PHOTO CREDIT: Ntinos Avlonitis / Anamniseis.net

Αρκετά θετικά βήματα αλλά και πολλές αντεγκλήσεις εκατέρωθεν… Ο Δημήτρης Γωνιάς κατά γενική ομολογία έκλεψε την παράσταση. Αναβλήθηκε η συνάντηση για την Παρέλαση στο γραφείο του Τζον Κατσιματίδη. Η δικαιολογία ήταν η ασθένεια με κορονωϊό του Κακούρου… Αλλά ίσως αυτό να αποτελέσει ευκαιρία για αναθεώρηση καθώς το γραφείο του Κατσιματίδη δεν ήταν ο κατάλληλος τόπος. Οι συνεδριάσεις πρέπει να γίνονται στο Σταθάκειο.

Του Νίκου Σταματάκη

Με απρόσμενα θετικό πρόσημο έκλεισε η χθεσινή Γενική Συνέλευση, παρόλες τις επιφυλάξεις που ο γράφων είχε εκφράσει προς πολλές πλευρές.  Μια μεγάλη αλήθεια της ζωής επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά, ότι η συνύπαρξη και ο διάλογος, έστω και με ένταση και σε τεταμένες καταστάσεις, τελικά παράγει αποτελέσματα. Ειδικά στην περίπτωσή μας όπου πρόκειται στην ουσία για ανθρώπους που ενώνονται από την αγάπη τους για την Ομογένεια και την Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί η θετική συμβολή του Δημήτρη Γωνιά (που είναι σχετικά νεόφερτος στην Ομοσπονδία με παρουσία μόνο μερικών μηνών) αλλά μίλησε από την καρδιά του και δίκαια απέσπασε το γενικό θαυμασμό και το χειροκρότημα. “Τι μας χωρίζει;” φώναξε με συγκρατημένη αγανάκτηση πιάνοντας το νόημα της βραδιάς στην σύντομη ομιλία του.

Θετικές συστάσεις έκανε και ο Δημήτρης Φίλιος που υπέδειξε στους πάντες ότι η Παρέλαση αλλά και η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου πρέπει να μείνουν υπεράνω των ανταγωνισμών. Πολύ καλά διαχειρίστηκαν τη συνεδρίαση οι Καλαμαράς και Σιώκης.

Μίλησα με αρκετούς από τους παρόντες και είδα κάποια βίντεο.  Εχοντας μια ευρεία οπτική των εξελίξεων των τελευταίων μηνών θα συνοψίσω τα αποτελέσματα της βραδιάς ως εξής:

A) Θετικό στοιχείο η διεύρυνση της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου (Αλεξίου, Στρουμπάκης, Λάσκαρη) με τους Αλμυρούδη, Λυγγέρα, Μάστορα και Ράλλη, εφόσον βέβαια αποδεχτούν όλοι οι τελευταίοι.  Είναι θετικό επειδή ανοίγει σοβαρή διέξοδο στο καίριο αυτό θέμα που πρέπει να λυθεί για να γυρίσει σελίδα η οργάνωση.  Δείχνει όμως καθαρά και το δρόμο της ενότητας για το μέλλον.

Β) Θετική επίσης η σύσταση Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αποτελούμενη από τους Χ.Βουρνά, Γ.Αγγελόπουλο, Γ.Κίτσιο, Α.Μακρή, Χ. Κωστάκη, Γ.Νικολόπουλο και Α.Δημητρίου.  Επιτέλους πρέπει να ξεκαθαρίσει το μητρώο συλλόγων έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς νόμιμες εκλογές.

Γ) Η εγγραφή νέων συλλόγων στην Ομοσπονδία μεταξύ των οποίων και της “Συμμαχίας Γυναικών” με πρόεδρο την Μαρία Μάρκου, επιτέλους λύνει την περιπέτειά τους.  Ανοίγει επίσης το δρόμο για την εγγραφή και άλλων.

Απομένει βέβαια η σύσταση της Επιτροπής Καταστατικού που θα είναι κλειδί για το μέλλον της Οργάνωσης.  Εκεί πρέπει να τεθούν σε νέες βάσεις τόσο η συμμετοχή όσο και οι εκλογικές διαδiκασίες – αλλά επίσης να αναμορφωθεί ο χαρακτήρας της οργάνωσης ώστε να επιτρέπει την ανάληψη, χωρίς προσκόμματα, πολιτικών πρωτοβουλιών, ιδιαίτερα για τα εθνικά θέματα.  Το τελευταίο είναι μεγάλης σημασίας επειδή τελευταία ο Αρχιεπίσκοπος δείχνει να “συνετίζεται” και να αφήνει κατά μέρος τις φιλοδοξίες να το παίξει “λομπίστας” της Ομογένειας. Ελπίζεται έτσι ότι η Ομοσπονδία που έχει μεγάλη παράδοση στην υποστήριξη των εθνικών θεμάτων θα αναλάβει το ρόλο που της αρμόζει.

