Του Στέλιου Τάτση

Σε πολλές πολιτείες της Αμερικής  έγιναν ήδη διάφοροι εορτασμοί  με  διάφορες εκδηλώσεις και παρελάσεις. Στην Νέα Υόρκη όπου  γίνεται ο μεγαλύτερος και λαμπρότατος εορτασμός με την κορυφαία εκδήλωση της παρέλασης στην 5η λεωφόρο, τούτη τη χρονιά καθυστέρησε  και τούτο διότι η ομογένεια της Νέας Υόρκης, λόγω απουσίας άξιου ηγέτη, έχει εμπλακεί σε  μεγάλες αντιπαραθέσεις  εξουσίας  και παραπαίει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας  και τούτο διότι όλοι θέλουν να είναι αρχηγοί  και όλοι οι άλλοι τα πρόβατα, είναι δυστυχώς το σαράκι της φυλής μας που σπέρνει την διχόνοια και υποθάλπει τον δυναμισμό μας και τις ικανότητές μας σαν σύνολον.

Τελικά μετά από πολλές παρεμβάσεις επετεύχθη συμφωνία να ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις.
Χθές  παραμονή της παρέλασης έγινε η έναρξη των εκδηλώσεων με το συνηθισμένο δείπνο
στο ξενοδοχείον HILTON που βρίσκεται στο κέντρο του MANHATTAN. Η αίθουσα ήταν γεμάτη με πολλούς καλεσμένους και ακάλεστους. (οι τελευταίοι πλήρωσαν $250.00 εισιτήριο). Στην εναρκτήρια εκδήλωση , την βραδυά έκλεψαν πρώτα οι ΕΥΖΩΝΕΣ ΜΑΣ, με την εμφανισή τους στην αίθουσα σείστηκε  ολόκληρο το Hilton από τις ιαχές και τα χειροκροτήματα των
ομογενών . Η Μπάντα τους με  τις νότες των Μάνου Χατζηδάκη και Μίκη Θεοδωράκη, μας
έκανε να βρισκόμαστε νοερά ακουμπισμένοι σε κάποια κολώνα του Παρθενώνα  κάτω από το
ολόγιομο Φεγγάρι  και όταν έπαιζε το σκέπασε Μάνα σκέπασε γαλανομάτα κόρη…. τα δάκρυα των ματιών  μας άγγιξαν την καρδιά μας.

Συγκινητική ήταν και η ομιλία του κορυφαίου Φιλέλληνα γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο
οποίος  υπερασπίστηκε  με φλογερά λόγια τα δίκαια της Πατρίδας μας και εκφραστηκε με αγάπη για την προσφορά των Ελλήνων μεταναστών στην θετή τους Πατρίδα  την Αμερική.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ο οποίος έκανε την προσευχή πριν από το γεύμα και ευλόγησε τα περισεύματα της Τραπέζης, ανέφερε επίσης πως με πρωτοβουλία του η Κυβέρνηση έστειλε τους Εύζωνες.  H αλήθεια είναι πως  στυλοβάτης και προτεργάτης ήταν ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Βασίλης Ματαράνγκας, ο οποίος ήταν διατεθiμένος να βάλλει το χέρι βαθειά μέσα στην τσέπη του.

Παρευρέθηκαν  επίσης πολιτικοί, αντιπρόσωποι των κομμάτων της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μέλη της Επιτροπής Αποδήμων της βουλής (παρά τις αντίθετες αποφάσεις που είχαν ληφθεί παλαιότερα στον Οίκο……της Ομοσπονδίας, δουλεύει βλέπετε πάντα το : “LOS AMIGOS VLEPSION”). Αναρίθμητοι ήσαν οι πρώην Πρόεδροι της Ομοσπονδίας και άλλων Ομογενειακών Συλλόγων και φυσικά  πολλοί ομογενείς που προσφέρουν με την εργασία και την τσέπη τους.

Σε γενικές γραμμές διαπίστωσα πως  η ποιότητα της εκδήλωσης απείχε παρασάνγκας από άλλες προηγούμενες εκδηλώσεις ήταν όλα βεβιασμένα, πολύ πρόχειρα, σ’αυτό βέβαια συνετέλεσε ο κορωνοιός και οι αντιπαραθέσεις και προστριβές μεταξύ των βουβαλιών.
Ατυχής ήταν κατά την γνώμη μου η παρουσία μπουζουκιών….. κατά την διάρκεια του δείπνου. Το διάστημα αυτό  θα έπρεπε ν’ακούγεται μουσική από το διάστημα, μουσική του Μεγάλου Έλληνα Μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, που μόλις πριν λίγες μέρες απεδήμησε.

Καλός ο παρουσιαστής , η μεγάλη του εμπειρία τον κάνει δεξιοτέχνη και δυναμικό , όμως υπάρχει και ένα αλλά….. Ο καθένας μας θα πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι στα πάντα υπάρχει ημερομηνία λήξεως. Σήμερα είναι άλλη μια μεγάλη μέρα και θα πρέπει όλοι μαζί ηνωμένοι να δώσουμε το παρόν στην 5η λεωφόρο και να την γεμίσουμε με γαλανόλευκες Ελληνικές και Αμερικανικές σημαίες.

Ζήτω η Ελλάδα μας, Ζήτω και η Αμερική μας.

1 COMMENT

  1. Συγχαρητήρια καπετάνιε, υπέροχο το άρθρο σου, σωστές οι παρατηρήσεις σου!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here