ΗΙερά Σύνοδος της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του Μητροπολίτη του Κίεβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριου.

 

“Η θέση του Πατριάρχη αποτελεί απειλή για την Ουκρανία και την παγκόσμια Ορθοδοξία, και στερείται κανόνων. Τα λόγια και οι ενέργειές του πρέπει να συζητηθούν και να αξιολογηθούν σε πανορθόδοξο επίπεδο”, πιστεύει η Σύνοδος της Ουκρανίας.

Διαβάστε το τμήμα της δήλωσης της Συνόδου σχετικά με το Φανάρι:

“Η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε τη θέση της σχετικά με τη δήλωση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου της Κωνσταντινούπολης σχετικά με το καθεστώς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Τα μέλη της Συνόδου δήλωσαν ότι μια τέτοια δήλωση αποτελεί απειλή για τη διατήρηση της θρησκευτικής ειρήνης στην Ουκρανία και εντείνει την κρίση στην παγκόσμια Ορθοδοξία. Για άλλη μια φορά, η Σύνοδος τόνισε ότι οι ενέργειες του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης στη νομιμοποίηση των ουκρανών σχισματικών και οι προσπάθειές του να τους εμφανίσει ως κανονική Εκκλησία είναι παράνομες και αντι-κανονικές. (…) Η Ιερά Σύνοδος σημείωσε ότι ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης δεν έχει λόγους να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με τον προκαθήμενο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κίεβου και πάσης Ουκρανίας δεν ήταν ποτέ στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, και ως εκ τούτου οι αποφάσεις αυτής της Εκκλησίας σχετικά με αυτόν δεν έχουν κανονικούς λόγους. Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Ονούφριους δεν απομακρύνθηκε από τη διοίκηση της Μητροπόλεως του Κιέβου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από κανένα νομικό εκκλησιαστικό δικαστήριο, και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν κανονικοί λόγοι για να πούμε ότι έχασε την εξουσία του ως ο κανονικά εκλεγμένος και μητροπολίτης του Κιέβου και πάσης Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τα μέλη της Συνόδου, οι προσπάθειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να υπαγορεύσει τη θέλησή του στις άλλες Τοπικές Εκκλησίες δεν αντιστοιχούν στην Ορθόδοξη Εκκλησιολογία. Και οι φιλοδοξίες του, οι αντι-Εκκλησιαστικές ενέργειες και οι συνέπειές τους απαιτούν συζήτηση και μια βασική αξιολόγηση σε πανορθόδοξο επίπεδο”

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here