος του σχολικού συμβουλίου για πάνω από μια δεκαετία. Μαζί με τον κ. Κουλαρμάνη (τον πρώην διευθυντή), «κατάφεραν» να κατεβάσουν ένα σχολείο με περισσότερους από 1.400 μαθητές στο τρέχον επίπεδο μόλις πάνω από 485. Δεν είναι μυστικό ότι ο Ανδριώτης δεν έχει υπόβαθρο στην εκπαίδευση (στην πραγματικότητα, είναι ελάχιστα μορφωμένος ο ίδιος). Όταν διαπίστωσε με τα μάτια του οτι η Κοινότητα δεν το ήθελε επειδή ήταν άσχετος με την εκπαίδευση, προσέφερε τη «λύση» για να γίνει ο συγγενής και υπάλληλός του στο Alma Realty, Φώτης Παπαμιχαήλ, Πρόεδρος του Σχολικού Συμβουλίου. Ο κ. Παπαμιχαήλ δεν είναι εκπαιδευτικός (είναι μηχανικός). Τι σημαίνει αυτό για το σχολείο; Ο πρόεδρος του σχολικού συμβουλίου δεν έχει διαπιστευτήρια στην εκπαίδευση, ωστόσο, επειδή είναι η μαριονέτα του Ανδριώτη, η συμμορία του “νονού” κάνει τα στραβά μάτια και εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο του Σχολείου.
Και πώς αντέδρασε ο κ. Παπαμιχαήλ μαζί με τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου, κ. Σιδέρη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Ο κ. Παπαμιχαήλ δεν κάλεσε ούτε μία συνεδρία σχολικής επιτροπής, όπως το έκαναν πολλές εταιρείες, μέσω Zoom, Skype κ.λπ. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαμιχαήλ αποφάσισε να προσφέρει στους γονείς μείωση 10% στις μηνιαίες πληρωμές διδάκτρων για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Ως πρόεδρος του σχολικού συμβουλίου, ο κ. Παπαμιχαήλ γνωρίζει ότι οι αποφάσεις του σχολικού συμβουλίου απαιτούν συνεδρίαση και θετική ψήφο για την έγκριση της μείωσης των διδάκτρων. Αλλά όπως και ο προκάτοχός του (Ανdριώτης), ο Παπαμιχαήλ παίρνει αποφάσεις σαν να επρόκειτο για ιδιωτική του επιχείρηση…
Αλλά ποια είναι η λογική της μείωσης των διδάκτρων κατά 10% για δύο μήνες; Αντανακλά την σχεδόν πλήρη απουσία διδασκαλίας; Και πώς πρότεινε ο κ. Παπαμιχαήλ να πιστώσει τους γονείς που προπληρώνουν τα δίδακτρα στις αρχές του έτους; Εάν ο κ. Παπαμιχαήλ είχε κάλεσε μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, όλα αυτά τα ζητήματα θα επιλύονταν με πολύ καλύτερο τρόπο. Αντ ‘αυτού, πήρε το δρόμο του δικτατορικού αφεντικού του, του «Μικρού Ναπολέοντα» Αντριώτη, και άρχισε να παίρνει αυθαίρετες αποφάσεις για μια ιδιοτροπία…
Ενώ το Σχολείο είναι κλειστό, πώς αντιμετώπισε το Σχολείο μερικούς από τους υπαλλήλους που πιθανότατα κάθονται στο σπίτι και δεν προσφέρουν υπηρεσίες; Λάβαμε παράπονα για αρκετούς υπαλλήλους των οποίων οι υψηλοί μισθοί πρέπει να εξαλειφθούν για να έρθει το Σχολείο σε οικονομική σταθερότητα και αυτές οι εξοικονομήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσφέρουν υπηρεσίες στους δασκάλους και τους μαθητές του Σχολείου:
Dean of the School – Ο Peter Stasinos, είναι ο Κοσμήτορας (και ξάδελφος του Κουλαρμάνη) και παρόλο που δεν έχει υπόβαθρο στην εκπαίδευση – λαμβάνει έναν σημαντικό μισθό ($65.000) με πλήρη ιατρική ασφάλιση (σπάνια στο σχολείο, ενώ όλοι οι άλλοι δάσκαλοι πρέπει να πληρώνουν για την οικογενειακή τους ασφάλιση υγείας). Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν μαθητές στο κτίριο λόγω “κοινωνικής απόστασης”, γιατί εξακολουθεί να καταβάλλεται ο μισθός του; Σε ποιούς μαθητές επιβάλλει πειθαρχία, αφού όλοι είναι στα σπίτια τους; Γιατί δεν έχει περάσει στο ταμείο ανεργίας, όπως συμβαίνει σε άλλες εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας;
