Έτσι νομίζετε ότι θα γίνετε Πατριάρχης Σεβ. Αμερικής;

Του Σωτήρη Μ.Τζούμα

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του “Τουρκικού Κέντρου” στην Νέα Υόρκη. Είχα αποφασίσει να μην ασχοληθώ με το θέμα. Μπόρα είναι θα περάσει έλεγα. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο το αντιμετώπισε η ελληνική κυβέρνηση σήμερα στο Press Room δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους.

Αυτό που μας εξόργισε όλους και ιδιαίτερα την ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι η υποταγή του Ελπιδοφόρου στις τουρκικές αρχές. Δεν το είχε ανάγκη αυτό. Κανείς δεν θα τον μάλωνε αν δεν πήγαινε σε αυτό το Ερντογάν show. Πώς μπόρεσε να συμμετάσχει στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού», ενώ θα ήταν παρών ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ; Και μάλιστα σε μία φωτογραφία ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος φαίνεται να «υποκλίνεται» μπροστά στον Ερντογάν! Με μία κίνηση ακύρωσε τα πάντα! Και ήλθε υπόλογος έναντι του ελληνικού έθνους.

Προφανώς αγνοεί ότι δεν είναι όλοι οι Ελληνοαμερικάνοι μέλη της Εκκλησίας – μόνο το 15% περίπου είναι κοντά στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και ακόμη λιγότεροι είναι οι τακτικοί εκκλησιαζόμενοι. Επομένως δεν δυσαρέστησε μόνο το συνειδητό ποίμνιο αλλά όλους τους ομογενείς.

Αλλά ΟΛΟΙ οι Ελληνοαμερικανοί, όπως οι Εβραιοαμερικανοί και οι Αρμενοαμερικανοί, είναι ενωμένοι στην στήριξη των προγονικών τους εστιών και των πατρογονικών πατρίδων τους.

Όταν λοιπόν, ο Ελληνορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κρατάει τόσο στενές σχέσεις με τους Τούρκους, την ίδια στιγμή που τα χέρια τους είναι ακόμη νωπά από το αίμα που χύθηκε στην Κύπρο, την ίδια στιγμή που παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο, την ίδια στιγμή που διατηρούν κλειστή τη Θεολογική Σχολή Χάλκης( παρά τις υποσχέσεις τους ότι θα την ανοίξουν) και μετατρέπουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί (!!!), τότε δεν υπάρχει δικαιολογία για αντεθνικές επιλογές και κινήσεις που εξυπηρετούν την προσωπική μας agenda …

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Αναστασιάδης λέγεται ότι ακύρωσαν τις προγραμματισμένες συναντήσεις τους με τον Αρχιεπίσκοπο αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Θέλησαν με αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν αλλά δεν πράττουν κατά την γνώμη μας ορθώς!

Το ορθό θα ήταν να πάνε (για να μη δίνουμε στους Τούρκους την αφορμή για να χαίρονται) και να του τα «ψάλλουν» ένα χεράκι! Να του υπενθυμίσουν τον ρόλο του, να τον κατεβάσουν στο πραγματικό ύψος του και να του πουν ευθέως στο αυτί ότι δεν είναι ο …Ιάκωβος! Γιαυτό ας μην μπερδεύει τον βηματισμό του με τον δικό του και ας μην τον μιμείται , γιατί το μόνο που επιτυχάνει είναι να γελοιοποιείται και να εκτίθεται!

Από το «η φιλτάτη ημών Πατρίς, η Τουρκία και η γείτων χώρα Ελλάς» που έλεγε ο Μακαριστός Πατριάρχης Αθηναγόρας ως μη όφειλε, στην παρουσία την δική σου άγιε Αμερικής κ. Ελπιδοφόρε, στην φιέστα Ερντογάν, είναι ένας αιώνας δρόμος! Και δεν έχετε καμία σχέση με τον Αθηναγόρα!

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν είναι Τούρκος! Όχι πια! Είναι θρησκευτικός ηγέτης του Ελληνορθοδόξου ποιμνίου των Ηνωμένων Πολιτειών! Έτσι τουλάχιστον πρέπει να νοιώθει και να πολιτεύεται. Και όχι να πλήττει και να προσβάλλει το ρωμαίϊκο συναίσθημα των πιστών ομογενών μας με επισκέψεις σε τουρκικές εκδηλώσεις.
Όσοι από την ελληνοαμερικανική κοινότητα αγωνίστηκαν και εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ουάσινγκτον, είναι φυσικά εξοργισμένοι πέρα από κάθε όριο…

Λένε και σκέφτονται όχι άδικα: Εδώ είμαστε, ξοδεύουμε το χρόνο μας και ατελείωτα χρηματικά ποσά προσπαθώντας να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και την Κύπρο και η Εκκλησία μας, μας υπονομεύει; Είναι δυνατόν; Σε μια εποχή που ακόμη και ο πρόεδρος Μπάιντεν αρνείται να συναντήσει τον Ερντογάν, ο Ελπιδοφόρος, μόνος από όλους τους ηγέτες, φάνηκε σα να προσφέρει στους Τούρκους “γη και ύδωρ”…

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να οργανωθεί σωστά. Μετά τον χρυσό αιώνα του Ιακώβου, η Εκκλησία της Αμερικής δοκιμάζεται και παρακμάζει. Τα τεράστια λάθη του Φαναρίου, οδήγησαν την Εκκλησία σε μαρασμό και την καταδίκασαν στην ανυπαρξία και στην καταστροφή. Κατάντησαν τις Ελληνικές Κοινότητες οικονομικά προβληματικές και έδωσαν την ευκαιρία στις δυνάμεις που επιδιώκουν τον αφελληνισμό να θεριέψουν και κυριολεκτικά να καταβροχθίσουν, το μέλλον του Ελληνισμού στις ΗΠΑ.
> Αυτός ο γενιτσαρισμός όμως, πρέπει να σταματήσει εδώ! Μόνο δεινά θα επιφέρει σε όλους! Αντί για την εθνική συνείδηση, την ιερότητα της ποιμαντικής του αποστολής και την άξια εκπροσώπηση του Ρωμαίικου Γένους μας, ο Σεβ.Αμερικής διάλεξε την υποθήκη της πιθανής υποστήριξης από τους Νεο-οθωμανούς για την επόμενη ημέρα. Και δυστυχώς γονάτισε “ραγιαδίστικα” μπροστά σ’ αυτούς που έκαναν την Αγιά-Σοφιά τζαμί, κατέλαβαν την μισή Κύπρο μας και προκαλούν κάθε μέρα τον Ελληνισμό. Τέτοιους ρασοφόρους “παρτάκηδες” που διασπούν την εθνική μας ενότητα, απλά, δεν τους χρειαζόμαστε!
Έτσι νομίζετε ότι θα γίνετε Πατριάρχης Σεβασμιώτατε;
Οι δικοί μας Πατριάρχες θέλουμε να είναι πρωτίστως Πατριδάρχες,με κάθε κόστος!

2 COMMENTS

  1. Το κεφάλι σαπιζει πρώτα, μάλιστα, αλλά τώρα δεν υπάρχει ψάρι , καλύτερα να λέμε ότι η εξοχική λέσχη (country club) έγινε βρώμα χωρίς κεφάλι. Το οποίο βρίσκεται στο πίσω μέρος του Ερντογαν!!
    Εθνική και πνευματική ντροπή.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here