Του πρέσβη Γιώργου Πουκαμισά
Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας φτάνει σε πολύ λίγο στην Ουάσινγκτων, καλεσμένος του Προέδρου Biden.
H επίσκεψη λαμβάνει χώρα σε μία ιδιαίτερη στιγμή, υψηλής αβεβαιότητας, για την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον Κόσμο. Κορυφώνεται με την ομιλία του κου Κυριάκου Μητσοτάκη, σε κοινή συνεδρία των δύο σωμάτων του Κογκρέσσου, την Τρίτη, 17 Μαίου.
Η τιμή προς τον Ελληνα ΠΘ είναι μεγάλη. Αντανακλά την περισυλλογή στην οποία έχουν εμβάλει το αμερικανικό κατεστημένο οι κατακλυσμιαίες εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο, τον τελευταίο καιρό. Απηχεί επίσης την ανάγκη των ΗΠΑ να χαλυβδώσουν τις σχέσεις τους με παλαιούς συμμάχους όπως η Ελλάδα, αλλά και την διαπίστωση ότι τα γεγονότα πιέζουν οι ΗΠΑ να παραμείνουν παρούσες στην Ανατολική
Μεσόγειο.
Προηγήθη του κου Μητσοτάκη κατά λίγα 24ωρα ο Mario Draghi, ΠΘ της Ιταλίας.
Διατύπωσε ιδέες, επέβαλε εμφάνιση Ευρωπαίου πολιτικού ηγέτη. Συνέστησε αποκατάσταση επικοινωνίας με την Ρωσία του Πούτιν. Φάνηκε να έχει εισακουσθεί: την Παρασκευή, 13.05 για πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία των Υπουργών Αμυνας ΗΠΑ-Ρωσίας.
Ο Ελληνας ΠΘ προσέρχεται ως ο εκπρόσωπος χώρας η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα , αλλά διαθέτει επίσης προοπτικές. Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, συστατικό μέρος της Δύσης, αλλά πάντοτε η ματιά μας, για λόγους ιστορικούς, γεωγραφικούς, πολιτισμικούς, στρεφόταν πέραν των ορίων, προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο ΠΘ θα βρεθεί στην DC επίσης ως συνήγορος των συμφερόντων του Ελληνισμού. Θα σκιαγραφήσει, χωρίς να σκιαμαχήσει, την ενεστώσα κατάσταση της Κυπριακής εκκρεμότητας πενήντα σχεδόν χρόνια μετά την βάρβαρη τουρκική εισβολή.
Θα εκθέσει επίσης ο ΠΘ την δέσμη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάς με την αναθεωρητική Τουρκία, χωρίς να αναλωθεί σε ρηχή αντι-τουρκική πολεμική. Σπανίως δίνεται η δυνατότητα να γίνει Ελληνας πολιτικός δεκτός στον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο, υπό συνθήκες τόσο ευνοικές για τον ίδιο, όπως σήμερα για τον κο Μητσοτάκη. Απολαύει της εμπιστοσύνης της ηγεσίας του Δημοκρατικού κόμματος που σήμερα κυβερνά την Αμερική (και το οποίο ανησυχεί μην απωλέσει τον έλεγχο του Κογκρέσσου στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2022). Διά της επικυρώσεως του 2ου Πρωτοκόλλου Τροποποίησηςτης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ (MDCA,12.05.22), έδειξε τις διαθέσεις του ως αδιάλλακτος συνοδοιπόρος στις επιλογές της Ουάσινγκτων, ενώπιον της απαράδεκτης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τι επιδιώκουν οι ΗΠΑ; Ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνεται, χρονίζει. Οι ευρωπαικές κοινωνίες στο σύνολό τους, κοινωνίες πού έχουν στηρίξει τους 5,5 εκατ. Ουκρανών προσφύγων, δοκιμάζονται. Σκληρά δοκιμάζονται. Ενεργειακή, επισιτιστική, δημοσιονομική κρίση σοβούν. Η Ευρωπαική Ενωση συμπιέζεται ασφυκτικά. Στη χώρα μας ο πληθωρισμός τρέχει με >10% και οι προοπτικές μέχρι τέλους του έτους είναι δυσοίωνες.
Το κοινό νόμισμα χάνει έδαφος έναντι του δολλαρίου. Στρατηγικοί εταίροι μας χειμάζονται: η Αίγυπτος που πλέον έχει να αντιμετωπίσει την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών από την Ινδία, τελεί στα πρόθυρα κοινωνικής έκρηξης.
Αλλά εμείς έχουμε να χειρισθούμε την τουρκική επιβουλή που εκδηλώνεται απειλητική εντός και εκτός Αιγαίου. Η χώρα μας που διαφεντεύει κρίσιμη χερσαία και θαλάσσια επιφάνεια έχει προσδοκίες και αξιώσεις, διπλωματικής και αμυντικής αρωγής. Η συνεργασία των τριών στην Αν. Μεσόγειο (3+1) δεν είναι αποδεκτό να χειραγωγείται. Ωστε δεν είναι βέβαιο σε ποιό βαθμό οι Αμερικανοί συμμερίζονται τους προβληματισμούς μας.
Θα ήταν ατυχές ωστόσο αν στις συνομιλίες του με την αμερικανική ηγεσία ο Ελληνας ΠΘ περιορισθεί στα Ε/Τ ζητήματα και το Κυπριακό και προβεί σε μία ακόμη ομολογία πίστεως στην ατλαντική αλληλεγγύη και την καταδίκη της ρωσικής εισβολής.
Είναι καιρός να αλλάξουμε φάση: να τονίσουμε την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και έναρξης ουσιαστικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Να πείσουμε ότι στόχος δεν είναι η ταπείνωση της Ρωσίας, με τίμημα μάλιστα την καταστροφή της πολύτιμης ουκρανικής γης, ότι η ΕΕ παραμένει το πλαίσιο ειρήνης και συνεργασίας των ευρωπαικών λαών στο οποίο η Αθήνα είναι προσηλωμένη. Να μιλήσουμε για την σταθερότητα στα Βαλκάνια, η οποία δεν μπορεί να διασφαλισθεί με διευθετήσεις σε βάρος της φίλης Σερβίας, αλλά με την συνεργασία Ελλάδας-Ρουμανίας-Βουλγαρίας και των τριών με την Σερβία.
Ο κ. Μητσοτάκης, 80 χρόνια μετά τον Γεώργιο Β´, προσφωνεί το Κογκρέσσο. Να αξιοποιήσει το βήμα που του παρέχεται υπέρ των εθνικών συμφερόντων και υπέρ της ειρήνης στην Ευρώπη.
Αθήνα, 15 Μαίου 2022