Διευθύντρια Εγγραφών – Η Διευθύντρια Εγγραφών του Σχολείου, Loriann Vergos, είναι στενή φίλη του Κουλαρμάνη και παίρνει επίσης έναν από τους υψηλότερους μισθούς του Σχολείου. Έχει ξοδέψει πάνω από 80 χιλιάδες δολάρια για τη δημιουργία ενός ιστότοπου, φυλλαδίων και διαφημιστικού / μάρκετινγκ υλικού, αλλά οι προσπάθειές της απέδωσαν μόνο 3 μαθητές που γράφτηκαν στο Σχολείο. Έχουμε λάβει πολλά παράπονα από γονείς που προσπάθησαν δεκάδες φορές (πριν από την πανδημία) να έρθουν σε επαφή με την κα. Βέργος μέσω τηλεφώνου ή προσωπικών επισκέψεων, αλλά ήταν πάντα “μη διαθέσιμη”. Κάποιες σπάνιες φορές που οι γονείς μπόρεσαν να επικοινωνήσουν μαζί της παραπέμφθηκαν στο πρόγραμμα πληρωμής των διδάκτρων (TADS) για να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τους γονείς και κατόπιν το TADS είπε στους γονείς να παραπέμψουν τις ερωτήσεις τους και πάλι στην κα Vergos επειδή αυτά τα θέματα ήταν υπό τον έλεγχό της. Πώς δικαιολογεί το Σχολείο να πληρώνει πάνω από $80.000 για μάρκετινγκ και $65.000 μισθό της κας Vergos, προκειμένου να αποκτήσει μόνο 3 μαθητές (συνολικά έσδοα $20.000) και να έχει έναν υπάλληλο που συνήθως δεν είναι διαθέσιμος για να απαντήσει σε ερωτήσεις γονέων; Εάν δεν ήταν διαθέσιμη πριν από την πανδημία, γνωρίζετε σίγουρα ότι είναι «μη διαθέσιμη» τώρα. Γιατί πρέπει το γραφείο του διευθυντή να απολογείται για την απροθυμία της κας Βέργου να μιλά στους γονείς; Δεν είναι η απάντηση στις ερωτήσεις των γονέων σχετικά με τις πληρωμές διδάκτρων μέρος των καθηκόντων της; Το να ξοδεύουμε $145.000 ετησίως για να κερδίσεις $20,000 είναι ανόητο. Οι γονείς του Σχολείου αξίζουν πολύ καλύτερη απόδοση από τους υπαλλήλους….
Συντονιστής Γυμνασίου – ένα άλλο παράδειγμα του νεποτισμού του Κουλαρμάνη είναι η εγκατάστασή του της κυρίας Αλεξάνδρας Τσόνγκας ως Συντονίστριας Γυμνασίου με $65.000 ετησίως. Γιατί να διορίσετε συντονιστή Γυμνασίου όταν, για χρόνια, το Γυμνάσιο και το Λύκειο λειτουργούσαν πολύ καλά από την κα Ελένη Καραγιώργου (που είναι η τρέχουσα ενδιάμεση διευθύντρια γυμνασίου). Η κα Καραγιώργου υπηρέτησε με διάκριση και τα δύο τμήματα της Σχολής και απάντησε με ευγένεια στους γονείς με ευγενικό τρόπο και ήταν (και συνεχίζει να είναι) αφιερωμένη στο προσωπικό της. Αντιθέτως, οι γονείς μας έχουν αναφέρει ότι η κυρία Τσόνγκα αποφεύγει την αντιμετώπιση καταγγελιών γονέα και έχει την τάση να αποχωρήσει από τις συσκέψεις όταν επικρίνεται. στη σπάνια περίπτωση που πρέπει να αντιμετωπίσει τα παράπονα των γονέων, γίνεται αντιπαράθεση και ανεφάρμοστη. Το Σχολείο το είχε για χρόνια με την κα Καραγιώργο να λειτουργεί τόσο το γυμνάσιο όσο και το γυμνάσιο κάτω από έναν μισθό. Το Σχολείο δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται με ακόμα ένα μεγάλο μισθό ($65.000) όταν οι εγγραφές μειώνονται – και μάλιστα όταν η κα Καραγιώργου διευθύνει την Σχολή χωρίς προβλήματα.
