ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Πολλοί θα αναρωτηθούν εάν πράγματι είναι είδηση το γεγονός του τίτλου.  Οπως όλοι γνωρίζουμε είδηση δεν είναι το “Σκύλος Δάγκωσε Ανθρωπο” αλλά το “Ανθρωπος Δάγκωσε Σκύλο”…. Στην περίπτωσή μας τι να σχολιάσουμε για την προτίμηση του Καρλούτσου στα πολλαπλά κουταλάκια;  Εδώ πούλησε κάθε ιερό και όσιο, καταχράστηκε την εμπιστοσύνη όλων των πιστών και θα σκεφτεί την αγιότητα της Θείας Κοινωνίας; Τη στιγμή που δεν ανοίγει το στόμα του – και αυτός αλλά και ο Αρχ. Ελπιδοφόρος – να πουν έστω και ένα “κιχ” για τη στάση του “φίλου τους” του Κυβερνήτη Κουόμο για τις εκτρώσεις ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑΣ, αλλά ούτε και εναντίον του ακόμα μεγαλύτερου φίλου τους του διεφθαρμένου Τζο Μπάιντεν για τον ίδιο λόγο;  Γιατί μας παραξενεύει που δεν σέβεται τη Θεία Κοινωνία;

=========================

ΠΗΓΗ: ROMFEA.GR

Μία από τις πρώτες κοινότητες, ίσως η πρώτη, που υιοθέτησε τη χρήση πολλαπλών κουταλιών για την Θεία Κοινωνία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας κορωνοϊού ήταν η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Southampton της Νέας Υόρκης.

Προϊστάμενος και ο ιδρυτής της περικαλλούς εκκλησίας και του επιβλητικού κέντρο της κοινότητας είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Σήμερα, η αγγλική έκδοση του “Εθνικού Κήρυκα” της Αμερικής, φιλοξενεί ένα άρθρο σχετικά με την ενέργεια αυτή του π. Αλέξανδρου Καρλουτσού, δηλαδή την χρήση πολλαπλών λαβίδων.

Σε ερώτηση τι τον ώθησε να υποστηρίξει και να χρησιμοποιήσει πολλαπλές λαβίδες για την Θεία Κοινωνία, ο π. Αλέξανδρος τόνισε: “Για μένα ήταν πολύ απλό! Οι άνθρωποι ήθελαν να πάρουν το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου. Αρχικά οι άνθρωποι λαμβάναν το Σώμα και το Αίμα ξεχωριστά. Μετά από χίλια χρόνια, άρχισαν να κοινωνούν με κοινή λαβίδα επειδή ήθελαν να δίνουν την Θεία Κοινωνία πιο γρήγορα.”

“Είχαν πολλές λαβίδες, πολλά δισκοπότηρα, και στην Αγιά Σογιά στην Κωνσταντινούπολη, εβδομήντα ιερείς έδιναν την Θεία Κοινωνία. Έτσι σκέφτηκα, αφού 70 ιερείς είχαν 70 κουτάλια γιατί να μην έχουμε πολλές λαβίδες για τον κόσμος μας;” – πρόσθεσε ο Πρωτοπρ. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Σε άλλο σημείο ο π. Αλέξανδρος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει δογματική η κανονική ανωμαλία στη χρήση πολλαπλών λαβίδων.

“Έχουμε 90 έως 100 άτομα κάθε Κυριακή που λαμβάνουν Σώμα και Αίμα του Κυρίου. Οι λαβίδες δεν είναι δογματικό ζήτημα, αλλά παράδοση” – ανέφερε ο π. Αλέξανδρος.

Όσον αφορά το γεγονός ότι υπήρχαν μερικοί που αντέδρασαν αρνητικά, ο π. Αλέξανδρος είπε ότι ήταν «λίγοι» και πρόσθεσε ότι «όλοι ήταν χαρούμενοι.

Επίσης ο π. Αλέξανδρος τόνισε ότι «στην Ελληνο-αμερικανική Κοινότητα η Εκκλησία διατηρεί την Παράδοση των Πατέρων και ο Θεός φωτίζει το μυαλό των πιστών, επομένως παραγγείλαμε αμέσως λειτουργικές λαβίδες για την Θεία Κοινωνία.”

