ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙς ΤΟΥ Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ

SOURCE: militaire.gr

Με έκπληξη και με ανησυχία, ακούσαμε  τον πρωθυπουργό της Χώρας μας , να δηλώνει σε τηλεοπτικό σταθμό, για τα ρωσικά οπλικά συστήματα ,που διαθέτει η χώρα μας και τις απαιτήσεις αυτών σε ανταλλακτικά  στο προσεχές μέλλον , ότι «αποτελούν επιλογές άλλων δεκαετιών, περασμένων δεκαετιών» και «δεν είναι  αμυντικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την Εθνική Άμυνα» .

Του Στρατηγού ε.α. Κωνσταντίνου Ζιαζιά,

Με όλο τον σεβασμό, που πρέπει όλοι οι Έλληνες να έχουμε προς τους θεσμούς της Χώρας μας  , οι δηλώσεις αυτές δημόσια δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα και είναι επικίνδυνες για την εθνική άμυνα , αλλά και το ηθικό του στρατεύματος .

Τα οπλικά συστήματα , τα οποία δεν χρειάζεται σήμερα να ονοματίσουμε , για ευνόητους λόγους ,πράγματι είναι περασμένων δεκαετιών , αλλά σας διαβεβαιώνω κύριε πρωθυπουργέ , όπως σίγουρα σας διαβεβαιώνει και η άξια στρατιωτική μας ηγεσία, ότι είναι υπερκρίσιμα , είναι απαραίτητα για την άμυνα της Χώρας , έστω και αν είναι περασμένων δεκαετιών……………… μέχρι να τα αντικαταστήσουμε με πιο σύγχρονα …………….

Απο αυτά τα ρωσικά οπλικά συστήματα , που είναι δεδομένο ότι είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα , ορισμένα χορηγήθηκαν δωρεάν στην Χώρα μας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, με τα προβλεπόμενα πυρομαχικά και με μεγάλο αριθμό ανταλλακτικών, και ορισμένα αγόρασε, προμηθεύτηκε  η πατρίδα από το υστέρημα του λαού, που όμως και αυτό το υστέρημα και εδώ το πολιτικό σύστημα δε σεβάστηκε, όπως γνωρίζετε πολύ καλά…

Κύριε πρωθυπουργέ επι δεκαετίες τώρα το προσωπικό του Στρατου μας δίνει αγώνα για να διατηρήσει αυτά τα οπλικά συστήματα επιχειρησιακά . Δίνει αγώνα η Στρατιωτική Ηγεσία για προμήθεια ανταλακτικών κυρίως  από την Ρωσία , όσο και από άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης , που διαθέτουν ακόμη και αυτές σε ενέργεια αυτά τα οπλικά συστήματα . Δίνει αγώνα το τεχνικό προσωπικό των εργοστασίων  και των μονάδων μας, ακόμη και με «πατέντες» , για να διατηρήσει αυτά τα οπλικά συστήματα επιχειρησιακά . Η απαίτηση προμήθειας ανταλλακτικών είναι πρωταρχική και άμεση .

Κύριε πρωθυπουργέ αυτά τα οπλικά συστήματα , η διαθεσιμότητα των οποίων είναι σε υψηλά επίπεδα , συμμετέχουν ενεργά και  σημαντικά στην αμυντική θωράκιση της χώρας . Είναι αυτά που μας παρέχουν αντιαεροπορική προστασία στα μαχόμενη τμήματα, είναι αυτά που μας παρέχουν αντιαποβατική, αντίαβακικη προστασία στα νησιά μας , είναι αυτά που μας συμπληρώνουν την αντιαρματική άμυνα των τοποθεσιών μας και γενικά είναι αυτά που συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην δημιουργία κλίματος αποτροπής . Είναι αυτά , που παρά «τα χρόνια τους» δημιουργούν φόβο και αβεβαιότητα στον γείτονα . Είναι αυτά που ζητούν , που πιέζουν οι Τούρκοι ,μαζί με τους συμμάχους μας, να αποσυρθούν από τα νησιά μας και να εφαρμόσουν  την αναθεωρητική πολιτική τους , χωρίς «ζόρια».

