Τώρα αρχίζει ο Αγώνας μας: Εγερσις Ελλήνων Ορθοδόξων…
Του κάπτεν Στέλιου Τάτση
Ο κορονωιός είχε πολλούς στόχους…. ένας από αυτούς είναι και η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία όπου η θεία μετάληψις γίνεται με την ιερή λαβίδα. Πριν ένα μήνα περίπου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος είχε αμφισβητήσει την ιερή λαβίδα. Χθές προχώρησε σέ ένα μεγαλύτερο ατόπημα, έδωσε εντολή στους κληρικούς να μεταλαμβάνουν τους πιστούς τον καθένα με διαφορετικό κουταλάκι μεταλλικό. Το γεγονός δημοσίευσε το Helleniscope που μάλιστα δημοσίευσε κατ’αποκλειστικότητα και το “απαγορευμένο” 3σέλιδο κείμενο οδηγιών.
Χθές το βράδυ κοιμήθηκα μια η ώρα μετά τα μεσάνυχτα από τα τηλεφωνήματα πολλών πιστών που ήθελαν να μάθουν τι θα γίνει. Τους είπα να μην ανησυχούν ο Θεός έχει το δικό του σχέδιο φτάνει να τον πιστεύουμε και να τον εμπιστευόμεθα. Είμαι βέβαιος πως θα υπάρξουν πολλοί κληρικοί που θα διαφωνήσουν και δεν θα υπακούσουν στην
παλαβή εντολή ενός άπιστου Αρχιερέα. Ήδη πληροφορούμαι πως Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ διαφώνησε και του έκλεισε την πόρτα στα μούτρα. Πιστεύω πως το ίδιο θα κάνουν και οι άλλοι Μητροπολίτες διότι στις Μητροπόλεις των είναι αφεντικά οι ίδιοι και ο
Νέας Υόρκης δεν έχει καμίαν απολύτως εξουσία επάνω τους. ΠΑΝΤΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΓΧΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΙΟ ΝΑ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ για την πίστη του και την σθεναρά του αντίσταση.
Βλέπετε αγαπητοί αναγνώστες πως δουλεύει η θεία πρόνοια. Ο Πατριάρχης μετέτρεψε τους Επισκόπους σε Μητροπολίτες για να αποδυναμώσει τον Αρχιεπίσκοπο που τώρα πλέον είναι Μητροπολίτης Νέας Υόρκης και με την πράξη του αυτή η Εκκλησία αυτοπροστατεύθηκε. Είμαι δε βέβαιος πως θα υπάρξουν και Ιερείς που θα αντιδράσουν και θα βάλλουν την πίστη πάνω από τα προσωπικά τους συμφέροντα και θα συνεχίσουν τον παραδοσιακό τρόπο. Επίσης τα συμβούλια των κοινοτήτων θα πρέπει να αντιδράσουν, διότι αν γίνει αυτό θα πατώσουν ακόμη περισσότερο τα ήδη πατωμένα οικονομικά τους. Ήδη χθές ο παπάς του Αγίου Δημητρίου Αστόριας μετάλαβε τους πιστούς με την θεία λαβίδα, αντίθετα ο παπάς
της Αγίας Τριάδας στο New Rochelle χρησιμοποίησε διαφορετικό κουταλάκι για τον καθένα και αντί για το Άγιο μαντήλιο του έδινε χαρτοπετσέτα.
Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει εάν έχουμε κοινότητες δύο κατηγοριών, αυτές που θα μείνουν
παραδοσιακές θα γεμίζουν και οι άλλες μπορεί και να κλείσουν. Αν όμως όλες υπακούσουν,
το θέμα δεν σταματάει εδώ, θα υπάρξουν άλλες λύσεις, παλαιό ημερολόγιο και άλλες Ορθόδοξες εκκλησίες, όπως η Ρωσσική, Ρουμάνικη και άλλες. Αυτή η πράξη μπορεί να γίνει η αιτία να πάρει σάρκα και οστά η σκέψη που από καιρό εκκολάπτεται για μια Ενιαία Πανορθόδοξη Εκκλησία Αμερικής.
Το θέμα με το κουταλάκι είχε ξεκινήσει πρίν πολλά χρόνια από έναν Έλληνα γιατρό ο οποίος