“Ποτέ δεν είπαμε τίποτα για πλαστικά κουτάλια, αλλά για μεταλλικές λαβίδες, σεβόμενοι ότι αυτό που μεταδίδουμε στους πιστούς είναι το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου” – πρόσθεσε ο π. Αλέξανδρος.

Ερωτηθείς πως αντέδρασαν οι νέοι με την χρήση πολλαπλών λαβίδων, ο π. Αλέξανδρος τόνισε ότι “δεν ήταν οι νέοι, αλλά οι ηλικιωμένοι που φοβόντουσαν πολύ. Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω, ότι είδα νέους 20 με 25 ετών να βλέπουν τη χρήση της κοινής λαβίδας ως παράξενη. Τώρα όμως χαίρονται – πολλοί έρχονται, κάνουν το σημείο του σταυρού και δέχονται με σεβασμό την Θεία Κοινωνία”.

Ο π. Αλέξανδρος συμπλήρωσε ότι “το ζήτημα δεν είναι η λαβίδα, αλλά το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου. Για τον λόγω αυτό παραγγείλαμε εκατό χιλιάδες κουτάλια για την Αρχιεπισκοπή που είναι λαβίδες κοινωνίας σε σχήμα και μέγεθος, ένα αντίγραφο των λαβίδων κοινωνίας που είχαμε χρησιμοποιήσει σε όλες τις Λειτουργίες μας. Έχουν πάνω τους το σταυρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και το λογότυπο και το όνομα της Αρχιεπισκοπής· δηλαδή, φτιάξαμε κατάλληλα ορθόδοξα κουτάλια για ορθόδοξους πιστούς.”

Τέλος, εξήγησε ότι “οι πιστοί παίρνουν ένα κομμάτι χαρτί, επειδή πολλοί ανησυχούν για το κοινό πανί (μάκτρο). Έχουμε έναν δίσκο, έτσι ώστε οι πίστοι όταν σκουπίσουν τα χείλη τους, να το αφήσουν εκεί και εμείς να το κάψουμε. Επίσης, οι λαβίδες μετά την Θεία Κοινωνία πλένονται σε βραστό νερό και το νερό το ρίχνουμε στα λουλούδια και τα φυτά.”

1 COMMENT

 1. ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΤΑΤΣΗ:
  Αυτοί που εισηγούνται καινοτομίες είναι Θεομπαίχτες και ας είναι λειτουργοί . Η λέξη Ορθοδοξία σημαίνει
  πως δεν μπορείς ούτε να προσθέσεις ούτε να αφαιρέσεις τίποτα από την παράδοση. Η κοινωνία κύριε….
  Καρλούτσο δεν προσφέρεται a la carte. Να πάρεις τα κουταλάκια σου και να τα τρίψεις στην μάπα σου.
  Η Αγία Λαβίδα κάθε φορά που εμβαπτίζεται εις την θείαν κοινωνία απολυμένεται, οι Άγιοι Πατέρες γνώριζαν
  καλά τι έκαναν, όταν καθιέρωσαν τον τρόπο της θείας μεταλήψεως. Τα έχετε μαγαρίσει όλα γιατί έχετε τεράστιο έλλειμμα Πίστης. Μετατρέψατε το λειτούργημα σε επάγγελμα και το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η κονόμα, από τον πιο μεγάλο μέχρι τον πιο μικρό. Η Εκκλησία αν ακόμα είναι ΟΡΘΙΑ είναι γιατί την
  προστατεύει ο Χριστός και οι λίγοι εξαιρετέοι Πιστοί κληρικοί που ευτυχώς ακόμη υπάρχουν και συνεχίζουν
  με σεβασμό προς τον Θεό και τους Πιστούς να υπηρετούν πιστά και σωστά την Εκκλησία . Ένας τέτοιος
  πιστός και αφοσιωμένος Ιεράρχης ήταν και είναι ο Πρώην Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και παρ’ολίγον κοντέψατε να τον βγάλετε Κλέφτη, γιατί δεν ήταν μπιζιναδώρος παρά μόνον ένας πραγματικός Παπάς.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here