ENGLISH TRANSLATION BELOW ALONG WITH THE TEXT OF THE EXECUTIVE ORDER IN ENGLISH AND GREEK

Του Νίκου Σταματάκη

Με ένα απρόσμενο προεδρικό διάταγμα ο “δημοκράτης” Τζό Μπάιντεν, υπακούοντας στις εντολές του “βαθέος κράτους” που τον βοήθησε να αναδειχθεί στην εξουσία, εξαγγέλει βαριές ποινές σε όσους προβαίνουν σε “αποσταθεροποιητικές” ενέργειες στα Δυτικά Βαλκάνια, μια περιοχή που που περιλαμβάνει την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβία και αναφέρεται σε παλαιότερες διεθνείς συμφωνίας (Ντέιτον) αλλά για πρώτη φορά περιλαμβάνει και την συμφωνία των Πρεσπών!!

Το προεδρικό διάταγμα έχει τίτλο “Εκτελεστικό Διάταγμα για την Απαγόρευση Περουσίας και Εισόδου στις ΗΠΑ Ορισμένων Προσώπων που Συμβάλλουν στην Αποσταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων” (Executive Order on Blocking Property And Suspending Entry Into The United States Of Certain Persons Contributing To The Destabilizing Situation In The Western Balkans — εδώ το λινκ στην επίσημη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το προεδρικό αυτό διάταγμα εκδόθηκε στις 8 Ιουνίου, πριν δύο μέρες, και ΚΑΝΕΙΣ από τους διάφορους δήθεν ανταποκριτές σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη δεν βρέθηκε να το δημοσιεύσει. Αλήθεια, υπηρετούν το δημοσιογραφικό λειτούργημα; Ποιός άραγε είναι ο αφέντης τους και τι συμφέροντα εξυπηρετούν;  Ειδικά εκείνοι που παίρνουν μισθό από επίσημα κρατικά και ανεπίσημα ιδιωτικά κανάλια δεν έχουν ίχνος ντροπής να αποκρύπτουν την είδηση; 

Ποιός τιμωρείται λοιπόν από το Προεδρικό Διάταγμα του Μπάιντεν; Οπως θα δείτε παρακάτω στο πρώτο μέρος του Διατάγματος (στο iii), όποιος “έχει εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα, σε παραβίαση ή σε πράξη που παρεμπόδισε ή απειλούσε την εφαρμογή οποιασδήποτε περιφερειακής ασφάλειας, ειρήνης, συνεργασίας ή συμφωνίας ή πλαισίου αμοιβαίας αναγνώρισης ή μηχανισμός λογοδοσίας που σχετίζεται με τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας Πρεσπών του 2018, τη συμφωνία πλαίσιο της Οχρίδας του 2001, Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι συμφωνίες του Ντέιτον, ή τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Διάσκεψης για την Εφαρμογή της Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 1995, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων ή των συμπερασμάτων του Ύπατου Εκπροσώπου, του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης ή του Διοικητικού Συμβουλίου του, ή το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ή, όσον αφορά την πρώην Γιουγκοσλαβία, τον Διεθνή Μηχανισμό Υπολειμμάτων για τα Ποινικά Δικαστήρια…”

Η συγκεκριμένη συμπερίληψη της Συμφωνίας των Πρεσπών στο παραπάνω διάταγμα εξηγείται από ορισμένους αναλυτές ως αποτέλεσμα της επιρροής δύο διπλωματών καριέρας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ του Philip Reeker και του Matthew Palmer οι οποίοι “επιβραβεύτηκαν” στην πορεία τους προς την έξοδο από την υπηρεσία. Αυτό διαφαίνεται και από την ονομασία της συμφωνίας στο κείμενο ως “Prespa Agreement”, που είναι η ονομασία που χρησιμοποιείται στα Σκόπια, αντί του “Prespes Agreement” που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα.  Σημειώνουμε εδώ ότι ο Philip Reeker υπήρξε πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια και ήταν ο εμπνευστής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι επίσης προφανές ότι η πράξη αυτή του αμερικανού προέδρου περιέχει πλήθος αντισυνταγματικών αναφορών καθώς από μια ανάγνωσή της φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνει και στρέφεται κατά ΚΑΙ αμερικανών πολιτών από τους οποίους στερεί το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, ανάμεσα σε άλλα.  Δεν μιλάμε πια για δημοκρατικότητα διότι εδώ πρόκειται για ένα έκτρωμα αυταρχισμού… Πώς θα μπορέσει μετά η Αμερική να κατηγορεί τον Πούτιν, τον Ερντογάν και άλλους αυταρχικούς ηγέτες όταν εκείνη παίρνει τέτοια φασιστικά μέτρα εναντίον όσων αντιτίθενται στα σχέδια των κύκλων της εξουσίας της;

Επειτα η Αμερική δεν είναι εγγυήτρια χώρα της Συμφωνίας των Πρεσπών και επομένως η επέμβασή της με τον ωμό και βάναυσο αυτό τρόπο στα εσωτερικά άλλων χωρών, και μάλιστα εκείνων που την υπέγραψαν, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.

