Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Του Σωτήρη Τζούμα
Σήμερα Κυριακή της Ορθοδοξίας η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει τους ηρωικούς αγώνες των Πατέρων της Εκκλησίας μας και την συντριβή των Εικονομάχων και όλων των αιρετικών, οι οποίοι την πολέμησαν διά μέσου των αιώνων.
Η Ορθοδοξία αγωνίστηκε να φυλάξει ακέραιο και ολόλαμπρο το πολύτιμο μαργαριτάρι της, την Αλήθεια!
Κάθε χρόνο στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας επαναλαμβάνονταν η τελετή της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, εις ανάμνηση εκείνου του θριάμβου της Ορθοδοξίας του 842 μ.Χ., από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα.
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, από Βασιλείας του Γεωργίου του Α’, καθιερώθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας να προσέρχεται ο Βασιλεύς στη Μητρόπολη Αθηνών και να απαγγέλλει το Σύμβολο της Πίστεως. Το αυτοκρατορικό αυτό έθιμο, έφθασε μέχρι των ημερών μας επί Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’, το οποίο μετά την μεταπολίτευση και την αλλαγή πολιτεύματος συνεχίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο  της Δημοκρατίας. Παρά τα προβλήματα και τις πολιτικές αστάθειες που πέρασε η χώρα μας η παράδοση αυτή συνεχίστηκε ακλόνητα.
Και σήμερα αυτός ο εορτασμός που αποτελεί παράδοση των αιώνων τήρησε  με κάθε μεγαλοπρέπεια η Εκκλησία μας και – παρά τους  περί του αντιθέτου φόβους που είχαμε-   η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρακολούθησε με τον δέοντα σεβασμό την Θεία Λειτουργία και απήγγειλε το Σύμβολο της Πίστεώς μας αλλά και το Πάτερ ημών. Και όχι μόνο: την ώρα της Μεγάλης Εισόδου έκανε με σεμνό τρόπο το σημείο του Σταυρού. Κίνηση η οποία καταγράφηκε τηλεοπτικά και μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σήμερα η κ. Σακελλαροπούλου διορθώνοντας λανθασμένες κινήσεις  του πρόσφατου παρελθόντος (που μπορεί να προέρχονται και από λάθος ή κακούς και άσχετους συμβουλάτορες), τίμησε με τον καλύτερο τρόπο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα.
Απέδειξε ότι ξέρει να τιμά τον λαό μας και την ιστορία του. Σήμερα η κ. Σακελλαροπούλου πραγματικά έγινε η Πρόεδρος όλων των Ελλήνων και θρονιάστηκε σαν άλλη αυτοκράτειρα Θεοδώρα στις καρδιές μας.
Την ευχαριστούμε!Και ελπίζουμε να συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό και να μη μας απογοητεύσει άλλη φορά. Δεν έχουμε κάτι προσωπικό  μαζί της. Ούτε όταν της ασκούμε κριτική το απολαμβάνουμε. Αλλά σε μια εποχή που όλα αμφισβητούνται και δοκιμάζονται,ο λαός θέλει οι ηγέτες του να τιμούν και να σέβονται τις παραδόσεις μας.
Είμαστε βέβαιοι ότι η κ. Σακελλαροπούλου κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να προσαρμόσει και να υποτάξει τον απαίδευτο εκκλησιαστικά εαυτό της στην θεία Μυσταγωγία και να φερθεί σήμερα με τον σωστό τρόπο ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιας χώρας που ο λαός της θρησκεύεται. Δεν είμαστε βέβαιοι αν αυτά που έκανε σήμερα και έδωσε χαρά στους θρησκευόμενους Έλληνες τα πίστευε ή όχι και αυτό δεν έχει σημασία.Αντιθέτως σημασία έχει ότι με τη σημερινή της στάση μαλάκωσε τις ψυχές μας και διέλυσε ακόμη και το κίνημα που είχε αρχίσει να δημιουργείται για να τις υπενθυμίζουμε τις υποχρεώσεις της ως Προέδρου όλων των Ελλήνων. Ακόμη και των θρησκευομένων.
Αλλά είμαστε εξίσου βέβαιοι ότι είναι έξυπνη και δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε και να της υπομνήσουμε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την θέση  της ως Πρώτου Πολίτη αυτής της χώρας. Εξάλλου όπως θα διαπίστωσε και η ίδια σήμερα δεν ήταν και τόσο βαρύ αυτό που έκανε.Υπέβαλε τον εαυτό της σε έναν ρόλο στον οποίο ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά.
Η κ. Πρόεδρος  σήμερα μηδένισε
το κοντέρ και ξεκινάμε το μέτρημα από την αρχή! Ας μην μας απογοητεύσει άλλη φορά! Δεν θα μείνουμε το ίδιο ευγενικοί στην κριτική μας.

2 COMMENTS

  1. Αξίζουν συγχαρητήρια στη κυρία Πρόεδρο έστω και για τα μάτια που λένε για τον Ελληνικο λαό. Είμαστε Ορθόδοξο κράτος και θα παραμείνουμε. Οι άθεοι δεν έχουν θέση στον Ελλαδικό χώρο. Εύχομαι να συνετιστεί.Ταυτόχρονα να ευχαριστήσω τον κύριο Τζούμα για το καλογραμμένο τούτο άρθρο.

  2. Πότε θα πάει και για εξομολόγηση? Ας πάει παρέα με τον “σύντροφο” με τον οποίο συνζεί. Αυτή τη φορά ας αφήσει τα μπλου τζην και λινά παπούτσια στο γυμναστήριο της. Ας σεβαστούμε και μερικά πράγματα ως ιερά και ας αρχίσουμε με σεβασμό προς τον θεσμό της οικογένειας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here