Κύριε πρωθυπουργέ , σκεφθήκατε τι ένιωσαν όλα αυτά τα στελέχη , που υπηρετούν , που έχουν γίνει «ένα» ,όλα αυτά τα χρόνια , με αυτά τα οπλικά συστήματα , όταν άκουσαν ότι ο κυβερνήτης τους θεωρεί ότι αυτά τα οπλικά συστήματα δεν είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα , ενώ  οι Διοικήσεις τους όλων των επιπέδων , ο Ανθυπολοχαγός τους, ο Λοχαγός τους, ο Αντισυνταγματάρχης τους ο Διοικητής τους, ο Διοικητής Σχηματισμού ,τους υπενθυμίζουν και τους τονίζουν καθημερινά την αναγκαιότητα  διαθεσιμότητας και την τεράστια αξία που έχουν, αυτά τα οπλικά συστήματα για την άμυνα του νησιού μας;

Σίγουρα ένιωσε  απαγοήτευση αλλά και θυμό . Θυμήθηκε το προσωπικό μας τι εργατοώρες εξάντλησε για να διατηρεί αυτά τα οπλικά συστήματα αξιόπιστα και επιχειρησιακά έτοιμα για εκτέλεση της αποστολής τους και εσείς τα απαξιώνετε και επομένως  απαξιώνετε  και το προσωπικό που τα υπηρετεί με τεράστιες δυσκολίες , αλλά μη φειδομενο χρόνου και κόπου , ευτυχώς για τον στρατό μας τα διατηρούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα .

Ναι κύριε πρωθυπουργέ είναι περασμένων δεκαετιών και έπρεπε από δυο δεκαετίες τώρα να έχουν αντικατασταθεί με σύγχρονα αντίστοιχα οπλικά συστήματα , δυτικού βέβαια τύπου , αφού οφείλουμε να τηρούμε και τις υποχρεώσεις μας έναντι των συμμάχων μας . Όμως η κατάσταση της οικονομίας και οι δανειστές που εποπτεύουν την χώρα  μας δεν το επέτρεψαν να εξοπλίσουμε έγκαιρα και αναλογικά τις Ένοπλες Δυνάμεις , όπως διαχρονικά το πολιτικό σύστημα έλεγε στις στρατιωτικές ηγεσίες .

Η προμήθεια ανταλλακτικών και η τοποθέτηση αυτών στην κλίμακα ανεφοδιασμού του Στρατού μας , για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια , είναι απολύτως απαραίτητα , για την ομαλή περιοδική συντήρηση , για την επισκευή τυχόν βλαβών και για την διαθεσιμότητα αυτών των οπλικών συστημάτων , που αποτελούν την σπονδυλική στήλη της εθνικής μας άμυνας , σε ορισμένες ευαίσθητες περιοχές της Χώρας μας . Πως όμως θα γίνει η προμήθεια αυτών των ανταλλακτικών όταν η χώρα μας έκλεισε και την τελευταία χαραμάδα επικοινωνίας με την προμηθεύτρια χώρα, στο όνομα της συμμαχικής αλληλεγγύης και όχι στο όνομα του εθνικού συμφέροντος και στο όνομα της εθνικής άμυνας; Είναι πασιφανές οτι εξωτερική πολιτική ασκεί η εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση , που γνωρίζει όλα τα δεδομένα της διεθνούς σκηνής , όμως υπεράνω όλων είναι το εθνικό συμφέρον και εδώ εκτιμώ οτι οφείλαμε για εθνικούς λόγους να μην γίνουμε «βασιλικότεροι των βασιλέων», ναι να καταδικάσουμε την ρωσική εισβολή , ναι να επιβάλουμε τις κυρώσεις που πρότειναν οι συμμαχικοί οργανισμοί που συμμετέχουμε , όμως τα εθνικά μας συμφέροντα επέβαλαν να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους αντιπαράθεσης με την Ρωσία, όπως έκανε η Κύπρος , όπως έπραξαν οι περισσότερες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δίνεται η δυνατότητα στην Χωρα μας να συνδιαλέγεται και με την Ρωσία σε θέματα που αφορούν την προμήθεια ανταλλακτικών για τα κυρία οπλικά μας συστήματα . Γενική πεποίθηση υπάρχει ότι η αντίδραση μας έναντι της Ρωσίας , ήταν υπερβολική και δεν σταθμίστηκαν , δεν εκτιμήθηκαν βασικοί παράγοντες για να διαμορφωθεί η αντίδραση της Χώρας μας . Η λήψη απόφασης από τον « έναν» ,χωρίς την εκτίμηση και τις προτάσεις των ειδικών , ενέχει, πέραν του σχετικού ρίσκου , κίνδυνο να οδηγηθούμε σε λάθη, σε παραλείψεις  με σοβαρότατες συνέπειες για την ασφάλεια της Χώρας.

