Του Νίκου Σταματάκη

Με μεγάλη ανακούφιση αναμένει η κοινότητα Αστόριας την αποχώρηση του π.Νεκτάριου, ο οποίος την 1η Μαρτίου αναλαμβάνει καθήκοντα πρωτοσύγγελου της Αρχιεπισκοπής (και αυτομάτως από την πρώτη κιόλας ώρα “αναπληρώνει” τον Αρχ. Ελπιδοκτόνο ενώ ο τελευταίος βρίσκεται σε επίσκεψη στην Ελλάδα)… Κοινή σκέψη όλων μας είναι: “Ο Θεός να φυλάει την Εκκλησία της Αμερικής” που βρίσκεται ήδη σε κακά χάλια καθώς αναθέτει τέτοιες σημαντικές ευθύνες σε έναν αποδεδειγμένα ανίκανο ιερέα.

Επειδή κάποιοι (είμαι σίγουρος ότι είναι ελάχιστοι) θα αναρωτηθούν για τις παραπάνω εκφράσεις, ας καταμετρήσω εδώ τα τεράστια “κατορθώματα” του π. Νεκτάριου που μετά από μια δεκαετία “ποιμαντορίας” (βλ. αλαζονικής επιβολής και εκμετάλλευσης) αφήνει την πάλαι ποτέ διαλάμψασα και δήθεν “μεγαλώνυμη”) κοινότητα Αστόριας στην χείριστη κατάσταση της σχεδόν 100ετούς ιστορίας της.

