ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (Νίκος Σταματάκης): Για μια ακόμα φορά το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Αστόριας – τη φορά αυτή το ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ Σχολείο το οποίο ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ δεν είχε βραβευθεί – και συγκεκριμένα η δασκάλα Ειρήνη Γράψια μας κάνουν περήφανους με την εξαιρετική τους δουλειά που τη φορά αυτή βραβεύτηκε σε πανελλήνιο διαγωνισμό πιλοτικού προγράμματος κυκλικής οικονομίας… Μπράβο και πάλι μπράβο!…

===============

ΠΗΓΗ- panhellenicpost.com

Βραβεύθηκε το ομογενειακό Δημοτικό Σχολείο Αγ. Δημητρίου Αστόριας Ν. Υόρκης σε διαγωνισμό πιλοτικού προγράμματος κυκλικής οικονομίας

 • Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος
 • Φωτογραφία: Κλαίρη Νικολάκη

Οι καθηγητές του ΔΙΠΑΕ Δημ. Κωνσταντινίδης και Παρασκευή Μεντζέλου

ΙΩΑΝΝΙΝΑ/Ν.ΥΟΡΚΗ:  Με επιτυχία διοργανώθηκε την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022  η ημερίδα και η τελετή λήξης του καινοτόμου πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμ-ματος «Κυκλική οικονομία – καινοτομία και εργαστήρια δεξιοτήτων στο σύγχρονο σχολείο» κατά το σχολ. έτος 2021-2022, που πραγματοποιήθηκε στον πολιτιστικό πολυχώρο και την αίθουσα: “Δημήτρης Χατζής”, στα Παλαιά Σφαγεία, στα Ιωάννινα, από το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.). και Ομάδα Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕΚΕΣ Ηπείρου.

            Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κ. Νικόλαος ΣουτόπουλοςΣυντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου (ΣΕΕ) Π.Ε. του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Ηπείρου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο κ. Γεώργιος Αμυράς-Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής ΝΔ Ιωαννίνων, ο κ.  Ελευθέριος Αβραμάκης – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, ο κ.  Δημήτριος  Κωνσταντινίδης – Καθηγητής και Πρόεδρος Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, ο κ.  Βασίλειος Γοργόλης –  Αναπλ. Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εμπορίου της  Περιφέρειας Ηπείρου, ο κ. Οδυσσέας Πότσης-Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Νεολαίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Ηπείρου, η κα Ελένη Ακονίδου-Αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Ιωαννιτών, ο κ.  Ευάγγελος Πήχας – Αντιδήμαρχος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Ποιότητας Ζωής και Πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών, ο κ. Θωμάς Μπέγκας – Αντιπρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου, ο κ. Παναγιώτης Βολάκης – Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Δ.Ε. εκ μέρους της κας Ευδοξίας Σακελλαροπούλου – Αναπλ. Οργανωτικής Συντονίστριας Εκπαίδευσης  του ΠΕΚΕΣ Ηπείρου και ο κ.  Δημήτριος Δρογίδης Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Π.Ε. του ΠΕΚΕΣ Ηπείρου.

Παραγόμενα (κατασκευές) κυκλικής οικονομίας από μαθητές του 1ου Δημοτικού Κόνιτσας.

Στη συνέχεια επιστημονικές  εισηγήσεις  παρουσίασαν για την «Κυκλική Οικονομία – Καινοτομία» η κα Παρασκευή Μεντζέλου-Αν. Καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος   και για τα «Εργαστήρια δεξιοτήτων και  την κυκλική οικονομία στο σχολείο (ΣΤ΄ τάξη)»   ο κ. Νικόλαος Σουτόπουλος – Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Π.Ε. του ΠΕΚΕΣ Ηπείρου.

Επίσημοι προσκεκλημένοι στην Ημερίδα.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις από τα Δημοτικά Σχολεία:  Μύτικα Πρέβεζας, 4ο  Πρέβεζας, Νεοχωρίου Άρτας,  Γαβριάς Άρτας,  Πεδινής Ιωαννίνων, και 21ο Ιωαννίνων.

