Του Γιώργου Χαρβαλιά         

Προδίδει έναν βαθύ επαρχιωτισμό ο τρόπος με τον οποίο τα δικά μας καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης υποδέχονται την διαφαινόμενη, αλλά όχι επίσημη, επικράτηση Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Τον ίδιο επαρχιωτισμό που ξεδίπλωσαν  κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σπεύδοντας να συγχαρούν με ανακούφιση, τον υποψήφιο του αντίπαλου ιδεολογικά αμερικανικού κόμματος, από αυτό με το οποίο οι ίδιοι εξελέγησαν στην Ελλάδα.

Δεν θα σχολιάσω ακραίες περιπτώσεις, όπως ο υπουργός Πιερακάκκης που έκανε κακόγουστο διαδικτυακό χιούμορ, μπλέκοντας την άδεια μετακίνησης στο δικό μας δραματικό και δυσβάστακτο lockdown με την επικείμενη, θριαμβευτική ας πούμε, μετακίνηση του Μπάιντεν στον Λευκό Οικο. Δεν θα μπω επίσης στον πειρασμό να σχολιάσω και υστερικές εκρήξεις χαράς, όπως αυτή του «καθηγητή Καιρίδη» που μέσα στον ενθουσιασμό του, πρόλαβε να βρίσει εκτός από τον Τράμπ και τον Πούτιν, γιατί αυτό προφανώς επιβάλει η «νέα γραμμή» της πρεσβείας.

Στέκομαι απλά στα γεγονότα επιχειρώντας να διερμηνεύσω τα πραγματικά αίτια της πανηγυρικής διάθεσης που εκπορεύεται απευθείας από το Μαξίμου, λες και στην Αμερική, καπάρωσε τον Λευκό Οίκο κάποιος κολλητός μας.

Κατ΄αρχήν λίγη υπομονή δεν θα έβλαπτε. Δεν είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι ο Τράμπ θα καταφέρει να γυρίσει το παιχνίδι με νομικά μέσα, αφήστε που στο τέλος, με αυτή την επιδοτούμενη μιντιακή κατακραυγή που στήνεται εις βάρος του, μπορεί να χάσει και το δίκιο του.

Δεν είμαι όμως και από αυτούς που υποστηρίζουν ότι όλα στην αμερικανική εκλογική διαδικασία πήγαν ρολόι. Δεν κερδίζει η δημοκρατία, αγαπητοί μου, όταν κανάλια πανεθνικής εμβέλειας που εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα, κόβουν στον αέρα τον νομίμως εκλεγμένο πρόεδρο μιας χώρας. Και αρλούμπες να λέει, εκπροσωπεί ακόμη νομίμως τον αμερικανό λαό. Η φίμωση του επομένως δεν παραπέμπει σε δημοκρατικό δικαίωμα των δημοσιογράφων. Στη Βόρειο Κορέα παραπέμπει, μόνο που εκεί οι δημοσιογράφοι δεν τα αρπάζουν χοντρά όπως τα παλληκάρια  και τα…μαλλιά κουβάρια του CNN.

Επιπλέον θα μου επιτρέψετε να πω ότι τα αποτελέσματα είναι ολίγον αναντίστοιχα με τις κραυγές ευφορίας και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Το πολυδιαφημισμένο «μπλε κύμα» των Δημοκρατικών που θα σάρωνε απ΄ άκρη σ’ άκρη τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποδείχτηκε μια καλοστημένη φαντασίωση με στόχο να αποθαρρύνει τους ψηφοφόρους του Τράμπ. Ελα μου, όμως, που αυτοί δεν αποθαρρύνθηκαν και έσπευσαν στις κάλπες για να τον ψηφίσουν.

Το αποτύπωμα της εκλογικής αναμέτρησης δεν προσφέρεται για χαρές και πανηγύρια. Σε απόλυτη ισοπαλία παραπέμπει, που υπό τις σημερινές συνθήκες, θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω, ότι ισοδυναμεί με κατόρθωμα Τράμπ.

Το γεγονός ότι οι ψήφοι σε Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους για τα νομοθετικά σώματα και τους κυβερνήτες ορισμένων πολιτειών, δεν αντιστοιχούν ακριβώς στις ψήφους του Τράμπ, παρότι αύξησε τις επιδόσεις του σε σχέση με το 2016, είναι κάτι που προβληματίζει. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα που σήμερα είναι…ο Τράμπ, χωρίς αντίπαλο, φαίνεται να τα πήγε ελάχιστα καλύτερα από τον ίδιο τον Πρόεδρο. Και αυτό το ελάχιστο, απειροελάχιστο εν προκειμένω, είναι που του στερεί τη νίκη.

Δεν ξέρω αν πραγματικά υπάρχουν «πέτσινες» επιστολικές ψήφοι υπέρ του Μπάιντεν, ξέρω όμως ότι και μία να υπάρχει ο Τράμπ θα την βρει και θα τα κάνει μαντάρα. Γι αυτό λοιπόν στην θέση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων για τις εξωτερικές σχέσεις υπουργών, δεν θα έσπευδα να κάνω φιλόδοξα σχέδια στήριξης από τις ΗΠΑ, ούτε βεβαίως να χαριεντίζομαι προκαταβολικά με την Ινδο-τζαμαικανή, λες και την ήξερα από χθές. Συγκρατείστε λίγο την επίσημη χαρά σας και αφήστε τον Καιρίδη για τα πάρτι με τον παιχνιδιάρη πρέσβη. Εχετε καιρό να συμμετάσχετε κι εσείς…

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here