Του Νίκου Ιγγλέση

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε την οικονομική ύφεση για το 2020. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία το ΑΕΠ, σε τρέχουσες τιμές, μειώθηκε κατά 17,6 δις, από 183,4 το 2019, σε 165,8 δις το 2020 ή κατά 9,6%.  Η κυβέρνηση προσπάθησε να απαλύνει τις εντυπώσεις και πρόβαλε τη μείωση του ΑΕΠ, σε αλυσωτούς δείκτες όγκου, κατά 8,2%. Μόνο που οι Έλληνες ζουν με βάση τις τρέχουσες τιμές και όχι με δείκτες όγκου.

Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ το 2009, πριν τη λαίλαπα των μνημονίων, ήταν 237,7 δις, δηλαδή, μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει γίνει φτωχότερη ετησίως κατά 71,8 δις ή κατά 30,2%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, το 2020, η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 6,4%, ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου μειώθηκε κατά 4,2% και μόνο η καταναλωτική δαπάνη της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε κατά, το τελείως ανεπαρκές, 2,7%.

Η μείωση του ΑΕΠ το Α΄ τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ήταν 1,3% (όταν και ξεκίνησε το πρώτο lockdown), το Β΄ τρίμηνο ήταν 15,6%, το Γ΄ τρίμηνο  10,3% και το Δ΄ τρίμηνο 8,6%, πάντα σε τρέχουσες τιμές. Η ύφεση συνεχίζεται αμείωτη και το Α΄ τρίμηνο του 2021.

Το δημόσιο χρέος (χρέος Κεντρικής Διοίκησης) αυξήθηκε, λόγω πρόσθετου δανεισμού, κατά περίπου 18 δις και από 356 το 2019, ανήλθε σε 374 δις το 2020. Το χρέος αυτό αντιπροσωπεύει το 225,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα τα ταμειακά διαθέσιμα, που προέρχονται από παλαιότερο δανεισμό, μειώθηκαν (αναλώθηκαν) κατά περίπου 5 δις. Συνολικά, δηλαδή, μόνο για το 2020, η χώρα επιβαρύνθηκε με 23 δις ευρώ, που θα πρέπει να αποπληρώσει μελλοντικά. Αυτό συμβαίνει γιατί η Ελλάδα δε διαθέτει εθνικό νόμισμα και όλες οι κρατικές δαπάνες, που είναι αναγκασμένη να κάνει λόγω της πανδημίας, προέρχονται από εξωτερικό δανεισμό, εφ’ όσον δεν υπάρχει η δυνατότητα, μέσα στην Ευρωζώνη, έκδοσης νέου χρήματος.

Η κυβέρνηση καλλιεργεί το αφήγημα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί όταν θα αρχίσουν να εκταμιεύονται τα 32 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Μόνο που τα χρήματα αυτά θα εκταμιευτούν σε 7 χρόνια μέχρι το 2027, δηλαδή, κατά μέσον όρο, 4,5 δις το χρόνο και θα είναι δάνεια και επιστρεπτέες επιχορηγήσεις. Το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή, μέχρι το 2027, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει περίπου 95 δις για την εξυπηρέτηση του συναλλαγματικού χρέους. Από αυτά 60 δις είναι χρεολύσια και περίπου 35 δις τόκοι.

Αλλά το χειρότερο είναι ότι τα 32 δις δεσμεύονται από την ΕΕ να κατευθυνθούν προς συγκεκριμένους σκοπούς. Περίπου το ένα τρίτο από αυτά θα κατευθυνθεί στην «πράσινη μετάβαση», δηλαδή, στο κλείσιμο των εργοστασίων λιγνίτη της ΔΕΗ και την αντικατάστασή τους από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, καθώς και την αντικατάσταση των σημερινών αυτοκινήτων με ηλεκτρικά. Όλα αυτά θα εισάγονται από τη Β. Ευρώπη. Ένα ελάχιστο τμήμα από τα 32 δις θα πάει για την ενίσχυση της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Επίσης το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, συρρικνώθηκε σε σημαντικό βαθμό. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 9,3% και οι εισαγωγές, ακόμη περισσότερο, κατά 12,9%, (βλέπε άρθρο «Το Εμπορικό Ισοζύγιο στην εποχή του κοροναϊού» www.ellinikiantistasi.gr).

Η απόλυτη καταστροφή όμως υπήρξε στη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία», τον τουρισμό. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι εισπράξεις από τον τουρισμό, το 2020, μειώθηκαν κατά 13,9 δις ή κατά 76,5%, σε σχέση με το 2019. Παράλληλα οι εισπράξεις από τη ναυτιλία μειώθηκαν κατά 3,5 δις ή κατά 15,3%. Το αποτέλεσμα ήταν το πλεόνασμα του Ισοζυγίου πληρωμών να συρρικνωθεί από 21,1 δις το 2019 σε μόλις 7,3 δις το 2020.

