ENGLISH TRANSLATION AT THE BOTTOM OF THIS POST
SOURCE: REPORTER.COM.CY
Μεγάλος ντόρος έχει προκληθεί γύρω από την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, να παραχωρήσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το κτίριο της Εκκλησίας της Κύπρου, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και κοστολογείται κοντά στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, με τα σενάρια γύρω από τους λόγους που έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση να δημιουργούν ερωτήματα, τα οποία μέχρι στιγμής παραμένουν αναπάντητα.
Το συγκεκριμένο κτίριο, που στεγάζεται στην οδό Ambiorix 2 στις Βρυξέλλες και βρίσκεται σε απόσταση μερικών λεπτών από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε ανοίξει το Μάρτιο του 2009, έπειτα από πρωτοβουλία του Μακαριώτατου, ώστε να προβάλλεται το Κυπριακό πρόβλημα στις χώρες της Ευρώπης, αλλά δώδεκα χρόνια αργότερα, αποφασίστηκε το κλείσιμό του, από την Ιερά Σύνοδο.
Παρότι η απόφαση της Συνόδου για κλείσιμο του γραφείου είχε ληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 και βρισκόταν ανάμεσα στα ανακοινωθέντα των αποτελεσμάτων της τρίτης συνεδρίας του έτους, εντούτοις πέρασε στα ψιλά. Τελικά τέσσερις μήνες αργότερα, ήρθαν στην επιφάνεια πληροφορίες που θέλουν το εν λόγω κτίριο να μεταβιβάζεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, χωρίς να διευκρινίζονται οι λόγοι και χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχει παρθεί απόφαση από την Ιερά Σύνοδο.
Μυστήριο οι όροι της συμφωνίας
Μιλώντας στον REPORTER, o Θεολόγος Θεόδωρος Κυριάκου, που κατήγγειλε δημόσια τα όσα εκτυλίσσονται γύρω από το γραφείο της Κύπρου στις Βρυξέλλες, εξήγησε πως «υπάρχει η πληροφορία, που φαίνεται ότι ευσταθεί και η οποία αναφέρει πως η Αρχιεπισκοπή Κύπρου, της οποίας ήταν ιδιοκτησία το ακίνητο αυτό, το έχει δώσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν είναι ξεκάθαροι οι όροι, δηλαδή αν το έχει μεταβιβάσει ή αν το έχει δώσει. Είναι αυτά που καλείται ο Αρχιεπίσκοπος να απαντήσει».
Το συγκεκριμένο κτίριο, κοστολογείται, όπως τόνισε, κοντά στα 4.500.000 ευρώ, ποσό το οποίο θεωρείται αρκετά μεγάλο και σίγουρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κάποιο ιερό σκοπό.
«Εάν όντως μεταβιβάστηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ποιος είναι αυτός που έχει αυτή την εξουσία είτε λέγεται Αρχιεπίσκοπος, είτε οτιδήποτε άλλο, που έχει δικαίωμα να διαχειρίζεται με αυτό τον τρόπο την εκκλησιαστική περιουσία, τη στιγμή που θα μπορούσε αυτή η περιουσία να αξιοποιηθεί για πιστούς που έχουν ανάγκη και λοιπά. Πιστεύω ότι δεν μπορεί να δώσει ο Αρχιεπίσκοπος ένα κτίριο, αλλά πρέπει να έχει τον έλεγχο της Ιεράς Συνόδου. Δεν μπορεί να διαχειρίζεται ή να δωρίζει εκκλησιαστική περιουσία. Μπορεί να είναι ο Προκαθήμενος και ο υπεύθυνος του ταμείου, αλλά αυτά τα λεφτά δεν τα διαθέτει από την τσέπη του, τα βάζει από την εκκλησιαστική περιουσία».
Όσον αφορά τα σενάρια γύρω από την συγκεκριμένη απόφαση υπέδειξε ότι αυτά ποικίλουν και πρέπει ο Μακαριώτατος να ξεκαθαρίσει τη θέση του και όχι να το πράξει κάποιος άλλος για τον ίδιο.
«Κάποιοι το συνδέουν με τις αρχιεπισκοπικές εκλογές και με κάποια σενάρια. Δεν ξέρω, αλλά θέλω να ακούσω τον Αρχιεπίσκοπο να ξεκαθαρίζει το όλο ζήτημα. Μιλάμε για μια μεγάλη περιουσία που μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα και ιδίως για ανθρώπους που η Εκκλησία θέλει να στηρίζει, όπως είναι οι χαμηλές τάξεις. Παρά η περιουσία αυτή να πάει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο φαίνεται ότι έχει άλλες πηγές, τουλάχιστον ας πήγαινε στο λαό της Κύπρου».
Σήκωσε το γάντι ο Αρχιεπίσκοπος
Ο Μακαριώτατος, τοποθετήθηκε στον REPORTER, για τα όσα του καταλογίζονται, χωρίς να απαντά ξεκάθαρα για το τι θα συμβεί με το εν λόγω κτίριο, αλλά ξεκαθάρισε ότι για όποια απόφαση κι αν έχει παρθεί, είναι ενήμεροι οι Συνοδικοί και έχει την πλειοψηφία.
