Του Νίκου Σταματάκη

Με σημερινές δηλώσεις του στο Helleniscope ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Κώστας Μάστορας καλεί τις δύο αντιπαρατιθέμενες παρατάξεις σε μια συνάντηση ενημέρωσης και συμβιβασμού στο Σταθάκειο την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή 13/14 Οκτωβρίου. Ο κ.Μάστορας προτείνει συγκεκριμένα την παρουσία 6-7 εκπροσώπων από την κάθε πλευρά και φυσικά την παρουσία των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης έτσι ώστε να γίνει μια ουσιαστική προσπάθεια προσέγγισης.

Αρχικά ο κ.Μάστορας δήλωσε την απογοήτευσή του για την προσμονή/απαίτηση ορισμένων  ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο λογιστικός έλεγχος.  “Μου ζητάνε να παρουσιάσω πλήρη λογιστκό έλεγχο, αλλά, ενώ τους το έχω ζητήσει επανειλλημένα, αρνούνται να παρουσιάσουν στην Επιτροπή μας τα απαιτούμενα παραστατικά όπως και το petty cash account.  Πώς είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί ο έλεγχος χωρίς αυτά”, είπε με εμφανή αγανάκτηση ο κ.Μάστορας αναφερόμενος κυρίως στην πλευρά Γεωργόπουλου, η οποία είναι γνωστό ότι παρακρατεί βιβλία και άλλα έγγραφα της Ομοσπονδίας.

Αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι δεν έχει γίνει σοβαρότατος οικονομικός έλεγχος – αλλά με βάση κυρίως τους τραπεζικούς λογαριασμούς και ορισμένες καταγγελίες. Τα αποτελέσματα του μέχρι στιγμής ελέγχου τα είχε παρουσιάσει ο κ.Μάστορας στο τέλος Ιουνίου σε ανοιχτή Πανομογενειακή όπου ανακοινώθηκε ότι στα τελευταία 6 χρόνια η Ομοσπονδία εισέπραξε $3,079,204 και δαπάνησε $3,092.850, δηλαδή έχασε γύρω στις $13,000…  Και μόνο τα νούμερα αυτά καταμαρτυρούν τις ατασθαλίες της υπό τον μακαρίτη Πέτρο Γαλάτουλα διοίκησης αλλά και εκείνων που στενά συνεργάστηκαν μαζί τους και τώρα “σφυρίζουν αδιάφορα” και το παίζουν “αθώες περιστερές”. Και μάλιστα βγαίνουν και αποπάνω και έχουν και απαιτήσεις.  Μήπως θέλετε να αναφέρω τα ονόματά σας αγαπητοί μου;  Κύριοι και κάποιες “κυρίες” – όνομα και μη χωριό;  Σας παρακαλώ μην αναγκάσετε το Helleniscope να σας ξεφτιλίσει… Ηδη ο κόσμος γνωρίζει και απαιτεί από σας την ελάχιστη ντροπή… 

Σας παρακαλώ συνδεθείτε εδώ για την πλήρη αναφορά μας στην Πανομογενειακή του τέλους Ιουνίου και τα αποτελέσματα της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.  Και δώστε προσοχή στην πρόταση Μάστορα-Στρουμπάκη – την οποία παραθέτουμε και εδώ στο τέλος της ανάρτησης.

Η δικαστική δαμάχη

Την ίδια στιγμή οι δύο πλευρές βρίσκονται στο δικαστήριο σε μια δικαστική διαμάχη που αναμένεται να κρατήσει πολλούς μήνες και ίσως χρόνια και όπου διακινδυνεύεται να απωλεσθεί το non-profit status (501c3) της οργάνωσης.  Ορισμένοι αφελείς είχαν την εντύπωση ότι προχθές το δικαστήριο θα τους έδινε “τα κλειδιά” του Σταθάκειου – τόσο άσχετοι είναι με τον τρόπο που λειτουργεί η δικαιοσύνη της Ν.Υόρκης.  Μα είναι δυνατόν να είστε τόσο “εκτός τόπου και χρόνου” βρε παιδιά; Ποιός δικαστής θα σας δώσει κλειδιά του κτιρίου ενώ έχει μπροστά του αποδείξεις ότι παρακρατείτε τα βιβλία της Οργάνωσης ενώ έχετε παραβιάσει – ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ – το νόμο σε πολλές άλλες περιπτώσεις;  Ηδη τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου είναι καταδικαστικά για πολλούς από εσάς.  Μήπως προτιμάτε να παρουσιαστούν τα στοιχεία αυτά;  Μήπως θέλετε ορισμένοι να βρεθείτε υπόλογοι;  Το Helleniscope έχει ενημερωθεί σε βάθος για τις ατασθαλίες και έχουμε στην κατοχή μας αρκετές μαρτυρίες και αποδείξεις.