Η Ελλάδα βιώνει έναν Αρμαγεδδώνα με ύφεση ιστορικών διαστάσεων, εκτίναξη του συναλλαγματικού δημόσιου χρέους και καταστροφή της παραγωγικής βάσης της. Το lockdown «ακορντεόν» που εφαρμόζει, εδώ και ένα χρόνο, η κυβέρνηση διαλύει την οικονομία χωρίς να αναχαιτίζει την πανδημία. Το σύστημα υγείας βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και οι νεκροί πλησιάζουν τις 7.000, χωρίς να αναφερόμαστε σ’ όλες τις άλλες κοινωνικές συνέπειες. Η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας αποτελεί εθνική καταστροφή.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, όταν ανακοινώθηκαν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στις 5-3-21, δήλωσε : «Παρά τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, τα στοιχεία του ΑΕΠ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα καταδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία επέδειξε μεγαλύτερη αντοχή, απ’ ότι πολλοί ανέμεναν το 2020. Μαζί με τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κοροναϊού, διαλύουμε τα στερεότυπα. Η Ελλάδα είναι στο δρόμο της επιτυχίας και θα επιτύχει».

Στην κυβέρνηση είτε προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους πολίτες είτε δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται. Το χειρότερο για την Ελλάδα είναι να συμβαίνει το δεύτερο.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

1 COMMENT

 1. Η αναφορα σε αριθμους δεν δινει πληρη απεικονηση του προβληματος και συγκριτικα αλλες χωρες με μεγαλα χρεη ευημερουν και αλλες με μικροτερα χρεη δυστυχουν . Στην Ελλαδα εξακολουθουν να γινονται σπουδαια εργα οπως Μετρο Θεσσαλονικης, Αεροδρομιο Θεσσαλονικης, κλπ κλπ οποτε απαιτειται ενα ολοκληρωμενο σχεδιο δρασης για την Ελλαδα ,οπως το εξης:

  Για να σωθει η Ελλαδα επειγει να κλεισουν τα συνορα στον Εβρο με υψηλο ηλεκτροφορο συρματοπλεγμα και στρατο, οπως εκανε η Βουλγαρια και με το ναυτικο στο Αιγαιο ,οπως εκανε η Ιταλια επι Σαλβινι, ωστε οι μωαμεθανοι « προσφυγες» και λαθρομεταναστες να μην εισβαλλουν στην Ελλαδα βασει του σχεδιου του Ερντογαν να ισλαμοποιησει την Ελλαδα, αλλα να επιστρεφονται στην Τουρκια ,Συρια,Λιβυη η στην αχανη πλουσια Σ Αραβια με διεθνη περιθαλψη . Μεταφερετε τους καταυλισμους των λεθρομεταναστων σε ερημα νησια μεχρι να επιστρεψουν στις χωρες τους.Διαλυστε τις ξενοκινητες ΜΚΟ και συλλαβετε τους διακινητες των λαθρομεταναστων που κερδιζουν εκατ€ απο ΕΕ ,ΟΗΕ ,ΣΟΡΟΣ ,ΤΟΥΡΚΙΑ,εισαγοντας μωαμεθανους λαθρομεταναστες.Η Ελλαδα του κορονωιου,της Χρεοκοπιας και της > 20 % ανεργιας δεν μπορει να δεχεται και να περιθαλπει βαρβαρους μωαμεθανους λαθρομεταναστες με κινδυνο να καταντησουν συντομα οι Ελληνες μειονοτητα στην χωρα τους, με κινδυνο αφανισμου τους για πρωτη φορα υστερα απο 4 χιλ χρονια λαμπρης ιστοριας.