«Έχω και άδεια από τη Σύνοδο, έχω τα πάντα. Ξέρω τη δουλειά μου καλά. Την Εκκλησία την κοιτάζω σφαιρικά, την προσέχω. Η Εκκλησία της Κύπρου επί της εποχής μου, έχει ανέβει αρκετά ψηλά. Όταν υπήρχαν τόσα και τόσα δεν έβγαινε κάποιος να πει κάτι. Δεν τους λαμβάνω υπόψη, έχω σοβαρότερα να ασχολούμαι και έτσι δεν ασχολούμαι μαζί τους».
Παραδέχθηκε πάντως ότι δεν ανακοίνωσε τις προθέσεις του στη Σύνοδο, αλλά θα το πράξει κατά την πρώτη τους συνεδρία, ωστόσο μίλησε με τους Συνοδικούς και έχει την πλειοψηφία με το μέρος του.
Την ίδια ώρα απαντώντας στα σενάρια που τον θέλουν να προέβη σε ενέργειες για το εν λόγω κτίριο, με φόντο τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, ξεκαθάρισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επεμβαίνει σε ξένη Εκκλησία.
«Εγώ δεν πρόκειται να παραιτηθώ. Άμα πεθάνω τζαι ύστερα… όποιο θέλει η Σύνοδος ας βγάλει. Άμα βρουν την πλειοψηφία της Συνόδου, εκείνος που θα την βρει, θα είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος. Εξάλλου ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν μπορεί να επέμβει σε ξένη Εκκλησία».
Η απόφαση για άνοιγμα το κτιρίου και η λαμπρή τελετή
Το κτίριο, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου αποφασίστηκε να ανοίξει το 2007 και υλοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα, στις 18 Μαρτίου 2009.
Εκείνη τη μέρα, σε μια λαμπρή τελετή, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στην παρουσία της τότε Επιτρόπου για θέματα Υγείας, Ανδρούλας Βασιλείου, του Ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτης και του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάριο Μάουρο, τέλεσε τα εγκαίνιά του.
Στην εκδήλωση παρέστησαν εξάλλου ο τότε Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, ο τέως πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, βουλευτές και αξιωματούχοι σε κοινοτικά όργανα.
Παρών στην εκδήλωση ήταν εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουηλ, ενώ την Εκκλησία της Ελλάδας εκπροσώπησε ο Επίσκοπος Αθανάσιος.
Εξάλλου, ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στην ΕΕ έχει διοριστεί ο Χωρεπίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος.
Στην ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι οι λόγοι που η Αρχιεπισκοπή έλαβε την απόφαση να ανοίξει γραφείο στις Βρυξέλλες, ήταν για η ανάδειξη του Κυπριακού προβλήματος.
«Έχουμε ηθικό χρέος, είπε, να καταγγέλλουμε την Τουρκία σε όλους τους θεσμούς της ΕΕ για τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% κυπριακού εδάφους-μέλους της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Εχουμε ύψιστη υποχρέωση, συνέχισε, να ενημερώνουμε συνεχώς τους εταίρους μας για τη συνεχιζόμενη καταστροφή, βεβήλωση και λεηλασία των μνημείων μας από τον τουρκικό στρατό κατοχής και το παράνομο ψευδοκράτος».
Παράλληλα, τόνισε ότι «πιστεύουμε ακραδάντως, ότι οι εταίροι μας δεν πρέπει να βλέπουν την Τουρκία ως μία μεγάλη αγορά και να επιδεικνύουν ελαστικότητα στις απαιτήσεις της αλλά ως μία χώρα, η οποία οφείλει να εναρμονισθεί με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και θέσμια.
Ο Μακαριώτατος, είχε ευχαριστήσει τότε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την πολύτιμη στήριξή του για τη λειτουργία των Γραφείων της Εκκλησίας, τα οποία θα βρίσκονται εντός της ιδικής του πνευματικής δικαιοδοσίας, όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πλέον μετά την Ιερά Σύνοδο, η οποία δεν έχει ακόμα καθοριστεί, μένει να διαφανεί εάν θα δοθεί το πράσινο φως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να έχει πέραν της πνευματικής δικαιοδοσίας και υλική, αλλά και υπό ποια μορφή. Κατά πόσον δηλαδή θα γίνει παραχώρηση ή μόνο για χρήση.
================================
SOURCE: REPORTER.COM.CY
Many Questions Regarding the “Gift” By the Archbishop of Cyprus Chrysostoms to the Patriarchate
There has been a great deal of grief over the decision of Archbishop Chrysostom to cede to the Ecumenical Patriarchate the building of the Church of Cyprus, located in Brussels and costing close to 4.5 million euros, with the scenarios around the reasons he received this decision to raise questions, which so far remain unanswered.
This building, located on Ambiorix 2 in Brussels and a few minutes away from the European Union institutions, was opened in March 2009, at the initiative of His Beatitude, to highlight the Cyprus problem in European countries. but twelve years later, it was decided to close it, by the Holy Synod.
