Του Γιώργου Χαρβαλιά

Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια ρώτησα έναν ξένο διπλωμάτη -(Ευρωπαίο για να μην έχετε απορία…)- αν συμμερίζεται την ελληνική αγωνία για την προμήθεια προηγμένων οπλικών συστημάτων προκειμένου να αποτραπεί η επιχειρησιακή απειλή των Τούρκων στο Αιγαίο.

Μου απάντησε με έναν χρησμό: «Μπορείς να σκοτώσεις έναν ελέφαντα με ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι; Θεωρητικά ναι, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σου. Και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να του το καρφώσεις στην καρδιά πριν προλάβει να ανοιγοκλείσει τα βλέφαρα του…».

Αυτό το τελευταίο νομίζω είναι το κλειδί. Και με τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, το ερώτημα έχει ήδη απαντηθεί. Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν τα νέα όπλα για προληπτικό χτύπημα. Και αυτό αυτόματα απομειώνει την αξία τους.

 • ‘Οσο ξέρουν οι απέναντι ότι δεν θα τους χτυπήσεις, αν δεν αρχίσουν αυτοί πρώτοι τον καυγά, τόσο θα κοιμούνται ήσυχοι, σαν τον ελέφαντα που ξέρει ότι μπορεί να γυρίσει πλευρό, χωρίς ποτέ να βρεθεί μαχαιρωμένος.

Σιγά τον ελέφαντα, θα σπεύσουν να πουν κάποιοι. Η σημερινή Τουρκία είναι ένας ψευτομπαμπούλας με ξυλοπόδαρα. Λυπάμαι, αλλά κάνουν λάθος. Και δεν μιλώ για την στρατιωτική της ισχύ. Παράλληλα με την αμυντική  θωράκιση που έχτισε ενδογενώς, η Τουρκία του Ερντογάν, κατάφερε να αντιμετωπίζεται διεθνώς ως μία αναδυόμενη περιφερειακή οικονομική δύναμη με παγκόσμιες φιλοδοξίες. Σε πλήρη αντίθεση με την υπερχρεωμένη Ελλάδα του Μητσοτάκη που αντιμετωπίζεται ως…η τελευταία τρύπα του ζουρνά της Ευρωζώνης.

Δεν αρκεί δυστυχώς η πατρίδα μας να ανταγωνίζεται επαρκώς την Τουρκία στην κούρσα των εξοπλισμών. Σήμερα τα πάντα κρίνονται στην οικονομία. Και εκεί η διαφορά ισχύος μεταξύ των δύο χωρών είναι ακόμη μεγαλύτερη. Όχι μόνο λόγω μεγέθους, όπως θέλουν κάποιοι να πιστεύουμε. Αλλά εξαιτίας των σωστότερων στρατηγικών επιλογών που έλαβαν σε κρίσιμες ώρες οι πολιτικοί της γειτονικής χώρας.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά διαδοχικά άρθρα τεκμηριώνοντας την «διαφορά διαμετρήματος» στην οικονομική ισχύ των δύο χωρών που κάνει την Τουρκία να μοιάζει με ελέφαντα. Θα αρκεστώ όμως σε μερικά βασικά αλλά άκρως ενδεικτικά που είμαι βέβαιος ότι διαφεύγουν της προσοχής μας.

Πρώτον και κυριότερον, η Τουρκία δεν είναι χώρα υποθηκευμένη, όπως η σημερινή Ελλάδα. Με σχεδόν πενταπλάσιο ΑΕΠ από το ελληνικό, το εξωτερικό της χρέος είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από το ελληνικό! Πληρεί δηλαδή με σχετική άνεση τα αυστηρά κριτήρια του Μάαστριχτ, την ώρα που η Ελλάδα έχει παγκοσμίως μετά την Ιαπωνία, το μεγαλύτερο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ.

Ασφαλώς και το τουρκικό χρέος έχει δομικά προβλήματα, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του είναι βραχυπρόθεσμο. Ασφαλώς και ο πληθωρισμός τρέχει στα ύψη με τις τρέλες του Ερντογάν που αποφάσισε στα γεράματα να γίνει οικονομολόγος και ανακάλυψε θεραπεία στην…μείωση των επιτοκίων, ισοπεδώνοντας βασικά μακροικονομικά αξιώματα.