Είναι φανερό ότι η όλη προσπάθεια γίνεται για λόγους εκφοβισμού όσων, κυρίως στο εσωτερικό της Ελλάδας και της Βουλγαρίας – αλλά και όπου αλλού – αντιτίθενται σε αυτό το έκτρωμα που λέγεται “Συμφωνία των Πρεσπών”.  Αυτό φαίνεται και από ο γεγονός ότι η διατύπωση και οι όροι του κειμένου δεν είναι καθόλου συγκεριμένα και επιδέχονται περισσότερες της μιας ερμηνείες.  Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπήρξε αίτημα του γνωστού “υπαλλήλου” του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους “ανωτέρους” του προς αντιμετώπιση εσωκομματικών του κυρίως αντιπάλων – το οποίο αίτημα με χαρά το ικανοποίησαν. Ας μην ξεχνάμε ότι σημερινός πρωθυπουργός συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση του πατέρα του ο οποίος με εκείνη την κατάπτυστη επιστολή προς τον πρόεδρο Κλίντον στις αρχές του 1993 – την οποία προσυπέγραψαν και αρκετοί ομογενείς δήθεν “ηγέτες” – αιώνια θα είναι η ντροπή τους!! – στην ουσία “ξεπούλησε” το όνομα της Μακεδονίας μας, σε μια στιγμή που η νίκη μας είχε διασφαλιστεί από ρητή προεκλογική δήλωση του Προέδρου Κλίντον τρεις μήνες νωρίτερα.

Αλλωστε η χρονική στιγμή του διατάγματος, όταν σε λίγες μέρες πρόκειται να ψηφισθούν στη Βουλή οι εκκρεμούσες συμφωνίες που αφορούν τα Σκόπια και την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ, δείχνει ποιός είναι ο στόχος. Περιμένουμε να δούμε τις αντιδράσεις κυρίως από τον πρώην Πρόεδρο κ.Παυλόπουλο που είναι και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και την νυν πρόεδρο κα Σακελλαροπούλου, επίσης νομικό. Τι θα κάνει η καραμανλική πτέρυγα που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία της ΝΔ; Εάν δεν αντιδράσει θα είναι σαν να παραδίνουν την μεγάλη πατριωτική παράταξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό θα ισοδυναμεί με προδοσία – εκτός του ότι θα τους οδηγήσει στην απώλεια της αξιοπιστίας τους και των βουλευτικών εδρών τους στη Βόρεια Ελλάδα… Μήπως αυτό είναι και το τελικό σχέδιο του Μητσοτακέικου και των Αμερικανών; Να πετάξουν στην άκρη την πατριωτική δεξιά και να παραδώσουν το κόμμα στον Κυριάκο; Ο οποίος εάν δεν καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές μπορεί ακόμα και με τον Τσίπρα να κάνει συμμαχική κυβέρνηση; Μόνο μια περίπoυ δεκαετία πέρασε από την απόπειρα δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή από ανθρώπους της πρεσβείας… ΕΝΑ ΛΕΜΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΟΥ ΒΑΘΕΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΟΣΟ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ, ΕΝΩ ΕΓΓΥΩΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΟΖ ΤΗΣ ΤΑΙΒΑΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΙΝΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ.  

Οσο για την Παμμακεδονική τι να πώ; Οι ηγέτες της ήταν πάντοτε “λίγοι” αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει “ολίγιστοι”. Πλέουν σε πελάγη ανικανότητας… Ηγούνται μιας οργάνωσης που για μια ολόκληρη δεκαετία δεν έχει υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις, δεν είναι βέβαιο εάν έχουν τραπεζικό λογαριασμό, ενώ ταυτόχρονα διεξάγουν εράνους (εδώ και εάν υπάρχει παρανομία)…. Να πάμε παρακάτω; H ιστοσελίδα τους έπεσε ξαφνικά 14 μέρες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν ξανανέβηκε – έχασαν μάλιστα και το δικαίωμα στο domain name… Και το χειρότερο από όλα πριν 7 χρόνια, επί προεδρίας Δ.Χατζή, έχασαν και το trademark για το όνομα Μακεδονία, το λεγόμενο “σήμα κατατεθέν”.  Η λέξη “απαράδεκτοι” δεν εκφράζει τίποτα από την ανικανότητα των Δημ. Φιλιππίδη, Δημ. Χατζή και Στέλιου Κυριμλή.  Εκαναν ότι ήταν δυνατόν για να εξαφανίσουν αυτή την ιστορική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1946… ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ… Ετσι, τώρα που έφθασε ο κόμπος στο χτένι, η οργάνωση είναι ανύπαρκτη…