 • Και μόνο οι άδειες εκκλησίες του Αγ. Δημητρίου και της Αγ.Αικατερίνης θα αρκούσαν ως απόδειξη της καταστροφής που έφερε ο π.Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος στην Αστόρια με την ανικανότητά του, την αντι-κοινωνικότητά του και την έλλειψη στοιχειώδους πνευματικότητας.  Με ένα λόγο στεγνό και “ξύλινο” που απο μακρυά προδίδει την έλλειψη χαρίσματος, ο Νεκτάριος έδιωξε τον κόσμο που τώρα γεμίζει άλλες εκκλησίες. Χαρακτηριστικά σημειώνουμε ότι η παλιοημερολογίτικη Αγία Μαρκέλλα Αστόριας είναι “τίγκα” κάθε Κυριακή και γιορτή. Επειδή ο πιστός λαός λίγο νοιάζεται για “ημερολόγια” αλλά καίγεται για την διαφύλαξη της πίστης.  Για το λόγο αυτό άλλωστε τρέχει στα μοναστήρια που γνωρίζουν πρωτοφανή άνθηση.
 • Παράδειγμα της παντελούς αδιαφορίας του για την πίστη είναι η εγκατάλειψη του μαθήματος των Θρησκευτικών στο μοναδικό ελληνορθόδοξο Γυμνάσιο-Λύκειο της Αμερικής. Τώρα μάλιστα που θα γίνει πρωτοσύγγελος “ζήτω που καήκαμε”, όσοι νοιαζόμαστε για την επιβίωση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αμερική.
 •  Συνέπλευσε με τα κατεστημένα συμφέροντα (Ανδριώτης-Βαλιώτης-Διαματάρης) που για 45 χρόνια λυμαίνονται την κοινότητα και εξακολουθούν να το κάνουν.  Αντιστάθηκε στην μετατροπή του σχολείου σε charter μέσω της δωρεάς Νιάρχου, αλλά κυρίως για προσωπικούς λόγους, επειδή το σχολείο θα χανόταν για την κοινότητα και θα γινόταν ιδιωτική επιχείρηση των παραπάνω εκμεταλλευτών.  Και έτσι ο ίδιος θα έχανε τους έξτρα ιερείς και δεν θα ήταν πια “προϊστάμενος”, αφού η κοινότητα δεν θα είχε χρήματα να πληρώνει 4 μισθούς.  Εάν πραγματικά νοιαζόταν να μην γίνει το σχολείο charter δεν θα σταματούσε ποτέ τη διδασκαλία των θρησκευτικών.
 • Ο ίδιος εκμεταλλεύθηκε τη θέση του για να αποκομίσει προσωπικό οικονομικό όφελος, για “μπίζνες” δηλαδή.  Εκτός από το ότι ανέχθηκε σωρεία παρανομιών (“ξέπλυμα χρήματος”) μέσω δωρεών στην κοινότητα, έκανε αγορές από στασίδια μέχρι θυμίαμα κλπ. από τις οποίες αποκόμιζε προσωπικό κέρδος. Αποκρύφωση ήταν η διοργάνωση εκδρομών με τον ίδιο σκοπό, δηλαδή να βγάζει τη “μίζα” του… “Ταξιδιωτικό Γραφείο ο Νεκτάριος” είχε κάνει το ρόλο του στην κοινότητα μέχρι που ο κορονωϊός του χάλασε τα σχέδια… Δεν είχε τίποτα να ζηλέψει ούτε από τον Αγγελάτο, ούτε από τον μακαρίτη τον Μακριά (με τις περίφημες κρουαζιέρες τους) – αν και δεν έφτασε σε τέτοιο ανεβασμένο επίπεδο.  Είχε όμως όλο το ταλέντο και τα προσόντα να αναπτύξει μεγάλες ταξιδιωτικές μπίζνες στην Εκκλησία… Είχε μάλιστα και “ειδικό” λογαριασμό στην κοινότητα για να “εξυπηρετεί τις δουλειές του”…
 • Επειδή τα …”κατάφερε καλά” με τις ταξιδιωτικές και άλλες μπίζνες, ο Νεκτάριος είπε να επεκταθεί και στο real estate… Και επιδίωξε την μοιραία ανοικοδόμηση του ακινήτου στην 31η οδό απέναντι από τον Αγιο Δημήτριο.  Θα αναφερθούμε εκτενώς στο σκάνδαλο αυτό σε ειδικό άρθρο.  Αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι ήθελε να “φάει” $2 εκατομμύρια από τα οικονομικά αποθεματικά του σχολείου για να τα επενδύσει “απέναντι”. Τα οποία δεν θα κάλυπταν παρά ελάχιστα τον προϋπολογισμό που έχει ήδη εκτοξευθεί στα $7.7 εκατ.!!  Μάλιστα ο “έξυπνος” π.Νεκτάριος αγνοούσε ότι για την λήψη δανείου (με σκοπό την ανοικοδόμηση) απαιτείται έγκριση του Υπ.Δικαιοσύνης (Attorney General) της Ν.Υόρκης και ότι η έγκριση αυτή παίρνει από 12-18 μήνες… Καλά κρασιά, π.Νεκτάριε!!  Στο μεταξύ οι εργολάβοι έχουν μείνει απλήρωτοι και τα έξοδα από την χρονική παράταση τρέχουν… Πολύ ακριβά στοίχισε το μάθημα “επιχειρήσεων” που έλαβες…
 • Εν γνώσει του π. Νεκταρίου, ο πρώην διευθυντής του σχολείου απαγόρευσε την εγγραφή στο σχολείο των (αρίστων μαθητών) πρώην μέλους του κοινοτικού συμβουλίου που ήταν αντίθετος στην μετατροπή του σχολείου σε charter. Ο π.Νεκτάριος θα μπορούσε χωρίς να του στοιχίσει τίποτα να επέμβει και να αλλάξει αυτήν την απαράδεκτη απόφαση.  Δεν ίδρωσε το αυτί του, δεν τον ένοιαξε καθόλου… Προτίμησε να επιτρέψει τέτοια ανήθικη πράξη σε ανήλικα παιδιά – που πλέον σιχαίνονται την Εκκλησία – παρά να ενεργήσει.  Οποτε επρόκειτο να βγούν φωτογραφίες ήταν πρώτος με την αλαζονική φάτσα του μπροστά-μπροστά. Οποτε έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις – ακόμα και εύκολες όπως στην παραπάνω περίπτωση – κρυβόταν πίσω από το δάκτυλο του. “Για να μην χαλάσει …τις ισορροπίες”…
 • Κυνήγησε και έδιωξε από την κοινότητα πολλούς άξιους ιερείς: π.Διονύσιος Κουλιανός, π.Βασίλειος Λούρος και ψάλτης Γεώργιος Καζούλης που είναι τώρα ιερέας.  Γιατί; Για να μην επισκιάζουν την “ύψιστη μετριότητά” του με τις ικανότητες τους, την πίστη τους  και την αγάπη του λαού που είχαν.
 • Εκανε το υπόγειο του κτιρίου της εκκλησίας εστιατόριο όπου το διασκέδαζε κάθε μεσημέρι και σε κάθε άλλη ευκαιρία με έξοδα της κοινότητας.  Το πανηγύρι τελείωσε με πρωτοβουλία του προηγούμενου ταμία της κοινότητας… Αλλά μετά την απαράδεκτη καθαίρεσή του το πεδίο έμεινε ανοιχτό στους διάφορους παρανομούντες.  Μέχρι πότε; Σύντομα θα λάβουν την απάντηση, ελπίζω, όπως επιβάλλουν οι νόμοι της πολιτείας της Ν.Υόρκης…
 • Θα μπορούσα να συνεχίσω αλλά θα κλείσω εδώ με την σημείωση ότι τα παραπάνω δεν έχουν κανένα “προσωπικό” στόχο αλλά μόνο το κοινό καλό.  Και είναι ευχή μου και όλων μας να χρησιμοποιηθούν από το νέο ιερέα, π. Βασίλειο Τσουρλή αλλά και το νέο διοικητικό συμβούλιο, για να οδηγηθεί η κοινότητα σε καλύτερες μέρες.  Να βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι οι μέρες που εξαγόραζαν τη σιωπή για τις παρανομίες τους με $25,000 ετησίως διαφημίσεις στον Εθνικό Κόρακα (και ποιός ξέρει πόσα υπογείως από τον ίδιο τον Ανδριώτη) έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.  Ο μεν Κόρακας έχασε τη φωνή του και δεν ακούγεται πουθενά μετά το στραπάτσο/ρεζίλεμα του “αφεντικού” του, αλλά τώρα υπάρχουν άλλοι τρόποι να μαθαίνει η Ομογένεια την αλήθεια και το Helleniscope θα ηγηθεί σε αυτή την πορεία.

