SOURCE: OLYMPRIA.GR

Απειλές δέχεται ο  καθηγητής που ύψωσε το ανάστημα του στο κυβερνητικό αφήγημα. Ο Ιωάννης Ιωαννίδης δεν δίστασε ποτέ να μιλήσει ανοιχτά και να εκφράσει την άποψή του για τους επανειλλημένα λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τιμώντας τον όρκο που έδωσε στην Ιατρική και εξέφρασε ανοιχτά τη γνώμη του για την διαχείριση της πανδημίας, προειδοποιώντας ουκ ολίγες φορές για τις καταστροφικές συνέπειες που θα επέφεραν τα σκληρά μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση βασιζόμενη στα lockdown τύπου «ακορντεόν».

Είναι γεγονός άλλωστε ότι η χώρα μας παρά το γεγονός ότι επέβαλλε τους πιο σκληρούς περιορισμούς στην Ευρώπη, απέδειξε ότι η στρατηγική ήταν πλήρως αποτυχημένη, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε στα ποσοστά θνητότητας, καθώς οι νεκροί έχουν αγγίξει μέχρι στιγμής τους 12.331.

Εργαλιοποίηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων

Ο καθηγητής που λοιδορήθηκε από την κυβέρνηση και δέχτηκε «εμπάργκο» από τα συστημικά ΜΜΕ επειδή τόλμησε να στραφεί κατά του κυβερνητικού αφηγήματος, μιλώντας στο Κρήτη TV ανέπτυξε το θέμα την σχέση της επιστήμης με την ηθική με αφορμή τον ρόλο που έχουν αποκτήσει οι επιστήμονες κατά την διάρκεια της πανδημίας. Ουκ ολίγες φορές, οι πολίτες παρακολούθησαν τους επιστήμονες που πλαισιώνουν την κυβέρνηση να αλλάζουν τις απόψεις και τα λεγόμενά τους ανάλογα με το «ρεύμα» της γραμμής που ήθελαν να περάσουν οι κυβερνώντες. Το κυβερνητικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός υποστήριζαν άλλοτε ότι οι αποφάσεις και τα μέτρα για την διαχείριση της πανδημίας προέρχονται από τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ενώ σε άλλες περιπτώσεις όταν αυτοί οι ισχυρισμοί δεν «βόλευαν» αντέκρουαν τα ίδια τα λεγόμενά τους υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις είναι κυβερνητικές. Ο λοιμωξιολόγοι απέκτησαν επικοινωνιακό ρόλο στα κανάλια και τελικά οι πολίτες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε έναν φαύλο κύκλο του συστήματος μέσα στον οποίο δεν γνώριζαν ουσιαστικά ποιοι είναι αυτοί που τους κυβερνούν.

Κατά περιόδους ορισμένοι επιστήμονες βρήκαν το θάρρος να υποστηρίξουν ότι η κυβέρνηση εργαλιοποιεί την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και κρύβουν πίσω από αυτή τις δικές τους αποφάσεις ασκώντας αφόρητη πίεση. Ήταν όμως ελάχιστοι.

Ο κ. Ιωαννίδης, ένας από τους πιο επιδραστικούς Έλληνες επιστήμονες παγκοσμίως, μίλησε σε συνέντευξή του στο ΚρητηTV για την πίεση που δέχονται οι επιστήμονες και στην οποία αναγκάζονται να υποκύψουν προκειμένου να μην «εξαφανιστούν» από τον χάρτη. Αναγκασμένοι να υποκύπτουν στα κυβερνητικά και στα επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν:

«Εάν βγω να μιλήσω θα με καταστρέψουν»

«Οι επιστήμονες πρέπει να μιλούν χωρίς να φοβούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό των πολιτικών ή κάποιων άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι επιστήμονες μπορεί πολλές φορές να σκεφτούν τι θα γίνει για την δική τους χρηματοδότηση εάν εμφανιστούν ως επαναστάτες μέσα στο σύστημα, καθώς την επόμενη φορά που θα ζητήσω χρηματοδότηση από κάποιον οργανισμό, ίσως με μηδενίσουν» τόνισε και πρόσθεσε:

«Έπαιρνα μηνύματα, δεν μπορώ να κάνω τίποτα, δεν μπορώ να κάνω τίποτα”, ”δεν μπορώ να μιλήσω”, ”φοβάμαι να μιλήσω”, ”εάν βγω να μιλήσω θα με καταστρέψουν, ”θα με τελειώσουν”, θα με ποδοπατήσουν, ”θα γίνω κομμάτια”». Και είχαν δίκιο. Άρα λοιπόν για ανθρώπους που συμβιβάστηκαν, λυπάμαι αλλά δεν τους κατηγορώ» υπογράμμισε ο κ. Ιωαννίδης και πρόσθεσε: «Έχουμε μπει σε σκληρά μονοπάτια. Επιστήμονες που συνεχίζουν και εργάζονται στον κεντρικό πυρήνα της Επιστήμης. Δεν μιλάω για επιστήμονες που έχουν περίεργες ιδέες και δεν μπορούν να τις δημοσιεύσουν σε σοβαρά περιοδικά».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν η ηθική στην επιστήμη ορίζεται από αυτούς που καθορίζουν το αν θα σε πολτοποιήσουν ή όχι, ο κ. Ιωαννίδης απάντησε «Δυστυχώς. Είναι σαν να βρίσκεται κάποιος σε κατάσταση εκβιασμού. Κάποιοι είναι πιο γενναίοι. Αλλά μπορεί η γενναιότητα να χαρακτηριστεί ως αφροσύνη, ως επιπολαιότητα. Ο Ιωαννίδης είναι αλαφροΐσκιωτος επειδή δεν τον ενδιαφέρει αν θα πολτοποιηθεί» τόνισε ο καθηγητής.

4 COMMENTS

 1. Μαλιστα,τώρα μας φώτισε ο σούπερ scientist.

  Ο κ. Ιωαννίδης καλά θα κάνει να σταματίσει να τα λέει κάπως… Απο την μια “η “επιστήμη” δέχεται πιέσεις” και από την άλλη ναι στα εμβόλια ναι στην δική τους “επιστήμη”…
  Εμένα κάτι σαν κοντρόλ οπποσιτιον μου ακούγουντε οι “περίφημες” δηλώσεις του.

  Καλά επίσεις θα κάνει να σταματίσει τα σούρτα φέρτα στο Ηράκλειο Κρήτης για στημένες συνεντεύξεις με το ‘Ελληνα” τ@χίνη…
  Ποιος πληρώνει τα σούρτα φέρτα? Ο ίδιος? το Stamford, ο τ@χίνης? η κυβέρνηση κούλη? κάποιος άλλος? και ποιος ο λόγος να είναι εκεί πρωσωπικά? σήμερα συνεντεύξεις γίνοντα και εξ αποστασεως κ.κ. τ@χίνη/ιωαννίδη

  • Οι απόψεις των αναγνωστών είναι σεβαστές όταν όμως επικρίνουν άλλουσ για έλλειψη επιστημονικών credentials καλά είναι να παροθσιάζουν και οι ίδιοι τα δικά τους. Ποιός λοιπόν είστε εσείς κυριε Κωνσταντίνε; Εάν είστε επιστήμων παρουσιάστε την ταυτότητά σας και τις ικανότητες σας. Ετσι ώστε να μπορούν να συγκριθούν με αυτά του καθηγητή Ιωαννίδη, που θεωρείται ο “επιστήμων των επιστημόνων” καθώς είναι ο νούμερο ένα παγκοσμίως στην αξιολόηγη των επιστημονικών ερευνών.
   Εάν όμως δεν είστε επιστήμων καλύτερα να σιωπάτε. Δεν έχετε δικαίωμα γνώμης σε τέτοια θέματα.

 2. Εσάς τι σας κόφτει? Σε ποια χώρα ζείτε?
  Κριτική απ όπου και αν προέρχετει επιβάλετε σε δημόσια πρόσωπα.

  • Άλλο κριτική με επιχειρήματα και άλλο ανοίγω το στόμα μου και πετάω ότι μου κατέβει στο κεφάλι.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here