Του Στέλιου Τάτση

Ωραίος είναι ο γαμπρός, ωραία τα προικιά του, ωραία κι η παρέα του που κάνει την χαρά του. Ωραία και τα ΠΑΠΑ….του επιτελούντος την Αγίαν εορτή και πανήγυρι ταύτην (στον Αγιο Νικόλαο του Σημείου Μηδέν), τόσο ωραία και επιβλητική που έμοιαζε σαν παγόνι ανάμεσα
σε όλα τα άλλα πουλερικά…

Όλα τα enfant gate… στην πρωτοκαθεδρία για να απολαύσουν την τελετή και να δεχθούν το χαμόγελο και την αγιαστούρα του SHOW MAN Ιεράρχη. Παρόντες και δύο πρώην Αρχιεπίσκοποι οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί κακήν κακώς από τον παρασκηνιακό Αρχιεπίσκοπο και τοποτηρητή του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, τον γνωστό ΑΚ (μεταφράστετο όπως θέλετε), αν κατάλαβα καλά παρευρέθησαν για να τιμηθούν. Αν αυτό λέγεται
τιμητική τότε εγώ δεν ανήκω στον παρόντα κόσμο, ίσως να είμαι εξωγήινος και δεν το γνωρίζω. Εκτός και εάν είναι τόσο έξυπνοι και σκέφθηκαν πως, δεν υπάρχει ωραιότερη στιγμή όταν σε τιμούν οι εχθροί σου.

Έγιναν τα εγκαίνια χωρίς Αγιογραφίες και είναι πρωτάκουστο, αλλά βλέπετε ο σκοπός αγιάζει τα μέσα… για ν’ακουστεί …. για να έχει μεγαλύτερη αίγλη, έπρεπε η τελετή να συμπέσει με την ημερομηνία της Ανεξαρτησίας (είναι πιο εξαρτημένη από ποτέ) της Αμερικής. Έπρεπε ακόμη να συμπέσει με τα 100 χρόνια της ίδρυσης της Αρχιεπισκοπής, σπουδαίος σκοπευτής, με ένα σμπάρο, όχι ένα, όχι δύο αλλά τρία τριγώνια.

Όσοι παρακολούθησαν την ομιλία του Επιτελάρχη, θα διαπίστωσαν πως δεν είχε καμίαν σχέση με τον λόγο της αληθείας, διότι δεν σχετίζεται ουδόλως με τας πράξεις. Εν πάσει περιπτώσει καλώς κακώς τα εγκαίνια έγιναν, από εδώ και πέρα ανοίγει άλλο κεφάλαιο και ο επόμενος που φημολογείται ότι έρχεται, θα πρέπει να ανασκουμπώσει τα μανίκια πολύ ψηλά διότι ο ναός τελικά θα πρέπει να τελειώσει και το κομπόδεμα που απαιτείται είναι πολύ μεγάλο και φυσικά θα βρεθεί από τους ίδιους που έχουν ξεκουμπωθεί επανειλημμένως και το κεράκι του απλού πιστού.

Εκείνο όμως που είναι απρόβλεπτο και θα γίνει πληγή που θα πονάει είναι το μετά ταύτα… είναι το κόστος των καθημερινών εξόδων και της συντήρησης, διότι τα έσοδα από το προσκύνημα εις ουδεμίαν περίπτωση θα ανταποκρίνονται στα τεράστια έξοδα που προβλέπονται. Οι καταστάσεις έχουν πλέον αλλάξει, οι παλαιότεροι αποχωρούν και οι νέοι αιμορραγούν με όλα όσα συμβαίνουν πανταχόθεν και περιορίζονται στο στενό τους περιβάλλον. Το χρήμα περιορίζεται και οι μακροχέριδες… θα πρέπει να ακρωτηριάζονται όπως ακριβώς γίνεται στην Σαουδική Αραβία που εγώ τους είδα να κυκλοφορούν με κομμένα χέρια.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι ημέρες πονηρές, λέγει ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης, ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια, πανουργίες και παγίδες και όλα πρέπει να αντιμετωπίζονται με παραδείγματα εμάς τους ίδιους, με πραότητα, υπομονή με ΟΜΟΝΟΙΑ και ΑΓΑΠΗ. Το διαίρει και βασίλευε δεν θα πρέπει να έχει θέση στην Ορθοδοξία, η Ορθόδοξοι δεν πρέπει να κοιτάμε Δυτικά παρά μόνο Ανατολικά εκεί που βγαίνει το δημιούργημα του Θεού ο Ήλιος το Φως που είναι ο Χριστός.

Ο Οικουμενισμός είναι η Εκκλησία του Διαβόλου και θα πρέπει να τον πολεμήσουμε με ότι μπορούμε και να καταριόμαστε όλους εκείνους που συμπορεύονται από τον μεγαλύτερο μέχρι τον μικρότερο. Κλείνω με μια παράκληση: ”Να ξεσηκωθούμε όλοι τώρα που έρχονται εκλογές και να απαιτήσουμε στον εγκαινιασμένο πλέον Άγιο Νικόλαο να γραφτούν στα Ελληνικά και τα Αγγλικά τα λόγια: “Ελληνικός Ορθόδοξος Ναός Αγίου Νικολάου” και στον χώρο να τοποθετηθούν δύο ιστοί με την Αμερικανική και την Ελληνική Σημαία. Να γίνει
ένας πραγματικός Ομογενεισκός ξεσηκωμός.

3 COMMENTS

  • Zoey, the core of it decries the ecumenism, the pan heresy, which has cropped it’s head up so strongly in our days, unfortunately.

   The church is not finished, in that it doesn’t have the Hagiography. Beyond this there’s a concern about the money that will be needed to sustain such a church in the middle of New York. The writer suggests that it was rushed to coincidence with July 4th, with the celebration of 100 years of the Greek Archipiscopate, as well as being sanctified without Hagiography (unheard of according to the author). This all being par for the course for a Showman Hierarch. It reflects on the events we have seen in the past years that suffer from the same “tone and spirit”.

   The author also expressed his concerns for the fact that the older generation is slowly departing and the younger ones are suffering economically and may not be able to or want to pick up the burden of sustaining such a costly temple.

   “The times are difficult and the days are wicked, says Saint Iakovos Tsalikis, the devil has many legs, tricks and traps and everything must be dealt with by examples ourselves, with meekness, patience with FORGIVENESS and LOVE. Divide and conquer should not have a place in Orthodoxy, the Orthodox should not look West but only East where the creation of God the Sun the Light which is Christ comes out.”

   In Christ,

   Dimitris

 1. Oh thanks Dimitris !
  Wow that’s depressing to consider the future penalties of this bizarre overly expensive “visitors center” and not really a church.
  Do you believe it’ll be ready by this September 11th?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here