ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Ενα απλό άκουσμα των δύο αυτών ασμάτων αποδεικνύει και στους πιο ανίδεους την ισχυρή σχέση μεταξύ εκκλησιαστικής, λαϊκής και σύχρονης ελληνικής μουσικής – μια σχέση που βυθίζεται σε αιώνες παράδοσης και πάει πίσω στην αρχαιότητα… Απολαύστε τον Γιώργο Μπιλάλη, τον έξοχο πρωτοψάλτη μας που είναι όλη την μεγάλη Εβδομάδα στον Αγιο Δημήτριο Αστόριας.  Μπορείτε επίσης να συνδεθείτε ηλεκτρονικά με την ιστοσελίδα της κοινότητας για να τον ακούσετε στις Ακολουθίες (εδώ ο σύνδεσμος).


ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ, Ἦχος πλΒ´
Μέσα στις δραματικές ωρες του ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ να περάσει μέσα απο τον θάνατο για την ΑΝΑΣΤΑΣΙ´ ΤΟΥ και κατα συνέπεια την Ανάστασι ολης της ανθρωπότητος, η μουσική ποίησι του 8-9ου αιώνος μας παρέδωσε βυζαντινά κείμενα ενσωματωμένα πλέον στην Λατρεία του Θείου ΠΑΘΟΥΣ στην ελληνόφωνη Εκκλησία.
Ετσι στην Θ´ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΩΡΑ της Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ διαβάζουμε τους ΨΑΛΜΟΥΣ 68, 69 και 85. Τα κείμενα του ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ αντλήσαμε απο τον ΨΑΛΜΟ 68: 
Σῶσόν με ὁ Θεός, ὅτι εἰσήλθοσαν ὕδατα ἕως ψυχῆς μου. Ἐνεπάγην εἰς ἰλὺν βυθοῦ, καὶ οὐκ ἔστιν ὑπόϛασις. Ἦλθον εἰς τὰ βάθη τῆς θαλάσσης καὶ καταιγὶς κατεπόντισέ με. Ἐκοπίασα κράζων, ἐβραγχίασεν ὁ λάρυγξ μου, ἐξέλιπον οἱ ὀφθαλμοί μου ἀπὸ τοῦ ἐλπίζειν ἐπὶ τὸν Θεόν μου…” 
ΑΦΟΡΜΗ για το ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ στάθηκε η ξεχωριστή μουσική δημιουργία GÖNUL του μεγάλου μουσικού, αχώριστου φίλου και συνεργάτη μου CENGIZ ONURAL σε ήχο πλάγιο Β (hicaz). O CENGIZ με την ανεπανάληπτη μουσική δημιουργία του, έφερε μέσα μου τα ψυχικά συναισθήματα του “ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΡΕΜΑΤΑΙ” στον ιδιο ήχο, οπως το ψάλλουμε σήμερα στις εκκλησιές, Μ. ΠΕΜΠΤΗ βράδυ και Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ πρωι στις Βασιλικές ΩΡΕΣ. Ετσι, αποφάσισα να μην βάλλω τα λόγια του “ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΡΕΜΑΤΑΙ” (που άλλωστε ακούγεται στον δίσκο TODAY upon the CROSS οπως εψάλλετο τότε χάρις στον μεγάλο μουσικολόγο και δάσκαλό μου ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΒΑΝΙΤΗ που ανακάλυψε τον κώδικα ερμηνείας των βυζαντινών μελών) πάνω στην μουσική του CENGIZ.  Χρησιμοποίησα τα λόγια του ψαλμωδού απο τον ΨΑΛΜΟ 68 που αναφέρονται στον ΧΡΙΣΤΟ και κατέληξα με την ευαγγελική φράσι “Ινα τι με εγκατέλειπες ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ”. 
Τέλος, το ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ κορυφώνεται σκηνοθετικά απο τον εκλεκτό φίλο σκηνοθέτη Γιάννη Μπουρνάζο. Στον απόηχο της βασιλικής λάμψεως των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, στην σημερινή ISTANBUL γυρίζονται τα πλάνα απο την ΑΓ. ΕΙΡΗΝΗ ΚΩΝ/ΛΕΩΣ, την εκκλησία του ΒΑΣΙΛΕΩΣ των ΡΩΜΑΙΩΝ. Το “ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ”, μουσικὴ του Πολίτη CENGIZ και στίχοι του Δαυΐδ (Ψαλμ. 68) περνά απο την ΜΟΝΗ της ΧΩΡΑΣ, την ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ και κλείνει στην ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ (ΑγιαΣοφιά).
Γ. ΜΠΙΛΑΛΗΣ
Δομέστικος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here