Ωστόσο, τις εντυπώσεις αλλά και την καρδιά των παρευρισκομένων έκλεψαν τόσο το  1ο Δημοτικό Σχολείο Κόνιτσας  με το Μουσικοχορευτικό θεατρικό δρώμενο με αφήγηση: «Ο Ασπροπάρης και η Ωραία του Κυνη Γη– μένη», όσο και το Δημοτικό Σχολείο Αγ. Δημητρίου Αστόριας Ν. Υόρκης (ΗΠΑ) με το μαγνητοσκοπημένο εικαστικό έργο τους και το συγκινητικό ζωντανό με τηλεδιάσκεψη μήνυμά τους, που απέσπασαν αντίστοιχα το 1ο και 2ο βραβείο στην τελετή βράβευσης καλύτερης συμμετοχής, που έγινε στο τέλος. Την  Κριτική Επιτροπή αποτελούσαν οι:  Καθ. Δημήτριος Κωνσταντινίδης και  Αναπλ. Καθ. Παρασκευή Μεντζέλου  από το  Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος,  αλλά και ο ΣΕΕ Π.Ε. Νικόλαος Σουτόπουλος από το ΠΕΚΕΣ Ηπείρου, που επέδωσαν ως βραβεία χρήσιμα προϊόντα ψηφιακής τεχνολογίας στα σχολεία, που κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό του πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος κυκλικής οικονομίας, κατά το σχολ. έτος 2021-2022.  

Κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης της ημερίδας κυκλικής οικονομίας  λειτούργησε και έκθεση με εντυπωσιακά παραγόμενα έργα κυκλικής οικονομίας (κατασκευές) των μαθητών από τα συμμετέχοντα Δημοτικά Σχολεία του πιλοτικού προγράμματος, που κέρδισαν επάξια τον θαυμασμό όλων των συμμετεχόντων σε αυτήν.

Μουσικοχορευτικό θεατρικό δρώμενο από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κόνιτσας.

Στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς στην επιμορφωτική εκδήλωση δόθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής από τους διοργανωτές.

Σε δηλώσεις τους μετά τη λήξη της ημερίδας τόσο οι διοργανωτές, όσο και οι εκπρόσωποι πολιτικοί και αυτοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Φορέων τόνισαν την αξία τέτοιων επιμορφωτικών δράσεων για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης για την προστασία του περιβάλλοντος στον πλανήτη μας και εξέφρασαν την κοινή άποψη και επιθυμία αυτό το πιλοτικό, σε αυτή τη φάση πρόγραμμα, να αποτελέσει ετήσιο θεσμό ή φεστιβάλ με τη συμμετοχή περισσότερων σχολείων της Ηπείρου αλλά και της Ομογένειας στην ελληνική διασπορά του εξωτερικού, κατά την ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Παργόμενα (κατασκευές) κυκλικής οικονομίας από φοιτητές του ΔΙΠΑΕ

 

3 COMMENTS

 1. Θερμα συγχαρητηρια στο Σαββατιανο σχολειο του Αγιου Δημητριου στην Αστορια ΝΥ για την δημιουργικοτητα τους και διακριση τους στον Διαγωνισμο Ανακυκλωσης.
  ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ!

 2. Συγχαρητήρια τόσο στα παιδιά όσο και στους δασκάλους τους. Η αναπαράσταση ενός παραδοσιακού Ελληνικού χωριού ήταν πραγμστικά ίσως το πιο εύστοχο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας… καινή υπενθύμιση ότι δεν χρειαζόμαστε διεθνιστές ψευσοακαδημαϊκούς να κομπορημονούν ex cathedra για την αειφόρο και περιβαλλοντικά ευάισθητη ανάπτυξη και να προωθούν πολύπλοκα και δυσνόητα σχήματα ανάπτυξης όταν έχουμε μπροστά μας το απλό, δοκιμασμένο πρότυπο ενός παραδοσιακού Ελληνικού χωριού. Βέβαια θα ήταν πιο εύστοχο οι Δάσκαλοι να καθοδηγήσουν τα παιδιά να καταδείξουν τον οικολογικό χαρακτήρα και την κυκλικότητα της οικονομίας του Ελληνικού χωριού… ίσως σκέψεις για την επόμενη χρονιά! Πάντως όσον αφορά το οπτικοακουστικό… θα προτιμούσα το τραγούδι να είχε ηχογραφηθεί με τις φωνές των παιδιών όπως και να είχαμε τα παιδιά να μιλούν όσο ετοιμάζανε την αναπαράσταση του χωριού… Προσωπικά είμαι περίεργος τα παιδιά επικοινωνούνε μεταξύ τους στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά όταν εργάζονται μέσα στην τάξη τους;

  • Στο Σαββατιανο ενοριακο Ελληνικο σχολειο τα παιδια μιλουν αγγλικα μεταξυ τους και η δασκαλα τους τα μαθαινει ελληνικα απο το αναγνωστικο της ταξης τους και με την χρηση ταινιων στο u tube.
   Το σαββατιανο σχολειο για διδασκαλια απο 9-1 μμ συνηθως κοστιζει σους γονεις ~ 1000$ καθε παιδι στην περιοχη ΝΥ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here