Ασφαλώς και η τουρκική λίρα έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας της και εξακολουθεί τους κλυδωνισμούς της, μειώνοντας διαρκώς την αγοραστική δύναμη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Όμως, ξαναλέω: Η Τουρκία δεν είναι υποθηκευμένη, όπως η Ελλάδα έως «τουλάχιστον το 2047».

Διαθέτει το δικό της εθνικό νόμισμα και μπορεί να παίζει όπως θέλει. Χωρίς να παραγνωρίζουμε και ότι η αδύναμη λίρα ευνοεί σημαντικά τις τουρκικές εξαγωγές. Και η γειτονική χώρα εξάγει, να είστε σίγουροι. Όχι σαν την Ελλάδα όπου το 72.4% της οικονομίας είναι διαρθρωμένο αποκλειστικά γύρω από «υπηρεσίες» με πρώτη και καλύτερη την γνωστή μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.

 • Η  Τουρκία κάνει και εξαγωγές προιόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως τα drones και πολλά άλλα προιόντα της εγχώριας πολεμικής της βιομηχανίας. Σε ετήσια βάση αυτές υπολογίζονται πλέον ότι ξεπερνούν τα 2 δις δολάρια, αλλά θα σας εκπλήξω νομίζω, λέγοντας ότι έπονται σε αξία των εξαγωγών ορισμένων διατροφικών προιόντων, όπως το ταπεινό…φουντούκι!

Επειδή λοιπόν οι Τούρκοι πολιτικοί, σε αντίθεση με τους δικούς μας υπάλληλους ξένων συμφερόντων, σέβονται το βιός και το μόχθο του αγρότη, δεν άφησαν την πρωτογενή παραγωγή στη τύχη της. Και δεν προέτρεψαν τους αγρότες να πουλήσουν στους Γερμανούς τα χωράφια για να βάλουν μέσα αντί για μπαμπάκι, καπνό και δέντρα, φωτοβολταικά πάνελ.

Όπως υποστηρίζει ο σημερινός υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και δασών της Τουρκίας, Bekir Pakdermili, τα τελευταία 16 χρόνια τα έσοδα από εξαγωγή γεωργικών προιόντων εξαπλασιάστηκαν. Και δεν έχω λόγο να μην τον πιστέψω. Μαζί με την ραγδαία εκβιομηχάνιση η Τουρκία εξακολουθεί να παραμένει παγκόσμια υπερδύναμη στις εξαγωγές βασικών αγροτοδιατροφικών προιόντων.

Πρώτη στον κόσμο στο φουντούκι (χωρίς το οποίο θα είχε παραλύσει η διεθνής σοκολατοποία) με μερίδιο …67% της διεθνούς παραγωγής! Πρώτη και στα σύκα με 27%, στα κεράσια με 26% και στα βερίκοκα με 23%. Το καταλάβατε; Παγκόσμια πρωταθλήτρια. Τα έσοδα από αυτές τις εξαγωγές μόνο το 2018 έφτασαν τα 2,17 δις δολάρια ξεπερνώντας αυτά των αντίστοιχων πολεμικού υλικού.

Αλλά υπάρχουν και πιο βαριοί τομείς από τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς όπου η Τουρκία διαπρέπει: Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό “Engineering News Record» που κάθε χρόνο δημοσιεύει την παγκόσμια κατάταξη των 250 μεγαλύτερων κατασκευαστικών του κόσμου, η Τουρκία βρίσκεται στην τρίτη θέση μόλις μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ.

 • Την ώρα που οι δικές μας πάλαι ποτέ κραταιές εργολαβικές εταιρείες αγοράζονται από Ολλανδούς, 40 τουρκικές τεχνικές εταιρείες κατασκευών φιγουράρουν στις μεγαλύτερες του κόσμου και πέντε από αυτές στην πρώτη δεκάδα!

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι η τουρκική οικονομία παρότι έχει χαρακτηριστικά φούσκα, είναι εξωστρεφής, δυναμική και έχει την ικανότητα να δημιουργεί εισροή κεφαλαίων, τη στιγμή που η Ελλάδα κοιτάει να «πιάσει» ότι μπορεί από τον τουρισμό.

