Του Νίκου Σταματάκη

Η βιασύνη και η προχειρότητα με την οποία οι γνωστοί αμαρτωλοί πολιτικοί της Ελλάδας, προωθούν την ανασύσταση ενός αποτυχημένου θεσμού, του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), μας αναγκάζει να εστιάσουμε την προσοχή μας στα οργανωτικά θέματα της Ομογένειας. Καταρχήν δεν κατανοώ γιατί κάποιοι ομογενείς επιμένουν να συνδέουν το όνομά τους με το ΣΑΕ. Και μόνο το γεγονός ότι οι Ελληνες πολιτικοί “θέλουν να μας οργανώσουν” θα έπρεπε να αποτελεί “κόκκινο πανί” για όλους μας. Πρόκειται για μια ελληνική πολιτική ελίτ κατά 90% διεφθαρμένη και ξεπουλημένη σε διάφορα συμφέροντα, αλλότρια και κατά κανόνα ενάντια με τα συμφέροντα του Ελληνισμού. Επομένως δεν δικαιολογείται καμία σοβαρή σχέση μαζί τους.

Εμείς, οι Ελληνες της Διασποράς, έχουμε ως στόχο την προστασία των συμφερόντων του Ελληνισμού, την διαιώνιση του Ελληνισμού, στην γενέτειρα και ανά την Υφήλιο. Εκείνοι, οι πολιτικοί “χατζηαβάτηδες” της Ελλάδας, έχουν ως βασική μέριμνα την διαιώνιση της εξουσίας τους και την ευημερία της τσέπης τους. Επομένως σε ποιά βάση θα συνεργαστούμε; Εχουμε ποτέ δει κάποιο θεσμό που ξεπήδησε από το διεφθαρμένο ελληνικό κράτος να λειτουργεί σωστά και να ανδρώνεται εκπληρώνοντας τους στόχους του; Εδώ με δυσκολία επιτελούν στοιχειώδες έργο οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, το ΣΑΕ θα αποδώσει; Παραπονέθηκαν πολλοί ότι πριν την εισαγωγή του πρόσφατου νόμου δεν ρωτήθηκε κανείς εκπρόσωπος της Διασποράς και κανείς οργανισμός. Μα γιατί να μας ρωτήσουν, αφού τα ξέρουν όλα οι διάφοροι “Πατούληδες” και “Αδώνιδες”…  Αλλά και να μας ρωτούσαν η απάντηση θα ήταν μία και μόνη: Καμία συμμετοχή σε οργανισμό εκπορευόμενο και (έστω και μερικώς) χρηματοδοτούμενο από το χρεοκοπημένο και άρρωστο ελληνικό κράτος.

Το ΣΑΕ όπως προτείνεται από την ελληνική κυβέρνηση έχει ένα και μόνο βασικό σκοπό: Να αποτελέσει μοχλό ελέγχου της Ομογένειας από την ελληνική πολιτική ελίτ. H Ομογένεια της Διασποράς δεν τους έχει καμία ανάγκη οικονομικά, ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΛΕΓΧΟΥΝ, και επομένως σε κάποια δεδομένη στιγμή μπορεί να τους κάνει ζημιά αποκαλύπτοντας τον αντεθνικό ρόλο των περισσοτέρων. Αυτό αποδείχθηκε με περίτρανο τρόπο διαχρονικά στον αγώνα για το Κυπριακό, το όνομα της Μακεδονίας μας και σε όποιο άλλο εθνικό θέμα αναμίχθηκε η Ομογένεια.  

