ΣΧΟΛΙΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (Στέλιος Τάτσης) – Δεν εκπλήσσομαι, ήμουν πάντα επιφυλακτικός με όλους, και όταν λέγω με όλους, εννοώ Αμερικανικό πεντάγωνο (βαθύ κράτος της Αμερικής τσιράκι του παγκόσμιου βαθέως κράτους), τους Ισραηλίτες και φυσικά τα χασανάκια …τους

Άραβες, τους τελευταίους τους έζησα από πολύ κοντά, άλλα σου λένε το πρωί και
άλλα το βράδυ. Μέγα το λάθος  των Ελληνικών Κυβερνήσεων που απέβαλαν την
καχυποψία η οποία χαρακτηρίζει τον Έλληνα, γιατί αν την είχαν, οι διαπραγματεύσεις
θα είχαν δυό ήχους και του καρφιού και του πετάλου. Εάν ήταν επιφυλακτικοί, την ίδια
στιγμή που συζητούσαν με την “ Αμερική”, έπρεπε να συνομιλούν και με άλλους, που αν τους παραχωρούσαμε τα απειροελάχιστα μπροστά σ’αυτά που δώσαμε σε τούτους θα μας εξασφάλιζαν την ανεξαρτησία μας, την ακεραιότητα των συνόρων μας και την Εθνική μας αξιοπρέπεια. Μας χαμογέλασαν  για ένα διάστημα για να μας καταλήξουν σε ένα όνειρο απατηλό…….όλοι στο κόλπο εκτός από τα τζουτζέκια που μας κυβερνούν και που η φαιά τους ουσία έχει κολλήσει στα τοιχώματα του εγκεφάλου.
Όλα ξεκίνησαν λάθος, κάλια πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι, λέγει ο Σοφός
Λαός, εμείς έπρεπε να ξεκινήσουμε με αυτά που μπορούσαμε, με αυτά στα οποία, δεν
υπάρχουν άλλοι να τα διεκδικούν και αυτά είναι ο υποθαλάσσιος πλούτος του Ιονίου και
εντός των χωρικών μας υδάτων και φυσικά την διεύρυνση του κοιτάσματος στον Πρίνο στον κόλπο της Καβάλας. Ο Καθηγητής μας των Γαλλικών ο αείμνηστος Τσαγκαίος, επειδή πολλοί από τους μαθητές συγχρόνως με τα Γαλλικά που διδασκόσασταν στο Γυμνάσιο της Χίου, παράλληλα παίρναμε και μαθήματα Αγγλικής σε ιδιωτικούς δασκάλους και πολλές φορές μπερδεύαμε τις λέξεις και την προφορά, οπότε ο πανούργος Τσαγκαίος το καταλάβαινε και μας πετούσε εκείνη την παροιμία με την μεγάλη σημασία: “Οποιος κυνηγάει δυό λαγούς δεν πιάνει κανέναν”.
Δυστυχώς πάνε πολλά χρόνια που η Ελληνική πολιτική περπατάει στο ίδιο μονοπάτι με
σκυμμένο κεφάλι και οι πολιτικοί με γεμάτες τσέπες και πολύ φοβάμαι πως δυστυχώς
για μια ακόμη φορά θα ξαναδούμε την δόξα να περπατά στων Ψαρρών την ολόμαυρη
ράχη……. Από την αρχή φωνάζω πως η ΝΤΠ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ την Τουρκία αλλά οι φωνές μου προσκρούουν σε αυτιά κωφών και κούφιων….και τα χασανάκια
που έχουν κοινή θρησκεία μπορεί να μαλώνουν ανά μεταξύ τους αλλά ο εχθρός είναι
πάντα κοινός και θα τους ενώνει. Δυστυχώς οι πολιτικοί μας που εκλέγονται Δημοκρατικά (χα, χα, χα, χα,) για να επιπλέουν ως και οι φελλοί χρησιμοποιούν το διαίρει και βασίλευε για να γίνονται τσοπάνηδες στην Ελληνική στάνη. Γι’αυτό γέμισε η Πατρίδα ένα σωρό κόμματα, η σκέψη είναι όχι η προσφορά στην Πατρίδα , αλλά έτσι και τρυπώσω στην Βουλή σώθηκα……
Μάλιστα ΚΥΡΙΟΙ…….