Επιπλέον η ανάληψη μεγάλων κατασκευαστικών έργων στη Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική(που οι ελληνικές εταιρείες τα θαλάσσωσαν) έχουν επιτρέψει την Τουρκία τη μόνιμη διείσδυση στις περιοχές αυτές με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων και την γεωστρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας.

Τα πράγματα λοιπόν δεν εξαντλούνται στα «έξυπνα όπλα» από τα οποία η γειτονική χώρα διαθέτει μπόλικα, ούτε εξισορροπούνται μόνο με τις φρεγάτες και τα Rafale.

Καλά είναι αυτά, αλλά θα έπρεπε να μας απασχολεί και το «made in Turkey» που αφήνει όλο και βαρύτερο αποτύπωμα στην διεθνή οικονομική σκηνή σε σχέση με το «made in Greece» που χάρις στην ξενοδουλεία των πολιτικών μας υποκαταστάθηκε με το… «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε»…

2 COMMENTS

 1. Για να σωθει η Ελλαδα επειγει να κλεισουν τα συνορα στον Εβρο με υψηλο συρματοπλεγμα, τειχος και στρατο, και με το Ναυτικο στο Αιγαιο ,ωστε οι « προσφυγες» και λαθρομεταναστες να μην εισβαλλουν στην Ελλαδα βασει του σχεδιου του Ερντογαν να ισλαμοποιησει την Ελλαδα, αλλα να επιστρεφονται στην Τουρκια. Μεταφερετε τους καταυλισμους των λεθρομεταναστων σε ερημα νησια μεχρι να επιστρεψουν στις χωρες τους.Διαλυστε τις ξενοκινητες ΜΚΟ .Η Ελλαδα του κορονωιου,της Χρεοκοπιας και της > 20 % ανεργιας δεν μπορει να δεχεται και να περιθαλπει κατα 67% των εξοδων τους λαθρομεταναστες ,ωστε να καταντησουν συντομα οι Ελληνες μειονοτητα στην Ελλαδα , με κινδυνο αφανισμου τους για πρωτη φορα ,υστερα απο ~ 4χιλ χρονια λαμπρης ιστοριας.

  Το Ισλαμ(=υποταγη) ειναι ιμπεριαλιστικη, βιαιη, ολοκληρωτικη, μισογυνιστικη ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ>80%( ισλαμοφασισμος)ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΗ ΩΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ<20%,
  ,οποτε το Ισλαμ δεν πρεπει να επιστρεψει στην Ελλαδα .
  ΟΧΙ Ιδρυση τζαμιων στην Ελλαδα!
  Να μην διδεται αντισυνταγματικα, χωρις ελληνα γονιο η Ελληνικη Ιθαγενεια σε αλλοδαπους.Να καταργηθει ο αντιρατσιστικος νομος που καταργει την Ελευθερια του Λογου και απαγορευει καθε κριτικη του Ισλαμ που ΔΕΝ ειναι ρατσα( Σωτη Τριανταφυλλου, Θανος Τζημερος).Να ακυρωθει η UN MIGRANT COMPACT -ΣΥΝΘΗΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ-του Δεκ 2018 (διαβαστε την στο Google)που εγκαθιστα και περιθαλπει λαθρομεταναστες σε Ελλαδα και Ευρωπη με σκοπο την ισλαμοποιηση τους ,απαγορευοντας στα ΜΜΕ να δημοσιευουν παραβατικη συμπεριφορα των μωαμεθανων.Η μεταναστευση ΔΕΝ ειναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ ,οπως ψευδως το παρουσιαζει ο ΟΗΕ υπακουοντας στο σχεδιο ισλαμοποιησης του πλανητη απο τις 57 ισλαμικες χωρες του Organization of Islamic Cooperation με συνεργατες τον Σορος,τους αριστερους εθνομηδενιστες , τους ισλαμιστες και τους εθελοτυφλουντες οπαδους της Παγκοσμιοποιησης.
  Δυστυχως ο Μητσοτακης δηλωσε στην Βουλη ,οτι « θα μπολιασει τους Ελληνες, θα τους κανει πολυπολιτισμικους , και θα καταπολεμησει τον Εθνοτισμο -Ελληνισμο»Στο Βild προσφατα δηλωσε ,οτι δεχεται στην Ελλαδα ,οσους λαθρομεταναστες απελαυνει η Γερμανια ,εφοσον αυτη τους χτισει σπιτια ,αγνοωντας την αντιθεση των Ελληνων σαυτο .