Mπορεία να είμαστε από την σωστή πλευρά της ιστορίας , και πράγματι είμαστε , αλλά οι ηγέτες μας είναι φανερό ότι δεν έχουν μελετήσει την ιστορία μας ….Με την σωστή πλευρά του κόσμου και της ιστορίας είμασταν το 1919, με την συμμετοχή μας στην ουκρανική εκστρατεία , αλλά αμέσως μετά βρεθήκαμε σε λάθος κόσμο…σε λάθος πλευρά , δεν «διαβάσαμε» σωστά τους παγκόσμιους συσχετισμούς και βρεθήκαμε στη «λάθος» πλευρά ,χωρίς να έχουμε εκτιμήσει τις συνέπειες αυτής της εκστρατείας .

Τώρα, λοιπόν, που διαμορφώνονται ξανά οι μεγάλες αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις στην περιοχή μας και στον πλανήτη, έχει τεράστια σημασία να «διαβάσουμε» σωστά τις επερχόμενες εξελίξεις και να τοποθετηθούμε  στη νικηφόρα και στη δημοκρατική πλευρά της Ιστορίας. Αυτά που επιλέγουμε σήμερα θα μας οφελήσουν ή θα θέσουν τροχοπέδη στις εθνικές μας επιδιώξεις μια δεκαετία αργότερα, στον καινούργιο κόσμο που θα προκύψει . Εχει τεράστια σημασία οι ταγοί μας να «διαβάζουν» σωστά τις επερχόμενες εξελίξεις.

Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι οι οι ηγέτες πρέπει πρώτα από όλα να αντιλαμβάνονται την γεωγραφική θέση της χώρας τους στον παγκόσμιο  χάρτη ,να αντιλαμβάνονται τον συσχετισμό ισχύος και την θέση της χώρας τους σε αυτόν και τα εθνικά τους συμφέροντα . Η γεωγραφία οδηγεί εν πολλοίς και στην διαμόρφωση των εθνικών συμφερόντων καθώς και στην χάραξη τόσο της εξωτερικής , όσο και της εσωτερικής πολιτικής . Η πυξίδα της εξωτερικής πολιτικής, είναι η εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος  και μόνο και όχι να γίνουμε αρεστοί σε φίλους και συμμάχους .

Στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχει δικαιοσύνη ούτε έλεος για τον αδύνατο. Μας τα έχει πει ο Θουκιδίδης   και αυτό οφείλουν οι ταγοί τις χώρας να έχουν μελετήσει και να γνωρίζουν . Το Διεθνές Δίκαιο πλέον είναι το διεθνες δίκαιο συν στρατός , συν αεροπορία , συν ναυτικό…

================================

source- iskra.gr

Κ.Μητσοτάκης «αχρηστεύει» τα μισά προηγμένα όπλα των ΕΔ επειδή είναι ρωσικά

Ο Κ.Μητσοτάκης «έσβησε με μία μονοκονδυλιά» τα μισά από τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των μονάδων ταχείας επέμβασης, των αντιαρματικών όπλων και πολλών άλλων, επειδή είναι… ρωσικά και «δεν είναι σημαντικά για την ελληνική άμυνα»!