=====================================

Με non paper οι ΗΠΑ «τελειώνουν» τον EastMed και εκθέτουν την κυβέρνηση

Του Σωτήρη Σιδέρη – epikjaira.gr
Οριστικό τέλος στην κατασκευή του αγωγού EastMed δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλάζοντας τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Με non paper του Στέητ Ντηπάρτμεντ προς την ελληνική κυβέρνηση, με τυπικό αποδέκτη τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ Γιάννη Σμυρλή, γνωστοποιούν την άρνηση της Ουάσιγκτον να στηρίξει το εν λόγω εγχείρημα. Πανομοιότυπο non paper αναφέρουν πληροφορίες, έχει αποσταλεί στο Τελ Αβίβ , αλλά και στην Τουρκία. Η τουρκική πολιτική θριάμβευσε και περιμένουμε τώρα τις αντιδράσεις και τις επιπτώσεις. Αυτό όμως που προκαλεί κατάπληξη δεν είναι η αποτυχία ενός εγχειρήματος που εξαρχής είχε προβλήματα οικονομικής βιωσιμότητας. Η πιο σημαντική παράμετρος, είναι ότι οι ΗΠΑ στο non paper, αιτιολογώντας τη θέση τους, πέρα από τα οικονομικά και εμπορικά στοιχεία, επισημαίνουν ότι η ιδέα του εν λόγω αγωγού, είναι εστία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, παίρνοντας ξεκάθαρα τη θέση της Τουρκίας. Πρόκειται για μια νέα συλλογιστική που εκπορεύεται από την Ουάσιγκτον και η οποία όχι απλά αποδυναμώνει τις ελληνικές θέσεις αντίθετα τις συντρίβει και ταυτόχρονα υιοθετεί πλήρως την τουρκική επιχειρηματολογία. Αλλά οι ανατροπές δεν σταματούν εδώ. [Συνέχεια στην πηγή: omegapress.gr]
[iEpikaira: Το παρόν δημοσίευμα παρουσιάζεται ως είδηση καίτοι το iEpikaira δεν συμφωνεί εξ ολοκλήρου με την ανάλυση / σχολιασμό. Ο κίνδυνος ήταν εμφανής εδώ και πολύ καιρό ΕΔΩ και περισσότερα ΕΔΩ!]
Το άδοξο τέλος του αγωγού EastMed
Π.Κ.
Με ένα non paper από την Ουάσιγκτον, τρεις παραλήπτες και πολλούς αποδέκτες, η αμερικανική διπλωματία ξεκαθάρισε πώς δεν θα στηρίξει ούτε πολιτικά ούτε και οικονομικά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη .
Το non paper του State Department έφθασε στην Αθήνα, στο Τελ Αβίβ και στην Άγκυρα. Οι υπόλοιποι αποδέκτες είναι βεβαίως οι άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερόμενοι, όπως η Αίγυπτος, η οποία εξ αρχής δεν ήταν και πολύ ένθερμος οπαδός του σχεδίου και βεβαίως η Κύπρος.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τους δικούς του λόγους διατηρεί σιγή ασυρμάτου ως προς το αμερικανικό non paper, την ύπαρξη του οποίου αποκάλυψε η ιστοσελίδα «Ωμέγα Press» την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου. Η αμερικανική θέση έρχεται εκ των πραγμάτων να ενισχύσει την Άγκυρα επί του ζητήματος. Μία θέση η οποία είχε εκφραστεί από την αρχή, όταν η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος άρχισαν να ενεργοποιούνται στην κατεύθυνση της κατασκευής αυτού του κολοσσιαίου και πανάκριβου αγωγού από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, μέσω Κρήτης, ηπειρωτικής Ελλάδος και Ιονίου – Αδριατικής προς Ιταλία.