Τέλος από άποψη διεθνούς πολιτικής η κίνηση αυτή με το προεδρικό διάταγμα Μπάιντεν αποβλέπει στην σταθεροποίηση των κερδών επρροής των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, ενόψει της συνάντησης Πούτιν-Μπάιντεν σε λίγες μέρες όπου θα γίνουν αρχικές διευθετήσεις στο Ουκρανικό. Αλλά στην ανάλυση του θέματος από άποψη διεθνούς πολιτικής θα επανέλθουμε…

June 8, 2021, n.stamatakis@aol.com, www.helleniscope.com

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

======================================

AN EXPLOSIVE EXECUTIVE ORDER BY BIDEN: THOSE OPPOSED TO THE PRESPES AGREEMENT WILL BE PUNISHED!

By Nick Stamatakis

In an unexpected Executive Order, President Joe Biden, obeying the orders of the “deep state” that helped him rise to power, announced heavy punishments for those who carry out “destabilizing” actions in the Western Balkans, an area that includes Albania. and the former Yugoslavia and refers to older international agreements (Dayton) but for the first time includes the Prespes agreement!!

The Presidential Decree is entitled “Executive Order on Blocking Property and Suspend Entry into the United States of America” Balkans – here is the link to the official website of the White House). It is noteworthy that this presidential decree was issued on June 8, two days ago, and NONE of the various Greek correspondents in Washington and New York were found to publish it. Are they really journalists? Who is their master and what interests do they serve? Especially those who get paid by official Greek state and unofficial private channels have no trace of shame to hide these important news?

So who is being punished by Biden’s Presidential Decree? As you will see below in the first part of the Decree (iii), anyone who has been directly or indirectly involved in a breach or act that has obstructed or threatened the implementation of any regional security, peace, cooperation or agreement or mutual recognition framework or accountability mechanism related to the Western Balkans, including the 2018 Prespa Accords, the 2001 Ohrid Framework Agreement, United Nations Security Council Resolution 1244, the Dayton Accords, or the conclusions of the London Peace Implementation Conference December 1995, including decisions or conclusions of the High Representative, the Peace Implementation Council or its Governing Council, or the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, or, in the case of the former Yugoslavia, the International Non-Governmental Criminal courts…”

The specific inclusion of the Prespa Agreement in the above decree is explained by some analysts as a result of the influence of two career diplomats of the State Department, Philip Reeker and Matthew Palmer, who were “rewarded” on their way out of service. This is evident from the name of the agreement in the text as “Prespa Agreement”, which is the name used in Skopje, instead of the “Prespes Agreement” used in Greece. We note here that Philip Reeker was the US Ambassador to Skopje and was the inspirer of the Prespa Agreement.

It is also clear that this act of the American president contains a number of unconstitutional references, as from a quick reading of it, it seems that it includes and turns against American citizens from whom it deprives the right of free expression, among other rights. We are no longer talking about democracy because this is an extreme action of authoritarian power bordering fascism. How can America then accuse Putin, Erdogan and other authoritarian leaders when it takes such fascist measures against those who oppose the plans of its circles of power?

Also, America is not a guarantor country of the Prespes Agreement and therefore its intervention in this crude and brutal way in the interior matters of other countries, and in fact of those who signed it, is UNACCEPTABLE.

It is obvious that the whole effort is made for reasons of intimidation of those who, mainly inside Greece and Bulgaria – but also in Skopje and elsewhere – oppose this atrocity of a treaty called the “Prespes Agreement”. This is also evident from the fact that the wording and terms of the text are not at all specific and can be interpreted more than once. In fact, it may have been done on a request of the well-known “employee” of the State Department, Prime Minister of Greece Kyriakos Mitsotakis to his “superiors” to deal with his main opponents withinn the New Democracy party – which request was gladly accepted. Let us not forget that the current Prime Minister continues the family tradition of his father who with that subversive letter to President Clinton in early 1993 – which was endorsed by several Greek-Americans so-called “leaders” (they will live in shame forever!!), the name of our Macedonia was “sold out”, at a time when our victory was guaranteed by an explicit pre-election statement of President Clinton three months earlier.

After all, the timing of the decree, when in a few days the pending agreements concerning Skopje and their entry into NATO will be voted in Parliament, shows what the goal is. We expect to see the reactions mainly from the former President of Greece Mr. Pavlopoulos who is also a professor of International Law and the current president Ms. Sakellaropoulou, also a lawyer. What will the Karamanlis wing of the ND party, which is also the majority of this party, do? If he does not react, it will be like handing over the great patriotic front to Kyriakos Mitsotakis. This would be tantamount to betrayal – and it would lead to the loss of their credibility and that its parliamentary seats in Northern Greece … Is this the final plan of the Mitsotakis family and the American “deep state” circles? Do they plan to throw aside the patriotic right and hand over the party to Kyriakos? Who, if he does not manage to win the elections, can even form an allied government with Tsipras? Only a decade passed from the assassination attempt against Karamanlis by people employed by the American embassy … WE HAVE ON THING TO SAY TO THEM: THERE IS ANOTHER WAY TO HAVE ALL GREEKS ON THE AMERICAN SIDE AND THIS IS TO GUARANTEE THE GREEK BORDERS AND GREEK SOVEREIGN RIGHTS TOWARDS TURKEY . UNTIL THEY DO NOT, WHILE AT THE SAME TIME THEY ARE GUARANTEEING THE EEZ OF TAIWAN AND THE PHILIPPINES AGAINST CHINA, THE GREEKS AND THE GREEK-AMERICANS WILL CONSIDER THEM HYPOCRITES.