Πολλοί ψίθυροι και υπόνοιες εξακολουθούν να διαρρέουν για τις νομικές κινήσεις των δύο πλευρών. Είχα επανειλλημένα υποστηρίξει την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων (TRO). Είναι ολοφάνερο ότι θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα, είτε από το ίδιο το δικαστήριο, είτε με την μεγάλη πίεση που θα δημιουργούσε για κάποιο συμβιβασμό.  Το τελευταίο δρόμο υπέδειξε χθές ο Νίκος Αλυσανδράτος από τον “Κέφαλο”, που υπέδειξε τη δημιουργία προσωρινής εκτελεστικής επιτροπής, μεταβατικού χαρακτήρα, και από τις δύο πλευρές.  Παρόμοιες προτάσεις για “επιτροπή από προσωπικότητες κοινής αποδοχής” έχουν γίνει από άλλους στο πρόσφατο παρελθόν.  Αγαπητοί ομογενείς, σας βεβαιώνω ότι εάν είχε κατατεθεί αίτηση για TRO, μια παρόμοια επιτροπή θα είχε σχηματιστεί εντός ημερών – και πιθανότατα θα αποσυρόταν αργότερα η νομική αίτηση…

Η πλευρά Γεωργόπουλου-Κακούρου, παρότι απειλεί με νομικές κινήσεις, δεν δείχνει να έχει τα κότσια για οτιδήποτε.  Ούτε τα χρήματα διαθέτει αλλά ούτε και το δίκαιο με το μέρος της.  Εχω σημειώσει πολλές φορές τα προβλήματά της: Σε ποιό δικαστή θα παρουσιαστεί και θα πεί για τις ενέργειές της το κατακαλόκαιρο, το καταστατικό στα ελληνικά, τις κλοπές των βιβλίων, την έλλειψη οικονομικού ελέγχου και τα λοιπά; Είναι χαμένη από χέρι.  Χθες όμως απώλεσε και το στοιχείο που την κρατούσε ζωντανή έως σήμερα: την δήθεν αριθμητική υπεροχή και την “συσπείρωση” αρκετών σωματείων.  Από την μεγάλη συμμετοχή στη χθεσινή Γ.Σ. (55 σύλλογοι!!) αποδείχθηκε ότι χάνουν το παιχνίδι.  Ετσι καλά θα κάνουν να συμβιβαστούν και να συμμετάσχουν στις διαδικασίες εξομάλυνσης. Είναι στριμωγμένοι από κάθε πλευρά.  Με το να υπογράψουν τη σχετική δήλωση στην είσοδο του Σταθάκειου αναγνώρισαν έμπρακτα την ομάδα της πλειοψηφίας των προέδρων που διοικούν.  Μάλιστα με την τραμπούκικη συμπεριφορά των γνωστών “θερμόαιμων” της ομάδας Γεωργόπουλου-Κακούρου, αλλά και με την αγένεια τους έδειξαν για ακόμα μια φορά το αληθινό τους πρόσωπο. Εχασαν έτσι και όποια ίχνη αξιοπιστίας τους είχαν απομείνει.

Η αναβολή της συνάντησης στο γραφείο του Κατσιματίδη

Ανακοινώθηκε νωρίς το απόγευμα ότι αναβλήθηκε η συνάντηση για την παρέλαση που είχε προγραμματιστεί για τις 2μμ στο γραφείο του Κατσιματίδη.  Η δικαιολογία ήταν η ασθένεια με κορονωϊό του Κακούρου (αλλά και η νοσοκομειακή περίθαλψη του καρδιοπαθούς Γαλάτουλα).  Αυτό μάλλον θα πρέπει να ερμηνευθεί θετικά και από τις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις της Ομοσπονδίας.  Επειδή δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να γίνονται αυτές οι συναντήσεις εκεί. Οχι μόνο αυτό, αλλά από ότι φαίνεται είναι αντίθετο με τα συμφωνηθέντα στη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο όπου είχε διατυμπανισθεί ότι η παρέλαση θα παραμείνει στα χέρια της οργάνωσης.  Μια συνάντηση στο γραφείο του Κατσιματίδη θα έδινε τον λάθος συμβολισμό.

Να λοιπόν μια ευκαιρία να ενωθούν οι δύο αντίπαλες πλευρές και να απαιτήσουν οι συνεδριάσεις για την Παρέλαση να γίνονται στο Σταθάκειο.  Ετσι ώστε πράγματι να έχει η Ομοσπονδία τον έλεγχο και συμβολικά των εξελίξεων.  Και να έχουν το πάνω χέρι στον καθορισμό τόσο των θεμάτων όσο και των τιμωμένων προσώπων. Η Αρχιεπισκοπή είναι καλοδεχούμενη να συμμετάσχει με συμβουλευτικό ρόλο όπως έκανε κάθε χρόνο.  Αλλά να μην νομίζει κιόλας ότι “έχει το πάνω χέρι” στα θέματα της παρέλασης. Εκεί δεν τίθεται ζήτημα και δεν πρέπει να έχει κανείς αυταπάτες – ιδιαίτερα μετά την απαράδεκτη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου στα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτιού: Ενα ακόμα στραβοπάτημα, μια ακόμα κουτσουκέλα (όπου πιθανόν ο κ. “Ελπιδοκτόνος” θα μπορούσε να κατηγορηθεί για σαμποτάρισμα της παρέλασης) και θα ήταν το οριστικό τέλος της παρουσίας του στην Αμερική.

Ας μην έχουν λοιπόν “φοβίες” και “ευσέβειες” και οι δύο αντίπαλες πλευρές της Ομοσπονδίας.  Η Οργάνωση έχει το πάνω χέρι και όχι η Αρχιεπισκοπή.  Μπορούν άνετα να ζητήσουν και να απαιτήσουν οι συναντήσεις να γίνονται στο Σταθάκειο και να ορίζουν εκείνοι την ατζέντα και όχι η Εκκλησία – όπως άλλωστε γινόταν πάντοτε.

1 COMMENT

  1. Ευχομαι συντομα να γινει ο οικονομικος απολογισμος της Ομοσπονδιας, ο ελεγχος των εγγεγραμμενων συλλογων και οι Εκλογες για διοικητικο συμβουλιο ωστε να συνεχισει η Ομοσπονδια το εργο της που ειναι πολυ σπουδαιο για τον Ελληνισμο!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here