Εξ αρχής είχαν διατυπωθεί ενστάσεις από πετρελαϊκούς αλλά και διεθνείς οικονομικούς παράγοντες, τους εν δυνάμει επενδυτές δηλαδή, ως προς το οικονομικό κόστος αλλά και τις τεχνολογικές προκλήσεις που θα συνεπαγόταν ένα τέτοιο θηριώδες κατασκευαστικό έργο. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που η αμερικανική διπλωματία εγείρει ζητήματα που έχουν σχέση με την πολιτικοστρατιωτική σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το αμερικανικό non paper παραπέμπει με σαφήνεια σε θέματα ασφαλείας που θα προκαλέσει η λειτουργία ενός EastMed. Η Ουάσιγκτον θεωρεί την ύπαρξη του αγωγού ως «πηγή έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», θέση που πρώτη η Άγκυρα έθεσε επισήμως και ανεπισήμως ως βασικό επιχείρημα της στο ευρύτερο πλαίσιο της απόρριψης αυτού του σχεδίου.
Με λίγα λόγια η αμερικανική διπλωματία συντάσσεται με την επιχειρηματολογία της τουρκικής διπλωματίας σε αυτό το ζήτημα. Να σημειωθεί ότι στο θέμα αυτό και η Μόσχα κράτησε μία αρνητική στάση υιοθετώντας μία κεκαλυμμένη (αλλά διατυπωμένη σε κάθε ευκαιρία), πολιτικοδιπλωματική αρνητικότητα και μάλιστα εξ αρχής. Στο επόμενο διάστημα πιθανώς να πληροφορηθούμε για τον εάν ή όχι το ζήτημα EastMed τέθηκε προς συζήτηση κατά τις πρόσφατες συνομιλίες Μπάϊντεν – Πούτιν με αιχμή το Ουκρανικό ζήτημα ή αν αποτέλεσε ξεχωριστό κεφάλαιο στην τελευταία συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ρωσίας και των ΗΠΑ στην Στοκχόλμη. Θα πληροφορηθούμε δηλαδή αν η προοπτική κατασκευής αυτού του αγωγού αποτέλεσε μέρος μίας ευρύτερης διαπραγμάτευσης στρατηγικής σημασίας του τύπου δούναι και λαβείν μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.
Σε κενό αέρος η «Τριμερής» – Αιφνιδιασμένη η Αθήνα
Ο τελικός τορπιλισμός του EastMed από την αμερικανική διπλωματία συμβαίνει χρονικά αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πολιτικοστρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ κέρδισαν όλα όσα ζητούσαν από την ελληνική κυβέρνηση. Νέες Βάσεις, επέκταση της Σούδας, νέο χρονικό πλαίσιο σύμβασης, νέες συμφωνίες για εμπλοκή της Ελλάδας στις Νατοϊκές δραστηριότητες.
Αντίθετα η Αθήνα παρακολουθεί μάλλον αιφνιδιασμένη πώς ένα τμήμα του ευρύτερου σχεδιασμού της βασισμένου στην έννοια της «Τριμερούς Συνεργασίας» (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος) – (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος) για να απομονώσει την Τουρκία από το στρατηγικό παίγνιο της Ανατολικής Μεσογείου, προσκρούει στις αμερικανικές επιλογές οι οποίες εφάπτονται των τουρκικών επιδιώξεων. Θα είναι πολύ δύσκολο δηλαδή για την Αθήνα να εξηγήσει το πώς ένας σημαντικός σχεδιασμός (;) που αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας προσέκρουσε στα «βράχια» της αμερικανικής διπλωματίας με την οποία η Αθήνα βρίσκεται σε μόνιμη επαφή. Είναι η Αθήνα η οποία χαρακτηρίζει αυτή τη φάση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ως την «καλύτερη περίοδο στην ιστορία». Το ίδιο ισχυρίζεται και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Πάγιατ ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς την δουλειά του στην ελληνική πρωτεύουσα αποχωρεί δίνοντας την θέση του στον κ. Τσούνη εκ της Ομογένειας. Η Αθήνα λοιπόν οφείλει να εξηγήσει το πώς ένας πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής παύει να είναι εν ισχύ λόγω «ανωτέρας βίας». Βλέπε λόγω ενός «non paper» που είχε ως τυπικό αποδέκτη στην Αθήνα τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ Γιάννη Σμυρλή και στο οποίο η πιο σημαντική παράμετρος είναι ότι οι ΗΠΑ αιτιολογώντας τη θέση τους, πέρα από τα οικονομικά και εμπορικά στοιχεία, επισημαίνουν ότι η ιδέα του εν λόγω αγωγού, είναι εστία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο! Κάποιοι δηλαδή πανηγυρίζουν στην Τουρκία.