Σε μια τοποθέτηση η οποία είναι δύσκολο να την αντιληφθεί κανείς αν δεν την δει με το πρίσμα του σφοδρού “αντιρώσου” ο Κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε ουσιαστικά την αποστρατεία των προηγμένων ρωσικών συστημάτων γιατί.. έτσι θέλει.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στην τηλεόραση του Alpha σε απάντηση για το μέλλον των ρωσικών οπλικών συστημάτων δήλωσε:

Αντώνης Σρόιτερ: Κύριε Πρόεδρε, έχουμε μία σειρά από ρωσικά αμυντικά συστήματα στη χώρα και ήθελα να ρωτήσω αν σας έχουν ήδη εκθέσει τις ανησυχίες τους οι άνθρωποι στο στρατό για τα ανταλλακτικά σε αυτά τα συστήματα.

Έχουμε αντιαεροπορικούς πυραύλους, έχουμε τους S-300, έχουμε διάφορα πράγματα στο στρατό μας τα οποία είναι ρωσικής προέλευσης. Προφανώς θα χρειαζόμαστε ανταλλακτικά για αυτά.

Το λέω αυτό μήπως, ήδη, υπάρχει μία σκέψη να πάμε σε αναθεώρηση των στρατιωτικών μας εξοπλισμών στο ένα κομμάτι, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε αυτές τις ελλείψεις που ίσως προκύψουν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αποτελούν επιλογές άλλων δεκαετιών, περασμένων δεκαετιών. Η χώρα δεν προτίθεται να αγοράσει κανένα αμυντικό σύστημα από τη Ρωσία. Θα διαχειριστούμε την πραγματικότητα όσο καλύτερα μπορούμε. Δεν είναι όμως αμυντικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα».

Δηλαδή κατά τον Κ.Μητσοτάκη τα S-300PMU-1 και τα Tor-M1 που αποτελούν το 100% της αντιαεροπορικής δύναμης της Κρήτης και προστατεύουν την 115 ΠΜ που είναι υπεύθυνη για την εναέρια άμυνα του νότιου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, αλλά και της Κύπρου, «δεν είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα»!

 Ούτε το Δ’ ΣΣ, στον Έβρο που βασίζεται για την αντιαεροπορική άμυνα και αντιπυραυλική άμυνα μέχρι την απόσταση των 12 χλμ. στα αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα Tor-M1, έχει πρόβλημα.

Ούτε «είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα» η «ραχοκοκαλιά» της αεράμυνας των νησιών, τα μοναδικά αυτοκινούμενα SHORADS της AΣΔΕΝ, δηλαδή τα SA-8 OSA-AK/AKM!

Ούτε είναι κρίσιμες οι ταχείες αποβατικές ενέργειες που αντιπροσωπεύουν τα αερόστρωμνα τύπου Zubr δύο από τα οποία είναι ενταγμένα στην Δύναμη Ταχείας Επέμβασης της ΑΣΔΕΝ.

Το ότι τα ρουκετοβόλα RM-70, που οι Τούρκοι πιεστικά ζητούν να τα πάρουμε από τα νησιά, «δεν είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα», το καταλάβαμε όταν έδωσε στην Ουκρανία τις ρουκέτες τους.

Αλλά ούτε τα αντιαρματικά βλήματα μεγάλου βεληνεκούς κατευθυνόμενα με λέιζερ KORNET-Ε (5 χλμ. ακτίνα δράσης) τα οποία επίσης χρησιμοποιούνται, εκτός από τον Έβρο και στα νησιά ως αντιαποβατικά, «είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα»;

Ούτε τα αντιαρματικά βλήματα Fagot; Ούτε τα ρ/κ αυτόματα πυροβόλα ZU-23 που αποτελούν την αντιαποβατική γροθιά στην ΑΣΔΕΝ και παρέχουν πυρά υποστήριξης στα τάγματα προκαλύψεως στον Έβρο «είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα»; Τότε γιατί έχουν τοποθετηθεί επάνω σε 50 οχήματα BMP-1; 

Μήπως γενικά οι Ένοπλες Δυνάμεις, αν δεν έχουν το στοιχείο της μίζας, «δεν είναι κρίσιμες για την άμυνα της χώρας»; Ψύχραιμα ρωτάμε…

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here