είχε έλλειμμα πίστης και είχε γράψει στον Εθνικό Κήρυκα να χρησιμοποιούνται πλαστικά κουταλάκια μιας χρήσεως. Του απήντησα με ατράνταχτα στοιχεία για το έλλειμμα πίστης που είχε και οι κληρικοί που το διάβασαν μου τηλεφωνούσαν και μου έδιναν συγχαρητήρια. Ελπίζω πως και τώρα σε τούτες τις δύσκολες μέρες που περνούν ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία να βρεθούν κληρικοί που θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και
να μην σκύψουν το κεφάλι, αλλά να συνεχίσουν την παράδοση, τιμώντας το σχήμα, το πέτραχήλι και το ράσο. Θυμάμαι τον Πατέρα μου τον Παπά Μιχάλη που έλεγε στον αδελφό μου τον Παπά Λευτέρη που μόλις είχε χειροτονηθεί Παπάς στην Αυστραλία: “Πρόσεξε παιδί μου, το Πετραχείλι όταν το τιμάς δεν θα σε αφήσει να πεινάσεις ποτέ….” Μίλησα και με τον αδελφό μου χθές στην Αυστραλία, ο Αρχιεπίσκοπος εκεί δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. “Αν κάνει τέτοιο πράγμα, εγώ θα συνεχίσω αυτό που διδάχθηκα και που πιστεύω και ας μου κάνουν ότι νομίζουν. Την ψυχή μου δεν την πουλάω σε κανέναν, θα την αφήσω μόνο στο Θεό….”, είπε ο παπά Λευτέρης…
Διαχρονικά η Ορθόδοξη Εκκλησία ταλαιπωρήθηκε πολλές φορές, πρώτα με το Πάπα και στη συνέχεια από πολλούς δικούς μας με κορυφαίο τον Πατριάρχη Μελέτιο Μεταξάκη πού προέβη στο δεύτερο μεγάλο σχίσμα του παλαιού ημερολογίου που έφερε την διαίρεση και την διχόνοια στην Πίστη μας. Οι πουλημένοι και οι σωστοί υπήρξαν και θα υπάρχουν πάντοτε, φωτεινό παράδειγμα από το οποίον θα αντλούμε ακατανίκητη πίστη και δύναμη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ατλάντας ΑΛΕΞΙΟΣ.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η πίστη μας για μια ακόμη φορά διώκεται και πρέπει να επαγρυπνούμε. Μετά την Ανάληψη του Χριστού που σταματά το Χριστός Ανέστη, όταν αποχαιρετιόμαστε είτε παρόντες είτε τηλεφωνικά να λέμε : “Ο Θεός μεθ’ημών“.
captatsis@gmail.com

1 COMMENT

 1. Have mercy upon us oh Sweet Jesus our Risen Savior! Forgive us for our lack of faith! Great is your forbearance! You bore lashes! You bore nails! You bore a crown of thorns! All to pay our debt and yet again we denied YOU!

  The cock has crowed thrice; will we finally turn our heads down in shame for denying You? For turning our eyes away from the slaughter of the All Holy Pure Lamb? Will we finally weep the bitter tears of repentance?

  The pandemic has ripped the masks off the posers and their true faces have been revealed. The Lord said I am the Way the Truth and the Life. 1 Cor 11:27
  Whoever, therefore, eats the bread or drinks the cup of the Lord in an unworthy manner will be guilty of profaning the body and blood of the Lord.

  May the brave martyrs, clerics and laity be gathered like chicks under the protection of the precious Mantle of the All Holy Theotokos.

  Our faith is being challenged but we are not helpless. The Holy Mysteries will strengthen our resolve. Prayer will help us raise an army. The Megalomartyrs, defenders of the faith, the Archangels wielding their fiery swords and an armor of the blessings of Monk Saints! The Church, The Holy Body of Christ has survived many persecutions and will again.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here