ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Το κείμενο αυτο βασίζεται στην κραυγή αγανάκτησης του συναδέλφου Φώτη Παπαγερμανού για τον αποκλεισμό του από τον εσπερινό στον Αγιο Νικόλαο που δημοσιεύθηκε χθες στις “Αναμνήσεις” – συνδεθείτε εδώ

Του Στέλιου Τάτση

Χθες το βράδυ είδα από τα κανάλια του Μητσοτάκη, την ομιλία του στο Βελλίδειο της
Θεσσαλονίκης, σήμερα το πρωί διάβασα τα περί της ομιλίας του στην ομογενειακή
ιστιοσελίδα Anamniseis, θύμωσα τόσο πολύ που σχεδόν στο πόδι έγραψα κάτω από το κείμενο το σχολίου μου. Έβλεπα τον χρόνο να του τραβάει το σκέπασμα και εκείνος
προσπαθούσε να σκεπαστεί με τα πολλά ΘΑ!… και τα ψέματα, όταν όμως αναφέρθηκε
στο θέμα του κορονοϊού, ο χρόνος δεν άντεξε, τράβηξε με δύναμη το σκέπασμα και
εφάνηκε η γύμνια του.

Έστειλα το σχολίου μου και έφτιαξα το Ελληνικό καφεδάκι μου να το πιώ και να πάω
Εκκλησία, πινοντάς το διάβαζα και τα υπόλοιπα κείμενα της ως άνω ιστιοσελίδας η
οποία ενδιαφέρει διότι ασχολείται περισσότερο με τα ομογενειακά. Το μάτι μου που παρά την ηλικία μου είναι μάτι γαρίδας (έτσι λέγαμε μικροί στο χωριό), έπεσε σε ένα κείμενο του φίλου και συναδέλφου Φώτη Παπαγερμανού. Ο Φώτης εκ φύσεως είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων και ο εσωτερικός του κόσμος είναι γεμάτος καλοσύνη και αγάπη, πάντα χαμογελά με ένα ιδιόρρυθμο τρόπο που αγκαλιάζει τον συνομιλητή του. Το κειμενό του μου έκανε εντύπωση, ήταν γεμάτο βροντές και αστραπές, από τον τίτλο (η Παπάς η σεκιουριτάς ) κατάλαβα πως είχε πρόβλημα με κάποιο ρασοφόρο. Κράτησα σημειώσεις και είπα να πάω Εκκλησία και όταν επιστρέψω θα συνεχίσω το σχολιό μου.

Ηπια τον καφέ, ντύθηκα, μπήκα στο αμάξι μου και τράβηξα για τον Άγιο Νικόλαο που
είναι η Ενορία μου. Είχε αρκετό κόσμο, άλλοι με μάσκες και άλλοι χωρίς. Η ελευθερία
να επιλέξει ο καθένας αυτό που νομίζει για τον εαυτό του λειτουργεί άψογα, ειρηνικά
και  χωρίς σχόλια. Όταν όμως προσπαθούν να σου την φορέσουν υποχρεωτικά,
αντιδράς και παρασύρεις και άλλους. Τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση όσο και η Ελληνική
Εκκλησία στο θέμα του κορονοϊού απέτυχαν παντελώς δεν διαχειρίστηκαν σωστά την
όλη υπόθεση, το χειρότερο δε είναι που τώρα κυνηγούν με την βελόνα στο χέρι τα παιδιά, πάνε να ζαβώσουν τα παιδιά και το μέλλον της Πατρίδας μας. Ειλικρινά με λυπεί πολύ η στάση της Εκκλησίας που ξέχασε εντελώς τo “Εν τούτω Νίκα”. Επειδή σύντομα ανοίγουν τα σχολεία ο Ιερατικός προϊστάμενος Πατέρας Παύλος έκανε αγιασμό για την καινούργια σχολική χρονιά και με την ευκαιρία αγιαστήκαμε όλοι, ο Πατήρ Αριστείδης όταν με είδε βούτηξε καλά τον βασιλικό στον αγιασμό και με έκανε μούσκεμα, το ευχαριστήθηκα, πραγματικά αγιάστηκα, μυαλό και χέρι αυτήν την στιγμή ευρίσκονται σε πλήρη συγχρονισμό. Μετά την λειτουργία, στο προαύλιο του ναού δημιουργήθηκαν τα σχετικά πηγαδάκια, με συζητήσεις γύρω από τις καλοκαιρινές διακοπές  και τον κορονοιό.

Επέστρεψα σπίτι άλλαξα και  ετοίμασα το πρωινό, δύο αυγά μάτια με μπέικον από γαλοπούλα και μια ντομάτα από τον κήπο μου σούπερ νόστιμη.  Μετά το πρωινό έπρεπε να ετοιμάσω  το γεύμα – δείπνο. Εφτιαξα φρέσκο φιλέτο μπακαλιάρο πλακί στο φούρνο με πατάτες , κρεμμύδι, σκόρδο, διάφορα λαχανικά και μπόλικια φρέσκια ντομάτα, όπως βλέπετε στην φωτογραφία είναι το κάτι άλλο.