Και σεις οι άλλοι πιστεύετε σοβαρά ότι θα υπάρχει Ομοσπονδία στο τέλος της δικαστικής διαδικασίας;  Κάνετε μεγάλο λάθος… Εάν συνεχιστεί η δικαστική διαμάχη η Ομοσπονδία θα βρεθεί κοντά στη διάλυση…

Η προσπάθεια συμβιβασμού του Ιουλίου 

Γύρω στα μέσα Ιουλίου οι δύο πλευρές είχαν φτάσει πολύ κοντά στην λύση με συμβιβασμό βάσει των προτάσεων Μάστορα (δείτε τον παραπάνω σύνδεσμο μας στο κείμενο του Ιουλίου) και μάλιστα είχε υπάρξει συνάντηση και είχε συνταχθεί “Συνυποσχετικό” (“Joint Accord”).  To Helleniscope έχει δεί το Συνυποσχετικό αυτό και βεβαιώνει την Ομογένεια ότι είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνο με την πρόταση που κατέθεσαν οι Μάστορας-Στρουμπάκης στο τέλος Ιουνίου – και την οποία παραθέτουμε και πάλι εδώ στο τέλος της ανάρτησης. Την τελευταία στιγμή απέτυχε η προσπάθεια υπογραφής του συνυποσχετικού αυτού – ενώ και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι ήταν σύμφωνες κατά μεγάλο μέρος και αλληλοκατηγορούνται για το ποιός έκανε πίσω.

Μπροστά σε αυτό το προφανές αδιέξοδο επικροτούμε την πρόταση αυτή και καλούμε τις δύο πλευρές να προσέλθουν στη συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας με καλή θέληση και ειλικρινή διάθεση να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να υπάρξει πρόοδος. Η πλευρά Γεωργόπουλου ενοχλείται για το ότι δεν έχει κλειδιά.  Κλειδιά ΔΕΝ πρόκειται να πάρουν ΕΑΝ πρώτα δεν ακυρώσουν τις παράνομες εκλογές – αυτό λέει η λογική και η ανάγκη του συμβιβασμού.  Εάν το πράξουν τότε θα δημιουγηθεί επιτροπή κτιρίου (ταυτόχρονα με όλα τα άλλα βήματα παρακάτω) ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ η οποία θα έχει και τα κλειδιά.

Είναι προφανές – και το έχω ακούσει πολλές φορές – ότι και οι δύο πλευρές αγωνιούν για το μέλλον της Ομοσπονδίας και συμφωνούν σε πάρα πολλά.  Είναι θέμα καλής θέλησης και κυρίως εμπιστοσύνης.  Την απαραίτητη εμπιστοσύνη θα δώσει ο σχηματισμός μιας ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (με όριο λειτουργίας 4-5 μηνών). Στην Επιτροπή μπορούν να ηγούνται οι Μάστορας – Λυγγέρας και να μετέχουν οι δύο πλευρές με δύο μέλη η κάθε μία.

Ας επικρατήσει επιτέλους η λογική και η καλή θέληση.  Η Ομογένεια το απαιτεί και ζητά από όλους να κοιτάξουν στο μέλλον!!

ΥΓ.  Ευχαριστώ τον Γιώργο Γεωργόπουλο και την παράταξη του που μου επέτρεψαν να συνδεθώ με το speakerphone για να ακούσω και να υποβάλλω μια ερώτηση στη διάρκεια της συνάντησής τους την περασμένη Τετάρτη.  Στο μέλλον επιβάλλεται η ευρύτερη χρήση της τεχνολογίας, καθώς οι δυνατότητες των ομογενειακών μέσων επικοινωνίας είναι περιορισμένες.

October 7, 2022, n.stamatakis@aol.com   www.helleniscope.com

DISCLAIMER: The views and statements expressed in this article constitute constitutionally protected opinions of this author.

========

MOVING FORWARD WITH THE RESTRUCTURING OF THE FEDERATION OF GREEK SOCIETIES OF GREATER NEW YORK
PROPOSAL:
 1. All the pending lawsuits between members of the Omospondia’s two conflicting parties are withdrawn immediately.
 2. The Omospondia will be open for the meetings of the below committees and sub-committees, composed of equal members from each conflicting party and led respectively by Presidents of common acceptance.
 3. A newly formed administration committee will be in charge of the Omospondia’s operations moving forward.
 4. A newly formed committee of institutions and transparency will be in charge of the Omospondia’s restructuring of its constitution.
 5. A newly formed committee will be in charge of deciding the eligibility of the Greek Societies to participate in the Omospondia’s Board via their representatives.
 6. A newly formed Parade committee will be in charge of the annual Parade’s events via related sub-committees. This committee will also form the related bipartisan sub-committees.
 7. A newly formed election committee will be in charge of the Omospondia’s elections in the future.
 8. A newly formed executive advisory committee will have as its mission to oversee the Omospondia’s operation, in order to be fully compliant with the strict requirements of the law.
 9. All past Presidents of the Omospondia are not eligible to participate in its administrative affairs and in the new elections in the future.
 10. Both of the Omospondia’s conflicting parties will dissolve right after the above-mentioned committees and sub-committees have been formed.
 11. The Expanded Independent Auditing Committee continues with the Omospondia’s audit of financial records and when is done with the audit in the future, it will reveal its findings at an Omospondia’s General Assembly, in the presence of the Greek American Mass Media Outlets. Needless to say that no elections will take place unless the reform of the Omospondia’s Constitution is completed, the Greek Associations’ eligibility to participate in the elections is established and the audit is finished.
We are looking forward to your written comments.
Costas Mastoras
Giannis Stroumbakis
Co-Presidents of the Omospondia’s Expanded Independent Auditing Committee

 

1 COMMENT

 1. Όπως δείχνουν τα πράγματα , θα τρέχουμε πάλι
  την τελευταία στιγμή για την παρέλαση , η θα
  την αρπάξει η Αρχιεπισκοπή.
  Το παλαιό κατεστημένο έχει φθαρεί , αν δεν
  αναλάβει καινούργιο αίμα …..δεν πρόκειται να
  ανασυσταθεί η Ομοσπονδία.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here