Editorial of Eleftheria newspaper, Cyprus
Με έκπληξη, αλλά και σοκαρισμένοι θα λέγαμε, διαβάσαμε και ακούσαμε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να αναφέρεται από τις ΗΠΑ στην εκκλησιαστική κρίση που προέκυψε με την παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Μια κρίση που αγγίζει τα όρια ενός ιδιότυπου (sui generis) Σχίσματος. Είπε, λοιπόν, για την αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας ότι «εκίνησαν την πτέρναν κατά του ευεργέτου». Και πρόσθεσε: «Θύμωσαν και έκοψαν την κοινωνία μου από τα δίπτυχα. Δεν με μνημονεύουν πλέον. Θα έλεγα σκασίλα μου…»!
Το θέμα αυτό της Ουκρανίας δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στην Ορθοδοξία, το οποίοι υφέρπει ακόμα. Άλλες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες τάχθηκαν υπέρ της απόφασης του Οικουμενικού Πατριάρχη και άλλες εναντίον. Η Ορθοδοξία «εσχίσθη εις δύο».
Ανεξαρτήτως εάν έχει δίκαιο ή όχι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σημασία έχει ότι η πράξη αυτή επέφερε αναστάτωση στην Ορθοδοξία, προκαλεί έριδες ακόμα και στο εσωτερικό των υπολοίπων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και – δικαίως ή αδίκως – δημιουργεί υποψίες περί άλλων κινήτρων.
Επειδή, λοιπόν, το θέμα είναι όντως σοβαρό, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ως πρώτος μεταξύ ίσων, ως Οικουμενικός όπως εμείς οι Ελληνορθόδοξοι τον αναγνωρίζουμε, θα πρέπει να έχει υπομονή, μεγαλοσύνη και ο λόγος του να είναι συνδιαλλακτικός, ώστε να οδηγεί σε καταλλαγή.
Ο Πατριάρχης, κι αν ακόμα αισθάνεται ότι αδικείται, δεν είναι δυνατόν (δεν μπορούμε καν να τον φανταστούμε) να χρησιμοποιεί τέτοιες «λαϊκές» εκφράσεις απαξίωσης άλλων αδελφών Εκκλησιών. «Σκασίλα μου», ας πούμε, μπορεί να πει ένας μπακάλης, όταν κάποιοι δεν μπαίνουν στο μαγαζί του να ψωνίσουν. Τους περιφρονεί και στρέφεται προς τους πιστούς πελάτες του.
Θλιβόμεθα ειλικρινά. Το Οικουμενικό (για εμάς) Πατριαρχείο είναι ιερός θεσμός, ανεξαρτήτως του πού βρίσκεται, στην Κωνσταντινούπολη ή στο Άγιον Όρος. Ακόμα και όταν «σταυρώνεται», οφείλει ν’ ανεβαίνει τον «Γολγοθά» με το «άφες αυτοίς ουκ οίδασι τι ποιούσι». Όχι με το… «σκασίλα μου»!!!
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 1: Η επίσκεψη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ ήταν επιτυχής, δεδομένου ότι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και άλλους ανωτάτους κυβερνητικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους. Ατύχησε, όμως, στην προσπάθειά του να… περισώσει το κύρος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, μετά την ακατανόητη ενέργεια αυτού να παραστεί στα εγκαίνια της «σφηκοφωλιάς» της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, μαζί με τον κατοχικό ηγέτη Τατάρ, ο οποίος εμφανίστηκε εκεί ως… «πρόεδρος κράτους». Το να λέει ο Πατριάρχης ότι είναι ο καταλληλότερος που έχουμε, γι’ αυτό τον στείλαμε στην Αμερική και «έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του», είναι ξεκάθαρη «άφεση αμαρτιών» για την αντεθνική ενέργεια του Αρχιεπισκόπου, που ξεσήκωσε την μήνιν της Ομογένειας και την έντονη δυσαρέσκεια του Προέδρου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη. Ας πιστέψουμε ότι είναι ο καταλληλότερος. Στο συγκεκριμένο θέμα διέπραξε μέγα σφάλμα. Και ουδείς Ελπιδοφόρος δικαιούται να προκαλεί την Ομογένεια, να περιφρονεί τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου και να λέει «δεν είμαι υπάλληλός τους». Σωστά. Δεν τον είδε ποτέ κανείς ως υπάλληλο. Αλλά ούτε υπάλληλος του Ερντογάν είναι. Άρα, η στήριξη Βαρθολομαίου επί της συγκεκριμένης συμπεριφοράς (διότι γι’ αυτόν τον λόγο εκμαιεύθηκε η στήριξη ) ήταν ατυχεστάτη (επιεικώς).
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 2: Διαβάσαμε ένα παραπολιτικό σχόλιο στην αθηναϊκή εφημερίδα «Καθημερινή» για την «Ομάδα Φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων» στην Ελλάδα, το οποίο μάς προβλημάτισε. Θα το ψάξουμε, διότι είναι ανησυχητικά αυτά που γράφει ο συντάκτης. Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας πρέπει να ενημερωθεί και να… τραβήξει κάποια αυτιά.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 3: Ξεσήκωσαν εκτάκτως τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, να μεταβεί άρον άρον στη Νέα Υόρκη για να καλύψει τα τελευταία στάδια της επίσκεψης Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ. Όλα πληρωμένα από… ευεργέτες! Φαίνεται, διαπίστωσαν ότι η επίσκεψη δεν τύγχανε κατάλληλης προβολής στην Ελλάδα και αποφάσισαν να δώσουν κάποια… ώθηση, δεδομένου ότι ο Κωστίδης είναι πιστός Φαναριώτης, αλλά και έγκυρος δημοσιογράφος, σεβαστός στο τηλεοπτικό κοινό της Ελλάδας…
Φαναριώτικα κόλπα!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here