Του Στέλιου Τάτση 

Ο Σεφτέβρης (έτσι τον έγραφε ο Χιώτης λογοτέχνης Ψυχάρης), ίσως είναι ο καλύτερος μήνας του χρόνου για το βόρειο ημισφαίριο, έχει διπλά αρώματα, άρωμα καλοκαιριού και φθινοπώρου. Πρωί πρωί αφού πήρα ένα ρόφημα από φύλλα δάφνης (είναι το πιό ωφέλιμο των ροφημάτων), άστραψε ο νούς και οχονούς (αμέσως) έδωσε εντολή στο σώμα να πάω για περπάτημα στην λίμνη της γειτονιάς μου στην λίμνη των κύκνων όπως την έχω ονομάσει. Έβαλα μερικές λιχουδιές στην τσέπη μου για τους φίλους μου (κύκνους) και ξεπόρτησα.

Ημέρα ηλιόλουστη, χωρίς υγρασία ήταν φανταστική για περπάτημα γύρω από την λίμνη και κάτω από τις φυλλοσιές των πανύψηλων δένδρων. Τα νερά της λίμνης ήταν ήρεμα και τα γερμένα κορμιά των δένδρων καθρεφτιζόντουσαν στον τεράστιο καθρέφτη της λίμνης. Ένας στόλος από υδρόβια με αρχηγούς το ζεύγος των κύκνων που έμοιαζαν σαν μικρές γόνδολες κοπηλατούσαν με τις μεμβράνες των ποδιών τους και απελάμβαναν το Θεϊκό μεγαλείο της φύσης. Με τον πρώτο γύρω συνάντησα τον φίλο τον Κώστα ο οποίος κατάγεται από την Βόρειο Ήπειρο που όμως δεν την αναφέρει ποτέ ως Βόρεια γιατί όπως λέγει η Ήπειρος είναι μία και είναι Ελληνική. Ξέρει γράμματα και αυτό δένει τη φιλία, διότι η συζήτηση είναι απολαυστική και μικραίνει και τον χρόνο και την απόσταση.

Στο δεύτερο γύρω συναντήσαμε δυό άλλους τον Ιορδάνη, που έχει ρίξει μαύρη πέτρα πίσω στον τόπο καταγωγής του και τον Κώστα. Ο Ιορδάνης έχει μάθει μερικά κινέζικα και όταν βλέπει καλλίγραμες κινεζούλες τους λέγει νιχάου… (γειά σας ) και εκείνες ξαφνιάζονται και ανταποκρίνονται χαμογελώντας και αυτό το χαμόγελο είναι που τον κάνει να ηδονίζεται. Η πλάκα είναι που καμία φορά λέγει νιχάου και σε Κορεατοπούλες οι οποίες αντιπαθούν τα κινέζικα και του λένε ήμαστε Κορεάτισσες και εμείς τον δουλεύουμε και σκάμε στα γέλια.

Στον τρίτο γύρω συνάντησα την Ελένη που καθόταν σε ένα παγκάκι και σκάλιζε το κινητό της και απελάμβανε το της λίμνης μεγαλείο. Η Ελένη ένα πρώην μοντέλο που η όψη της σε αφοπλίζει από φαντασιώσεις τύπου μοντέλων και σου προκαλεί το αίσθημα μοντέλου ήθους και αξιοπρέπειας. Παρακολουθεί τον ορίζοντα της λίμνης και το μυαλό της πετάγεται στο χωριό της το Επταχώρι της Κοζάνης, βλέπει τη λίμνη και συγχρόνως περπατά στα μονοπάτια της περιοχής Βοίου. Έκανα πέντε βόλτες (αυτό γίνεται καθημερινά τρία μίλια και πλέον, είπα ΝΙΧΑΟΥ σε όλους και επέστρεψα σπίτι.

Έκανα ένα γρήγορο ντούζ, συνιαρίστικα, έφαγα μια χούφτα κεράσια πήρα το αμάξι μου και πήγα στο ΟΑΣΙΣ ΚΑΦΕ που είναι δίπλα στον Άγιο Νικόλαο, έχει ωραίο κήπο… με πανύψηλα δένδρα, ωραίο ντεκόρ ιδανικό μέρος να απολαύσεις το πρωινό σου με ένα Ελληνικό καφεδάκι. Διάλεξα ένα τραπέζι σε μια γωνιά του κήπου κάτω από μια πανύψηλη οξιά, απολάμβανα την από πάσης πλευράς νόστιμη σπανακόπιτα και την κάθε ρουφηξιά του Ελληνικού καφέ και συγχρόνως αποτύπωνα στο ηλεκτρονικό μου τετράδιο τις σκέψεις με τα συμβάντα της ημέρας, σ’αυτό βοηθούσε και η ευχάριστη απαλή μουσική που έβγαινε από τα ηχεία των μεγαφώνων που ήταν κρεμασμένα σαν πουλιά στα δένδρα.

Ξαφνικά η μουσική άλλαξε και οι ήχοι που έβγαιναν, θύμιζαν αφρικανική και ασιατική περιοχή, έριξα μια ματιά γύρω μου και είδα παρέες ανθρώπινου μωσαϊκού, κάτασπρα σαν χασές όπως έλεγε ο αδελφός μου ο Κώστας κορίτσια να συνοδεύονται από σκούρους…. άνδρες και λευκά παληκάρια να συνοδεύουν μελαμψά, κίτρινα και σκούρα γυναικεία κορμιά. Κατάλαβα αμέσως τον λόγο που άλλαξε η μουσική και είπα: “Τα πάντα εκχωρούνται χάριν του κέρδους”. Ξέρω πως πολλοί ίσως να με χαρακτηρίσουν ρατσιστή, τους επιστρέφω άμεσα τον χαρακτηρισμό, αγαπώ όλους τους ανθρώπους , συγχρόνως όμως πιστεύω στο σλόγκαν: “o καθένας εις το είδος του και ο Λουμίδης στον καφέ του.”.

2 COMMENTS

  1. Η αντινομία είναι καταφανής όλοι θαυμάζουμε το αυθεντικό και το ανόθευτο (σε ό,τι χρώμα και να προσέρχεται αυτό) αλλά προωθούμε τη νοθεία… Νοθεύεται αυτός που όχι μόνο δεν έχει αυτοσεβασμό ή αυτοεκτίμηση αλλά πάσχει και από έλλειψη αλληλοσεβασμού… διότι η νοθεία νοθεύει ένθεν και ένθεν…

    • Ο Άγιος Αντώνιος με τις ροές των
      δακρύων του έκανε την έρημον καλλιεργήσιμη .
      Η ανωνυμία δεν ωφελεί σε τίποτα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here