Του Νίκου Σταματάκη

Ο Αρχ. Αμερικής βάλθηκε να πείσει το Αγιο Ορος και την Ελλάδα ολόκληρη ότι δικαίως το αληθινό όνομά του είναι Ελπιδοκτόνος.  Με απίστευτη αλαζονεία και απαράδεκτη έλλειψη χριατιανικού ήθους, παρόντος του πολιτικού διοικητή του Αγίου Ορους κ. Μαρτίνου, ζήτησε την κατάληψη τού κεντρικού κτιρίου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, την οποία χαρακτήρισε ως «απόστημα, το οποίο χρειάζεται τομή βαθειά και ξεκαθάρισμα». Επίσης πρόσθεσε ότι «ελπίζει πως οι υπεύθυνοι θα ακούσουν αυτή τη φωνή της κοινής λογικής και θα προβούν στις ενέργειες που απαιτούνται» για να επανέλθει η αδελφότητα στο κεντρικό κτήριο της Μονής.  Πρόκειται για καταδικαστέες ενέργειες που πρέπει να απορριφθούν χωρίς καθυστέρηση.  Ο κ.Μαρτίνος δεν αντέδρασε και εάν δεν αντιδράσει σύντομα οφείλει πάραυτα να παραιτηθεί… Θυμίζουμε τα εξής

Τελεσίδικη απόφασις ανωτάτου ελληνικού δικαστηριου κατοχυρώνει τα δικαιώματα των ζωλωτών πατέρων της Μονης Εσφιγμένου και μάλιστα το δικαίωμα εγκαταβίωσης τους εντος της αρχαίας αυτής μονής και την νομότυπο κατοχή και νομή ολοκλήρου της ακινήτου και ινητής περιουσίας της ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ.  Οι ζηλωτές Πατερες της Μονής Εσφιγμένου ηταν ανέκαθεν οι ΝΟΜΙΜΟΙ κάτοικοι της μονής και ΟΥΔΕΠΟΤΕ “κατέλαβαν” την Μονή Εσφιγμένου…
Το 1971, μετα τις οικουμενιστικές κινήσεις του Οικ. Πατριαρχείου της δεκαετίας 1960 μεταξύ Πάπα και Πατ. Αθηναγόρα, η Μονή Εσφιγμένου απεφάσισε ΣΥΣΣΩΜΗ την διακοπή του μνημοσύνου του Οικ. Πατριάρχη διαχωρίζοντας έτσι την θέσι της απο το υπολοιπο Αγ. Ορος θεωρώντας πλέον τον Οικ. Πατριάρχη αιρετικό.
Το 1993-4 η Ιερά Κοινότητα σε απολύτως αγαστή συνεργασία με τον νομικο εκπροσώπο του Οικ. Πατριαρχείου κ. Καραγιαννακίδη επενόησαν ενα τρικ δημιουργίας μιας δηθεν  “εξορίστου” εσφιγμενιτικής αδελφότητος με “προσωρινἠ” εδρα τις Καρυές μέχρις “αποκαταστάσεώς” των εντος της Μονής Εσφιγμένου. Σημειωτέον ότι οι εν λόγω εξόριστοι μοναχοί ΟΥΔΕΠΟΤΕ επισκέφθηκαν την ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ως μοναχοί.
Ετσι με αυτο το τρικ, οι δήθεν “εξόριστοι” κατόρθωσαν να αποσπάσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που ΝΟΜΙΜΑ ανήκαν στην Μονη ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ η οποία δεν επιθυμούσε καμμία δοσοληψία με την ΕΕ λόγω διαφοράς Πίστεως. Οπότε ουτε και προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ηταν δυνατή.
Για λόγους εντιμοτητος και αξιοπρεπείας ο πολιτικός διοικητής του Αγ. Ορους, ως επόπτης της τηρήσεως του Ελλην. Συντάγματος και του Καταστατικου Χάρτου του Αγ. Ορους, οφείλει ΑΜΕΣΩΣ να παραιτηθεί διότι απεδέχθη σιωπηρώς σημερα την εισήγησι του Αρχ. Αμερικής υπέρ της ανατροπής της αποφάσεως ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ κατοχυρούντος τα δικαιώματα των εντος της ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ διαβιούντων μοναχών. Ως εκ τούτου παρέβη βάναυσα τα καθήκοντά του και δεν εχει ΝΟΗΜΑ η παραμονή του εις την θέσι του ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ. Απορεί κανείς πως δεν το επρόσεξε κανείς εκ των μελών της Ιεράς Κοινότητος και Επιστασίας την παράβασι αυτή.

 

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ “ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ”

====================

Αμερικής Ελπιδοφόρος: Απόστημα που χρήζει τομής η κατάληψη Μ. Εσφιγμένου

 Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, επισκέφθηκε το κονάκι της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές του Αγίου Όρους την 28η Φεβρουαρίου 2022…

μαζί με συνοδεία ιερέων και λαϊκών από την Αμερική. Τον αρχιεπίσκοπο μαζί με την συνοδεία του συνόδευσε στους χώρους της Μονής ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, κ. Μαρτίνος.

Στην αντιφώνησή του ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, μίλησε για την ισορροπία μεταξύ μοναχικού και ενοριακού τρόπου ορθόδοξης μαρτυρίας στον κόσμο και ζήτησε ενώπιον της παρευρισκόμενης αρχής του Αγίου Όρους, πολιτικού διοικητή κ. Μαρτίνου, την λύση της κατάληψης τού κεντρικού κτηρίου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, την οποία χαρακτήρισε ως «απόστημα, το οποίο χρειάζεται τομή βαθειά και ξεκαθάρισμα». Επίσης πρόσθεσε ότι «ελπίζει πως οι υπεύθυνοι θα ακούσουν αυτή τη φωνή της κοινής λογικής και θα προβούν στις ενέργειες που απαιτούνται» για να επανέλθει η αδελφότητα στο κεντρικό κτήριο της Μονής.

   

2 COMMENTS

 1. Εύχομαι και προσεύχομαι να επικρατήσει η
  αγάπη και η αδελφοσύνη με στεφάνι την λογική.
  Εάν όμως η μονή Εσφιγμένου του έχει γίνει
  εμμονή , τότε η μονή θα πρέπει να προχωρήσει
  στον αφορισμό του, διότι αυτός , δεν έχει μέσα του ίχνος χριστιανικής αγάπης και δε πρέπει
  να ονομάζεται ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ γιατί δεν είναι.
  Ο Βαρθολομαίος με τα τσιράκια του έφτιαξαν
  έναν Πύργο της Βαβέλ….. ο οποίος θα έχει την
  τύχη του Πύργου της Βαβυλώνας.
  Θεέ μου αξίωσέ με να δώ να λειτουργείται ξανά
  ο Ναός της Αγίας Σοφίας να ακούσω να
  ψάλλεται μεγαλοπρεπώς το: “ Τις Θεός Μέγας
  ως Ο Θεός ημών; Συ ει ο Θεός ο ποιών θαυμάσια μόνο”.
  Και δεν με νοιάζει αν ο Προκαθήμενος θα είναι Έλληνας, Ρώσος, Ρουμάνος. Σέρβος η άλλης
  Εθνικότητας φτάνει να είναι Γνήσιος Ορθόδοχος ριστιανός.
  ΑΜΗΝ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here