As for the Pan-Macedonian Federation of the US, what can I say? Its leaders have always been of very limited capabilities, but in recent years have become “non-existent”. They are sailing in a sea of ​​incompetence … They are leading an organization that for a whole decade has not filed tax returns, it is not certain if they have a bank account, while at the same time conducting fundraisers (illegality to the extreme…) Shall we go further? Their website suddenly crashed 14 days after the signing of the Prespes Agreement and has not functioned since – they even lost the right to the domain name … And worst of all 7 years ago, during the presidency of Dimitris Hatzis, they also lost the trademark for name Macedonia. The word “unacceptable” expresses nothing of the incompetence of the Dim. Filippidis, Dim Hatzis and Stelios Kyrimlis. They did everything possible to eradicate this historical organization that was founded in 1946… SHAME ON THEM … So, now that they are needed, the organization is non-existent …

Finally, from the point of view of international politics, this move is aimed at stabilizing the US gains of influence in the Balkans, in view of the Putin-Biden meeting in a few days where initial arrangements will be made about the situation in Ukraine.We will return to this analysis soon…

June 8, 2021, n.stamatakis@aol.com, www.helleniscope.com

=============================================

By the authority vested in me as President by the Constitution and the laws of the United States of America, including the International Emergency Economic Powers Act (50 U.S.C. 1701 et seq.) (IEEPA), the National Emergencies Act (50 U.S.C. 1601 et seq.) (NEA), section 212(f) of the Immigration and Nationality Act of 1952 (8 U.S.C. 1182(f)), and section 301 of title 3, United States Code,

I, JOSEPH R. BIDEN JR., President of the United States of America, hereby expand the scope of the national emergency declared in Executive Order 13219 of June 26, 2001 (Blocking Property of Persons Who Threaten International Stabilization Efforts in the Western Balkans), as amended by Executive Order 13304 of May 28, 2003 (Termination of Emergencies With Respect to Yugoslavia and Modification of Executive Order 13219 of June 26, 2001), finding that the situation in the territory of the former Socialist Federal Republic of Yugoslavia and the Republic of Albania (the Western Balkans), over the past two decades, including the undermining of post-war agreements and institutions following the breakup of the former Socialist Federal Republic of Yugoslavia, as well as widespread corruption within various governments and institutions in the Western Balkans, stymies progress toward effective and democratic governance and full integration into transatlantic institutions, and thereby constitutes an unusual and extraordinary threat to the national security and foreign policy of the United States.

Accordingly, I hereby order:
Section 1.  (a)  All property and interests in property that are in the United States, that hereafter come within the United States, or that are or hereafter come within the possession or control of any United States person of the following persons are blocked and may not be transferred, paid, exported, withdrawn, or otherwise dealt in:  any person determined by the Secretary of the Treasury, in consultation with the Secretary of State:
(i)    to be responsible for or complicit in, or to have directly or indirectly engaged in, actions or policies that threaten the peace, security, stability, or territorial integrity of any area or state in the Western Balkans;
(ii)   to be responsible for or complicit in, or to have directly or indirectly engaged in, actions or policies that undermine democratic processes or institutions in the Western Balkans;
(iii)  to be responsible for or complicit in, or to have directly or indirectly engaged in, a violation of, or an act that has obstructed or threatened the implementation of, any regional security, peace, cooperation, or mutual recognition agreement or framework or accountability mechanism related to the Western Balkans, including the Prespa Agreement of 2018; the Ohrid Framework Agreement of 2001; United Nations Security Council Resolution 1244; the Dayton Accords; or the Conclusions of the Peace Implementation Conference Council held in London in December 1995, including the decisions or conclusions of the High Representative, the Peace Implementation Council, or its Steering Board; or the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, or, with respect to the former Yugoslavia, the International Residual Mechanism for Criminal Tribunals;
(iv)   to be responsible for or complicit in, or to have directly or indirectly engaged in, serious human rights abuse in the Western Balkans;
(v)    to be responsible for or complicit in, or to have directly or indirectly engaged in, corruption related to the Western Balkans, including corruption by, on behalf of, or otherwise related to a government in the Western Balkans, or a current or former government official at any level of government in the Western Balkans, such as the misappropriation of public assets, expropriation of private assets for personal gain or political purposes, or bribery;
(vi)   to have materially assisted, sponsored, or provided financial, material, or technological support for, or goods or services to or in support of, any person whose property and interests in property are blocked pursuant to this order; or
(vii)  to be owned or controlled by, or to have acted or purported to act for or on behalf of, directly or indirectly, any person whose property and interests in property are blocked pursuant to this order.
(b)  The prohibitions in subsection (a) of this section apply except to the extent provided by statutes, or in regulations, orders, directives, or licenses that may be issued pursuant to this order, and notwithstanding any contract entered into or any license or permit granted before the date of this order.