Γνώμη μας είναι ότι η  Ομογένεια οφείλει να προχωρήσει κατά ηπείρους ή χώρες σε διευρημένες οργανώσεις αυτοχρηματοδοτούμενες και πλήρως ανεξάρτητες από κάθε ελληνική ή εκκλησιαστική εξουσία. Το “ελληνική” το εξηγήσαμε παραπάνω. Το “εκκλησιαστική” το εξηγούμε εδώ και αρκετό καιρό καθώς περιγράφουμε την εξάρτηση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως από την αυταρχική νεο-οθωμανική εξουσία.  Είναι σχιζοφρενικό οι ευρύτερες οργανώσεις μας να έχουν οποιαδήποτε σχέση “καθοδήγησης” υπό Αρχιεπισκοπές (Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας, Βρετανίας κλπ) που ελέγχονται άμεσα από το Πατριαρχείο.  Ειδικά ο τωρινός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει αποδείξει με κάθε του κίνηση ότι καμία διάθεση δεν έχει να προωθήσει (αλλά ούτε καν να αναφέρει!) ΚΑΝΕΝΑ από τα βασικά εθνικά θέματα.  Λέξη δεν βγάζει, καθώς εκβιάζεται πολλαπλώς από τους Τούρκους, για το προσφυγικό και Αιγαίο, ούτε μιλιά για Κυπριακό ή ότι άλλο εκτός από την “επαναλειτουργία της Χάλκης” και πρόσφατα και την Αγιά Σοφιά.  Αλλά συνηθέστατα ούτε και οι κατά χώρες Αρχιεπίσκοποι που εξαρτώνται από το Πατριαρχείο κάνουν τίποτα – και αν δεν με πιστεύετε δοκιμάστε τους. Ζητήστε τους για παράδειγμα τώρα που πλησιάζει η θλιβερή επέτειος των Ελληνικών Γενοκτονιών στις 19 Μαϊου, να κάνουν κάποια έστω και απαλή δήλωση.  Σιωπή θα λάβετε, ηχηρή σιωπή. Υπό την καθοδήγηση αυτών των ασπόνδυλων και εκβιαζόμενων θα συνεργαστούμε και θα προχωρήσουμε;

Στην Αμερική μια τέτοια ευρεία, τριτοβάθμια, οργάνωση της Ομογένειας είναι το Εθνικό Συμβούλιο.  Δεν θα επαναλάβω εδώ τις γνωστές “καραμέλες”: είναι “ανενεργό”, “προσωποπαγές”, “παρακμάζον”, κλπ.  Είναι στο χέρι όλων μας να αλλάξουν αυτά.  Η πρόσφατη “πρεμούρα” ορισμένων προεδρο-παραγόντων (που εάν δεν είχαν ίδια συμφέροντα να εξυπηρετήσουν, σίγουρα είχαν προβλήματα προσωπικού επιπέδου με τον τωρινό πρόεδρο) μας ανάγκασε να σχολιάσουμε έντονα την κατάσταση. Κάποιες κινήσεις που πήγαν να κάνουν οι διαφωνούντες θα ανατραπούν από την νομική πραγματικότητα που είναι αμείλικτη και δεν επιτρέπει αλλαγή της υπάρχουσας ηγεσίας με αντι-καταστατικό τρόπο.  Ούτως ή άλλως έχουν προγραμματισθεί εκλογές για το φθινόπωρο και το γεγονός αυτό θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα.  Ειλικρινά ποτέ δεν κατάλαβα, παρότι μίλησα και με τις δύο πλευρές, γιατί κάποιοι επισπεύδουν και θέλουν να γίνουν εκλογές τώρα – παρά τις τόσες απαγορεύσεις λόγω πανδημίας. Πέντε-έξι μήνες τους χάλασαν; Εάν είναι πράγματι πατριώτες ας δείξουν καλή θέληση και ας συμμετέχουν στις εκλογές του φθινοπώρου. Δεν περισσεύει κανείς – αρκετά πια με την ελληνική “φαγωμάρα”…

Αλλά σε ποιές αρχές πρέπει να στηριχθεί ένα νέο ξεκίνημα για το Εθνικό Συμβούλιο;

