Του Στέλιου Τάτση

Ο Αρχιεπίσκοπος πάσης Νέας Υερσέης και λοιπών περιφερειών, έβαλε την ουρά στα σκέλια
και ανέκρουσεν πρύμναν. Αναγκάσθηκε να συμμορφωθεί προφανώς, διότι εκτός από την
μετάθεση σκέφθηκε πως κάθε αντίθετη προς την υπακοήν αντίδραση θα επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη. Η δαμόκλειος σπάθη θα μπορούσε να πέσει υπό μορφήν αργίας χωρίς αμοιβή.

Βλέπετε, όλοι γνωρίζουμε την παροιμία: ”Των φρονίμων τα παιδιά πρίν πεινάσουν μαγειρεύουν”… Αλλά λίγοι την εφαρμόζουν, ίσως γιατί νομίζουν πως η παντοδυναμία και η ευμάρεια είναι ισόβιες. Αν γνωρίζαμε το “γνώθι σ’αυτόν” και το “ευ ζείν” κι’εμείς θα ήμασταν καλύτερα και ο κόσμος ίσως να ήταν περισσότερο σώφρων. Δυστυχώς για τους κατώτερους και ευτυχώς για τους ανώτερους, οι δεύτεροι έχουν μεριμνήσει και προφύλαξαν τα νοητά ….νώτα τους ποικιλοτρόπως με πρώτο και καλύτερο προκάλυμμα την τιμωρία στην ανυπακοή προς τον ανώτερο. Αναφέρονται ακόμη και στα λόγια του Αποστόλου Παύλου: “Τιμωρείτε τους ατάκτους ίνα μη υπεραίρωνται“.  Η αταξία όμως κατά τον Απόστολο Παύλο ισχύει για όλους γενικά, η ηγεσία όμως της Εκκλησίας την περιόρισε στους κατώτερους. Οι ανώτεροι μπορούν να προβαίνουν σε κάθε είδους Θεολογικής και Εκκλησιαστικής παρανομίας, π.χ να συλλειτουργούν και να φιλιούνται με σχησματικούς  (Πάπα – Ουκρανία  και με ορέξεις προς την Λευκορωσία) και να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα  που σημαίνει πως δεν πιστεύουν τίποτα από ότι κηρύττουν και δεν φοβούνται τον Θεόν.

Αντίθετα με την Εκκλησία στις ένοπλες δυνάμεις μας διδάσκουν πως για να αποκτήσει ο ανώτερος το σεβασμό του κατώτερου θα πρέπει να του δείξεις εσύ πρώτα ότι τον σέβεσαι. Το γνωρίζω από πρώτο χέρι γιατί υπηρέτησα στο Βασιλικό Ναυτικό 30 μήνες . Ο έκπτωτος πλέον (όλα τα άλλα που ακούγονται είναι για να χρυσώνουν το χάπι) άλλοτε παντοδύναμος  Πάσης Υερσέης σύμφωνα με τα δημοσιεύματα θα καταλήξει, Άγιος Σάρδεων (σαρδέλας μου λέγει ο Σαμιώτης που είναι δίπλα μου). Έτσι είναι η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω
και ενώ χρειάζεται αγώνας για τα πάνω είναι πάρα πολύ εύκολα, αλλά και πολύ επίπονα τα κάτω. Πικρό το ποτήρι από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα.

Η κίνηση ΜΑΤ εναντίον των δύο Μητροπολιτών και η αναστολή του Συντάγματος, είναι κίνηση πίσω από την οποία κρύβονται εκπλήξεις και γεγονότα που θα συνταράξουν ακόμη περισσότερο  την Ελληνική Ορθόδοξον Εκκλησία της Αμερικής, την οποίαν έχτισαν οι πρωτοπόροι Έλληνες μετανάστες με τον ιδρώτα  και το αίμα τους. Η σημερινή κατάντια της είναι έγκλημα και βλασφημία προς τους φτωχούς εκείνους Έλληνες εργάτες που με μόχθο και στερήσεις σε εποχές αθλίων, ρατσιστικών, συνθηκών εργασίας κατάφεραν με την ακλόνητη πίστη τους να στεριώσουν  την Εκκλησία μας η οποία στην πολυετή  της διαδρομή ήταν το αποκούμπι και το υπάνεμο λιμάνι του Έλληνα Μετανάστη και συνέβαλε στην προοδό του, έγινε η γέφυρα μεταξύ Ομογένειας και Πατρίδας και το πλέον σημαντικό, δημιούργησε μια άλλη Μεγάλη Ελλάδα  σε τούτη τη Μεγάλη χώρα  την Αμερική.

Δυστυχώς με τρομάζει το μέλλον και το γράφω με κάθε ειλικρίνεια, ακριβώς όπως το προβλέπω και το αισθάνομαι, γιατί παρακολουθώ και άρθογραφώ  σχετικά με τα θέματα της Εκκλησίας από εποχής Ιακώβου. Φοβούμαι πως πίσω πίσω από της ηγεσίες της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας κρύβονται ακατονόμαστες δυνάμεις που ήλεγχαν και ελέγχουν τις εκάστοτε κεφαλές της  με σκοπό να την αποδυναμώσουν και να την οδηγήσουν στην
σχισματική Δύση με την οποίαν έχουν διασύνδεση και Άριστον σχέση.

Στον Άγιο Δημήτριο μεθαάριο, θα παρακολουθήσετε  ντυμένη μέσα στα λαμπερά άμφια την Υποκρισία και τον ασπασμό της. Τελικά για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται αληθινή, η λαϊκή παροιμία : “Σκύλος που γαυγίζει μην τον φοβάσαι”.
Αλιεύς

1 COMMENT

  1. “Η δαμόκλειος σπάθη θα μπορούσε να πέσει υπό μορφήν αργίας χωρίς αμοιβή.
    Meaning, “it’s always about money, and when you think it’s not about money, you’re wrong, it’s still about money.”

    All that posturing, the fancy costumes, the lofty sermons….. Faith, credibility, principles?? The Metropolitans, bless their hearts, have said next to nothing this year… except about their personal finances.
    As my mother taught me from childhood: the storm shows who is a Captain!

    Our all-knowing, all-mighty God accomplished so much using this pandemic! Doxa o Theos!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here