Sec. 2.  The prohibitions in section 1 of this order include:
(a)  the making of any contribution or provision of funds, goods, or services by, to, or for the benefit of any person whose property and interests in property are blocked pursuant to this order; and
(b)  the receipt of any contribution or provision of funds, goods, or services from any such person.

Sec. 3.  I hereby determine that the making of donations of the types of articles specified in section 203(b)(2) of IEEPA (50 U.S.C. 1702(b)(2)) by, to, or for the benefit of any person whose property and interests in property are blocked pursuant to section 1(a) of this order would seriously impair my ability to deal with the national emergency declared in Executive Order 13219, as amended by Executive Order 13304, and as expanded in this order, and I hereby prohibit such donations as provided by section 1 of this order.

Sec. 4.  (a)  The unrestricted immigrant and nonimmigrant entry into the United States of noncitizens determined to meet one or more of the criteria in section l(a) of this order would be detrimental to the interests of the United States, and the entry of such persons into the United States, as immigrants or nonimmigrants, is hereby suspended, except when the Secretary of State or the Secretary of Homeland Security, as appropriate, determines that the person’s entry would not be contrary to the interests of the United States, including when the Secretary of State or Secretary of Homeland Security, as appropriate, so determines, based on a recommendation of the Attorney General, that the person’s entry would further important United States law enforcement objectives.
(b)  The Secretary of State shall implement this order as it applies to visas pursuant to such procedures as the Secretary of State, in consultation with the Secretary of Homeland Security, may establish.
(c)  The Secretary of Homeland Security shall implement this order as it applies to the entry of noncitizens pursuant to such procedures as the Secretary of Homeland Security, in consultation with the Secretary of State, may establish.
(d)  Such persons shall be treated by this section in the same manner as persons covered by section 1 of Proclamation 8693 of July 24, 2011 (Suspension of Entry of Aliens Subject to United Nations Security Council Travel Bans and International Emergency Economic Powers Act Sanctions).

Sec. 5.  (a)  Any transaction that evades or avoids, has the purpose of evading or avoiding, causes a violation of, or attempts to violate any of the prohibitions set forth in this order is prohibited.
(b)  Any conspiracy formed to violate any of the prohibitions set forth in this order is prohibited.

Sec. 6.  For the purposes of this order:
(a)  the term “entity” means a partnership, association, trust, joint venture, corporation, group, subgroup, or other organization;
(b)  the term “noncitizen” means any person who is not a citizen or noncitizen national of the United States;
(c)  the term “person” means an individual or entity; and
(d)  the term “United States person” means any United States citizen, lawful permanent resident, entity organized under the laws of the United States or any jurisdiction within the United States (including foreign branches), or any person in the United States.

Sec. 7.  For those persons whose property and interests in property are blocked pursuant to this order who might have a constitutional presence in the United States, I find that because of the ability to transfer funds or other assets instantaneously, prior notice to such persons of measures to be taken pursuant to this order would render those measures ineffectual.  I therefore determine that for these measures to be effective in addressing the national emergency declared in Executive Order 13219, as amended by Executive Order 13304, and as expanded by this order, there need be no prior notice of a listing or determination made pursuant to this order.

Sec. 8.  The Secretary of the Treasury, in consultation with the Secretary of State, is hereby authorized to take such actions, including the promulgation of rules and regulations, and to employ all powers granted to the President by IEEPA as may be necessary to carry out the purposes of this order.  The Secretary of the Treasury may, consistent with applicable law, redelegate any of these functions within the Department of the Treasury.  All executive departments and agencies of the United States shall take all appropriate measures within their authority to implement this order.

Sec. 9.  Nothing in this order shall prohibit transactions for the conduct of the official business of the Federal Government by employees, grantees, or contractors thereof.

Sec. 10.  (a)  Nothing in this order shall be construed to impair or otherwise affect:
(i)   the authority granted by law to an executive department or agency, or the head thereof; or
(ii)  the functions of the Director of the Office of Management and Budget relating to budgetary, administrative, or legislative proposals.
(b) This order shall be implemented consistent with applicable law and subject to the availability of appropriations.
(c)  This order is not intended to, and does not, create any right or benefit, substantive or procedural, enforceable at law or in equity by any party against the United States, its departments, agencies, or entities, its officers, employees, or agents, or any other person.