Με ποιο κόστος θα συνεχίσει η Σχολή να υποφέρει τα αποτελέσματα του νεποτισμού; Αξίζει να πληρώνονται οι παραπάνω υπάλληλοι $195.000 ετησίως (συν τα έξοδα ασφάλισης κ.λπ.) μόνο επειδή είναι φίλοι και συγγενείς του Κουλαρμάνη; Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν τα εργαλεία για να διδάξουν. Οι μαθητές δεν συμβαδίζουν με τους συνομηλίκους τους. Πόσο λογικό είναι να υπάρχει Σχολικό Συμβούλιο που αποτελείται κυρίως από τσιράκια του Ανδριώτη που ούτε ιδιαίτερα μορφωμένοι είναι ούτε και εκπαιδευτικοί; Ο κύκλος του νεποτισμού που μαστίζει το Σχολείο για χρόνια πρέπει να κλείσει εάν το Σχολείο έχει οποιαδήποτε πιθανότητα να επιβιώσει. Και δεν αφορά μόνο τη χρηματική ζημιά… Εάν έχετε τρεις ακατάλληλους και ενδεχομένως περιττούς ανθρώπους σε κεντρικούς ρόλους, τότε ολόκληρη η δομή του σχολείου δεν λειτουργεί σωστά…
Και πώς έχει ο Αρχιμανδρίτης (Προϊστάμενος), π. Ο Νεκτάριος, συμπεριφέρθηκε στην πανδημία; Οι ιερείς συνεχίζουν να δίνουν θρησκευτική διδασκαλία στους μαθητές; Δυστυχώς, οι ιερείς δεν έχουν διδάξει ούτε ένα μάθημα από το κλείσιμο του σχολείου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εάν οι ιερείς έχουν μειώσει τα καθήκοντά τους επειδή οι εκκλησιαστικές υπηρεσίες μειώνονται σε μεγάλο βαθμό λόγω της κοινωνικής απόστασης, δεν θα έπρεπε οι ιερείς να αφιερώσουν λίγο χρόνο στη θρησκευτική διδασκαλία στους Ελληνορθόδοξους μαθητές της Σχολής μέσω εξ αποστάσεως μάθησης; Δεν θάπρεπε έστω να ανεβάσουν ένα βίντεο στο YouTube για να εξηγήσουν τη σημασία του Πάσχα; Είναι γνωστό ότι η Σχολή πληρώνει ένα σημαντικό μέρος του μισθού για έναν από τους 4 ιερείς της Κοινότητας. Γιατί το Σχολείο πληρώνει το μισθό ενός ιερέα; Υποτίθεται ότι οι γονείς πρέπει να αποδεχτούν ότι το Σχολείο μπορεί να πληρώσει για το μισθό του ιερέα, αλλά οι δάσκαλοι (που έχουν το προνόμιο να εκπαιδεύουν τα μελλοντικά μας μέλη της ομογένειας) να παίνουν μισθούς πείνας; Και αν οι ιερείς δεν διδάσκουν τους μαθητές σε μια περίοδο που αισθάνονται μόνοι και εγκαταλειμμένοι από τον Θεό, ποιός είναι επιτέλους ο ρόλος τους ως ιερέων;
Κανείς δεν ξέρει …. αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: παίρνουν τους μισθούς τους. Δεν πρέπει οι ιερείς της Κοινότητας να μας δίνουν παράδειγμα συτοθυσίας σε μια περίοδο οικονομικών προβλημάτων; Η θυσία ενός μειωμένου ή αναβαλλόμενου μισθού είναι απαραίτητη ώστε το Σχολείο και η Κοινότητα να ανακουφιστούν από το βάρος της πανδημίας. Αντ ‘αυτού, οι ιερείς μας διδάσκουν ότι η αγάπη τους για τα χρήματα είναι μεγαλύτερη από τον λόγο του Θεού. Οπως ακριβώς συμβαίνει και με την Αρχιεπισκοπή.
Τα κλειδιά για τη διάσωση του σχολείου βρίσκονται στα χέρια της ηγεσίας. Εξαιτίας του νεποτισμού, το Σχολείο πληρώνει πάνω από $195.000 ετησίως για να απασχολεί άτομα που δεν είναι απαραίτητα και δεν θα μας λείψει η παρουσία τους. Δεν υπάρχει λόγος να πληρώνει το Σχολείο μισθό ιερέα. Τα παιδιά που εγγράφονται στο Σχολείο αξίζουν καλύτερη μεταχείριση. Ένας καλύτερος πρόεδρος του σχολικού συμβουλίου – που να έχει εκπαιδευτική εμπειρία και όχι απλώς μια μαριονέτα του “νονού” Ανδριώτη. Απασχόληση σχολικού προσωπικού με προσόντα (κατάλληλη άδεια) αντί για φίλους και συγγενείς του Κουλαρμάνη. Και κρατήστε τη μισθοδοσία της Εκκλησίας έξω από τον προϋπολογισμό του Σχολείου, έτσι ώστε τα δίδακτρα των μαθητών να πάνε στην εκπαίδευση και στο μέλλον τους (και όχι να υπάρχουν 4 ιερείς για 2 εκκλησίες).
THE COMMENTS FUNCTION HAS BEEN ACTIVATED – PLEASE BE BRIEF