[iEpikaira: Μερικές επιπλέον σκέψεις στο σχόλιό μας ΕΔΩ!]
Πηγή: zougla.gr
ΕΝΤΩΜΕΤΑΞΥ: Έτοιμη η προκαταρκτική μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του EastMed
Γιάννα Παπαδημητρίου
Τις προεργασίες για την εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων για τον EastMed συνεχίζει η IGI Poseidon, οι οριστικές αποφάσεις για την κατασκευή του οποίου αναμένεται να ληφθούν μέχρι το τέλος του 2022.
Στα πλαίσια αυτά, η εταιρεία διοργανώνει την Τρίτη 18 Ιανουαρίου διαδικτυακή συνάντηση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ) για το ελληνικό τμήμα του αγωγού θα παρουσιαστούν σε διαδικτυακή συνάντηση.
Στη συνάντηση θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, μεταξύ των οποίων και οι τοπικές αρχές που έχουν αρμοδιότητα για τις περιοχές από όπου σχεδιάζεται να περάσει ο αγωγός.
Αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσουν οι προβλέψεις και οι μέριμνες που θα συμπεριληφθούν στη μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων για το έργο, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία για τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις που απαιτούνται από τις αρμόδιες αρχές και τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Η προσωρινή παρέκκλιση που συμπεριλαμβάνεται στους επικαιροποιημένους κανόνες για την επιλογή των ενεργειακών έργων που θα ενισχυθούν με κονδύλια της ΕΕ, οι οποίοι συμφωνήθηκαν ανεπίσημα λίγο πριν το τέλος του 2021, σύμφωνα με την οποία η χρηματοδότηση του έργου επιτρέπεται “με αυστηρούς περιορισμούς και την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να μετατραπεί για τη μεταφορά υδρογόνου” αποτελεί θετική εξέλιξη για τις προοπτικές του EastMed.
H εγκριθείσα παρέκκλιση πρακτικά σημαίνει ότι η Κύπρος θα μπορεί να επωφεληθεί από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ως το 2027, εφόσον ο αγωγός μπορεί να μετατραπεί σε υδρογόνο ως το 2036 εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες στην αγορά.
Παραμένει, βέβαια, σε εκκρεμότητα η οριστικοποίηση της συμφωνίας για την επικαιροποίηση των κανόνων χρηματοδότησης, όπως επίσης και η οριστικοποίηση των αποφάσεων σχετικά με την τύχη του project από τα εμπλεκόμενα κράτη και εταιρείες.
Το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, όπως έχει συζητηθεί σε επίπεδο κυβερνήσεων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ προβλέπει ότι εντός του 2022 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες τεχνικής σκοπιμότητας και οικονομικής βιωσιμότητας, ώστε μέχρι τα τέλη του χρόνου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον αγωγό στη βάση των αποτελεσμάτων. Σε περίπτωση θετικής απόφασης, τα έργα κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσου στις αρχές του 2023, ώστε ο αγωγός να τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη του 2025.
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2021 διεξήχθησαν σεισμικές και βυθολογικές έρευνες για το έργο, ενώ το ΥΠΕΝ έχει προωθήσει την εκπόνηση των Ειδικών Οικολογικών Αξιολογήσεων, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου.
Πηγή: energypress.gr

Οι περισσότεροι διαβάζουν και ΕΔΩ…

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here