JOSEPH R. BIDEN JR.

THE WHITE HOUSE,
June 8, 2021.

=============================================

Εκτελεστική εντολή για τον αποκλεισμό περιουσίας και την αναστολή εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες ορισμένων ατόμων που συμβάλλουν στην αποσταθεροποιητική κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια
08 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Από την αρχή που μου έχει ανατεθεί ως Πρόεδρος από το Σύνταγμα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νόμου για τις Οικονομικές Δυνάμεις Έκτακτης Ανάγκης (50 USC 1701 επ.) (IEEPA), του Εθνικού Νόμου Έκτακτης Ανάγκης (50 USC 1601 επ. .) (NEA), τμήμα 212 (στ) του νόμου περί μετανάστευσης και ιθαγένειας του 1952 (8 USC 1182 (f)) και τμήμα 301 του τίτλου 3, Κωδικός των Ηνωμένων Πολιτειών,

I, JOSEPH R. BIDEN JR., Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, επεκτείνω το πεδίο εφαρμογής της εθνικής έκτακτης ανάγκης που διακηρύχθηκε στην εκτελεστική εντολή 13219 της 26ης Ιουνίου 2001 (αποκλεισμός ιδιοκτησίας ατόμων που απειλούν τις διεθνείς προσπάθειες σταθεροποίησης στα Δυτικά Βαλκάνια) , όπως τροποποιήθηκε με την εκτελεστική απόφαση 13304 της 28ης Μαΐου 2003 (Τερματισμός έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τη Γιουγκοσλαβία και τροποποίηση της εκτελεστικής εντολής 13219 της 26ης Ιουνίου 2001), διαπιστώνοντας ότι η κατάσταση στο έδαφος της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και Δημοκρατία της Αλβανίας (τα Δυτικά Βαλκάνια), τις τελευταίες δύο δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της υπονόμευσης μεταπολεμικών συμφωνιών και θεσμών μετά τη διάλυση της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και εκτεταμένη διαφθορά σε διάφορες κυβερνήσεις και θεσμούς της Δυτικής Τα Βαλκάνια, τα στάδια προχωρούν προς την αποτελεσματική και δημοκρατική διακυβέρνηση και την πλήρη ένταξη σε υπερατλαντικούς θεσμούς, και ως εκ τούτου αποτελεί μια ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συνεπώς, παραγγέλνω:
Ενότητα 1. (α) Όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα σε ακίνητα που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία εφεξής έρχονται εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, ή τα οποία ή στη συνέχεια ανήκουν στην κατοχή ή τον έλεγχο οποιουδήποτε ατόμου των Ηνωμένων Πολιτειών των ακόλουθων προσώπων αποκλείονται και δεν επιτρέπεται να μεταβιβαστούν, να πληρωθούν, να εξαχθούν, να αποσυρθούν ή να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο: οποιοδήποτε πρόσωπο καθορίζεται από τον Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εξωτερικών
(i) να είστε υπεύθυνοι για ή να εμπλέκεστε, ή να εμπλακείτε άμεσα ή έμμεσα σε ενέργειες ή πολιτικές που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα ή την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε περιοχής ή κράτους στα Δυτικά Βαλκάνια,
(ii) να είναι υπεύθυνος για ή να εμπλέκεται σε, ή να έχει εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα σε δράσεις ή πολιτικές που υπονομεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες ή θεσμούς στα Δυτικά Βαλκάνια ·
(iii) να είναι υπεύθυνος για ή να εμπλέκεται, ή να έχει εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα, σε παραβίαση ή σε πράξη που παρεμπόδισε ή απειλούσε την εφαρμογή οποιασδήποτε περιφερειακής ασφάλειας, ειρήνης, συνεργασίας ή συμφωνίας ή πλαισίου αμοιβαίας αναγνώρισης ή μηχανισμός λογοδοσίας που σχετίζεται με τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας Πρεσπών του 2018 · τη συμφωνία πλαίσιο της Οχρίδας του 2001 · Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών · οι συμφωνίες του Ντέιτον · ή τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Διάσκεψης για την Εφαρμογή της Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 1995, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων ή των συμπερασμάτων του Ύπατου Εκπροσώπου, του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης ή του Διοικητικού Συμβουλίου του · ή το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ή, όσον αφορά την πρώην Γιουγκοσλαβία, τον Διεθνή Μηχανισμό Υπολειμμάτων για τα Ποινικά Δικαστήρια ·
(iv) να είναι υπεύθυνος για ή να εμπλέκεται ή να έχει εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Δυτικά Βαλκάνια ·
(v) να είναι υπεύθυνος για ή να εμπλακεί ή να έχει εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα σε διαφθορά που σχετίζονται με τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς από, για λογαριασμό ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο σχέση με κυβέρνηση στα Δυτικά Βαλκάνια, ή τρέχουσα ή πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος σε οποιοδήποτε επίπεδο διακυβέρνησης στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως κατάχρηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, απαλλοτρίωση ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων για προσωπικό κέρδος ή πολιτικούς σκοπούς ή δωροδοκία ·
(vi) να έχει υποβοηθήσει σημαντικά, να χρηματοδοτήσει ή να παράσχει οικονομική, υλική ή τεχνολογική υποστήριξη ή αγαθά ή υπηρεσίες σε ή για υποστήριξη οποιουδήποτε προσώπου του οποίου η περιουσία και τα συμφέροντα στην ιδιοκτησία αποκλείονται σύμφωνα με την παρούσα εντολή · ή
(vii) να ανήκει ή να ελέγχεται από, ή να έχει ενεργήσει ή υποτίθεται ότι ενεργεί για ή για λογαριασμό, άμεσα ή έμμεσα, οποιουδήποτε προσώπου του οποίου η περιουσία και τα συμφέροντα σε ακίνητα αποκλείονται σύμφωνα με την παρούσα εντολή.
(β) Οι απαγορεύσεις του εδαφίου (α) αυτής της ενότητας ισχύουν εκτός από την έκταση που προβλέπονται από καταστατικά ή από κανονισμούς, εντολές, οδηγίες ή άδειες που μπορούν να εκδοθούν σύμφωνα με την παρούσα εντολή και ανεξάρτητα από οποιαδήποτε σύμβαση συνάπτεται ή οποιαδήποτε άδεια ή άδεια που χορηγήθηκε πριν από την ημερομηνία αυτής της παραγγελίας.