A) Πλήρης Ανεξαρτησία.  Καμία σχέση και προπαντός καμία χρηματοδότηση από την όποια ελληνική πολιτική εξουσία. Το ίδιο και για την εκκλησιαστική εξουσία.  Με την Εκκλησία υπάρχει μεγάλος χώρος για συνεργασία, αλλά η Εκκλησία δεν είναι σε θέση να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία στα θέματα του Ελληνισμού που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε “εθνικά”.  Η πρωτοβουλία θα ανήκει στο Εθνικό Συμβούλιο, τη γραμμή θα χαράσει το Εθνικό Συμβούλιο μέσω των οργάνων και οργανώσεών του. Εάν και εφόσον υπάρχει σύγκλιση με την Εκκλησία θα υπάρχει και συνεργασία.  Αλλά δεν θα περιμένουμε πότε η Εκκλησία θα ανακινήσει σοβαρά πχ. το προσφυγικό, το Κυπριακό ή το θέμα των Ελληνικών Γενοκτονιών. Υπάρχουν και άλλα νεώτερα θέματα για τα οποία το Εθνικό Συμβούλιο είναι απολύτως κατάλληλο. Ενα από αυτά αφορά τους νέους “δασικούς χάρτες” στην Ελλάδα αλλά και την θέσπιση “επενδυτικών” οργανισμών υπό την κεντρική κρατική εξουσία. Και μιά απλή ανάγνωση των τελευταίων αυτών λέξεων πείθει ότι πρόκειται για συνώνυμο του όρου “διαφθορά”. Πρόκειται για φθηνό ξεπούλημα των διαμαντιών της Ελλάδας, με μεσάζοντα την διεφθαρμένη κομματική ελίτ της Αθήνας.  Η φωνή του Απόδημου Ελληνισμού για ένα τέτοιο θέμα είναι ισχυρή και θα έχει ανταπόκριση.  Γιατί; Επειδή ακριβώς δεν έχουμε ανάγκη το κλεπτοκρατικό πολιτικό σύστημα της Αθήνας – και επομένως μπορούμε άνετα να τους εκθέσουμε και να τους πάμε στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια εφόσον αποκαλύπτεται διαφθορά και κλοπή των ελληνικών θησαυρών “για μια χούφτα δολλάρια”.

Β) Αυτοχρηματοδότηση.  Οι ετήσιες εισφορές των ομοσπονδιών δεν είναι αρκετές για τη συντήρηση μιας σοβαρής οργάνωσης όπως πρέπει να είναι το Εθνικό Συμβούλιο.  Φυσικά οι προσφορές έργου και δωρεές από ιδιώτες είναι ευπρόσδεκτες.  Αλλά προτιμότερη θα ήταν η δημιουργία κύκλου μελών με ετήσια συνδρομή.  Κάτι τέτοιο θα διευρύνει τον κύκλο των ενδιαφερομένων και θα δημιουργήσει σταθερότερη πηγή εισοδήματος.

Γ) Λειτουργία Επιτροπών.  Είναι απαραίτητη η λειτουργία επιτροπών για την επαναδραστηριοποίηση της Οργάνωσης.  Η Επιτροπή Εθνικών Θεμάτων πρέπει να έχει φυσικά πρωτεύουσα θέση για ευνόητους λόγους, όπως και η Επιτροπή Νεολαίας και η Επιτροπή Οικονομικών, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας / εκπρόσωπος Τύπου και ούτω καθεξής.

Δ) Προσέλκυση Νεολαίας.  Αναμφίβολα, το βασικότερο υπαρξιακό ζήτημα που θα έχει να αντιμετωπίσει το Εθνικό Συμβούλιο (αλλά και όλες οι οργανώσεις μας) τα προσεχή χρόνια έχει να κάνει με την προσέλκυση της νεολαίας.  Εχουν δοκιμασθεί ορισμένες ιδέες επιτυχώς σε κάποιες οργανώσεις αλλά γενικά είναι απογοητευτική η κατάσταση.  Καταρχήν, πρέπει να αποφευχθεί η μονιμότητα στις καρέκλες και να ανοιχθεί η οργάνωση (ειδικά στο τομέα της επικοινωνίας) σε νέες ιδέες και νέους ανθρώπους. Επειτα, εκείνα που μας ενώνουν – που ενώνουν όλες τις γενεές – πρέπει να προβληθούν.  Ποιά είναι αυτά; Ο πολιτισμός, οι ελληνικές παραδόσεις, η ιστορία μας, η Ελλάδα ως διαχρονική ιδέα.  Βασικός μοχλός για κινητοποίηση της νεολαίας είναι η ανάγκη των νέων για networking σε όποιο επαγγελματικό κύκλο και εάν ειδικεύονται. Με βάση αυτήν την ιδέα πολλά μπορούν να γίνουν.

Ολα τούτα βέβαια εξαρτώνται από την καλή θέληση και εργασία όλων. Είναι ιστορικά βεβαιωμένο ότι ο Ελληνισμός έχει τη δύναμη να αναγεννάται στο έσχατο σημείο της φθοράς του, κυριολεκτικά μέσα από τις στάχτες του. Σε τούτο το σημείο βρισκόμαστε τώρα. Ωρα για δράση λοιπόν!

2 Απριλίου 2021,  n.stamatakis@aol.com,  www.helleniscope.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here