ΦΩΤΟ: Ο διάσημος πίνακας της Νίκης του Νικολάου Γύζη

Του Στέλιου Τάτση

Πόσο επίκαιρο Θεέ μου είναι το κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Γιορτάζουμε τούτη τη χρονιά τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας μας ξοδεύοντας αρκετά ποσοστά του ΑΕΠ χωρίς κανένας να αναφερθεί στην πικρή πραγματικότητα, ότι ποτέ δεν υπήρξαμε ανεξάρτητοι. Κουμάντο στην Πατρίδα μας από τον Όθωνα μέχρι την Μέρκελ έκαναν πάντοτε οι ξένοι μέσω των εκάστοτε στημένων κυβερνήσεων. Από το 1821 μέχρι σήμερα οι Γερμανοί σαν βρυκόλακες ρουφούν το αίμα μας.

Με την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επιβολή του τεράστιου χρέους κατάφεραν να κάνουν την Πατρίδα μας την όμορφη Ελλάδα, επαρχία της Γερμανίας η οποία αποφασίζει για όλα και για όλους μας. Κρίμα τα χρήματα που θα ξοδευτούν  για τους
εορτασμούς της υποτιθεμένης  ανεξαρτησίας μας διότι δια των εξόδων θ’ανεβεί το χρέος ακόμη περισσότερο  δημιουργώντας προϋποθέσεις μεγαλύτερης εξάρτησης και η ανεξαρτησία να φαντάζει όνειρο απατηλό, όνειρο ανεκπλήρωτο, άπιαστο. Δια των εορτασμών για μια ακόμη φορά πρώτη Κυρία θα ανάδειχθεί η επικεφαλής των
εορταστικών εκδηλώσεων Γιάννα Αγγελοπούλου, ντυμένη σε ολόκληρο το μεγαλείο.Μετά τους Ολυμπιακούς η ιστορία επαναλαμβάνεται και την δόξα που περπάτησε στών Ψαρρών την ολόμαυρη ράχη θα αντικαταστήσει η μεταμφιεσμένη Γιάννα.

================================================

«Τις ημύνθη περί πάτρης;», του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

«Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος. Αυτοί οι πολιτικοί, αυτοί οι βουλεπταί, εκατάστρεψαν το έθνος, ανάθεμά τους. Κάψιμο θέλουν όλοι τους! Τότε σ’ εξεθέωναν οι προεστοί κ’ οι ‘γυφτοχαρατζήδες’, τώρα σε ‘αθεώνουν’ οι βουλευταί κ’ οι δήμαρχοι.Αυτοί που είχαν το λύειν και το δεσμείν εις τα δύο κόμματα, τους έταζαν ‘φούρνους με καρβέλια’, δώσαντες αυτοίς ουχί πλείονας των είκοσι δραχμών μετρητά, απέναντι, καθώς τους είπαν, και παρακινήσαντες αυτούς να εξοδεύσουν κι απ’ τη σακκούλα τους όσα θέλουν άφοβα, διότι θα πληρωθούν μέχρι λεπτού, σύμφωνα με τον λογαριασμόν, όνήθελαν παρουσιάσουν.

Το τέρας το καλούμενον επιφανής τρέφει τη φυγοπονίαν, την θεσιθηρίαν, τον τραμπουκισμόν, τον κουτσαβακισμόν, την εις τους νόμους απείθειαν. Πλάττει αυλήν εξ αχρήστων ανθρώπων, στοιχείων φθοροποιών τα οποία τον περιστοιχίζουσι, παρασίτων τα οποία αποζώσιν εξ αυτού…

Μεταξύ δύο αντιπάλων μετερχομένων την αυτήν διαφθορά, θα επιτύχει εκείνος όστις ευπρεπέστερον φορεί το προσωπείον κ’ επιδεξιώτερον τον κόθορνον.

Άμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και πιθηκισμού, του διαφθείροντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεοκοπίας».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here