Δευτ. 2. Οι απαγορεύσεις στην ενότητα 1 αυτής της παραγγελίας περιλαμβάνουν:
(α) την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής χρημάτων, αγαθών ή υπηρεσιών από, προς ή προς όφελος οποιουδήποτε προσώπου του οποίου η περιουσία και τα συμφέροντα σε ακίνητα έχουν αποκλειστεί σύμφωνα με την παρούσα εντολή · και
(β) την παραλαβή οποιασδήποτε συνεισφοράς ή παροχής χρημάτων, αγαθών ή υπηρεσιών από οποιοδήποτε τέτοιο πρόσωπο.

Δευτ. 3. Καθορίζω ότι η πραγματοποίηση δωρεών των ειδών που αναφέρονται στην ενότητα 203 (β) (2) του IEEPA (50 USC 1702 (b) (2)) από, προς ή προς όφελος οποιουδήποτε προσώπου του οποίου τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα σε ακίνητα αποκλείονται σύμφωνα με την ενότητα 1 (α) αυτής της παραγγελίας, θα έβλαπταν σοβαρά την ικανότητά μου να αντιμετωπίσω την εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δηλώθηκε στην Εκτελεστική Εντολή 13219, όπως τροποποιήθηκε με την Εκτελεστική Εντολή 13304, και όπως επεκτάθηκε σε αυτήν την εντολή Με το παρόν απαγορεύουν τις δωρεές που προβλέπονται στην ενότητα 1 αυτής της παραγγελίας.

Δευτ. 4. (α) Η απεριόριστη είσοδος μεταναστών και μη μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες μη πολιτών που είναι αποφασισμένη να πληρούν ένα ή περισσότερα από τα κριτήρια της ενότητας 1 (α) αυτής της εντολής θα ήταν επιζήμια για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και την είσοδο Τέτοια πρόσωπα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως μετανάστες ή μη μετανάστες, αναστέλλονται, εκτός εάν ο Υπουργός Εξωτερικών ή ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, κατά περίπτωση, αποφασίσει ότι η είσοδος του ατόμου δεν θα ήταν αντίθετη προς τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων όταν ο Υπουργός Εξωτερικών ή ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, κατά περίπτωση, καθορίζει, βάσει σύστασης του Γενικού Εισαγγελέα, ότι η είσοδος του ατόμου θα αποτελούσε περαιτέρω σημαντικούς στόχους επιβολής του νόμου των Ηνωμένων Πολιτειών.
(β) Ο Υφυπουργός εφαρμόζει την παρούσα εντολή όπως ισχύει για τις θεωρήσεις σύμφωνα με διαδικασίες που ο Υπουργός Εξωτερικών, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, μπορεί να ορίσει.
(γ) Ο Γραμματέας Εσωτερικής Ασφάλειας εφαρμόζει αυτήν την εντολή όπως ισχύει για την είσοδο μη πολιτών σύμφωνα με διαδικασίες όπως ορίζει ο Γραμματέας Εσωτερικής Ασφάλειας, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εξωτερικών.
(δ) Τα πρόσωπα αυτά αντιμετωπίζονται από την παρούσα ενότητα με τον ίδιο τρόπο όπως τα πρόσωπα που καλύπτονται από την ενότητα 1 της Διακήρυξης 8693 της 24ης Ιουλίου 2011 (Αναστολή εισόδου αλλοδαπών με την επιφύλαξη κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών κυρώσεων περί έκτακτης ανάγκης) ).