  Το Ισλαμ(=υποταγη) ειναι ιμπεριαλιστικη, βιαιη, ολοκληρωτικη, μισογυνιστικη ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ>80%( ισλαμοφασισμος)ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΗ ΩΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ11 εξεγερσεις των Ελληνων τους κατεσφαξε ως ραγιαδες καφρους- απιστους και τους τρομοκρατουσε με τις τις απαγωγες των αγοριων για γενιτσαρους και των κοριτσιων για τα χαρεμια τους , και τον κεφαλικο φορο τζιζια.Θυμηθειτε την προσφατη γενοκτονια των Αρμενιων και Ποντιων1915 ,1919,την σφαγη της Σμυρνης1922 ,την εκδιωξη των Ρωμηων της Πολης1955,την εισβολη στην Κυπρο1974 και προσφατα στην Αρμενια2020 οποτε το Ισλαμ δεν πρεπει να επιστρεψει στην Ελλαδα .
  ΟΧΙ Ιδρυση τζαμιων στην Ελλαδα!
  Να μην διδεται αντισυνταγματικα, χωρις ελληνα γονιο η Ελληνικη Ιθαγενεια σε μωαμεθανους αλλοδαπους.Να καταργηθει ο αντιρατσιστικος νομος που καταργει την Ελευθερια του Λογου και απαγορευει καθε κριτικη του Ισλαμ που ΔΕΝ ειναι ρατσα( Σωτη Τριανταφυλλου, Θανος Τζημερος).Να ακυρωθουν η DUBLIN TREATY III, BARCELONA AGREEMENT του 2002, και UN MIGRANT COMPACT -ΣΥΝΘΗΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ-του Δεκ 2018 ( (διαβαστε τις στο Google)που εγκαθιστουν και περιθαλπουν (με 67% εξοδα των Ελληνων)μωαμεθανους λαθρομεταναστες σε Ελλαδα και Ευρωπη με σκοπο την ισλαμοποιηση τους ,απαγορευοντας στα ΜΜΕ να δημοσιευουν παραβατικη συμπεριφορα των μωαμεθανων.Η μεταναστευση ΔΕΝ ειναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ ,οπως ψευδως το παρουσιαζει ο ΟΗΕ υπακουοντας στο σχεδιο ισλαμοποιησης του πλανητη απο τις 57 ισλαμικες χωρες του Organization of Islamic Cooperation με συνεργατες τους τον Σορος και τους αριστερους εθνομηδενιστες της Παγκοσμιοποιησης.

  Να αυξηθει η στρατιωτικη θητεια στους 24 μηνες με παλλα’ικη πολιτοφυλακη, οπως στην Ελβετια για λογους εθνικης ασφαλειας.Να λειτουργησει η ΕΛΒΟ, ωστε να παραγονται οπλα για την αμυντικη θωρακιση της Ελλαδας απο την επεκτατικηΤουρκια.Να αλλαξει ο Ποινικος Κωδικας και να επιβαλλονται αποτρεπτικα αυστηρες ποινες στους κακοποιους και τρομοκρατες.Απαιτειστε αξιοκρατικη,αδιαφθορη ,ανεξαρτητη Δικαιοσυνη και επαναφορα θανατικης ποινης για ειδεχθεις δολοφονους τυπου Πασσαρη και Κουφοντινα.Να ελαττωθειη φορολογια στο 12%,οπως στην Κυπρο για να υπαρξει αναπτυξη και ισχυρηΑμυνα.Οχι στις εισαγωγες απο Τουρκια.
  Να ακυρωθει το Προσυμφωνο των Πρεσπων , να μην αναγνωρισθει Μακεδονικο Εθνος στα Σκοπεια και ως Μακεδονικη η βουλγαρικη γλωσσα που ομιλει μερος του 1,6 εκ κατοικων του αλβανοβουλγαροσερβοελληνικου ψευδοκρατιδιου των Σκοπειων.Να ακυρωθει και να μην γινει παραχωρηση στα Σκοπεια ΑΟΖ, αλιειας,τεχνολογιας, ενεργειας,εκπαιδευσης,νανοτεχνολογιας,λογοκρισιας των ελληνικων σχολικων βιβλιων και εκδηλωσεων που επιβαλλει το επιζημιο για την Ελλαδα Προσυμφωνο των Πρεσπων που υπεγραψε ο προδοτης Τσιπρας.

  Να ανακηρυχθει αμεσα η ΑΟΖ της Ελλαδας με Κυπρο .Να παρουσιαζεται το ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ στην Ακροπολη και Ελληνικα.Να μαθαινουν τα Ελληνοπουλα τα επιτευγματα των προγονων τους στα σχολικα τους βιβλια για να γινουν Φιλελληνες και υπερασπιστες του ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ που χαρισε στην Ανθρωποτητα τους Ολυμπιακους Αγωνες,το Θεατρο,την Φιλοσοφια,την Δημοκρατια,τηνΕπιστημη, την Λογικη, την Ιατρικη με τον Ορκο του Ιπποκρατη , την Γεωμετρια και την Ελληνικη Γλωσσα για τον εμπλουτισμο των επιστημων και την διαδοση του σωτηριου μηνυματος του Ιησου Χριστου με το Ελληνικο Ευαγγελιο.

  Στο you tube βλεπετε:Κυριακος Βελοπουλος,Νικος Λυγερος,φρυκτωριες,costas wills,Αναστασιος Λαβρεντζος,Θανος Τζημερος,Ειρηνη Μαρουπα,Κωστας Γριβας,ΙΜαζης,ΚΠλευρης,Φραγκουλης Φραγκος,Καλεντεριδης,Σαχινης, Δημητρης Νατσιος,κ.α. για την απαραιτητη πολυπλευρη πατριωτικη ενημερωση σας.Για το βαρβαρο Ισλαμ βλεπετε στο u tube:apostate prophet, ex muslims ,Bill Warner,David Wood, wikiislam, ΙΤΕ ΠΑΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ!ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ, ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here