  Να αυξηθει η στρατιωτικη θητεια στους 24 μηνες με παλλα’ικη πολιτοφυλακη, οπως στην Ελβετια και Ισραηλ για λογους εθνικης ασφαλειας.Να λειτουργησει η ΕΛΒΟ, ωστε να παραγονται οπλα και ντροουνς για την αμυντικη θωρακιση της Ελλαδας απο την επεκτατικηΤουρκια.Να ψηφισει η Ευρωβουλη νομο, οτι τα συνορα Ελλαδας και Κυπρου ειναι προστατευσιμα συνορα της ΕΕ με την Frontex.Να αλλαξει ο Ποινικος Κωδικας και να επιβαλλονται αποτρεπτικα αυστηρες ποινες στους κακοποιους και τρομοκρατες.Απαιτειστε αξιοκρατικη,αδιαφθορη ,ανεξαρτητη Δικαιοσυνη και επαναφορα θανατικης ποινης για ειδεχθεις δολοφονους .Να ελαττωθει η φορολογια στο 12%,οπως στην Κυπρο ,για να υπαρξει αναπτυξη και ισχυρηΑμυνα.Να ενισχυθει η πρωτογενης παραγωγη για τροφικη επαρκεια των Ελληνων.Να καταγγελθει το Χρεος ως Επαχθες,η να αναδιαρθρωθει η αποπληρωμη του στο 1/4της ετησιας αναπτυξης της Ελλαδας και να απαιτηθουν οι Γερμανικες Αποζημιωσεις.Οχι στις εισαγωγες απο Τουρκια.
  Να ακυρωθει η Συμφωνια των Πρεσπων , να μην αναγνωρισθει Μακεδονικο Εθνος στα Σκοπεια και ως Μακεδονικη η βουλγαρικη γλωσσα που ομιλει μερος του ~1,6 εκ κατοικων του αλβανοβουλγαροσερβοελληνικου ψευδοκρατιδιου των Σκοπειων.
  Να ανακηρυχθει αμεσα η ΑΟΖ της Ελλαδας με Κυπρο.Να μαθαινουν τα Ελληνοπουλα τα επιτευγματα των προγονων τους στα σχολικα τους βιβλια ,οπως συστηνει ο Δημητρης Νατσιος στο υ tube,για να γινουν Φιλελληνες και υπερασπιστες του ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ,που χαρισε στην Ανθρωποτητα τους Ολυμπιακους Αγωνες,το Θεατρο,την Φιλοσοφια,την Δημοκρατια,τηνΕπιστημη, την Λογικη, την Ιατρικη με τον Ορκο του Ιπποκρατη , την Γεωμετρια του Ευκλειδη και την Ελληνικη Γλωσσα για τον εμπλουτισμο των επιστημων και την διαδοση του μηνυματος του Ιησου Χριστου με το Ελληνικο Ευαγγελιο.
  Στο you tube βλεπετε:Κυριακος Βελοπουλος,Νικος Λυγερος,costas wills,Θανος Τζημερος,Μαζης,Δημητρης Νατσιος
  κ.α. για την απαραιτητη πατριωτικη ενημερωση σας.Για το Ισλαμ βλεπετε στο u tube:apostate prophet, ,Bill Warner,bare naked islam στο Google κ.α.

 2. Στο ανωτερω αρθρο η Τουρκια παρουσιαζεται ως περιφερειακη υπερδυναμη.Ομως το Ιρακ πριν απο το 1990 ηταν μια εξοχα εξοπλισμενη χωρα με πυραυλους scud ,ενα εκατομμυριο στρατιωτες,και
  πανισχυρη οικονομικα ,αλλα με το ατοπημα εισβολης στο Κουβειτ εγινε στοχος των ΗΠΑ που διελυσε το Ιρακ με βομβαρδισμους στον πολεμο των 100 ωρων!
  Οποτε αν ο Ερντογαν προβει σε παρομοιο ατοπημα η τυχη του θα ειναι η ιδια!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here