ΚΛΕΙΝΩ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ – ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΑΣ ΧΑΡΟΥΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ: “Φεύγω και αφήνω πίσω μου συντρίμμια, αρρωστημένους και αγρίμια, φεύγω, φεύγω, φεύγω, τώρα φεύγω.”

February 27, 2022, n.stamatakis@aol.com   www.helleniscope.com

DISCLAIMER: This is an expression of the writer’s opinion on matters affecting the public interest and in no way constitutes legal advice.

2 COMMENTS

 1. Να τον αποχαιρετήσουμε λοιπόν , με ελληνικό δυναμικό τρόπο, που παραπέμπει σε εβραϊκή χειρονομία . Αυτή την χειρονομία που βγαίνει μέσα από το είναι σου και καταλήγει στα πέντε δάκτυλά. Το καλύτερο κατευόδιο, που θέλει τρομάρα του να πιστεύει ότι άφησε και εργο!! Απο τα περίεργα είναι ότι και τα δυο αδέλφια ξαφνικά και τελείως αναξιοκριοτικα αναρριχήθηκαν σε καίριες θέσεις στην Αρχι/πη, Γνωρίζει κανείς γιατί;;;;;; Ξαφνικά ανακάλυψε αυτός ο (( πανέξυπνος)) αρχιεπίσκοπος τα τάλαντα ( η τα τάλαρα), των δυο αδελφών. ;;;;; Ποιος ξέρει!! Το αστείο είναι ότι αντί να φύγει ο αχώνευτος και να μην μιλάει, δίνει και συμβουλές!!! Ας αφήσει στην ησυχία της την κοινότητα. Αρκετά τράβηξε από τον απαίσιο χαρακτήρα του, και την αντικοινωνικότητα του. Και το συμβούλιο ομως δεν είναι άμοιρο ευθυνών. Τέτοια θρησκοληψία σπάνια συναντας. Στους στραβούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος. Τσαγανό , και θάρρος για να πουν την γνώμη τους χωρίς να φοβουνται, μονο δυο είχαν εκεί μέσα. Ο Ανδριώτης και ο πρωην ταμίας . Μόνο αυτούς υπολόγιζε ο αχωνευτος. Τους υπόλοιπους τους έχει για πασατέμπο. Διαίρει και βασίλευε. Με την βοήθεια μιας ψεύτο ( office manager), υψηλόμισθης αργόσχολης, αγγραματης, ανέπτυξαν την υψηλή τέχνη της εουφιανοσυνης. Επομένως εκτός από συντρίμμια αφήνει πίσω του και παράσιτα . Κακές νοοτροπίες , και πρακτικές. Μακάρι ο νέος ιερέας να μπορέσει να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Αρχίζοντας από το υπόγειο…….

 2. Ελπίζω με την αποχώρηση του Π. Νεκτάριου πως έχει τελειώσει η τραγωδία, αλλά δυστυχώς τώρα η κοινότητα μαζεύει τα κομμάτια.. τουλάχιστον στην Αρχιεπισκοπή είδη είναι όλα διαλυμένα και φαγωμένα όποτε περισσότερες ζημιές δεν νομίζω να γίνουν. Τον Άγιο Δημήτριο, Αγία Αικατερίνη και το σχολείο λυπάμαι που εμπιστεύτηκαν κάποιοι γενναιόδωροι πιστοί και ευεργέτες και τα κάνανε να…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here