Δευτ. 5. (α) Απαγορεύεται κάθε συναλλαγή που αποφεύγει ή αποφεύγει, έχει σκοπό να αποφύγει ή να αποφύγει, να προκαλέσει παραβίαση ή απόπειρες παραβίασης οποιωνδήποτε από τις απαγορεύσεις που αναφέρονται στην παρούσα εντολή.
(β) Απαγορεύεται κάθε συνωμοσία που παραβιάζει οποιεσδήποτε από τις απαγορεύσεις που ορίζονται στην παρούσα διάταξη.

Δευτ. 6. Για τους σκοπούς αυτής της παραγγελίας:
(α) ο όρος «οντότητα» σημαίνει εταιρική σχέση, ένωση, εμπιστοσύνη, κοινοπραξία, εταιρεία, ομάδα, υποομάδα ή άλλο οργανισμό ·
(β) ο όρος «μη πολίτης» σημαίνει οποιοδήποτε άτομο που δεν είναι πολίτης ή υπήκοος πολίτη των Ηνωμένων Πολιτειών ·
(γ) ο όρος «άτομο» σημαίνει άτομο ή οντότητα · και
(δ) ο όρος “πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών” σημαίνει οποιονδήποτε πολίτη των Ηνωμένων Πολιτειών, νόμιμο μόνιμο κάτοικο, οντότητα που οργανώνεται σύμφωνα με τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών ή οποιαδήποτε δικαιοδοσία εντός των Ηνωμένων Πολιτειών (συμπεριλαμβανομένων των ξένων υποκαταστημάτων) ή οποιοδήποτε πρόσωπο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δευτ. 7. Για εκείνα τα άτομα των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα σε ακίνητα αποκλείονται σύμφωνα με αυτήν την εντολή, τα οποία ενδέχεται να έχουν συνταγματική παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, το βρίσκω λόγω της δυνατότητας μεταφοράς χρημάτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων στιγμιαία, προηγούμενη ειδοποίηση σε τέτοια πρόσωπα για μέτρα να ληφθούν σύμφωνα με αυτήν την παραγγελία θα καθιστούσε τα μέτρα αυτά αναποτελεσματικά Επομένως, αποφασίζω ότι για να είναι αποτελεσματικά αυτά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εθνικής έκτακτης ανάγκης που δηλώνεται στην Εκτελεστική Εντολή 13219, όπως τροποποιήθηκε με την Εκτελεστική Εντολή 13304, και όπως επεκτάθηκε με αυτήν την εντολή, δεν χρειάζεται να υπάρχει προηγούμενη ειδοποίηση για καταχώριση ή καθορισμό σύμφωνα με αυτό Σειρά.

Δευτ. 8. Ο Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, εξουσιοδοτείται να προβεί σε τέτοιες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης κανόνων και κανονισμών, και να χρησιμοποιήσει όλες τις εξουσίες που παραχωρούνται στον Πρόεδρο από τον IEEPA, όπως είναι απαραίτητο για την εκτέλεση. τους σκοπούς αυτής της παραγγελίας. Ο Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών μπορεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να αναθέσει οποιαδήποτε από αυτές τις λειτουργίες στο Τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών. Όλα τα εκτελεστικά τμήματα και υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών θα λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα εντός της εξουσίας τους για την εφαρμογή αυτής της παραγγελίας.

Δευτ. 9. Καμία διάταξη αυτής της παραγγελίας δεν απαγορεύει συναλλαγές για τη διεξαγωγή της επίσημης δραστηριότητας της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης από υπαλλήλους, δικαιούχους ή εργολάβους αυτής.

Δευτ. 10. (α) Τίποτα σε αυτήν την παραγγελία δεν θεωρείται ότι επηρεάζει ή επηρεάζει με άλλο τρόπο:
(i) την αρχή που παρέχεται από το νόμο σε εκτελεστική υπηρεσία ή οργανισμό ή στον προϊστάμενό της · ή
(ii) τα καθήκοντα του Διευθυντή του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού που σχετίζονται με δημοσιονομικές, διοικητικές ή νομοθετικές προτάσεις.
(β) Η εντολή αυτή εκτελείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και υπόκειται στη διαθεσιμότητα πιστώσεων.
(γ) Αυτή η εντολή δεν προορίζεται και δεν δημιουργεί κανένα δικαίωμα ή όφελος, ουσιαστικό ή διαδικαστικό, εκτελεστό κατά νόμο ή με δίκαιο τρόπο από οποιοδήποτε μέρος εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, των τμημάτων, των υπηρεσιών ή των οντοτήτων του, των αξιωματούχων, των υπαλλήλων του , ή πράκτορες, ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.

JOSEPH R. BIDEN JR.

Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ,
8 Ιουνίου 2021.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here