Τώρα συνεχίζω το σχολιό μου στο κείμενο του Φώτη. Είναι η πρώτη φορά που τον είδα τόσο πολύ θυμωμένο. Φίλε Φώτη, ο Πατέρας μου μας έλεγε πολλές φορές ότι το “ράσο κρύβει πολλά”, ο ίδιος έζησε τον φθόνο και τις ρουφιανιές των συναδέλφων του επειδή ξεχώριζε ….με το ανάστημά του, το ταλέντο της σπάνιας φωνής του που σε συνδυασμό με την κατάρτηση της Βυζαντινής μουσικής σε συνέδεε με το υπερπέραν. Στη δική σου περίπτωση Φώτη, προφανώς  σ’αυτόν τον Νάνο παραχωρήθηκε κάποια εξουσία και ένιωσε υπεράνθρωπος, ότι αυτός είναι και κανένας άλλος. Η εξουσία είναι σε θέση να μετατρέψει το καλάμι σε άλογο και όταν ο άνθρωπος  καταλήξει εκεί, τότε εμφανίζεται ο πανδαμάτωρ χρόνος και τον ξεσκεπάζει, κανένας μας δεν γλυτώνει απ´αυτόν . Εκείνη τη στιγμή  όπως το λες από παπάς έγινε σεκιουριτάς, ένιωσε Ναπολέων.

Πάρε παράδειγμα τον φίλο μας τον Νίκο τον Ανδριώτη, από τον καιρό που έγινε εξουσιαστής εχρησιμοποίησε την εξουσία για να φτιάξει την εικόνα του, προβάλλοντας τον εαυτό του υπέρμετρα. Όταν ξεπεράσεις το μέτρο αυτοκαταστρέφεσαι, το χρήμα όλοι το θέλουν χωρίς απαραιτήτως να αποδέχονται ουσιαστικά τον διαθέτοντα το χρήμα. Κάποτε ήταν διαφορετικός προσγειωμένος, η εξουσία του έδωσε δύναμη φθοράς. Ο καθένας πρέπει να ξέρει, να κατανοεί  πως υπάρχει διαδοχή και να παραχωρεί την εξουσία έγκαιρα πριν να τον
φθείρει και τον ξεσκεπάσει ο χρόνος. Το ίδιο συνέβει και με τον Καρλούτσο, το παρατράβηξε….και  ο χρόνος όχι μόνο τον ξεσκεπάζει αλλά και τον ταλαιπωρεί.

Ο δικός σου Φώτη μου θυμίζει τους θυρωρούς στις πολυκατοικίες, που μόλις βάλουν
την στολή αισθάνονται εξουσιαστές και όχι μόνο αρχίζουν και διατάζουν αλλά θέτουν
και δικούς τους όρους. Πέραν όμως από τον σεκιουριτά Φώτη μου, αυτό που έγινε χθές στον Άγιο Νικόλαο έμοιαζε με φαρσοκωμωδία, με την αδυναμία……μας προσπαθούσαμε να δείξουμε δύναμη, όταν ο σκοπός είναι η επίδειξή μας και όχι ο πραγματικός σεβασμός προς την τραγωδία και τα θύματα, ο χρόνος την κατάλληλη στιγμή τραβάει το πέπλο και μας ξεσκεπάζει. Μία επιμνημόσυνη δέηση θα μπορούσε να είχε γίνει στον Καθεδρικό ναό με τον προσήκοντα σεβασμό στους νεκρούς της μεγάλης τραγωδίας.

Η πένα όταν είναι αληθινή είναι σύμμαχος του χρόνου, του δίνει την ευκαιρία να δράσει άμεσα, δυστυχώς η έντυπη ενημέρωση έπαψε να υπάρχει και αν υπάρχει είναι ανύπαρκτη και ο ρόλος μετακινήθηκε στην ηλεκτρονική, η ευθύνη  και το βάρος έχει πέσει στην Helleniscope και στις anamniseis , το γεγονός ότι δημοσιεύετε τα σχόλιά μου σας τιμά, όμως χρειάζονται περισσότερα βήματα και ο στόχος μας να γίνει κοινός. Γνωρίζω τις αδυναμίες αλλά είναι υποχρεωσή μας η αληθινή ενημέρωση. Όλοι μας σχεδόν περάσαμε από τον έντυπο τύπο, αηδιάσαμε και φύγαμε. Τα μηνύματα από την Ομογένεια είναι ενθαρρυντικά , φαίνεται από τις επισκέψεις που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες μας. Εμπρός λοιπόν , ας συνεχίσουμε να βοηθάμε τον χρόνο να ξεσκεπάζει και τα καλά
και τα κακά της ομογένειας, της Πατρίδας και του κόσμου όλου.

1 COMMENT

  1. CONGRATULATIONS TO LAWYER MARIA MARKOU, HELENISCOPE (NIKOS STAMATAKIS), BILL STATHAKOS, AND THE REST OF THE GUYS FOR THEIR TIME FOR THE HELLENIC FEDERATION. A REAL THANK YOU. YOU ARE A GOOD EXAMPLE FOR THE REST OF US.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here