Although the decision of the Synod to close the office had been taken in September 2021 and was among the announced results of the third session of the year, it nevertheless passed in detail. Finally, four months later, information came to light that wants the building in question to be transferred to the Ecumenical Patriarchate, without clarifying the reasons and without, so far, a decision being made by the Holy Synod.
The terms of the agreement are a mystery
Speaking to REPORTER, the theologian Theodoros Kyriakou, who publicly denounced what is unfolding around the Cyprus office in Brussels, explained that “there is information that seems to be correct and which states that the Archdiocese of Cyprus, which owned the property he has given it to the Ecumenical Patriarchate. The terms are not clear, ie whether he has transferred it or whether he has given it. That is what the Archbishop is called to answer. ”
The specific building is costed, as he stressed, close to 4,500,000 euros, an amount which is considered quite large and could certainly be used for some sacred purpose.
“If he was indeed transferred to the Ecumenical Patriarchate, who has this authority, whether he is called Archbishop or anything else, who has the right to manage the ecclesiastical property in this way, at a time when this property could be used for believers who they need and so on. I believe that the Archbishop cannot give a building, but he must have control of the Holy Synod. He can not manage or donate church property. He may be the Prelate and the person in charge of the fund, but he does not have this money out of his own pocket, he puts it from the church property “.
Regarding the scenarios around this decision, he indicated that they vary and His Beatitude should clarify his position and not someone else do it for him.
“Some people associate it with the archbishopric elections and with some scenarios. I do not know, but I want to hear the Archbishop clarify the whole issue. We are talking about a large fortune that could solve many problems and especially about people that the Church wants to support, such as the lower classes. “Despite this property going to the Ecumenical Patriarchate, which seems to have other sources, at least let it go to the people of Cyprus.”
The Archbishop raised his glove
His Beatitude, he was placed in the REPORTER, for what is attributed to him, without giving a clear answer about what will happen with the said building, but he clarified that for whatever decision has been made, the Synods are aware and have the majority.
“I also have permission from the Synod, I have everything. I know my job well. I look at the Church globally, I pay attention to it. The Church of Cyprus in my time has risen quite high. When there were so many, no one would come out to say anything. I do not take them into account, I have more serious to deal with and so I do not deal with them “.
However, he admitted that he did not announce his intentions at the Summit, but will do so during their first session, however he spoke with the Synod and has the majority on his side.
At the same time, responding to the scenarios that want him to take action for the building in question, against the background of the Archbishopric elections, he clarified that the Ecumenical Patriarchate does not intervene in a foreign Church.
“I am not going to give up. If I die then … whoever the Synod wants, let him come out. If they find the majority of the Synod, the one who will find it will be the new Archbishop. “Besides, the Ecumenical Patriarch cannot intervene in a foreign Church.”
The decision to open the building and the glorious ceremony
The building, by decision of the Holy Synod, was decided to open in 2007 and was implemented two years later, on March 18, 2009.
On that day, in a glorious ceremony, Archbishop Chrysostomos, in the presence of the then Commissioner for Health, Androulas Vassilios, MEP Giannakis Matis and the Vice President of the European Parliament, Mario Mauro, inaugurated.
The event was also attended by the then Minister of Foreign Affairs, Markos Kyprianou, the former president of EDEK Giannakis Omirou, MPs and officials in community bodies.
The event was attended by the Ecumenical Patriarchate on behalf of the Metropolitan of France Emmanuel, while the Church of Greece was represented by Bishop Athanasios.
Besides, the Pontiff of Naples Porphyrios has been appointed Permanent Representative of the Church of Cyprus in the EU.
In his speech, the Archbishop explained that the reasons why the Archdiocese decided to open an office in Brussels, were to highlight the Cyprus problem.
“We have a moral duty,” he said, “to denounce Turkey to all EU institutions for the continued occupation of 37% of Cypriot territory, a member of the large European family.” “We have a supreme obligation, he continued, to constantly inform our partners about the ongoing destruction, desecration and looting of our monuments by the Turkish occupation army and the illegal pseudo-state.”
At the same time, he stressed that “we firmly believe that our partners should not see Turkey as a big market and show flexibility in its demands but as a country that must harmonize with European ideals and institutions.
His Beatitude had then thanked the Ecumenical Patriarch Bartholomew for his valuable support for the operation of the Church Offices, which will be located within his own spiritual jurisdiction, as he had characteristically stated.
Now, after the Holy Synod, which has not yet been determined, it remains to be seen whether the green light will be given to the Ecumenical Patriarchate to have, in addition to spiritual jurisdiction, material, but also in what form. That is, whether a concession will be made or only for use.
Αν ζούσε ο αείμνηστος αδελφός μου Ιωάννης,
Θεολόγος – Γυμνασιάρχης , θα απαντούσε
Λακωνικά : “ Αμφότεροι είναι τοιούτοι….”
Οι απαντήσεις του ήταν γρίφος πολλές φορές.